Jak připravit webinář v 6 jednoduchých krocích


Jak připravit webinář v 6 jednoduchých krocích

Rozhodli jste se uspořádat webinář?

Super.

V dnešní době jsou webináře skvělou možností, jak zůstat v kontaktu se svými zákazníky. Když to nejde osobně. Nebo individuálně.

Jestli jste doteď pořádali živá školení, tak webinář je absolutně nezbytnou alternativou. Nejen v této době.

Lidé v posledních letech stále častěji dávají přednost komunikaci a vzdělávání přes obrazovku svého počítače.

Od roku 2012 jsem osobně pořádal 218 webinářů.
Některé úspěšné. Některé ultra-stresující.
Některé prodejní. Některé vzdělávací.
Některé živé. Některé předpřipravené.
Některé s tisícem účastníků. Některé s hrstkou lidí.

V tomto článku se podíváme na to, jak si také můžete uspořádat webinář Vy. Se vším co k němu patří. Před i po.

Jak webináře fungují

Pojďme se tedy podívat, jak takový webinář vypadá z pohledu člověka, který se ho bude účastnit, abyste věděli, co pro něj připravit.

  1. Člověk přijde na stránku s registrací
  2. Vyplní svůj e-mail
  3. Dostane připomenutí
  4. Přijde na živé vysílání
  5. Dostane přístup k záznamu
  6. Čte následné newslettery

Samozřejmě těch kroků může být víc, ale tipuji, že asi nechcete číst do nekonečna a chcete se rychle pustit do svého webináře.

Teď se podíváme na 6 jednoduchých kroků, které potřebujete projít.

1. Zachytávací stránka

První stránka, na kterou se zájemce o webinář dostane, je tzv. zachytávací stránka (angl. squeeze page).

Její cíl je jednoznačný. Chcete zachytit registraci na webinář.

Na zachytávací stránce musí být jasně a stručně napsáno, čeho se webinář týká. Kdy se bude konat. Na jaké hosty se může těšit. Co si z vysílání odnese. 

Až za sebou budete mít několik webinářů, tak určitě získáte i nějaké reference. A i na ně je prostor na této zachytávací stránce.

Reference zvyšují zájem o webinář a zároveň Vám budují skvělou pozici odborníka, ještě před tím, než člověk na webinář dorazí.

2. Formulář na sběr přihlášek

Zájemce je namotivovaný k přihlášení a rozhodne se zadat svůj e-mail. To je absolutní minimum, které musí zadat. Na jeho e-mail mu totiž později přijde odkaz na připojení na webinář.

Nechte ho vyplnit i jméno, ať ho příště můžete oslovit: „Pavle, četl jsem na blogu Clipsanu skvělý článek…

Zvažte, jestli chcete sbírat i telefonní čísla. Na jednu stranu můžete poslat SMS: „Hanko, začínáme…“, ale na druhou stranu méně lidí přihlášku vyplní.

Navíc nemám zkušenost, že by SMS s upozorněním zvýšila účast na samotném webináři. Podívejte se na dalších 13 tipů pro zabijácký formulář na sběr kontaktů

Ale kam se ty přihlášky ukládají?
Jak těm lidem budu psát?

Skvělé otázky, které mají jednoduchou odpověď. Potřebujete nějaké CRM nebo nějaký mailingový systém, do kterého se budou kontakty sami propisovat. (Ještě se k tomu dostaneme.)

2. E-maily s připomínkou

Co chce vědět ten, kdo se někam registruje?

Že s ním počítáte! Proto mu hned po registraci pošlete zprávu: „Tomáši, počítám s Vámi…

Samozřejmě, že ne ručně. Přeci nesedíte u počítače a telefonu 24 hodin denně (nebo?). Využijte automat, který to udělá za Vás.

Pro Vás je webinář prioritou, ale pro účastníky je to jen jedna z tisíce položek, které mají v hlavě. Takže jim webinář připomínejte.

Ideálně Vám s tím opět pomůže automat. Rozešle několik dní předem informaci o tom, že se webinář blíží.

Tip: Připomenutí můžete využít pro zapojení lidí. Zeptejte se na to, co je zajímá.

Kolik připomenutí poslat? Jestli začínáte, tak jedno. Jestli jste profík, tak pošlete i 10 e-mailů a lidem to nebude vadit 🙂

4. Vysílací stránka

Zájemce se registroval, dal si do kalendáře den D a hodinu H a teď se má připojit na vysílání.

Na speciální stránce vidí Vaši prezentaci a má také možnost s Vámi chatovat nebo aspoň pokládat šťouravé otázky.

Nejčastěji se samotný přenos webináře používá YouTube. Je zdarma a je fakt jednoduché to rozchodit. Podívejte se, jak udělat webinář přes YouTube zdarma krok za krokem.

Video s vysíláním vložíte do své vlastní stránky, jejíž adresu znáte jenom Vy a účastníci webináře. Funguje to stejně, jako když vkládáte jakékoliv jiné video z YouTube.

Samozřejmě na vysílání můžete využít i samotný YouTube, ale třeba nechcete, aby se člověk proklikl na nějaké video o kočičkách. Navíc to není ani moc profi, co si budeme povídat.

Ačkoliv se lidé registrují, mají to v kalendáři, upozorňujete je e-mailem, SMSkou, tak stejně ne všichni na živé vysílání dorazí. Počítejte s účastí maximálně 50 %, spíš 30 %.

Proto je nutné myslet na…

5. Záznam webináře

Nejčastější otázka, kterou od účastníků uslyšíte, bohužel není „Václave, kam mám poslat peníze?“, ale spíš „Lucko, bude záznam?“

Takže na to myslete, udělejte ho a nabídněte ho všem účastníkům. Samozřejmě pokud to není v rozporu s Vaší strategií.

