7 mega trendů digitálního marketingu pro rok 2019


7 mega trendů digitálního marketingu pro rok 2019

Tak jako naši zákazníci, prostředí i trh, tak i marketing se neustále mění, vyvíjí. To, co platilo včera a platí dnes, už zítra platit nemusí.

Kolem nás se objevují stále nové aplikace, nové nástroje, nové způsoby, jak získat pozornost zákazníků a přivést je k nákupnímu košíku.

Často ve chvíli, kdy se povede nastavit nějaký marketing, se něco změní. Přijde jiný trend a všechno je jinak. A je potřeba na to pružně reagovat.

Podobně jako tomu bylo loni v lednu, kdy Facebook změnil svůj přístup k organickému dosahu příspěvků firemních stránek, a Facebook předstal být „in“.

Co přijde letos?

Objeví se nějaký „zabiják“ sociálních sítí, zemře konečně e-mail, zkolabuje ekonomika a influenceři nebudou mít co jíst?

Nebo se nám bude dařit lépe a lépe, Facebook zažije renesanci a zvýší se doručitelnost e-mailů?

Těžko říct s absolutní přesností. Zkoušel jsem to, ale věštit ještě neumím.

Raději vypíchnu 7 trendů, kterých si poslední dobou všímám a na které se vyplatí v roce 2019 vsadit.

Trend 1: Umělá inteligence

Chvíle, kdy nebudeme nejchytřejší na této planetě, se rychle blíží. Ray Kurzweil ve své knize Singlularity is near říká, že kolem roku 2020 si za $1000 koupíte počítač stejně výkonný jako lidská mysl (kuk na smartphone). Singularita – den, kdy bude umělá inteligence výkonnější než všichni lidé na světě – by mohla nastat v roce 2045.

A chytřejší počítače a systémy začínáme kolem sebe vidět stále častěji.

Nejčastější je navigace Waze (od Googlu), která vás provede Prahou (a jakýmkoliv jiným městem i místem) na základě aktuálních dat o provozu. Vymyslí pro vás nejlepší cestu, jak se dostat k cíli.

V podstatě by se dalo říct, že umělá inteligence řídí vaše auto. Ještě vás k tomu potřebuje, ale dejte tomu pár let…

Zpátky k umělé inteligenci v marketingu

Už teď umělá inteligence pomáhá firmám analyzovat chování zákazníků a jejich preference. Na sociálních sítích se sleduje a vyhodnocuje chování uživatelů. Na webových stránkách se automaticky přizpůsobuje obsah tomu, kdo je na stránce.

Není to záležitost velkých firem. Mário Roženský velmi dobře popsal, jak díky umělé inteligenci snížil spam ve své aplikaci na péči o zákazníky SupportBox.

To vše s cílem co nejvíce pochopit zájemce, jeho přání, myšlení, a potom mu nabídnout ten správný produkt a prodat.

Pár příkladů umělé inteligence…

Acquisio.com vylepšuje PPC reklamy a jejich automat dosahuje 10 % snížení ceny za proklik a 8 % větší proklikovost. Otestováno na 32.000 reklamních účtech Google a Bing.

Frank.ai za vás také nastaví a optimalizuje digitální reklamy napříč sociálními sítěmi i dalšími platformami. To se při velkém objemu reklamy rozhodně vyplatí.

Sensai.ai pomáhá svým klientů dosáhnout o 198 % více fanoušků a sledujících na sociálních sítích.

Phrasee.co využívá umělou inteligenci na psaní předmětů e-mailů, Facebook příspěvků a zvyšuje otvíranost a proklikovost o desítky procent

To je jenom několik ukázek. O chatbotech budu psát hned za moment. Každopádně služby založené na umělé inteligenci rostou jak houby po dešti.

Umělá inteligence je zatím kvůli své ceně vhodná pro pokročilé nasazení a zavedené firmy. Začínající firmy a podnikatelé tak už teď musí „bojovat“ proti strojům.

Umělou inteligenci si můžete vyzkoušet už teď, na sobě. Naprogramujte se pomocí hudby, kterou vám vybere počítač. Stačí si stáhnout do svého mobilu aplikaci Brain.fm.

Trend 2: Konverzační marketing

Doba se zrychluje a lidé chtějí všechno hned. Teď.

Okamžitou odpověď na svůj dotaz.
Nakoupit kdykoliv a kdekoliv.
Rychlou radu, jestli je produkt pro ně nebo ne.

Na většině webových stránek dnes najdete kontaktní formulář. Člověk tady napíše svůj dotaz, odešle a čeká…

Kdy mu přijde odpověď? Za pár hodin? Druhý den? Za týden? Tak dlouho skoro nikdo nevydrží čekat a najde někoho, kdo mu odpoví rychleji.

