První pohled na firemní blogování


První pohled na firemní blogování

Jak na svůj web dostat nové a nové návštěvníky? Jak udržet pozornost těch, kteří si už u vás jednou nakoupili? Investovali jste už tisíce korun do různých analýz a optimalizace stránek pro vyhledávače a kdesi cosi, a stále vám na web lidé nechodí. A když přijdou, tak nevydrží moc dlouho.

Řešení je relativně jednoduché. Začněte publikovat příspěvky na svém blogu. Dejte návštěvníkům stránek víc informací o svých produktech. Obzvlášť, když to vaše konkurence nedělá.

„Ublogujte“ si více zákazníků

V tomto článku se chci věnovat opravdu začátkům, kterými musí každý blogger projít. Nejdřív je potřeba si ujasnit, jakou formu bude blog mít. Podle toho je potřeba zvolit vhodnou platformu, vybrat šablonu, koupit doménu a hurá na psaní. Tak to bylo ve zkratce, teď se na to podíváme pěkně krok po kroku.

Co je to blog

Blog je v podstatě webová stránka, na které jsou chronologicky seřazené příspěvky od nejnovějšího po nejstarší.Nejnovější příspěvky jsou tak vždy jako první a pod nimi jsou seřazeny starší.

Na konci každého příspěvku mají čtenáři možnost vkládat své komentáře. Můžou tak diskutovat o tématu nejen s autorem, ale také s dalšími, kteří se o dané téma zajímají.

Samotné slovíčko „blog“ vzniklo spojením dvou anglických slog „web log“. Jako první „blogger“ je označován Justin Hall, který začal roce 1994 při studiu na vysoké škole.

Daleko důležitější je, kdo je (nebo teprve bude) prvním bloggerem ve vašem oboru…

Pište pro lidi vyhledávače

Řada firem už trochu pochopila sílu blogu. Prostřednictvím něj totiž můžou do firmy přitáhnout nové zákazníky.

Nespornou výhodou psaného blogu je totiž to, že jsou automaticky optimalizované pro vyhledávače. A tím pádem je ty Googly, Seznamy mají rádi.

Když člověk hledá na internetu nějaké informace, tak si otevře Google a zadá například „Jak vybrat kolečkové brusle“. A ve výsledcích se mu tak může objevit článek na blogu, který se nazývá „10 tipů jak správně vybrat kolečkové brusle“.

A proč se takový článek zobrazil ve výsledcích vyhledávače? Protože vyhledávače velice rády zveřejňují příspěvky, které jsou vyhledávané, sdílené a zajímavé pro čtenáře.

Vezmou své dostupné informace o počtu návštěvníků, sdílení a vyhodnotí je. Když se na článek kliká a lidé na stránkách zůstávají, tak je to signál pro posun článku na přední pozice. (To je jeden ze signálů, jsou jich samozřejmě mraky.)

A díky tomu ho zase najde víc lidí, kteří dané téma vyhledávají.

A co když nechci psát?

Ne každý píše jako Stephen King. Ne každý rád sedí do noci u bílé obrazovky svého notebooku s výhledem na Manhattan jako Carrie Bradshaw.

Kdybyste měli extrovertního obchodníka posadit před prázdný papír, nejspíš bude hodiny vysvětlovat proč to prostě nejde. Naštěstí svět miluje i takové „případy“.

Blog a blogování totiž nemusí mít jen jednu formu. Existuje řada alternativ běžného psaného blogu. Začneme ale právě u něj.

Textový blog

Psaní je asi nejčastější forma blogování. Blog má podobu jednotlivých textových příspěvků, které jsou na něm zveřejňovány. Nejnovější příspěvky se vždy zobrazují jako první. Pokud má autor nebo autoři větší záběr, co se témat týče, jsou k dispozici kategorie, do kterých jsou články rozděleny.

Ehmm, to co teď čtete, je příspěvek na blogu…

Takový blog může být součástí webových stránek třeba vasefirma.cz/blog. Pokud to není technicky možné, hodíte ho na samostatnou doménu třetího řádu – třeba blog.vasefirma.cz.

