E-mail marketing: Všechno, co potřebujete, abyste mohli hned začít


Email marketing: Všechno, co potřebujete, abyste mohli hned začít

Chcete začít s e-mail marketingem a nevíte, jak na to?
Máte obavy, jestli to zvládnete?
Máte v hlavě více otázek než odpovědí?

E-mail stále patří mezi nástroje s nejvyšší návratností. Z jednoho investovaného dolaru se vrátí 38 $ tj. návratnost 3800 %. (zdroj DMA National Client Email Report).

Živnostníkům a malým firmám je jasné, že by se měli e-mail marketingu věnovat, ale nemají takové možnosti jako velké firmy. Ty mají svá marketingová oddělení, případně si mohou zaplatit agentury, které se na e-maily specializují.

Podívejte se na jednoduchý návod, ve kterém se dozvíte, na co je dobré se zaměřit, a co naopak není až tak důležité.

Jak začít s e-mail marketingem

Určitě už jste sami do své e-mailové schránky nějaký e-mail dostali.

Takže možná už máte představu, jaké e-maily se vám líbí a které vás naopak obtěžují. Jak jsou psané ty, do kterých se začtete, a zaujmou vás.

Také určitě dostáváte takové, které ani nečtete. Padají do „spamu“. Nebo je jen rychle přelétnete očima a rovnou s nimi „koše“. Naše statistiky i celkové říkají, že takových e-mailů je většina.

Všechny tyto osobní zkušenosti z toho, co čtete a dostáváte, můžete využít ve svém podnikání. Konkrétně do e-mailů, které budete tvořit a rozesílat.

Stanovte si cíle

E-mail marketing by neměl být jen výstřel do tmy. Měl by zapadat do celkové marketingové strategie a plánu.

Takže si nehledejte zkratku a nezačínejte psát byť jen jeden e-mail před tím, než budete mít naprosto jasno, co chcete dosáhnout. Stanovte si cíle. Je to nuda, ale potřebná.

Co chcete svými e-mailovými kampaněmi dosáhnout?

  • Zvýšit prodeje?
  • Zvětšit databázi kontaktů?
  • Propagovat vlastní značku?
  • Přilákat více lidí na své webové stránky nebo do obchodu, restaurace, kavárny?

Cíl je pro začátek důležitý, protože (nejen) obsah e-mailů pro každý z nich jiný.

A hlavně cíle měřte

Kromě toho, že si stanovíte, čeho chcete dosáhnout, řekněte si, jak to budete měřit. (Nemusím snad připomínat, že správně stanovený cíl je měřitelný.)

Díky tomu získáte od příjemců e-mailů „zpětnou vazbu“. A takové výsledky pak použijete pro zlepšení dalších kampaní.

Ať už číslům říkáte KPI (Key Performance Indicator) nebo jinak, tak v případě e-mail marketingu se zaměřte na otevření, prokliky, doručitelnost, odhlášení nebo jen konverze.

Sledujte to, co je pro vás a dosažení cíle důležité. Když chcete zvýšit prodeje, tak hlavní jsou tvrdá čísla a samotná otvíranost není zas tak důležitá. Pokud vás čísla zajímají podrobně, jak je počítat a co znamenají, podívejte se na 9 statistik e-mail marketingu, které se vyplatí pravidelně sledovat.

Dejte dohromady databázi kontaktů

Teď přichází na řadu opravdová „dřina“. Dát dohromady kontakty, na které budete své e-maily posílat.

Jestli nejste úplně na začátku svého podnikání, tak  základ takové databáze už máte. Jsou to kontakty na zákazníky, lidi, kteří poslali poptávku nebo jste se s nimi sešli na osobních schůzkách. Máte jejich vizitky.

Vytvořte si jednoduchou tabulku v Excelu, Numbers nebo Google Spreadsheets. Zapište do ní všechny kontakty. Vystačíte si s e-mailovou adresou případně jménem pro lepší personalizaci.

Až kontakty budete dávat do tabulky, rozdělte si je rovnou do několika skupin. Základem jsou dvě skupiny. Zákazníci (už si něco koupili) a zájemci (zatím nekoupili, ale zajímají se o to, co děláte). Až pak případně přidejte další.