Konverzační marketing umožňuje zapojit člověka do přirozené komunikace. Dialogu. A díky tomu posílit značku a ve finále zvýšit prodeje.

Na rozdíl od tradičního marketingu a e-mailové formy komunikace probíhají konverzace se zákazníkem v reálném čase.

Budoucí zákazník tak dostává okamžité reakce na své potřeby nebo požadavky. Navíc má dobrý pocit z toho, že se někdo zajímá o jeho potřeby. I když ten někdo je robot.

Konverzační roboti

Chatboti se stále více dostávají do popředí jako hlavní z budoucích způsobů komunikace se zájemci a zákazníky.

Očekává se, že do roku 2020 bude mít svého chatbota zhruba 80 % firem. (Business Insider)

Uvidíme, jestli se tahle smělá predikce z roku 2016 naplní. Zatím chatboti pomáhají nejčastěji se zákaznickou podporou, ale podnikatelé po celém světě je využívají i pro marketing a prodej.

Služby jako Drift, Intercom, ManyChat a desítky dalších pomáhají firmám zapojit konverzace do marketingu. V Česku tvoří pokročilé chatboty na míru agentury BooAI a FeedYou.

Chatboti zapojí potenciálního zákazníka do konverzace, zjistí potřebné věci, nasměrují ho na správné místo v marketingovém trychtýři a ukážou mu to, co mu v daný moment nejvíce pomůže.

Zatím nejsou chatboti perfektní. Lidé na to poukazují pokaždé, když se o nich někde zmíním. Ale perfektní nebyl ani první iPhone v roce 2007. A kdo ví, jestli bude někdy naprosto dokonalý. Každopádně plní svůj účel víc než dobře.

Chatboti budou za 10 let zcela určitě dokonalejší než jsou dnes. Ale člověk, který na to čeká, dle mého není skutečný podnikatel a marketér. Sorry. Skutečný podnikatel inovuje a využívá to, co je aktuálně k dispozici, nečeká až někdo druhý inovuje za něj.

Využívání chatbotů rozhodně není jen otázkou velkých firem. Ty se snaží do chatbotů zapojit umělou inteligenci a vytvořit obrovské projekty.

Svého chatbota si může vytvořit i běžný podnikatel nebo menší firma. Jen se podívejte na návod, jak vytvořit chatbota pro Messenger za 10 minut, i když neumíte programovat.

Konverzační reklamy

Ukázka konverzační reklamy

V marketingu mluvíme na lidi. Co kdybychom raději mluvili s nimi?

To si řekli tvůrci služby AdLingo, která patří pod Google. AdLingo umožňuje oslovit lidi přes Google Display Network a začít s nimi konverzaci, ať jsou kdekoliv.

Člověk vidí reklamu klidně i na cizích stránkách, okamžitě na něj vyskočí chatbot a marketingová rozmluva může začít. A takový zážitek přivítá nejen zákazník, ale i váš finanční ředitel.

Úspěch konverzačních reklam je už teď vidět na Facebooku. Tlačítko „Poslat zprávu“ vidíme stále častěji. I Google si toho všímá a to znamená, že konverzace mají velkou budoucnost.

Trend 3: Video

O videu píšu pravidelně od roku 2012, kdy jsem začal veřejně psát o trendech. A to tenkrát byl jenom YouTube a Vimeo.

Kdo teď nevyužívá video v marketingu, tak v podstatě neexistuje. Není se čemu divit.

Lidé milují videa. Na Youtube tráví dlouhé hodiny. YouTube je po Googlu druhým největším vyhledávačem na světě. Každá sociální síť už využívá video. Netflix, Amazon Prime, HBO Go tento trend prohlubují.

Podle výzkumů bude do roku 2021 82 % internetového provozu prostřednictvím videa. (Cisco)

Živé video přenosy

Na Facebooku, Instagramu i YouTube už je běžné video bráno jako standard. Kdo chce být vidět, musí být ochoten vysílat živě.

Díky živému videu získáváte výhodu okamžité interakce. Vaši diváci mohou okamžitě reagovat, komentovat, sdílet. Vy ihned reagujete na jejich komentáře, otázky a prohlubujete jejich zážitek.

Zkuste místo běžného příspěvku spustit na svém mobilu živé vysílání. Třeba představit své úspěchy, nebo promovat nový obsah, novou myšlenku, novou zkušenost.

Pomocí služeb jako BeLive.tv nebo jiných můžete živě vysílat i rozhovory se zajímavými osobnostmi vašeho oboru. Udělat webinář. Ukázat novou verzi vašeho produktu.

