Jak připravit a hromadně rozeslat zajímavou PFku e-mailem (8 příkladů)


Jak připravit a hromadně rozeslat zajímavou PFku e-mailem

Blíží se konec roku a k němu neodmyslitelně patří posílání novoročenek neboli PF.

Tradiční přání v podobě papírových kartiček stále častěji nahrazuje jeho elektronická forma.

Tady je několik tipů, jak PF připravit a rozeslat, abyste nepropásli příležitost nenásilně se připomenout lidem, kteří vás znají.

Přání „PF“ – české specifikum

Kde se vůbec vzala tradice posílání „péefek“?

PF je zkratka dvou francouzských slov „Pour féliciter“, která v překladu znamenají „Pro štěstí“.

V českých zemích se rozesílání PF rozšířilo v 18. století hlavně díky hraběti Karlu Chotkovi z Chotkova a Vojnína. Ten kvůli zaneprázdněnosti nestíhal před vánočními svátky navštívit všechny své přátele, a tak si nechal u kreslíře vyrobit malované karty. Novoročenky pak rozesílal svým známým jako omluvu za to, že jim nemůže popřát osobně a tato tradice se v našich končinách ujala, včetně používání francouzské zkratky PF.

Historické PF z počátku 20. století (zdroj: cesketradice.cz)

Výraz „Pour féliciter“ si hrabě Chotek přivezl z francouzského prostředí, kde měl dobré kontakty a byl to právě on, kdo se zasloužil o jeho rozšíření do českého prostředí.

Francouzština v té době patřila k povinné výbavě diplomatických kruhů a vyšších společenských vrstev. Jejím použitím se hrabě chtěl k těmto lepším vrstvám přihlásit.

Zkratka se ale stala českou specialitou – ve Francii ani v ostatních zemích se toto spojení pro novoroční přání nepoužívá. Dokonce samotní Francouzi zkratce v tomto významu na novoročence nebudou příliš rozumět.

PF je tak českou a slovenskou alternativou tradičního vánočního přání, které se stále používá ve většině ostatních evropských zemí, kde je více zakořeněna křesťanská tradice.

Nástup elektroniky

Přestože by novoročenka měla být osobním sdělením, je také důležitou součástí obchodní komunikace i marketingovým nástrojem.

V některých firmách je vývoj PF poměrně zdlouhavým a velkým projektem. Pro tištěnou formu se někde například snaží přicházet s neobvyklými materiály a formáty, aby vystoupili z řady a opravdu zaujali.

Výrobce pomůcek pro protetiky Ottobock využívá originální kresbu elektronicky i papírově

Stále více společností se však – v souladu se současným vývojem a trendem všeobecné elektronizace – přiklání pouze k elektronické verzi PF rozesílané e-mailem.

Přání je pak přímo jako součást newsletteru. Může však být i ve formě odkazu na propracovanější web, kde čeká video nebo jiný obsah v interaktivní podobě.

Jak si při elektronickém posílání PF zajistit, aby zrovna vaše přání zaujalo a nezapadlo mezi desítkami dalších zpráv ve schránce adresáta?

Vytvořte vlastní e-přání

Tvorbu elektronického PF můžete zadat vlastnímu či externímu grafikovi nebo dokonce agentuře. Přináší to s sebou garanci nového pohledu a originality, ale ne každý si to může z důvodů omezených lidských, časových nebo finančních kapacit dovolit. Na řadu tedy přichází tvorba vlastními zdroji.

Ke stažení existují různé jednoduché online šablony s přednastavenou grafikou. Zde však může hrozit, že si stejnou šablonu (jako na potvoru) vybere i někdo další a vy zaujmete akorát tím, že vaše PF je skoro stejné jako to, které adresát před pár hodinami obdržel od někoho jiného.

To už je lepší vzít vlastní fotku nebo obrázek a na ni napsat vlastní text přání, což dnes umí i jednoduché obrázkové editory nebo i mobilní aplikace.

Grafické přání můžete v marketingovém nástroji rovnou personalizovat a rozeslat.

POZOR: Pokud řešíte PF jedním vlastním jednoduchým obrázkem, vždy ho vkládejte přímo do těla e-mailu! Nikdo nechce rozklikávat přílohu a dost lidí si ji dost možná ani nevšimne a vůbec neotevře.

Vložení jednoho obrázku do těla běžného mailu v klasickém e-mail klientovi (Outlook aj.) však díru do světa také nedělá. K dispozici jsou přitom jednoduché nástroje, kde si nejen můžete snadno vytvořit celou unikátní grafiku PF zprávy ale mnohem, mnohem více.

Vlastní elektronické PF jednoduše

Elegantním a pohodlným řešením pro tvorbu celé PF obrázku může být online grafický editor Canva.

Zde si můžete vytvořit svou vlastní grafiku a poskládat jednotlivé elementy, obrázky i texty, do vámi požadované podoby.

Výsledkem bude JPG nebo PNG, které můžete použít v e-mailu, na sociálních sítích i pro tištěnou verzi.

Můžete se rozhodnout pro tvorbu video přání. To zaujme určitě víc, než „nudný“ obrázek.

V Clipsanu můžete do těla zprávy přímo vložit i své video.

Rozešlete své unikátní PF přes Clipsan

Ať už máte obrázek, video nebo kompletní novoroční mini web, je potřeba o něm dát vědět lidem, které znáte.