Hlavně si dejte pozor, aby to všechno byli lidé, kteří vás znají. Respektive znají vaši firmu a vaše produkty nebo služby. To je z důvodu, abyste se nedostali do křížku s nařízeními na ochranu osobních údajů a zákony, které regulují zasílání obchodních sdělení.

Databáze neustále žije

Kontakty na lidi, co vás znají, tvoří základ vaší databáze. Počítejte s tím, že čas od času se vám někdo z dalších e-mailů odhlásí. Při prvním newsletteru jich bude poměrně dost. To je v pořádku a nejde se tomu dost dobře vyhnout.

Proto databázi neustále doplňujte a rozšiřujte. Kvalitní databáze je opravdu zlatý důl, takže se rozhodně vyhněte tomu, abyste si nějakou kupovali. Je lepší svou databázi rozšiřovat vlastními aktivitami, i když to jde pomalu. Budete v ní pak mít lidi, kteří se zajímají o to, co děláte.

Pár příklady toho, jak můžete databázi rozšiřovat:

  • formulář s magnetem na webových stránkách
  • pobídky (slevy na první nákup, vzorek zdarma)
  • propagace na sociálních sítích (placená/neplacená)

Existují asi tak stovky i tisíce způsobů, jak databázi budovat. Podívejte se na 51 z nich.

Podpořte svou značku

Věnujte pozornost tomu, co je vaše značka. Jak komunikujete. Co je pro vás důležité. Čím jste jedineční a osobití. A tuto značku přeneste do svého e-mail marketingu.

U prvního e-mailu to není úplně to nejdůležitější, ale postupně si budete uvědomovat, že značka je důležitá. A to nejen z pohledu e-mailových šablon. Značka není jen firemní barva, logo.

Je to hlavně pocit a představa, který příjemce bude mít, když váš e-mail uvidí ve své schránce. Chcete, aby si hned vybavil, kdo mu ho poslal. Kdo jste a jaké máte produkty nebo služby.

Samozřejmě díky šablonám budou všechny vaše e-maily vypadat jednotně, ať už je připraví Radek nebo Maruška.

Připravte obsah e-mailové kampaně

V tomto kroku se zamyslete nad tím, co vlastně pošlete. Bude to informační newsletter o tom, co je u vás nového? Budete posílat pozvánku na nějakou akci? Informace o novém produktu?

Existuje mnoho různých typů e-mailů a každý z nich má svůj účel. A právě proto je důležité, abyste před tím, než se pustíte do psaní obsahu, měli stanoven svůj cíl.

Rozhodně nedoporučuji jako první posílat prodejní e-maily. Zažili jste, že se známý ozve po několika letech a chce po vás peníze? Takhle na své kontakty zapůsobit nechcete.

Vezměte to hezky pozvolna. Pošlete nejprve nějaké úvodní e-maily, abyste se svým zákazníkům připomenuli. A dali jim vědět, že jim teď hodláte posílat pravidelně e-maily. Takovým e-mailům se říká reaktivační.

Principielně buďte nejprve informativní, ideálně užiteční, a teprve potom v klidu pošlete prodejní e-mail s akční nabídkou.

Tady je pár typů e-mailů, podle svého cíle:

  • uvítací zprávy (stručné představení vás a vaší firmy, potvrzení o registraci k odběru newsletteru, odkaz na stažení magnetu)
  • obsahové e-maily (slouží k budování značky, odkaz na nový článek na blogu, příběh vašeho zákazníka, užitečný tip z vašeho oboru)
  • pozvánky na akci, webinář
  • a další

Připravte první newsletter

Využijte e-mail marketingový software, do kterého nahrajete svou databázi kontaktů a připravíte e-mailovou zprávu.

Zaměřte se na obsah. Ten je důležitý. Design je až na druhém místě.

Nezdržujte se nějakými složitými grafickými šablonami. Když o ně stojíte, tak vězte, že na ně budete mít dost času.

Připravte stručný a konkrétní text. Jednoduché sdělení, které jde snadno přečíst a je z něj patrné, co je tím hlavním sdělením. Lidé jsou líní číst, takže to nejprve rychle přelétnou a teprve pokud je něco zaujme, tak se podrobněji začtou.

Všechny hlavní informace musí zaznít hned v úvodu. V prvních větách. Takže zapomeňte na rozvláčné úvody. Jděte rovnou k věci.

