Zachytávací stránka – jak vytvořit efektivní squeeze page


Co je zachytávací stránka a k čemu vám může být užitečná?

Zachytávací stránka nebo squeeze page, je samostatná webová stránka, která se liší od vaší hlavní webové prezentace tím, že byla navržena s jediným účelem. A to získat kontakt na uživatele výměnou za nějakou odměnu – bezplatnou zkušební verzi produktu, stáhnutí e-booku, brožury, videa nebo jiných hodnotných informací.

Foto Credit:  rs-foto   Compfight   cc

Foto Credit: rs-foto cc

Zachytíte svého budoucího zákazníka před utonutím v moři informací.

Aby však zachytávací stránka splnila svůj účel, je potřeba na ni přivést návštěvníky. Toho docílíte buďto využitím internetové reklamy, odkazů na sociálních sítích, nebo vašem hlavním webu.

7 tipů jak připravit účinnou squeeze page

Tip č. 1: Upoutejte názvem

Vaším nejdůležitějším úkolem je upoutat pozornost návštěvníka. Název stránky nebo titulek musí být jasný a stručný. Je to první věc, kterou čtenář vidí. Musí tedy rychle pochopit, co nabízíte, než začne přemýšlet o odchodu na jinou stránku.

Použijte jednoduchý, výstižný jazyk, který čtenáře dostane rovnou k věci a zachytí čtenářovu pozornost. Buďte důslední. Ujistěte se, že titulek odpovídá vaší nabídce. Pokud návštěvníky odkazujete z hlavní stránky nastránku zachytávací, dejte pozor, aby mu bylo jasné, že je na správném místě.

Při správném výběru názvu nebo titulku můžete zlepšit svoji pozici v internetové reklamě.

Tip č. 2: Zaměřte se na formát a obsah stránky

Tělo zachytávací stránky by mělo popisovat, jaká je vaše nabídka a proč by se měli zaregistrovat – co z toho pro ně vyplyne za užitek. Musí být vidět jasné výhody po vyplnění formuláře.

Naše doporučení:

  • Obsah by neměl být nikdy delší než 5 řádků.
  • Ujistěte se, že v obsahu nemáte žádné gramatické nebo pravopisné chyby.
  • Popište obsah produktu nebo služby tak, aby čtenář věděl, co bude pro něj přínosem.

Formát zachytávací stránky, je stejně důležitý k dosažení úspěchu jako obsah. Formátujte svoje stránky tak, aby čtenář viděl nejdůležitější údaje na první pohled a nemusel nikde složitě rolovat po stránce, aby pochopil, co mu nabízíte.

Naše doporučení:

  • Používejte odrážky a číslování, tak si zjednodušíte vizuální rozvržení v textu.
  • Na důležité části textu, na které kladete důraz, použijte tučné písmo nebo kurzívu.

Tip č. 3: Umístěte si na zachytávací stránku obrázek nebo video

Je všeobecně známou pravdou, že návštěvníci stránek neradi čtou dlouhé texty. Místo toho použijte obrázek a případně video, které uchvátí diváka téměř okamžitě. Ve videu můžete vysvětlit svoji nabídku, nebo poskytnout dodatečné informace.  Je to jen další zábavný způsob, jak nalákat diváky k vyplnění formuláře. Pokud máte vlastní fotografie, je lepší, když použijete právě tyto, je to více osobnější. Jejich kvalita by měla odpovídat jejich účelu. V opačném případě použijte fotografie z dostupných fotobank. My používáme Pixmac. Vybírat můžete z fotografií, které jsou dostupné zdarma případně za poplatek.

Tip č. 4: To nejdůležitější – umístěte na stránku formulář

Formulář je klíčový prvek na vaší zachytávací stránce. Místo, kde vám návštěvník zadá své kontaktní údaje výměnou za váš produkt, službu, nebo informace které jim pomocí této stránky nabízíte. Zaměřte se na to, aby byl návštěvník motivován tyto informace zadat, tzn. popište, jakou výhodu, hodnotu zadáním údajů získá. Uvědomte si, že vám dává k dispozici svoje osobní údaje, které jsou pro něj citlivé, takže musí mít dostatečně pádný důvod k tomu, to udělat.