Ne všechny blogy jsou i „blogy“. Jestli publikujete na svých stránkách aktuality, tak je to v podstatě blog. Některé firmy blog označují jako články, magazín nebo rádce při výběru produktů.

Blog Zoot

Video blog – vlog

Další variantou blogu je video blog. Někdy se název také zkracuje na vlog. Funguje to podobně jako textový blog. Jenom nepíšete články, ale natáčíte videa. Natočená videa dáváte na Youtube, Vimeo kanál.

Opět nejnovější videa jsou jako první a diváci mají možnost komunikovat přes komentáře. Navíc, pokud vás chce zájemce sledovat, má možnost „Přihlásit se k odběru“. Sbíráte tak virtuální fanoušky, kteří se můžou dozvědět o tom, že jste nahráli další skvostné video.

Ani pokud nechcete být ve videu vidět a nutně musíte svět ochudit o své krásné líce, nemusí pro Vás být video tabu. Videa můžete vytvořit i formou prezentace, kdy divák na obrazovce vidí obrázky nebo text a k tomu poslouchá váš hlas.

Video blogy jsou u nás nejvíc na YouTube. Není se čemu divit, YouTube je druhý největší vyhledávač světa. Vytvoříte si na něm svůj kanál a na něm pak zveřejňujete jednotlivá videa. Zájemce má možnost přihlásit se k odběru vašich videí.

Z mého pohledu je daleko efektivnější podobně jako u textového blogu publikovat videa v rámci svých webových stránek. Do příspěvku místo textu vložíte video. Jasnou výhodou je, že divák je na vašich stránkách a neuteče tak lehce za jiným videem – třeba od konkurence.

Video blog nastejnelodi.cz

Zvukový blog – Podcast

I stále populárnější podcasty jsou vlastně formou blogování. Jednotlivé články nahrazují audio nahrávky.

V podstatě to je i nejrychlejší forma blogování.

Stačí mikrofon a za pět minut máte hotové osobní sdělení pro své zákazníky, i když na sobě máte jen ponožky. Nebo uděláte rozhovor prostřednictvím Skypu s expertem na dané téma, přestože se právě vrátil do hotelu z expedice po islandských vodopádech.

Já osobně připravuji s kolegou Martinem Miklášem podcast Strategické zisky. Takže pokud chcete nějakou inspiraci pro tvorbu vlastního podcastu, podívejte se sem.

Tématu podcastů z pohledu posluchače jsem se také věnoval v příspěvku Co je podcast, jak se přihlásit k odběru a vzdělávat se na počítači i na cestách.

Fotografický blog

Fotoblog je ideální forma nejen pro fotografy. Ti na něm samozřejmě zveřejňují ukázky své práce.

Ale i ostatní podnikatelé, kteří prodávají spíš emoce, ho můžou využít. Jak se říká, jedna fotka je za tisíc slov. Je lepší publikovat pár fotek z balonu (jako to dělá Honza Smrčka) než o tom sáhodlouze psát.

Popularita Instagramu na zájem o fotky jenom ukazuje. A profesionální fotograf nejspíš bude mít i profil na platformě 500px.

Foto blog fotografa Lukáše Zabystrzana

Nebojte se kombinovat

Nemusíte zůstávat jenom v jedné formě. Naopak. Zapojte své potenciální zákazníky různými způsoby.

Napište textový příspěvek. Natočte na stejné téma video. Vytáhněte z videa zvuk a publikujte podcast.

Natočte video. Zvukovou stopu pošlete na svůj podcast. A obsah přepište do textu.

Nebo svůj hattrick udělejte fotkou s jednou myšlenkou z příspěvku.

U většiny témat je několik možností, jak je sdělovat. Záleží jenom na vás a vašem týmu, kolik obsahu dokážete vytvořit.

Sociální sítě a blogovací platformy

Facebook byl v prvopočátku založen jako „studentský blog“. Twitter byl v podstatě mikroblog. Dneska už to tak nefunguje. Přišla do hry optimalizace zobrazování obsahu a propagace jednotlivých příspěvků. Ale přesto, když jdete na nějaký profil, najdete nejnovější příspěvky na prvních místech.