Představte si obsah svého newsletteru jako obrácenou pyramidu. To nejdůležitější musí být hned na začátku. A postupně jak se pyramida zužuje, tak uvádějte ta méně důležitá data.

Věnujte náležitou pozornost předmětu svého e-mailu. Předmět totiž rozhoduje o tom, jestli příjemce e-mail vůbec otevře.

Na konci každého e-mailu musí být výzva k akci. Napište konkrétně, co má příjemce po přečtení zprávy udělat. Odpovědět? Kliknout na odkaz a přejít na konkrétní webovou stránku nebo blog? Zaregistrovat se?

Co se grafiky týče, tak pamatujte, že zhruba polovina příjemců si zprávu otevře ve svém mobilu. Proto musí váš e-mail vypadat na mobilu dobře.

Podívejte se na případovou studii, jak úspěšně připravit a rozeslat první newsletter.

Vyhodnoťte statistiky

Odeslání e-mailu to nekončí. Naopak.

Je potřeba zjistit, jak byla vaše snaha úspěšná. Jestli e-mail splnil svůj cíl.

A v tom vám právě pomohou čísla, o kterých už jsem se zmínil v prvním bodu.

Pokud používáte kvalitní marketingový nástroj, tyto statistiky byste měli mít dostupné u každé odeslané zprávy.

Zaměřte se zejména na:

  • míru otevření – kolik lidí zprávu vlastně otevřelo
  • míru prokliku – kolik lidí ve zprávě kliklo na odkaz
  • míru doručitelnosti – kolika lidem e-mail dorazil do doručené složky

Nezapomínejte se také podívat:

  • míru odhlášení – kolik lidí se odhlásilo z dalšího odběru
  • kolik e-mailů nebylo doručeno – ať už z důvodu, že měl příjemce plnou schránku, nebo e-mailová adresa vůbec neexistuje (byla zrušená)

Sledováním statistik postupně sami budete vědět, která zpráva se povedla a kde jste „šlápli vedle“.

Testujte

Jakmile odešlete první e-mailové zprávy, můžete své kampaně ještě vylepšit.

Využijte A/B testování.

To znamená, že připravíte dvě varianty stejného e-mailu, ale budou se v něčem lišit. Třeba v předmětu. Každou variantu pošlete na jednu část databáze.

Pak můžete vyhodnotit, na který předmět příjemci reagovali lépe. Je to dobrý způsob, jak vylepšit doručitelnost a otvíranost. A také impulz pro další kampaně.

Pomocí statistik a testování můžete své e-maily dovést k dokonalosti. Jen pozor, otvíranost 100 % nebudete mít nikdy 🙂

Co dělat po odeslání

Zpráva odeslána, čísla jsou doma, takže hotovo? Ne, ani teď si nemůžete dát nohy na stůl.

Hledejte slabé místo vaší kampaně, abyste se ponaučili pro příště.

Vymyslete, co pošlete lidem, kteří zprávu neotevřeli. Ať už tím, že nebyli u e-mailu nebo to mělo jiný důvod. Když jim e-mail pošlete za pár dní znovu, třeba s jiným předmětem, tak budete překvapeni, kolik ho otevře.

Odstraňte ze své databáze kontakty, které mají chybnou nebo neexistující e-mailovou adresu. Pomůže to zvýšit doručitelnost dalších kampaní.

A rozhodně nezapomínejte na to, že e-mail není jediný kanál, který pomáhá budovat vaši značku a získávat nové zákazníky.

Obsah, který máte vytvořený pro e-maily, a fungoval dobře, využijte i na sociálních sítích, v chatbotech, v reklamě.

Pusťte se do toho

E-mail marketing není žádná raketová věda. Postupujte po malých, ale jasných krocích a uvidíte reálné výsledky.

E-mail marketing stále funguje. Stále je tím nejefektivnějším nástrojem, má největší návratnost. Přesto se mu řada hlavně menších podnikatelů vyhýbá.

To je škoda. Protože připravit a odeslat hromadnou zprávu není nic moc složitého. Když máte dobrý marketingový systém jako je Clipsan a podporu, která vám s radostí pomůže.

Ano, chce to čas a praxi. Nečekejte, že hned poběžíte maraton. První e-maily se rodí hůře, ale když vytrváte, tak si e-mail marketing zamilujete.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.