Prostě živě poodhalte roušku vašeho podnikání, kanceláře, týmu, každodenní práce pro vaše zákazníky.

Příběhy ve videu

Jedna část videa je technika. Ta méně důležitá. (O tom, jakou používáme u nás jsem mluvil v podcastu Strategické zisky.)

Důležitější ve videu je obsah. Takže probuďte své charisma a začněte vyprávět příběhy.

Lidé příběhy milují. Dokáží se totiž díky nim lépe spojit se sdělením, které jim chcete předat. Tím pádem i s vaší firmou, vašimi produkty.

Místo klasické reference natočte se zákazníkem video. Ať v něm řekne svůj příběh. Jaký měl problém. Co chtěl vyřešit. Jak jste mu pomohli. A co se mu na spolupráci nejvíce líbilo, co pro něj bylo to nejdůležitější. Prostě body z případové studie.

A máte úžasný marketingový materiál, ke kterému už není potřeba nic dodávat.

4 mega video platformy

Video nestrkejte jenom na jednu síť. To je, jako byste ho zavřeli do šuplíku. Nahrajte ho nativně na každou platformu, kterou máte k dispozici. Nativně nahrát znamená nesdílet ho, ale nahrát.

Jako první vás samozřejmě napadne YouTube. Facebook je hned druhá a poměrně jasná volba.

Ale nezapomínejte ani na nové hráče, kteří „vyrostli“ ve 2018 – LinkedIn, který video tlačí brutálně, a Instagramová televize IGTV, která se zatím jen rozkoukává.

Trend 4: Osobní značka/influencer

Mamííí, já ci být júútúúber!!!

Kdo má kolem sebe děti a nevšiml si, jak moc touží po svých 15 minutách slávy, tak asi žije v jiné realitě.

Lidé se chtějí předvádět. A firmy chtějí být vidět. Ale firmy nikoho nezajímají. Lidi zajímají zase jenom lidi.

Tím pádem vzniká „influencer“. V minulosti zvaný „affiliate partner“, který má odměnu za reálné výsledky. Dnes dostává „influencer“ odměnu za svůj vliv a product placement.

Celebrity efekt je s námi už desítky let. A využívá ho stále více firem. Spoléhají na to, že když zákazník uvidí svého oblíbeného herce, sportovce, jútubera, jak doporučuje ten či onen produkt, tak si ho spíš koupí.

Ale v dnešní době se může stát influencerem každý. I vy můžete mít vliv a budovat svou osobní značku.

Pro prodej můžete využít vliv někoho jiného nebo se sami stát tím, kdo vliv má. Obzvlášť, když máte unikátní pohled na trh, produkt nebo život.

Místo umělé odměny pro někoho jiného totiž využíváte vlastní…

Autenticita

Lidé už viděli na internetu spoustu věcí. Mají zapnutý „detektor keců“ a poznají, když na ně někdo něco hraje. Proto stále častěji vítězí autenticita – hodnověrnost.

Lidé si koupí to, čemu uvěří. Když svému produktu věříte, lidé to vycítí, a ani moc nezáleží na tom, co říkáte. Dobrý začátek.

Když vašemu produktu věří influencer a podpořil by ho i zadarmo, tak máte dobře našlápnuto. Když vašemu produktu věří vaši klienti, co si ho koupili, a autenticky to projeví, tak máte vyhráno.

Mikro obsah

S příchodem InstaStories se mikro obsah stal nedílnou součástí našich životů. Mikro příběhy teď vidíme na Facebooku, v Messengeru a dorazí i jinam.

V marketingu je to příležitost ukázat pozadí. To jak vaše firma žije. To jak doopravdy žije influencer. To jak doopravdy žijete vy.

Díky tomu se stáváte běžnou součástí životů svých zákazníků a potenciálních zákazníků. Samozřejmě ne každý na to má chuť. Pak nezbývá než najít nebo vytvořit „influencera“.

Trend 5: Optimalizace pro vyhledávače – SEO

Nejdřív to vypadalo, že sociální sítě zabily SEO. Ale SEO nejen, že není mrtvé, ale stále jeho důležitost roste.

Poměr návštěvnosti sociální sítě vs. vyhledávače

Dosah odkazů na weby ze sociální sítí je v podstatě minimální. Facebook a LinkedIn je penalizují. Instagram odkazy raději nemá žádné.

Tím pádem je pro firmy stále důležitější uspět ve vyhledávačích. SEO se tedy opět stává „trendy“, akorát to už díky umělé inteligenci a neustálým změnám v Googlu není tak jednoduché jako dřív.

