Užitečný přehled velikostí fotek pro Facebook (2020)


Užitečný přehled velikostí fotek pro Facebook

Na Facebook můžete nahrát v podstatě jakoukoliv fotku a Facebook si s ní poradí. Zmenší ji, ořízne ji, upraví vzhled příspěvku. To ale není optimální, když to s marketingem a vystupováním na Facebooku myslíte vážně.

Raději se podívejte na to, jaké rozměry fotek jsou pro Facebook ideální, a podle toho připravte ten svůj parádní obrázek. Uvidíte, že správný obrázek sedne na správné místo jako „p*del na hrnec“.

Nejprve se podíváme na nejběžnější fotky, které v podnikání využijete, a nemění se tak často. Pak se vrhneme na rozměry fotek pro nejčastější typy příspěvků a reklam. A že jste to vy, tak nakonec přidám i pár nástrojů, jak s fotkami pracovat.

Rychlý přehled všech rozměrů

(Taky máte rádi, když je na začátku knihy přehled kapitol?)

Hlavní fotky

  • Úvodní fotka Facebook stránky: 820 x 312 px
  • Profilová fotka Facebook stránky: 720 x 720 px
  • Fotka skupiny: 1640 x 856 px
  • Fotka události: 784 x 295 px

Příspěvky

  • Odkaz na webové stránky: 1200 x 628 px
  • Fotka (obdélník): 940 x 788 px
  • Citát (čtverec): 800 x 800 px

Facebook reklamy

  • Odkaz na webové stránky: 1200 x 628 px
  • Rotující fotky: 1080 x 1080 px
  • Propagace Facebook stránky: 1200 x 444 px
  • Propagace události: 1200 x 444 px

Úvodní fotka Facebook stránky

Úvodní fotka je velice důležitým obrázkem na Facebook stránce. Padnou na ni oči, a to hned jak uživatel stránku navštíví. A tak by mu z ní mělo být na první pohled jasné, o co na této stránce jde. Pokud to nepozná, musí hledat v příspěvcích a to ho odvede od „palcování“. Fotografie by tedy měla maximálně vystihovat to, čemu se věnujete.

Velikost úvodní fotky je 820 x 312 pixelů  (na mobilu až 828 x 464 pixelů).

Pokud nahrajete jinou velikost fotografie, Facebook sám ji stejně upraví do doporučeného formátu a může se pak stát, že fotka bude rozostřená a neúplná.

V článku Nový design facebook stránek – všechno co potřebujete vědět jsem psal o změně struktury stránky. Nyní už do úvodní fotografie nezasahuje profilový obrázek ani název a kategorie stránky. Takže si na výběru dejte pořádně záležet.

Podívejte se na některé úvodní fotky

Úvodní obrázek facebookové stránky martinus.cz

Úvodní obrázek Facebook stránky knihkupectví Martinus

 

Úvodní fotografie stránky módní značky Horsefeathers

Úvodní fotografie módní značky Horsefeathers

Profilová fotka Facebook stránky

Profilová fotografie je tou nejdůležitější fotografií Facebook stránky. Zatímco úvodní fotka je zobrazena je na Facebook stránce nahoře, tak profilová fotka provází fanoušky veškerým obsahem.

Velikost profilové fotky je 720 x 720 pixelů (čtverec upravený na kolečko).

U samotných příspěvků se obrázek zmenší na drobných 40 x 40 pixelů. Takže víc než kdy jindy dejte důraz na čitelnost obrázku. Je fajn, když zmenšený obrázek není jenom barevná šmouha, ale je na něm poznat o jakou značku jde. (Trochu problém tady mají různá nicneříkající kreativní loga.)

zoot1

Profilový obrázek Zoot.cz

tt

Profilový obrázek Zoot u příspěvku

 

Fotka skupiny na Facebooku

Úvodní fotka pro skupinu je kupodivu daleko důležitější než úvodní fotka Facebook stránky. Je to z toho důvodu, že do skupiny se často musíte přepnout, abyste se dozvěděli, co se v ní děje. A tím pádem fotku vědomě či nevědomě zaregistrujete.

Velikost úvodní fotky pro skupinu je 1640 x 856 pixelů.

Na fotkce může být v podstatě cokoliv, včetně spousty textu. Nicméně i v tomto případě čistá fotka podporující účel skupiny může přilákat nové členy a ti stávající se budou cítit jako doma.

Fotka uzavřené Facebook skupiny Milionový makléř

 

Fotka události na Facebooku

Fotka u událostí zatím neprošla velkými změnami a tak do její spodní části zasahuje název události a svým rozměrem se trochu vymyká.

Velikost úvodní fotky pro událost je 784 x 295 pixelů 

Pokud je fotka vyšší, tak bude její horní i spodní část oříznuta. Když nahrajete menší fotku, tak bude zbytečně rozmazaná a „pixelovatá“.

