Google+ a jeho využití při získávání kontaktů


Photo Credit: ePublicist cc

Photo Credit: ePublicist cc

Co to vlastně Google+ je a jak nám může pomoci při získávání nových kontaktů do databáze? Odpovědi na tyto otázky jsou předmětem dnešního článku. V jednom z předchozích článků jsme se zaměřili na Facebook a nastínili si, jak tento proces funguje na něm. Článek si můžete přečíst zde. Google+ má oproti Facebooku svá specifika, pojďme se na ně podívat.

Co je to Google+ [čti: gugl plus]

Google+ je jednou z mnoha sociálních sítí a přesto, že byla spuštěna až v roce 2011, nachází stále více příznivců jak mezi soukromými osobami, tak mezi firmami. Nemá sice tolik příznivců jako dnes již notoricky známý Facebook, přesto je dobré ho využít ke sběru nových kontaktů. Při sdílení a hodnocení příspěvků se nepoužívají „like“, ale „+1“, tzv. plusko. Zároveň si příznivce nepřidáváte mezi přátele, ale třídíte si je do kruhů. Příspěvky potom můžete zveřejňovat pouze těm kruhům, kterým chcete.

Výhody Google+

Pokud budeme porovnávat Google+ s Facebookem, najdeme jednu zásadní a asi nejdůležitější výhodu oproti Facebooku a to, že (vzhledem k tomu že jde o produkt Googlu) aktivity na něm prováděné mají většinou okamžitý efekt na výsledky vyhledávání. Co tím chci říct? Pokud zveřejníte příspěvek na Facebooku, který je běžně sdílený a komentovaný, bude vyhledávači Google trvat poměrně dlouho, než ho zaregistruje a zviditelní ve výsledcích vyhledávaní na předních pozicích. Kdežto pokud zveřejníte příspěvek na Google+, jste ve vyhledávači během několika hodin. Další výhodou je to, že lze webové stránky s Google + propojit a pokud dostanete na Google+ kladné hodnocení, tedy „+1“, tento údaj se zveřejní i na Vašem webu. Toto například Facebook nedokáže. Pokud spouštíte novou webovou prezentaci a nevlastníte doménu, která obsahuje název Vaší činnosti případně produktu, bude trvat nějaký čas, než ho vyhledávače zaregistrují a zařadí na výhodné pozice. Bude totiž potřeba počkat, až si web získá návštěvnost, bude na něj odkazováno v článcích a příspěvcích, atd. Tuto dobu můžete zkrátit a to tak, že využijete právě Google+. Propojte profil na Google+ se svým webem. Pokud máte na webu blog, začněte na něj okamžitě přispívat a příspěvky vkládejte i na Google+ s odkazem na svůj web. Díky těmto jednoduchým krokům se můžete lehce během několika málo dní dostat na přední strany ve vyhledávači.

Přátelé v kruzích

Ve svém účtu na Google+ si své spřízněné duše nepřidáváte do přátel, ale můžete si je rozdělit do kruhů. Pak, když chcete zveřejnit případně sdílet nějaký příspěvek, si vyberete, komu se bude ukazovat. Oproti Facebooku tedy máte možnost vybrat si, kdo příspěvek uvidí. Ve Vašem účtu jsou už v základu nastavené kruhy „Přátelé“, „Rodina“, „Známí“ a „Pouze sledovaní“, Vy si můžete v případě zájmu vytvořit další kruhy například „Klienti“, „Zákazníci“ ad.