Nechcete přeci sedět hodiny a hodiny u Outlooku a psát lidem ručně. Možná přeci jen ano, má to své kouzlo a každou zprávu můžete personalizovat.

Pokud ale nemáte tolik času a neznáte osobně všechny, kterým budete psát, tak přichází na scénu starý dobrý e-mail marketing.

Clipsan je nástroj, kterým obešlete stovky, tisíce i desetitisíce kontaktů najednou.

Jak to funguje?

Nejprve potřebujete vědět, komu přání budete posílat. Potřebujete databázi kontaktů.

Do Clipsanu naimportujete své kontakty a připravíte hromadnou zprávu – newsletter. Výhodou je, že můžete následně monitorovat výsledky rozesílky a využít je pro další kroky.

Rozešlete své PF přes Clipsan

Ideálně přidejte ke svým kontaktům i oslovení. Díky tomu bude každý e-mail aspoň trochu personalizovaný.

Příjemce má lepší pocit, když si přečte „Dobrý den Petře“ než obecné „Dobrý den“. A PF vzniklo jako náhrada osobního setkání, takže čím víc osobní budete, tím lépe.

6 tipů pro úspěšné elektronické PF

1) Buďte unikátní

Nespoléhejte na univerzální grafické šablony.

I když nemáte svého kreativce nebo grafika pro vytvoření něčeho unikátního, tak vytvořte během pár minut své vlastní jedinečné přání.

Dejte si tu práci a vytvořte něco svého. Nespoléhejte pouze na přepracovaný vzor, který si může na dvě kliknutí najít a stáhnout i kdokoli jiný.

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) spojil do svého PF hned 3 věci – přání samotné, jednoduchou hru a k tomu ještě lehký PR šťouchanec do zákonodárců, jejichž (ne)činností se u nás pomalu schvalují a dokončují nové stavby.

2) Buďte osobní

Adresujte oslovení a vzkaz na každém přání přímo konkrétní osobě.

Věnujte v předstihu čas tomu, abyste ve své databázi kontaktů měli vyplněno oslovení každého kontaktu. Máte vyhráno nejen u PFky, ale u každého dalšího e-mailu, který budete posílat.

Pozdrav z konce roku 2013

3) Ukažte nadhled a humor

Pokud to není ve střetu s firemní kulturou, může být text novoročenky odlehčenější.

V období předvánočního shonu jsou hravost a nadhled často vítány a oceněny. Když vyvoláte u příjemce úsměv nebo obdiv, tak máte vyhráno.

Zkuste použít lehký vtip, nadsázku, nějakou originální formulaci nebo hravý nápad. Přání typu „Přejeme Vám klidné prožití vánočních svátků a mnoho štěstí do nového roku“ sice neurazí, ale ani nenadchne.

Legendární Honza Smrčka občas létá s velmi zajímavými balóny

4) Segmentujte

I když se bavíme o hromadné rozesílce, neznamená to, že nemůžete poslat několik různých zpráv. Třeba  máte více skupin – zájemci, zákazníci, klienti, partneři, anglicky mluvící nebo „mrtvé“ kontakty.

Zamyslete se, zda jedno provedení novoročenky vyhovuje všude a u všech skupin, jejich místních zvyklostí, kultury nebo tradic.

Samozřejmě více skupin znamená více práce. Možná budete muset vytvořit více grafických návrhů, protože to, co je milé a zábavné pro jednoho nemusí dávat třeba v zahraničí vůbec smysl.

Sleva na víno je možná nabídka, která ještě v období svátků nemusí působit tak neodbytně. Ale jinak platí, že obchodním nabídkám je lepší se v PF vyhnout. PF je osobní vzkaz, co má potěšit, ne prodávat.

5) Dělejte něco navíc

Hromadnou zprávou můžete poslat i video. Lidé si ho sice nepustí rovnou v e-mailu, ale budou se muset prokliknout na nějakou adresu. Nevadí. Alespoň zvýšíte proklikovost 🙂

I video už je nuda? Nasměrujte lidi na vánoční microsite.

Tam můžete umístit další obsah – zábavné nebo poučné video, namluvený vzkaz, online hru či nějakou zajímavou nabídku.

Každý má rád překvapení a server Rondo toho využívá

Jen pozor. Formulujte nabídku decentně – například představte svůj dobročinný projekt a ukažte, kolik do něj z každé objednávky přispějete. Rozhodně by se z PF neměl stát tuctová výzva k nákupu!

6) Měřte a porovnávejte

PF se posílá jednou ročně, to není úplně ideální pro okamžitou odezvu. Vytrvejte a za dva tři roky se můžete ohlédnout zpět a porovnat, co fungovalo víc a co méně.

Pokud chcete trochu experimentovat už letos, připravte si několik verzí PFka a udělejte A/B test. Na část kontaktů pošlete dvě rozdílné verze PFka. To, které bude mít větší úspěch pošlete na zbytek databáze.

Vyhodnocení rozesílky v Clipsanu

Shrnutí

V našich končinách patří PF do marketingové komunikace. Můžete ho využít k jednoduchému pozdravu, poděkování, obnovení komunikace nebo také ke zvýšení prodejů.

Díky e-mail marketingu jednou zprávou oslovíte všechny kontakty. Jen počítejte s tím, že ne každý si ho otevře. Přeci jen vy také neotvíráte každý e-mail, který vám přijde. Nebo ano?

Nezůstávejte jen u novoročního pozdravu. Otevřete si účet v Clipsanu a posílejte svým kontaktům novinky z vaší firmy pravidelně.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.