Wistia, Vimeo, YouTube – kam uložit svá business videa


Wistia, Vimeo, YouTube - kam uložit svá business videa

Video v digitálním marketingu je nezastavitelný trend. Každý rok víc a víc větších i menší firem postaví své šéfy nebo kolegy před kameru.

Uživatelé videa také milují. Kdo by chtěl číst, když se může dívat na pohyblivé obrázky.

A sociální sítě si toho všímají a jdou videu vstříc. LinkedIn, Facebook, Instagram, YouTube pouští videa automaticky bez kliknutí a preferují video obsah.

Cisco předpovídá, že v roce 2021 bude více jak 80 % dat na internetu video.

Video je možné využít nejen pro marketing na sociálních sítích. Video má své místo na webových stránkách, v prodeji, v předávání know-how, vzdělávání nebo archivaci.

Jaké řešení v takovém případě použít? Kam video uložit? Jakou platformu zvolit, aby vyhovovala vašim potřebám?

V tomto článku najdete odpověď (a když ne, tak se stačí v komentářích zeptat).

Videu se věnuji od roku 2003(!!!), kdy jsem programoval první živé přenosy. V roce 2006 jsme dodávali velké video-on-demand řešení. Značka Clipsan v roce 2010 vznikla původně jako business video hosting.  Od té doby technologie urazila pořádný kus cesty a video je běžné stejně jako mobilní telefony.

Teď jsme se podívali 3 nejčastěji využívané platformy – YouTube, Vimeo a Wistia. A porovnali je. Jejich výhody a nevýhody. V závěru se podíváme také na to, jakou platformu využít ve vašem podnikání.

Wistia

Začneme tím nejlepším, co je na internetu k dispozici. Wistia je bezkonkurečně top řešení. Také je nejdražší 🙂

Dodávat video pro jakékoliv zařízení je v dnešní době standard. To, co Wistii odlišuje, jsou detailní statistiky.

Detailní heatmapy i konkrétní shlédnutí. Máte přesný přehled o tom, v jakém okamžiku videa ztrácí diváci zájem. Kde zastavují i jaké pasáže si přehrávají opakovaně. A/B testování.

Každého diváka můžete označit např. e-mailem a víte přesně, kdo co viděl.  To pomáhá hlavně při automatizaci. Např. člověku který viděl celé video pošlete e-mail. A člověku, který se začal dívat, ale nedokoukal se, pošlete úplně jiný e-mail. Fantazie.

Přehrávač si upravíte podle svých představ. Změníte barvu podle své značky, zvolíte typy ovládání, přidáte titulky nebo výzvu k akci na závěr.

Výsledné video umístíte na své webové stránky nebo ho pošlete v e-mailech. Wistia jako jediná umí přehrávat video v Messengeru, proto je to hlavní volba pro tvůrce chatbotů.

Cena Wistie začíná na 99 $ měsíčně za 10 videí a pak 0,25 $ za každé další video. Platíte také za data. Výsledná faktura může být docela mastná, takže Wistia je spíše pro profesionální marketéry.

Samozřejmě existuje i verze zdarma. Musíte ale počítat s tím, že na přehrávači bude logo Wistia a můžete nahrát jen 3 videa. Na vyzkoušení to stačí.

Vimeo

Vimeo je jedna z prvních platforem pro hostování videí. Funguje už od roku 2004. Lidé ji mají zafixovanou jako platformu pro filmové fanoušky. Je na ní komunitu umělců a tvůrců, kteří na ni nahrávají své krátké filmy, hudební videa, firemní videa.

Oproti YouTube není v Čechách moc známá a má to jednoduchý důvod. Prostě není v češtině.

Nahrané video můžete pohodlně vložit do svých webových stránek. Trochu si upravíte design (barva) přehrávače, ale rozhodně nepočítejte s použitelnými statistikami.

Vaše videa mohou být volně k přehrání a ke sdílení nebo je můžete omezit. Třeba umožnit jen přehrání po zadání hesla nebo povolit vkládání jen na určité domény.

Z mého pohledu je Vimeo elegantní řešení pro úschovu videí a jejich vkládání např. do vzdělávacích portálů, členských sekcí apod. Když potřebujete omezit přístup, ale neřešíte zase tak moc statistiky.

Ve Vimeu platíte za ochranu videí a nastavení přehrávače. To ve verzi zdarma nenajdete. Cena začíná na 12 $ za měsíc (8x levnější než Wistia) a jste omezeni množstvím nahraných videí za týden. Vyšší balíčky vám umožní nahrát víc videí a také jich víc skladovat.

YouTube

Musím představovat? Youtube je největší platforma pro hostování a přehrávání videí.

Každý měsíc YouTube navštíví více jak 1,9 miliardy uživatelů a přehrají si každý den více než 1 miliardu hodin videí. (Zdroj: YouTube)

To, že je nejznámější ještě neznamená, že je to vhodná platforma pro business videa. Spíš naopak.