Někdy může být potíž dosáhnout toho, aby fotka události vypadala dobře jak na mobilu, tak na běžném počítači. Jelikož na mobilu může být obrázek vyšší, doporučuju vytvořit vyšší verzi obrázku, která bude na mobilu vypadat skvěle a na počítači se ořízne její spodní část. (V designu se přístupu optimalizace nejdřív pro mobil říká „mobile-first“.)

Fotka události Nová značka města Plzně

 

Velikosti fotek pro příspěvky na Facebooku

Odkaz na webovou stránku

Když do svého příspěvku vložíte odkaz na webovou stránku, tak si Facebook nejprve sáhne do Open Graph tagů v rámci HTML kódu stránky (hledejte tag og:image), načte výchozí fotku a následně vám dá možnost načtenou fotku změnit.

Velikost fotky pro příspěvek s odkazem na webovou stránku je 1200 x 628 pixelů.

Ať už se jedná o fotku, kterou máte na svých stránkách nastavenou pomocí Open Graph tagů nebo ji ručně změníte, může na ní být v podstatě cokoliv (a nemyslete hned na něco nekalého) a nevztahují se na ni pravidla o obsahu textu.

Odkaz na článek na blogu Clipsanu

Odkaz na článek na blogu Clipsanu

 

Běžný příspěvek

Uživatelé Facebooku mají fotky opravdu rádi, ať už na „palcování“ nebo na sdílení. A proto má sdílení fotek pozitivní dopad na dosah příspěvků Facebook stránek a zapojení uživatelů do děje.

Velikost fotky pro běžný příspěvek je 940 x 788 pixelů.

Ať už fotka vypráví nějaký příběh nebo je nosičem nějakého textového sdělení, tak jejich tvorba nezabere tolik času jako psaní příspěvků a přitom bude vaše značka stále na očích.

Rotující fotky ve Facebook reklamě

Rotující fotky ve Facebook reklamě

 

Čtvercová fotka (citáty)

Nenajdete skoro žádnou stránku na Facebooku, která by nepoužívala citáty. (Takové to lehce sdílitelné moudro, pod které se každý rád podepíše, ale nikdo se podle něj neřídí. A ten, kdo se jím řídí, nemá potřebu ho sdílet.) Velmi dobře fungují čtvercové fotky a hlavní sdělení uprostřed.

Velikost čtvercové fotky je 800 x 800 pixelů.

Proč používat fotku jako čtverec? V přehledu příspěvků zaberou o trochu víc místa a tím pádem víc zaujmou. Jak na mobilu, tak na počítači.

V závěru článku se dozvíte, jak takové vzletné citáty tvořit jednoduše jako na běžícím pásu.

Čtvercová fotka s citátem

Čtvercová fotka s citátem

 

Rozměry fotek pro Facebook reklamu

Odkaz na webovou stránku s jednou fotkou

Nejčastější reklama na Facebooku je temný příspěvek s odkazem na nějakou webovou stránku. Takový příspěvek se tváří jako běžný příspěvek jenom ho nenajdete v timeline Facebook stránky.

Velikost fotky pro reklamu s jedním obrázkem je 1200 x 628 pixelů.

Na fotkách u reklamních příspěvků už neplatí omezení na 20 % textu. Nicméně, když máte víc textu, tak se snižuje účinnost reklamy a to znamená, že si trochu připlatíte. Obsah textu na fotkách si ověříte v nástroji Kontrola textu na obrázku přímo od Facebooku.

Reklama na Facebooku

Reklama na Facebooku

 

Rozměry rotujících fotek

Jestli máte čas a chuť si hrát, tak vyzkoušejte seskládat několik (konkrétně 2-10) fotek za sebe do tzvn. kolotoče (angl. carousel). Tento typ reklamy může mít pozitivní vliv na proklikovost (Kinetic Social říká že až desetinásobnou), ale vždy raději testujte.

Velikost pro každou z rotujících fotek je 1080 x 1080 pixelů.

Dají se vymyslet různé kombinace ať už toho, že každá fotka odkazuje na jinou část webu, nebo toho, že všechny odkazují na jednu stránku, jenom tvoří vizuálně nějaký příběh.

Rotující fotky ve Facebook reklamě

Rotující fotky ve Facebook reklamě

 

Získávání fanoušků a propagace Facebook stránky

Přitahovaní fanoušků reklamou je stále činnost, kterou doporučuji, i když by na ni měla směrovat jen menší část rozpočtu.

Velikost fotky pro propagaci stránky je 1200 x 444 pixelů.

Fotka v reklamě je nižší než v běžných příspěvcích a proto jí věnujte extra pozornost. Obzvlášť běžné fotky focené v poměru 16:9 můžou ztratit něco ze svého lesku.

Propagace Facebook stránky

Propagace Facebook stránky

 

Propagace události na Facebooku

Při propagaci události je fotka o trochu nižší než u běžného příspěvku. Její spodní část je totiž doplněna informacemi o samotné události.