Existují spousty platforem, které vám umožní vytvořit si na nich profil/blog a využít jejich návštěvnost. Ať už je to to Idnes, Blog.cz, Blogger nebo WordPress, každý z nich má jiná pravidla a jiné možnosti.

Ale jedno platí vždy: Na podnikání potřebujete mít vlastní blog plně pod svou správou.

Vyberte si platformu blogu a doménu

Hlavním hrozbou při blogování na „cizích platformách“ (FB, Tumblr, Idnes apod.) je to to, že vlastně tvoříte blog, který není váš.

Může se totiž klidně stát, že se provozovatel dané platformy rozhodne službu ukončit a váš blog prostě smaže. Nebo sníží jeho viditelnost. Podobně jako se to stalo s dosahem příspěvků na Facebooku.

Dalším problémem u „hotových řešení“ (Webnode, Blogger, WordPress.com) je jejich omezená funkčnost. Takový blog si často nemůžete upravit a přizpůsobit vlastním potřebám. V extrémních případech provozovatel na vašem blogu může zveřejňovat své reklamy a vy nemáte možnost to nijak ovlivnit.

Takže když budete rozjíždět blog pro své podnikání, svou firmu nebo svou značku, tak jedině na vlastním.

Investice není nijak závratná – v řádu tisíců. A díky tomu máte nad svým blogem plnou kontrolu. Můžete ho provozovat na své doméně, upravíte si ho plně podle svých potřeb a nikdo vám na něm nebude inzerovat své produkty.

Kam blog umístit

Důležité je také vybrat správnou doménu, na které bude blog fungovat. Úplně nejjednodušší je využít firemní doménu. Například www.firma.cz/blog nebo blog.firma.cz. Možností je celá řada. Pokud chcete svůj blog použít k propagaci jednoho ze svých produktů, můžete si zaregistrovat doménu k tomuto produktu.

Co za systém použít

Teď je potřeba vybrat vhodnou platformu. Těch je sice na trhu celá řada, ale v podstatě je jenom jediná – WordPress.

Jsem samozřejmě zaujatý, protože i tento blog běží na WordPressu. Tak se těším na protinázory v komentářích…

Proč zrovna WordPress?

  • systém je zdarma (v základu platíte jenom za hosting)
  • většina blogů je na WordPressu
  • kolem 20 % všech webových stránek na světě je na WordPressu
  • je dostupný v českém jazyce
  • je snadné ho nastavit a používat
  • autoři ho pravidelně aktualizují, proto je maximálně bezpečný
  • je snadné ho přizpůsobit vlastním potřebám pomocí řady pluginů
  • nabízí šablony zdarma, ale i za poplatek

U WordPressu je základní rozhodnutí, jestli zvolíte volně dostupnou šablonu, koupíte si více či méně profesionální šablonu nebo investujete do vlastní šablony.

U těch stovek instalací WordPressu, které jsem osobně pro zákazníky zařizoval, záleželo hlavně na rozpočtu. Dá se začít zdarma s výchozími šablonami, ale je to spíš takové přechodné řešení.

Profesionální šablona a její úprava do češtiny je do 10.000 Kč. Vlastní šablona na míru už pak vychází na desítky tisíc korun.

Instalace a nastavení

Máte v podstatě dvě možnosti. Buď se tím chcete prokousat sami a v tom případě vám držím palce. Není to v podstatě nic složitého. Otázka maximálně hodiny… Pro technicky zdatné jedince.

Takže prostě oslovíte správce svých webových stránek nebo webovou agenturu. Pro ně nebude nastavení a rozjezd blogu žádný problém. Pokud vás nezačnou přemlouvat, že WordPress není bezpečný, že WordPress není tak pěkný, že Drupal je víc flexibilní a podobný kecy. V tom případě jim dejte padáka a jděte jinam.

Hotovo dvacet, začněte publikovat příspěvky

Tak technickou stránku máte za sebou. Vybrali jste platformu, zakoupili šablonu, doména je nastavená a blog instalovaný. Před vámi je první prázdný list vašeho deníčku.