Samozřejmě sem marketingová videa nahrávejte, je to přeci jen druhý největší vyhledávač. Víc lidí je uvidí a můžete také využít reklamní možnosti.

Statistiky ke konkrétním videům ale nemáte žádné valné. Nově u embedovaných videí ani nevidíte počet přehrání. Přehrávač jde upravit jen velmi těžko pomocí programování nebo divných pluginů.

Navíc je tu (skoro) všudypřítomná reklama. Člověk klikne na přehrávač a uteče z vašich stránek na YouTube a tam třeba ke konkurenci.

Umístit video na YouTube znamená, že k němu má v podstatě kdokoliv přístup bez omezení. Takže ani na ochranu videí se moc nehodí.

Jediná výhoda je asi dostupnost. Video, které je na YouTube přehrajete úplně všude. Ve všech prohlížečích, ve všech zařízeních, na všech systémech.

Říkal jsem, že je zdarma? Ano, nic si tady nemůžete koupit, takže logicky nečekejte žádné business nástroje nebo dokonce podporu.

Celkové srovnání

Wistia Vimeo YouTube
Výhody
  • můžete si upravit přehrávač podle svých barev
  • podrobné statistiky každého videa
  • umožňuje propojení s Google Analytics
  • je speciálně navržena pro marketing malých a středních firem
  • neobsahuje reklamy třetích stran
  • výzva k akci na konci videa včetně statistik
  • sbírání kontaktů na zájemce (e-mail, telefon)
  • velmi dobré API včetně dokumentace
  • nemá limit délky nahraného videa
  • můžete vysílat živě
  • kvalitní přehrávač
  • neobsahuje reklamy třetích stran
  • pokud potřebujete udělat ve videu nějakou úpravu, můžete ho znovu nahrát a nepřijdete o statistiky
  • u vyšších placených balíčků máte k dispozici zákaznickou podporu
  • větší ochrana osobních údajů
  • cenově dostupné řešení
  • je zdarma
  • snadno své video dostanete na první strany vyhledávačů
  • můžete připravit živé vysílání
  • hlídá autorská práva
  • nabízí statistiky u každého videa
  • můžete stříhat videa zdarma
Nevýhody
  • je to primárně placený nástroj
  • vyšší náklady než u Vimea
  • má omezení nahraných dat, týdně můžete nahrát maximálně 20GB videa
  • těžko se s videem dostanete na první stránky vyhledávačů oproti YouTube
  • nemůžete připravit živé vysílání
  • vyžaduje rychlé internetové připojení
  • podrobnější statistiky najdete až u vyšších placených balíčků (a stejně stojí za prd)
  • těžko se s videem dostanete na první stránky vyhledávačů oproti YouTube
  • žádná business podpora
  • obsahuje velké množství reklam
  • chce stáhnout uživatele k sobě a odvést ho jinam
  • při úpravě videa přijdete o všechna data i předchozí statistiky
  • kromě textových návodů nemáte šanci na žádnou technickou podporu
Využití Marketing a prodej Skladiště videí, ochrana Přitahování pozornosti, video blog

Na co tedy vybrat jakou platformu

Jestli děláte video marketing na svých webových stránkách, tak volte Wistii. Pro obsahová videa i prodejní videa. Sledujte hlavně návratnost investice.

Jestli chcete svá videa hlavně chránit, sáhněte po cenově dostupném Vimeu. Hodí se i když máte stovky videí. Jen je budete muset uploadovat postupně.

YouTube není pro business. Na přitahovaní pozornosti je fajn, ale jakmile člověk přejde na vaše stránky tak na nich YouTube nemá co dělat. Přehrávač není vůbec pěkný.

3 platformy najednou?!

Ano, i to je možnost. Stejně jako jíme lžící, vidličkou a nožem. Všechno jsou to příbory, ale každý z nich slouží k něčemu jinému.

Ani u video platforem není jediná správná. Jestli videem žijete, tak je možné, že budete používat všechny. My to tak děláme u svých projektů i u našich klientů. Vždy záleží na tom, k čemu je dané video určené.

Jak řešíte hosting videí vy? Kam ukládáte svá videa? Co vás k umístění videí zajímá?

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

10 komentářů


  1. Marián K. napsal:

    Fajn článek. Myslím, že ukládat jakýkoliv obsah kamkoliv do prostoru 3. strany se může v budoucnu vymstít a taky se to děje (YouTube omezení, Medium,…). Je to vždy „daň“ za pohodlí, lepší dosah. Jenže nahrávat videa přímo na svůj web, to by asi běžný server položilo. Řešením může být využití CDN. Jako další bych zmínil třeba možnost ukládání na Facebook, Instagram a další sítě, i taková videa se dají do webu pak jednoduše vložit, viz např. https://www.mariankabele.com/mak-blog/marketing-podnikani/230-navod-jak-najit-zajimava-videa-a-vlozit-je-do-svych-clanku

    1. Václav Krajňák napsal:

      Díky za zmínění těch možností Mariáne. Chtěl jsem v článku mluvit hlavně o video hostingu a tady vidím pouze 3 resp. 2 možnosti. Mít na webové stránce produktové/prezentační video z YouTube, Facebook apod. vypadá amatérsky a nedokážu to měřit. Na blogu je mi to vcelku jedno, za to nechci platit, a vložené video nebo příspěvek z Facebooku, Instáče apod. tam může dávat smysl.