Nestačí prošpikovat web klíčovými slovy. Je potřeba se zaměřit na obsah. Na kvalitní obsah. Začít psát firemní blog, plnit ho kvalitním obsahem (články, videa), na které budou návštěvníci reagovat, komentovat. To je ta správná cesta.

Hlasové vyhledávání

A při té optimalizaci myslete také na konverzační asistenty. Vyhledávání hlasem je stále běžnější.

Siri, Alexa, nebo Google Asistent naslouchají a vytáhnou vám to, co hledáte. Oproti běžnému vyhledávání s tím rozdílem, že ignorují ty tisíce odkazů, které vidíte ve výsledcích, ale stejně na ně neklikáte.

Tvrdá realita: Buď jste na první pozici nebo neexistujete.

Optimalizace pro hlasové vyhledávání je jiná než pro běžné vyhledávání. Dotaz je většinou delší, než když ho píšete ručně. Tomu je potřeba přizpůsobit svůj web.

Kromě klíčových slov, které jsou důležité pro běžné vyhledávání je vhodné, aby stránky obsahovaly i celé vyhledávací fráze, které by mohl zákazník zadávat, tj. „říct“.

  • Psaný dotaz: nejlepší restaurace v Plzni
  • Hlasem zadávaný: Jaké jsou nejlepší restaurace v Plzni?

To znamená, že obsah webových stránek by měl být více v konverzačním duchu, než jen heslovitou formou.

Sbohem korporátní fráze. Naneviděnou umělé texty optimalizované pro roboty.

Trend 6: Všudypřítomnost – omnipresence

Pozornost lidí je roztříštěná.

Část zákazníků používá Facebook. Část z nich LinkedIn. Část hlavně z nich Google. Někdo jenom Seznam. Někdo nečte žádné e-maily. Někdo se schovává za šifrovaný Whatsapp. (Neschová se, sledujte letošní příchod reklam do WhatsApp.)

A navíc mezi jednotlivými prostředími průběžně přepínají. Na chvíli InstaStories, pak omrknout SnapChat a ještě kuk do Messengeru. Pak běhat a poslouchat podcasty. Přečíst blogy oblíbených autorů.

Vy, vaše firma a vaše marketingové sdělení musejí být všude.

Na všech sociálních sítích. Ve všech komunikačních kanálech – e-mail, Messenger i komentáře.

Teno přístup se jmenuje vícekanálový (omnichannel) marketing. Firmy často spravují jednotlivé marketingové kanály odděleně.

Agoška na search. Social expert na Facebook. Specialista na LinkedIn. Copík na e-mail marketing.

Vychází se z předpokladu, že zákazník si sám vybere způsob, kterým chce s firmou komunikovat. Ale realita je jiná. Zákazníci používají více kanálů „naráz“.

E-mail si přečtou v tramvaji cestou z práce. Prokliknou se sice na webové stránky, ale už nemají prostor produkt na webu více prozkoumat. Prohlédnou si stovky příspěvků na sockách. V autě poslouchají podcasty. Doma si večer možná sednou a v klidu si na počítači projdou vše potřebné. A třeba koupí.

Jestli chcete uspět v roztříštěném světě, musíte se stát všudypřítomnými.

Podchyťte všechny kanály a propojte jednotlivé aktivity. Jednotlivé kanály nejsou samostatné části (e-mail, sociální sítě, web), ale celý propojený ekosystém.

Nenabízejte na LinkedIn tu samou brožuru, kterou si člověk stáhnul na Facebooku. Nedělejte na Facebooku remarketing na někoho, kdo si už koupil.

Zní to jako brnkačka? Nezapomeňte, že každá platforma má vlastní formu „ideálního obsahu“. Když zůstanu u videa, které jsem zmiňoval, tak tu máme:

  • Ultra krátké stories na Instagramu
  • Krátká ztřeštěná videa na Facebooku
  • Rádoby vážná videa na LinkedInu
  • A skoro filmy na YouTube
  • Do toho horizontální (YouTube na SmartTv), vertikální (IGTV) i čtvercové video (Instagram)…

„Všudypřítomní magnáti“ jako Gary Vaynerchuck, Grant Cardone apod. mají celé týmy, které řeší jenom tohle. Nejsou to tradiční celebrity jako třeba Kim Kardashian, a přesto jsou jejich výsledky brutální. Nejen v počtu sledujících a palců. Ale také v prodejích.

V době, kdy každý na internetu může publikovat, není vůbec jednoduché zachytit a hlavně dostatečně dlouho udržet pozornost potenciálního zákazníka.

Musíte být všudypřítomní.