Záznam dávejte k dispozici jen na omezenou dobu. Když si člověk nenajde čas, aby se na záznam podíval v nejbližších dnech, tak ho asi za měsíc hledat nebude.

Na stránce se záznamem dejte zájemci možnost udělat další krok. Jak má s Vámi spolupracovat? Co si má objednat? Přidejte velké tlačítko s výzvou k akci.

6. Newslettery

Záznam je potřeba rozeslat. Připravíte jednoduchý newsletter a pošlete všem účastníkům společně s odkazem na stránku se záznamem, kde si mohou webinář znovu pustit.

Řekněte si o zpětnou vazbu na proběhlý webinář. To jsou ty nejcennější informace, které můžete od účastníků dostat.

Pomůžou Vám při přípravě dalšího webináře. Zároveň tak získáte i cenné reference, které využijete třeba na zachytávací stránce. Kruh se uzavírá.

Co s kontakty dělat dál?

To je úplně jiné téma, o kterém mluvím v kompletním plánu na email marketing.

Co tedy k pořádání webináře potřebujete

  1. Obsah webináře (PowerPoint, Keynote, svůj hlas)
  2. Platformu pro živá vysílání (YouTube)
  3. Webové stránky (nejsou nutně potřebné)
  4. Nástroj pro tvorbu zachytávacích stránek a automatizaci…

Clipsan pro pořádání placených i neplacených webinářů

První živé přenosy přes Clipsan jsme dělali v roce 2012. Vyrazili jsme s týmem do Prahy, přichystali studio, prezentující si stoupl k flipchartu a přenos mohl začít. I když zrovna nenastala žádná technická chyba, tak to bylo několik hodin stresu.

Nebudu zastírat, že nějaký čas to zabere i dnes. Největší část z toho ale vezme příprava obsahu 🙂

Po technické stránce je to otázka několika minut. Většina věcí je v Clipsanu předpřipravených a stačí je pouze vzít a použít.

Od počátku makáme na tom, aby práci s Clipsanem zvládl každý běžný uživatel. Je nám jasné, že jste odborníci ve svých oborech, a ne ajťáci.

Takže máme připravenu i řadu šablon, které Vám práci usnadní. Ty můžete jednoduše vzít a doplnit pouze své aktuální informace.

Jak funguje příprava webinářů v Clipsanu prakticky

Nezáleží na tom, jestli máte své vlastní webové stránky nebo do nich nemůžete zasahovat nebo zatím žádné nemáte.

V Clipsanu si vytvoříte zachytávací stránku, která bude sloužit pro přihlášení na webinář. To je první krok, který musí zájemce udělat. Nechat Vám svůj e-mail.

Máme k dispozici hned několik šablon zachytávacích stránek extra pro webinář. Můžete mít jednoduše textovou stránku. Pokud rádi točíte videa, natočte pozvánku a video pak vložíte přímo do zachytávací stránky.

Zachytávací stránku propojíte s e-mailovým automatem. Díky připravené sérii e-mailů za Vás bude před webinářem komunikovat „robot“.

Automat potvrdí účastníkovi jeho přihlášku, pošle potřebné údaje pro připojení a zároveň i několikrát připomene, že se vysílání blíží. Záleží na tom, kolik takových upozornění budete chtít poslat.

Samotné vysílání nemusí probíhat na YouTube, ale v Clipsanu YouTube video vložíte na vysílací stránku. Tedy stránku, na které účastníci budou webinář sledovat.

Máme připraveno i několik integrací s různými chatovacími platformami. Nebo jednoduše můžete využít komentáře z Facebooku.

A záznam? Na to samozřejmě myslíme také, máme šablonu i na stránku se záznamem. Jednoduše vložíte video z YouTube, Vimeo nebo Wistie, přidáte tlačítko s výzvou k akci a odesíláte zájemcům.

Zasílání hromadných zpráv – newsletterů – je základ každého mailingového nástroje. Vyberete skupinu účastníků webináře a připravíte pro ně e-mail.

Zůstanete u prostého textového e-mailu s odkazem nebo si vyberete z několika grafických šablon. S grafikou si můžete vyhrát díky jednoduchému editoru optimalizovanému i na mobily.

A co když chcete přístup na webinář prodávat?

Ani to není s Clipsanem žádný problém.

Prodejní modul je přímo součástí Clipsanu. Takže v rámci jednoho účtu zvládnete obojí. Nepotřebujete další nástroj na fakturaci.

Jediná změna bude u stránky s přihlášením. Místo přihlášky bude muset zájemce vyplnit objednávku.

Clipsan pak automaticky odešle zájemci zálohovou fakturu pro úhradu. Spáruje platbu převodem nebo kartou, vygeneruje a pošle daňový doklad.

Samotná vysílací stránka, záznam a odeslání záznamu po skončení webináře je stejné jako u webináře, který je zdarma.

Hurá do webinářů

Začněte tím, že si vytvoříte účet v Clipsanu. Máte 14 dní zdarma na to si ho vyzkoušet. A to myslím prakticky vyzkoušet. Vytvořit si zachytávací stránky, automat, hromadnou zprávu. Za 14 dní stihnete naplánovat i odvysílat svůj první webinář.

Kdybyste se někde zasekli, tak se můžete podívat do návodů nebo využijete naši podporu. Po vytvoření účtu se s Vámi telefonicky spojíme a rádi Vám pomůžeme připravit první nebo další webinář.

 

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.