Získávejte nové kontakty

A jak získat prostřednictvím firemního profilu na Google+ nové kontakty? Je potřeba na profil pravidelně vkládat příspěvky, ve kterých budete své kruhy seznamovat s novinkami, aktualitami a odkazy na zajímavé příspěvky, články a videa z Vašeho oboru. Obecně jde o to, vytvářet na profilu hodnotný obsah, který bude zajímavý po obsahové stránce a případně i nějakým způsobem zábavný. Díky tomu budete získávat nové fanoušky a případně nové přátele, které si zařadíte do kruhů a zároveň pak snadněji získáte nové kontakty, protože Váš profil bude navštěvovat velké množství lidí. Pak už stačí vložit příspěvek s odkazem na svůj web případně přistávací stránku, kde bude umístěná past na návštěvníka. Ten se „chytí“ a zanechá kontakt na sebe. A je hotovo. Získali jste to, co jste chtěli – nový kontakt. Pravidelní čtenáři našeho blogu už se dozvěděli informace o tom, co jsou to přistávací stránky a co na nich zveřejnit a také co je to past na stránkách. Pro ty z Vás, kteří jste náš blog objevili až nyní, nebojte, podíváme se na to nyní.

monetate

Ukázka přistávací stránky s pastí

Přistávací stránkou rozumíme stránku, kam nasměrujete návštěvníky například z profilů na sociálních sítích případně z článku na blogu, nebo z odeslaných emailů. Na této stránce je umístěn kontaktní formulář, prostřednictvím něhož získáváte kontakty výměnou za nějakou informaci, stažení materiálu, brožury, ebooku ad. A právě tento kontaktní formulář, kde nabízíte nějaký produkt výměnou za kontakt, nazýváme pastí. Pokud nemáte přistávací stránky, vůbec to nevadí. Past si můžete umístit i na hlavní stránku případně i další podstránky svého webu. Jde jen o to, abyste nabízeli něco zajímavého, o co budou mít návštěvníci Vašich stránek zájem. Pokud se chcete dozvědět více o přistávacích stránkách, přečtěte si naše články „Přistávací stránky pod lupou“ případně „Jak by měla vypadat zachytávací stránka“, kde se dozvíte podrobnější informace o tomto typu stránek.

Tip pro Vás

Na Facebooku je potřeba investovat finanční prostředky k tomu, aby Vaše příspěvky byly propagované. V případě platby Facebook zobrazí Váš příspěvek nejen lidem, které máte v přátelích, ale také dalšímu okruhu lidí, na které zacílí podle tématu příspěvku a jejich zájmů. Zároveň Váš příspěvek stále posouvá nahoru mezi nejnovější příspěvky. Pokud tedy nemáte na Facebooku velké množství přátel, síla Vašich příspěvků není taková, jakou byste si přáli a možná očekávali. Dobrou zprávou je, že na Google+ nic takového zatím nefunguje. Díky tomu je Google+ jaksi „čistější“ a všichni na něm mají stejné možnosti. Všechny příspěvky, které publikujete, uvidí všichni Vaši odběratelé. Tak toho využijte. Sociální síť Google+ hraje velký prim při optimalizaci pro vyhledávače. O tom si povíme v některém z dalších příspěvků.

Kvalita je lepší než kvantita

Proces získávání nových kontaktů vyžaduje dlouhodobou a systematickou práci, zejména v situaci, kdy nechcete investovat horentní sumy do reklamy. A leckdy takováto investice nepřinese takový výsledek, který jste očekávali. Nic naplat. Platí tady pravidlo, že je lepší získávat kontakty pomaleji, ale s daleko lepším výsledkem. Pokud totiž zvolíte a zacílíte na ty správné lidi, získáte takové kontakty, ze kterých se potom opravdu stanou Vaši zákazníci. Je lepší získat 20 kvalitních kontaktů, ze kterých uzavřete 5 obchodů než získat najednou 150 kontaktů, rychle a bez potřebného zacílení, které vám ve výsledku přinesou stejný počet obchodů. Nezapomeňte, že existují kontakty a kontakty. Nejsnadnější cesta není vždy ta nejlepší! A protože se informacemi pro Vás řídíme i my, dovolte mi jednu věc. Jestli se vám naše články líbí, staňte se našimi přáteli na Facebooku a Google+

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Petra Langová

Zákaznická podpora v Clipsan
Petra je absolventkou ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze a rodilá Plzeňačka. V Clipsanu se stará o zákazníky a pomáhá jim, kdykoliv potřebují poradit nebo nasměrovat.

Sdílejte

1 komentář





Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.