Teprve teď přichází ta správná výzva a makačka. Začít blog plnit příspěvky.

No, ne tak úplně, protože ještě před tím, než instalujete blog, byste měli mít alespoň 3 první příspěvky „v šuplíku“. Tím šuplíkem mohou být tři dokumenty na Google Disku, tři wordovské soubory nebo třeba tři poznámky v Evernote.

Ale stejně je potřeba zvládnout syndrom prázdného listu.

Možná vás děsí představa, že byste měli napsat článek. Vždyť jste to nikdy nedělali a ve škole vám sloh zrovna moc nešel. Nemáte čas. Nepřichází žádná múza.

To jsou všechno jen výmluvy. Blogování se dá naučit. Z počátku to možná bude časově náročnější. Příprava jednoho příspěvku vám možná zabere i několik dní. Ale jak budete získávat praxi, zjistíte, že napsat článek s 1000 a více slovy není až takový problém.

A když opravdu nechcete, anebo nemáte prostor se psaní článků věnovat, můžete to delegovat na někoho jiného ve své firmě. Třeba už teď máte ve svém týmu někoho kdo vládne spíš perem než mečem. Nebo najdete někoho nového nebo dokonce můžete koupit hotové články.

Váš první příspěvek

Máte rádi výzvy? Pusťte se do toho sami. Zkuste připravit první příspěvek. Nemusí mít hned 2000 slov. Nemusí to být 10 minutové video. Pro začátek si vystačíte i s kratším příspěvkem. U článku by to mělo být alespoň 500 slov a u videa alespoň 2 minuty.

Vyberte téma, které vaše zákazníky hodně zajímá. Na co se nejčastěji ptají? Hned budete vědět, na čem stavět.

Jestli chcete pár praktických rad, jak by měl článek vypadat, na co si dát pozor, tak mrkněte na článek, o tom jak psát článek. 🙂

Když ho ještě doplníte pěknými fotkami, nemůže to být propadák. Pokud nemáte fotky vlastní, můžete si je koupit a nebo najít nějaké, které jsou dostupné zdarma. Přehled foto bank se skvělými fotkami zdarma najdete v přehledu 27 zdrojů fotek zdarma.

Až po vás… Ne, až po vás…

Nikde není psáno, že na svém blogu musíte psát pouze vy. Klidně publikujte i článek jiného autora. Nabídněte nějakému expertovi nebo autoritě ve svém oboru, aby připravil článek pro váš blog.

Díky tomu můžete získat skvělý nový vítr na svůj blog. Získáte tak trochu jiný článek, s jiným pohledem a stylem psaní. A i Google to náležitě ocení. 🙂

I vy můžete přispívat na jiné blogy a získávat tak pozornost a návštěvnost. Vyberte si úspěšné a sledované blogy a oslovte jejich autory. Když vám umožní publikovat i na svém blogu, máte možnost oslovit jejich čtenáře a přitáhnout je na své stránky. U každého příspěvku rozhodně přidejte odkaz třeba na svůj blog. Čtenář se tak může snadno prokliknout na vaše stránky, pokud ho zaujmete.

Já takto připravil třeba příspěvek na blog tvůrce eshopů Shopero –  Jak měřit email marketing pro eshopy.

Blogováním k lepším zítřkům

Blog je velmi dobrý nástroj, jak přesunout pozornost zákazníků jenom z ceny i na jiná témata. Obzvlášť pro e-shopy, které v podstatě jenom prodávají, můžou tímhle způsobem doplnit PPC reklamu.

Vlastní blog pro vás představuje možnost zlepšit svou pozici ve vyhledávačích, vybudovat si autoritu ve svém oboru a nastartovat komunikaci s budoucími zákazníky.

Ať chcete psát, točit videa, nahrávat svůj hlas nebo ukázat své fotografické schopnosti, vaše publikum je připraveno. 🙂

Jak se díváte na blogování vy?

Jaké jsou vaše zkušenosti s konzumací a tvorbou blogů? Chystáte se do blogování pustit osobně? Dejte mi vědět svůj pohled do komentářů.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.