4 tipy pro skvělé newslettery, které zaujmou (+3 ukázky)


4 tipy pro skvělé newslettery, které zaujmou (+3 ukázky)

Rozesílání hromadných e-mailů patří dlouhodobě mezi nejefektivnější způsoby marketingové komunikace.

Není se čemu divit. Lidé se k odebírání newsletteru musí sami vědomě přihlásit. Tím dávají jasně najevo, že se od Vás chtějí dozvědět více informací.

Vaše úloha už je relativně snadná. Stačí dělat e-mailové kampaně, které budou pro příjemce něčím přínosné (= dostanou slevu, získají unikátní informace, vyřeší jejich problém atd.) a zároveň budou plnit Vaše marketingové cíle.

Pomocí newsletterů můžete například:

  • Přivádět na web více návštěvníků
  • Zvyšovat prodeje
  • Předávat čtenářům důležité informace
  • Získávat zpětnou vazbu
  • Podporovat brand awareness
  • Budovat důvěryhodnost značky
  • Získávat nové sledující na sociální sítě

Pokaždé ale myslete především na čtenáře newsletteru. Pouze tak budete v e-mail marketingu úspěšní.

A jak má vlastně vypadat skvělý newsletter, který zaujme? Jak udělat pěkné e-mailové kampaně bez grafika během pár minut? Jak hromadně rozesílat e-maily správným lidem?
O tom se dozvíte v článku. Tak pojďme do toho.

Aby oči mohly lépe číst

Asi jste se s tím už také setkali. Otevřete e-mail a najednou se koukáte na obrovské množství textu, ve kterém nemáte žádné záchytné body. Co se stane?

Tušíte správně. Trpělivější jedinci možná ve snaze najít něco zajímavého ještě párkrát zatočí kolečkem u myši, ale nakonec e-mail také zavřou.

Čtenáře musíte newsletterem šikovně provést. V on-line prostoru lidé mnohem méně čtou a více skenují.

Ukažte jim, na co se mají zaměřit.

Pokud něco zabírá více prostoru, automaticky tomu přisuzujeme větší důležitost. Princip uplatníte využitím různě velkých fontů, ale také celých informačních a grafických bloků.

Pro lepší představu se koukněte na newsletter od Evernote.

Newsletter EverNote

Delší text se vyplatí rozdělit do menších částí. Lepší orientaci v textu zajistí také odrážky, vytučnění textu, barevné prvky, obrázky atd.

Čtenářovu pozornost skvěle upoutá i práce s volným prostorem.

 

Vidíte?

 

Takhle snadno se dá zdůraznit důležitý prvek newsletteru. Třeba call to action tlačítko, o kterém se dozvíte více už za pár řádků.

Jestli se chcete přesvědčit o dokonale funkční „vizuální hierarchii“ newsletteru, zkuste si udělat tzv. „šilhavý test“.

Odstupte alespoň dva metry od monitoru, přivřete oči a zjistěte, jestli na první dobrou poznáte, jaká část e-mailu je nejdůležitější.

Pokud nechcete odbíhat od monitoru, existuje i rozšíření pro Google Chrome, které Vám obsah stránky rozmaže.

Řekněte, co má příjemce udělat a budete mít lepší výsledky

Skvělý text. Krásná grafika. Ale výsledky špatné, nebo dokonce žádné. V čem je chyba?

Možná jste do e-mailu zapomněli dát to nejdůležitější. Call to action prvek, zkráceně také CTA. V češtině se používá slovní spojení „výzva k akci“.

Je to stručná a jasná formulace toho, co má čtenář newsletteru udělat. Obvykle se jedná o krátkou větičku, ale call to action může tvořit také pouze jedno jediné slovo.

Pro lepší představu uvedeme 10 příkladů call to action textů:

  • Přihlásit se na seminář právě TEĎ
  • Přečíst si celý článek na blogu
  • Chci zaslat e-book ZDARMA
  • Využít slevu (platnost omezena do pátku)
  • Vychutnám si pravé Vánoce
  • Koupit
  • Odpovědět
  • Objednat
  • Detail produktu
  • Nezmeškejte dnešní vysílání ZDE >>>

Text by měl být akční, důvěryhodný a ideálně by z něho měl člověk pochopit, co se po kliknutí stane.

Výzva k akci má v newsletteru většinou podobu běžného textového odkazu nebo kontrastního tlačítka s textem, které vypadá například takto.

Barva tlačítka má být především dostatečně kontrastní, aby přitahovala pozornost.

Někdo používá červenou ke zdůraznění naléhavosti, další černou odkazující k luxusu, ale většinou se volí barva, která souvisí se značkou a zároveň zapadá do grafického konceptu.

Další informace o call to action prvcích se dozvíte v článku Soustřeďte se na call to action a zvyšte účinnost svých newsletterů.

Buďte rozpoznatelní na první pohled

„Pozemšťané!“ Stačí jeden výkřik a už všichni tušíme, kdo k nám promlouvá. Správně. Alza.