Možná to zní neuvěřitelně, ale na tomto kroku může celá vaše snaha ztroskotat. Požadujte takové údaje, které potřebujete pro další práci s daným kontaktem, ale ne zas takové, které by mohli návštěvníka od registrace odradit.

Nezbytnou samozřejmostí je emailová adresa, to je bez pochyb. Požádejte návštěvníka také o jméno. Stačí křestní jméno. Díky tomu ho můžete potom při zaslání emailu oslovit, což působí důvěryhodněji a znamená to, že jste si dali s informací práci a nerozesíláte informace hromadně anonymním adresátům. Zadání telefonního čísla by mělo být spíše dobrovolné, pokud nepotřebujete k dalšímu poskytnutí obsahu telefonický kontakt. Telefonní číslo je už pro většinu lidí hodně osobní údaj a ne každý ho jen tak poskytne.

Důležitá je také pozice formuláře na stránce. Formulář by měl být na první pohled patrný a nemělo by se k němu rolovat po stránce a to v žádném směru. Formulář by měl být opticky ohraničen od zbylého textu. Pod kontaktní formulář nezapomeňte uvést to, jakým způsobem budete chránit získané osobní údaje. I tato zdánlivá maličkost může mít vliv na důvěru návštěvníka ve vás a vaši stránku.

Tip č. 5: Pomozte návštěvníkovi v orientaci, připravte výzvu k akci

Výzva k akci by měla návštěvníka navést k tomu, aby věděl co má na stránce dělat. Příkladem je například viditelné umístění tlačítka „Zaregistrujte se“, „Stáhněte si brožuru“ aj.

Tato výzva musí být viditelně umístěna, barevně odlišena od ostatního textu, její velikost by měla být rozdílná od okolního textu. Mělo by to být to, co první padne návštěvníkovi do oka.

Dbejte na tvar výzvy k akci. Příkaz by měl být jasný, stručný a výstižný. Pokud návštěvník nepochopí jeho obsah, tak ho ztrácíte. Upřednostňujte proto jednoduché výrazy před složitými.

Tip č. 6: Nezapomeňte na své logo, pozor na navigační lišty

Určitě nezapomeňte na zachytávací stránku umístit své logo. Pokud je vaše logo známé a je zárukou kvality a dobrého jména, zvýší to určitě důvěru vaší stránky a toho co nabízíte a zajistí vám to více zanechaných údajů od návštěvníků.

Naopak pozor si dejte na umístění navigačních lišt neboli různých menu na stránkách. Tato místa vedou k tomu, že návštěvník se pomocí nich může dostat jinam, po nějaké době ztratí zájem o registraci nebo už nebude vědět, jak se na zachytávací stránku vrátit. Takový kontakt na 99 % ztratíte. Navigační lišty patří na webové stránky, tam mají určitě svůj důvod. Na zachytávací stránce mají rušivý charakter.

Foto Credit:  psd     cc

Foto Credit: psd cc

Tip č. 7: Slušností je poděkovat

Pokud návštěvník zadá své údaje a projeví tak zájem o stažení materiálu, který nabízíte nebo se zaregistruje k nějaké službě, samozřejmostí je, abyste mu za jeho údaje a zájem poděkovali. Na stránku s poděkováním je návštěvník automaticky přesměrován po zadání a odeslání svých údajů. Na této stránce je naopak vhodné umístit odkazy např. na vaše profily na sociálních sítích nebo na webové stránky. Využijte toho, že návštěvníka máte na své straně a po registraci ho nasměrujte, kam budete chtít, aby šel.

Je to na vás

Nyní jsme vám dali několik rad, jak by měla vypadat zachytávací stránka, aby plnila účel, k jakému jste ji vytvořili. Tedy zachytávala kontakty na vaše potenciální zákazníky. Nyní je již pouze na vás, jak se získanými údaji budete nakládat a zda se vám podaří s nimi vybudovat dlouhodobý vztah a časem se z nich stanou platící zákazníci, nebo se vám po prvním zaslaném emailu z databáze odhlásí.

Tak schválně – do kolika zachytávacích stránek jste zadali své údaje?
Napište své zkušenosti jako komentář pod článek.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Petra Langová

Zákaznická podpora v Clipsan
Petra je absolventkou ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze a rodilá Plzeňačka. V Clipsanu se stará o zákazníky a pomáhá jim, kdykoliv potřebují poradit nebo nasměrovat.

Sdílejte

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.