Trend 7: E-mail má stejně největší ROI

Čísla z posledních let ukazují, že e-mail už nemá návratnost 4.400 %, ale poklesl „jen“ na 3.800 %. I tak stále zůstává komunikačním kanálem s největší návratností investice.

V e-mailové kampani na podzim 2018 jsme měli konverzi 9,2 % ze zájemců do zákazníků.

Přes všechny „problémy“ a vyhlášená „umrtí“ e-mailu. Přestože se posílá čím dál víc e-mailových zpráv. Přestože je stále těžší zaujmout předmětem v přeplněných schránkách příjemců. Přestože před pár měsíci vstoupilo v platnost GDPR a udělalo pořádný průvan v databázích firem.

E-mailová databáze kontaktů je stále stabilní základnou úspěšné firmy. Samozřejmě, jak víte z předchozího bodu, není to jenom o e-mailu. E-mail je ale nejčastěji spouštěčem, který člověka přivede k nákupnímu košíku.

Na co se tedy v e-mail marketingu v roce 2019 zaměřit?

Interakce s uživatelem

Střelit jeden e-mail a očekávat, že zvítězíte? Takové sny nechte naivním rádoby podnikatelům.

Využijte trendu konverzací. Zapojte příjemce vašich zpráv do vzájemné interakce. Vyzvěte ho, ať reaguje. Ptejte se ho v anketách.

Vraťte kontrolu do jeho rukou. Dejte mu na výběr, kam se bude ubírat směr konverzace. Připravte pro něj e-mailové bludiště, které může objevovat podle svých zájmů.

Neposílejte jen jednotlivé e-maily, ale připravte série zpráv. Chytrým poskládáním zpráv zvýšíte touhu po vašem produktu nebo službě. A nemusíte zrovna psát 1.000 a jeden e-mail.

Personalizujte

Hromadné nálety stále fungují. Na druhou stranu lidé ocení, když dostanou ve správný moment správnou nabídku.

A jak poznáte ten správný moment? Tak, že ho ve svém marketingu pro svého budoucího zákazníka vytvoříte.

Z reakcí na e-maily, podle zájmů a marketingové psychologie si vytvořte ne jednoho, ale několik avatarů, a připravte pro ně intimní zážitek.

Automatizujte

Opakujte to, co funguje. Když nějaký e-mail fungoval extrémně dobře, proč ho zahodit a vytvářet nové a nové?

Raději ho zařaďte do svého e-mailového robota a posílejte ho každému, koho na své digitální cestě potká.

Kromě klasických autoresponderů, které automaticky přivítají zájemce v databázi, pošlou mu stažený obsah a další zprávy, využijte i pokročilou formu automatizace.

Triggery neboli spouštěče vám pomůžou personalizovat zprávy. Dynamický e-mailový remarketing zase zákazníka pronásleduje tím, o co projevil zájem.

Shrnutí

Tak to je 7 mega trendů, kterých si všímám a využívám je pro své podnikání, svůj marketing i pro marketing klientů. Někdy víc, někdy míň. Někdy s úspěchem, někdy bez výsledku.

Všiml jsem si, že to, jak úspěšně nějaký trend využijete, nezáleží ani tak na tom trendu, ale na něčem jiném. A tím je…

Vaše marketingové sdělení.

Máte co říct. Je to srozumitelné. Je to unikátní. A lidé to chtějí slyšet.

S dobrým marketingovým sdělením můžete jít i proti trendu a budete slavit úspěch. Hlad po skvělých myšlenkách nikdy nebyl větší.

Naopak tisíckrát omleté žvásty nezachrání ani umělá inteligence. I když, kdo ví.

V příštím článku se do marketingového sdělení pustíme, budeme se totiž věnovat marketingové vizi. Přihlaste se tedy k odběru zpráv, ať vám nic neuteče.

Teď vám každopádně přeji, ať spojíte své marketingové sdělení s některým k aktuálních trendů a dosáhnete maximálního úspěchu.

Jakých trendů si všímáte vy? Napište komentář, jsem jedno virtuální ucho…

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

3 komentáře


  1. Radek napsal:

    Pěkně shrnuto 🙂 Děkuji za směr…

  2. pitrx napsal:

    Jaký je prosím rozdíl mezi mega marketingem a giga marketingem? Poslední dobou premyslime o přechodu. Děkuji.

    1. Václav Krajňák napsal:

      Skvělé, že takhle přemýšlíte. Ne každý si to totiž může dovolit, protože je to 1000x dražší. Mega marketing stojí tisíce a Giga marketing je o milionech. Ale můžete použít malý hack: trocha kritického myšlení, ždibec ironie a trolling level 1000. 🙂




Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.