Branding není pouze o logu, i když i to má v newsletteru své pevné místo.

V emailingu se držte firemní identity, aby příjemci e-mailu okamžitě poznali, kdo k nim mluví. Používejte typická barevná schémata, fonty, vizuální styl a výrazové prostředky.

Jestli klientům/zákazníkům vykáte, používejte tento styl i v e-mailech.

Jestli se spoléháte na postavičky (Alza, Růžový slon, Dedoles a další), klidně je využívejte i v newsletteru.

Jestli v komunikaci vyprávíte příběhy (storytelling), vsaďte na to také ve svém e-mail marketingu.

Newsletter Dedoles

Snažte se být konzistentní se svou značkou a přitom odlišitelní od ostatních. Napříč všemi komunikačními kanály.

Lidé si Vás lépe zapamatují a budou vědět, co od Vás očekávat. A to může být právě ten důvod, proč si Váš newsletter s chutí otevřou, kliknou na call to action tlačítko a nakonec u Vás i nakoupí.

Pozor na správné zobrazení e-mailu

Responzivní design je v dnešní době nutnost. Grafika se musí správně zobrazit na telefonu, tabletu, notebooku i desktopu.

Podle studie Jordieho van Rijna si až 62 % Britů otevírá e-maily v mobilních zařízeních. Celosvětový průměr je o něco nižší, ale stále se bavíme přibližně o 50 % populace.

Co pro to můžete udělat?

Newsletter navrhujte v maximální šířce do 600px. Používejte dostatečně velké fonty, aby se dal text v pohodě přečíst i na menším displeji. Obrázky optimalizujte, aby měly menší velikost. E-maily tak budou lépe doručitelné.

Newsletter Horsefeathers na mobilu

Obrázky na pozadí? Těm se radši vyhněte. Většina e-mailových klientů je vůbec nezaobrazí.

A běžné obrázky? Podle statistik má v e-mailech deaktivované obrázky až 43 % lidí. Přesně z toho důvodu se před odesláním newsletteru přesvědčte, že e-mail dobře vypadá a funguje i bez obrázků.

Jestli chcete mít jistotu, že newsletter dává smysl i s deaktivovanými obrázky, využijte alternativní popisky, které napomohou ve správném pochopení.

Při navrhování designu newsletteru myslete také na skutečnost, že ne všichni mají dokonalý zrak. Někdo má poruchu barevného spektra, další trpí rozostřeným viděním, proto by měl být správný grafický návrh dostatečně výrazný.

3 ukázky pěkných newsletterů z České republiky

Možností, jak hezky zpracovat newsletter je celá řada. Stačí si projít e-mailovou schránku a určitě naleznete velké množství inspirace. A pokud ne, přihlaste se k odběru newsletteru například u značek: Leros, Sonentor, Spokojený pes, Dedoles, Růžový slon, Hollandia, Otto Bohuš a dalších.

WebTop100

Předmět e-mailu: Hlasujte o osobnost digitálního marketingu 2020

Newsletter WebTop100

Když se podíváme na newsletter WebTop100 nemusíme nic dlouho zkoumat. Hned na první pohled víme, co se po nás chce. A tak to má být.

Textu v e-mailu není moc, ale přesto je pro lepší přehlednost použité vytučnění. Dobře v newsletteru pracují také s barvami a velikostmi písma. Tlačítko „HLASUJTE ZDE“ je dostatečně výrazné a koresponduje s barvou loga.

Malé fotografie osobností nám ukazují, pro koho můžeme v anketě hlasovat. Pokud na fotce uvidíme někoho, koho známe, určitě to upoutá naši pozornost a možná nás to dokonce přesvědčí, abychom v anketě hlasovali, i když jsme to původně neměli v plánu.

Použití malých fotek byl určitě dobrý tah.

Osobní rozměr dodává newsletteru fotka manažera projektu a jeho vlastnoruční podpis. Působí to, že nám e-mail píše konkrétní člověk, nikoliv společnost.

Prodejní leták od CZC.cz

Předmět: [Black Friday] Za pár hodin končíme! Odneste si na poslední chvíli super slevu

Newsletter CZC.CZ

E-shop s elektrem prostřednictvím letáku informoval o časově omezených slevách, které se vztahují k populární akci Black Friday.

Důležité je navození pocitu naléhavosti. Objevuje se už v předmětu a pokračuje i v samotném letáku. Konkrétně v červeném poli s textem „POUZE DO NEDĚLE“.

Grafický design je jednoduchý a spolehá se především na sílu obrázků. Textu v newsletteru najdete opravdu jen nutné minimum.

Vizuální styl je snadno rozeznatelný, takže kdo už někdy v CZC.cz nakupoval, ten určitě během okamžiku pozná, od koho leták přišel.

Oborové HR čtení od LMC

Předmět: HR je pro firmu extrémně důležité. Nebojte se to ukázat všem

Newsletter LMC

Podobně i do newsletteru od LMC se velice dobře podařilo přenést vizuální styl značky. Typickou barvu doplňují „ruční“ kresby, které se objevují v komunikaci společnosti napříč různými médii.