  2. Ondřej Mišustov napsal:

    Děkuji za přínosný článek. Byl jsem nějakou dobu v ,,hibernaci“ a momentálně se probouzím :-). To však neznamená, že bych nepustil ze zřetele obchod a veškeré informace z CLIPSANu. K věci. Zatím využívám zlehka YouTube a musím říct že mi fakt vadí komplikace při úpravě videa. Před vánoci jsem udělal pro firmu ,,referenční video-koláž“ z firemních fotografií. I přes několikátou kontrolu a mnohé úpravy je tam chyba v jednom písmenu. No, je to až v druhé minutě 🙂 a tam se dostane málokdo, ale i tak. Ač mám na to koupenou hudbu, caa třicet dní jsme si s YouTube vyjasňovali autorská práva (samozřejmě že je vše v pořádku). Úprava by ale odstartovala nové přezkumné řízení, které by sice dopadlo stejně dobře, ale je to zbytečná komplikace.
    Váš článek mi ukázal i jiné možnosti. Wistia je fakt drahá, ale o Vimeo se dá uvažovat. Fakt že se z některého videa na mé stránce může návštěvník odkliknout nejenom ke konkurenci také není k radostnému popukání.
    Vzhledem k tomu, že mé cizojazyčné znalosti nejsou nic moc, mám dotaz. Byl by na (nejenom) Vimeo nějaký video seminář? Třeba i v budoucnu. Mít dvě platformy by nebylo k zahození a jistě by se našlo víc zájemců.
    Zatím přeji hezký den
    Ondřej Mišustov

    1. Václav Krajňák napsal:

      Děkuji za komentář Ondřeji. Vimeo je opravdu skvělý další krok po YouTube. Co se semináře týče, tak zatím žádný neplánujeme. Třeba vznikne dáme dohromady pár tipů na blog 🙂

  3. Patrik Jonáš napsal:

    Jé, Václave, díky za zpracované srovnání, to jsem zrovna včera a dneska řešil a taky mi z mých rešerší vyšly tyto tři platformy. Pracuji na webu klubového modelu s několika úrovněmi předplatného a podle toho s přístupem k obsahu k různým online kurzům. U mě momentálně vyhrává Vimeo Pro + WordPress + SendOwl + Thrive membership. Líbilo by se mi MemberMouse ale asi ho vynechám kvůli EU VAT MOSS (jedná se o mezinárodní web, musí být schopné pracovat s ním osoby mluvící jen anglicky). Pokud by se to nějak rozrostlo, potom bych videa později migroval na Wistii.

    1. Václav Krajňák napsal:

      Únor měsíc videí. Děkuji za Váš pohled Patriku. Do členské sekce je Vimeo super a plně nám vyhovuje. Do Wistie to ani není třeba migrovat, používáme ji hlavně na marketing. Samotný obsah dodáváme přes Vimeo.

  4. Ľuba napsal:

    Mám otázku: ako viem chrániť video pred tým, aby si ho ľudia medzi sebou posielali a pozerali? My robíme vzdelávacie videá a potrebujeme zabrániť tomu, aby to ľudia pozerali „zadarmo“.

    1. Václav Krajňák napsal:

      Ľubo, my chráníme videa pomocí hostingu na Vimeo. V placené verzi se dá určit, že se budou zobrazovat pouze na Vašich stránkách. Takže máme členskou sekci na určité doméně a video si jinde než na ní nepřehrajete. Samozřejmě se to nějak obejít, ale to v podstatě vše na internetu 🙂

  5. Jan Vrba napsal:

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, máme eshop s erotickým zbožím a natáčíme produktová videa typu pouze produkt a funkce na kameře, žádné nemravnosti. Youtube nám kanál bez pardonu smazal, nevíte jak by se k tomuto stavělo Vimeo? Nebo jestli jsou ještě nějaké varianty, kam je možné takovéto produktové video nahrát a pomocí iframu jej mít nahrané na eshopu u produktu? Děkuji za odpověď Vrba

    1. Cenzura na YouTube i dalších sociálních sítích je poměrně běžná. Dají se dohledat příklady a Vy jste bohužel jedním z nich. Je to podobné jako když by byl produkt na billboardu. Už to je v některých očích nemravnost. Každopádně Vimeo je nyní veřejně obchodovaná společnost a lze očekávat, že budou mít podobné výhrady. Možná ne, zkuste najít Vimeo kanál, který je podobný tomu, co chcete dělat. V zahraničí určitě budou, pokud to možné je. Já na takové případy doporučuji vlastní řešení hostingu např. přes Amazon apod. To je samozřejmě nákladné a ne každý si ho může dovolit.




Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.