Struktura newsletteru čtenáře postupně provede od oborových článků, přes přihlášení k webináří až k osobnímu vzkazu od marketingové manažerky Lucie.

Z vizuální hierarchie je na první pohled patrné, který článek je nejdůležitější. Příjemce může k prokliku na článek přesvědčit také údaj o délce čtení uvedený hned vedle call to action tlačítka.

Webináři sice patří místo až pod články, ale díky dobré práci s prázdným prostorem tento úsek poutá přirozenou pozornost.

Z důvodu velkého množství fotek lidí na nás newsletter působí velice příjemně. Osobní rozměr celému e-mailu opět dodává vlastnoruční podpis.

Skvělý newsletter zvládnete udělat snadno a rychle v Clipsanu

Pro tvorbu dokonale vypadajícího newsletteru už dávno nepotřebujete grafika. Dokonce se ani nemusíte orientovat v HTML.

V pokročilém e-mailingovém nástroji Clipsan už máte několik plně responzivních šablon připravených přímo k použití a další newslettery si snadno vytvoříte v moderním editoru.

Za pár minut vytvoříte svůj první newsletter

Šablony newsletterů v Clipsanu

V uživatelsky přívětivém editoru se lehce zorientujete. Jednoduše přetáhnete do svého newsletteru texty, vložíte obrázky, přidáte logo nebo odkazy a upravíte celkový vzhled newsletteru, aby odpovídal Vašim představám a potřebám.

Editor newsletterů v Clipsanu

Pomocí speciálních kódů snadno nastavíte automatické oslovení příjemců, které zohlední informace z databáze kontaktů. Vznikne tak personalizované sdělení začínající například oslovením: „Hezký den, Petře…

Speciální kódy umí text také například automaticky upravit z tykání na vykání. Nebo upravit text podle pohlaví příjemce, abyste e-mail lépe přečetl (nebo přečetla).

Upravovat a vylepšovat toho můžete v editoru ještě mnohem více.

Než se naplno pustíte do prvního newsletteru, doporučujeme kouknout na videonávod – Jak v Clipsanu snadno vytvořit a odeslat hromadné e-maily. Máme ho pro Vás připravený hned pod tlačítkem „Vytvořte svou první hromadnou zprávu“, takže ho snadno najdete.

Vyberte příjemce, odešlete a analyzujte

Správná definice příjemců je v moderním e-mailingu velice důležitá. Ve většině případů se hromadné sdělení neodesílá plošně na celou databázi, ale pečlivě se vybírá podle předem definovaných kritérií a parametrů.

Segmentovat a zacílit můžete například podle skupin, štítků, pohlaví, vztahu, aktivity i dalších.

Vyberte příjemce newsletter v Clipsanu

Až všechno nastavíte, pošlete si testovací e-mail do vlastní schránky, abyste se přesvědčili, že všechno vypadá, jak má.

Po kontrole už můžete s klidnou duší odeslat hromadnou zprávu vybraným příjemcům.

Konec? Ani náhodou. Každou odeslanou kampaň je potřeba vyhodnocovat a podle získaných dat dále optimalizovat.

S Clipsanem máte polovinu práce hotové. U každé odeslané zprávy se automaticky zobrazuje několik základních statistik:

  • míra doručitelnosti – kolik lidí teoreticky e-mail dostalo
  • míra otevření – kolik lidí e-mail otevřelo
  • míra prokliku – kolik lidí v e-mailu prokliklo
  • míru odhlášení – kolik lidí se odhlásilo

Statistiky v Clipsanu

Čísla se vyplatí průběžně sledovat. Když například klesá míra doručitelnost, může to znamenat, že posíláte obsah, který není pro cílovou skupinu dostatečně zajímavý. Lidé ho nečtou, a proto ho provideři (Google, Seznam nebo třeba Centrum) začnou automaticky přesouvat do koše.Ale to už je téma na další článek.

Efektivně s profesionálním nástrojem

E-mailing patří dlouhodobě mezi velmi efektivní způsoby komunikace. Dovoluje nám cíleně komunikovat s velkým množstvím lidí za málo peněz. Návratnost investice do e-mail marketingu je ve stovkách a někdy i v tisících procent.

Dřív byl e-mailing poměrně složitá disciplína. Dnes si vystačíte s e-mailingovým nástrojem a intuitivním editorem.

Snadno navrhnete dokonalý newsletter podle nejnovějších trendů. Potom už stačí jen několikrát kliknout a hromadný e-mail rozešlete vybraným příjemcům z databáze.

Clipsan má navíc celou řadu dalších funkcí, které podpoří Váš podnikatelský růst. Vytvořte si účet zdarma a začněte dělat skvělé e-mailové kampaně. Rychle. Profesionálně. A hlavně se skvělými výsledky.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Ondřej Kolda

Ondra je copywriter na volné noze a specialista na sociální sítě. Zkušenosti nabral v rádiu, TV, tištěném deníku i internetových médiích.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.