Velikost pro propagaci události je 1200 x 444 pixelů.

Když použijete běžnou fotku, kterou máte připravenou pro svou webovou stránku, zbytečně se může oříznout.

Příspěvek s odkazem na událost

Příspěvek s odkazem na událost ze stránky Aplikace Záchranka

 

Nástroje na jednoduchou přípravu fotek

Příprava všech těch různých rozměrů fotek nemusí být žádná pruda. V dnešní době máte k dispozici nástroje, které vám situaci značně ulehčí. Tady jsou ty, které používám často. (Klidně mi v komentářích napište svůj tip.)

Adobe Photoshop

Photoshop je robustní nástroj, který toho umí hodně, je v češtině a navíc stojí „jen“ 10 Euro měsíčně. Pořizovat si ho jenom kvůli fotkám na sociální sítě je trochu zbytečné, ale když ho máte, lépe proniknete do tajů grafiky a designu.

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop

PicMonkey

Webový editor, který toho s fotkami umí poměrně hodně. Potřebnou fotku upravíte, ani se nemusíte registrovat. PicMonkey také nově spustil podpory šablony. Trochu nevýhoda je, že pro práci zatím potřebujete v prohlížeči Flash. Zatím je také problém s češtinou. Zato mají spoustu parádních efektů, témat a samolepek. Mrkněte na návod Jak připravit parádní fotku pomocí PicMonkey.

Webový editor PicMonkey

Webový editor PicMonkey

Canva

V podstatě nezbytný nástroj pro každého, kdo dělá s grafikou. Po registraci si v jednoduchém webovém editoru (fakt jednoduchém) pomocí spousty šablon rychle vytvoříte to, co potřebujete. Navíc si můžete vybrat z milionů fotek, které mají za 1 dolar ve fotobance. Podívejte se, jak Canva udělá mistra grafiky i z amatéra.

Webový editor Canva

Webový editor Canva

5 nejčastějších rozměrů, které budete používat

  • Odkaz na webové stránky: 1200 x 628 px
  • Úvodní fotka Facebook stránky: 820 x 312 px
  • Úvodní fotka skupiny: 1640 x 856 px
  • Fotka (obdélník): 940 x 788 px
  • Citát (čtverec): 800 x 800 px

 

Stáhněte si mapu pro ziskový marketing na Facebooku

Fotky jsou důležité ať už nastavujete Facebook stránku nebo potřebujete fotky pro příspěvky nebo připravujete reklamu, ale daleko důležitější je postupovat podle strategie, která z Facebooku přivede platící zákazníky.

Dal jsem dohromady 9 kroků, podle kterých postupuji při každé větší kampani na Facebooku. Obzvlášť když chci zajistit, aby se taková kampaň vyplatila. Klikněte na obrázek a mapu vám pošlu zdarma na vaši emailovou adresu.

Hledá se fotka! Značka: Originální

Máte nějaký tip na zajímavou fotku Facebook stránky, skupiny nebo události? Vytvořili jste něco famózního? Podělte se s námi v komentářích.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

22 komentářů


  1. Peter Stankovsky napsal:

    Ahoj Václave, super článok. Ja priam neznášam hľadať aké rozmery kam 🙂 Mám otázku: Ja dávam do článku ako náhľadový obrázok väčšinou rozmer z fotobanky – väčšinou 500×333. Je to v poriadku? Ak by si mi to čekol https://www.facebook.com/akademiauspechu/ budem vďačný. dík

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      Ako boss Peter 🙂
      Stránku máš super. Možná bych u profilového obrázku trochu přiblížil Tvůj obličej. Když je totiž fotka menší (v newsfeedu), není tě na něm vidět.

      1. Peter Stankovsky napsal:

        super. teším sa. ďakujem za radu. 🙂

  2. Jana Forcher napsal:

    many thanks for this article, that helps a lot.

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      glad you found it helpful 🙂

  3. Radek Walter napsal:

    Dobrý den. Nápověda facebook mi píše profilovou fotku 170×170 pixelů a 851×315 pixelů úvodní fotku. Jak to tedy nejlépe udělat, aby nehýbal facebook s velikostí? I když je fakt, že na počítači se to zobrazuje 820px.

    https://cs-cz.facebook.com/help/mobile-touch/125379114252045?rdrhc

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      Zdravím Radku, jak píšu v článku použijte rozměř 828×315. Případně můžete 820×312, který je počítačích – automatická zmenšenina z 828. Před změnami stránek byla 851×315, ale nyní je fotka užší.

  4. Lenka Russulla Aurora napsal:

    Dobrý den, mám velkou prosbu o informaci ohledně množství fotek ve skupině. V mojí skupině jsme založili pár stovek alb s fotkami, ale v nedávné době se nám začala některá alba ztrácet. Mám za to, že je to vyčerpaným limitem na fotky a potřebovala bych vědět, co je potřeba udělat, aby zase bylo místo na další fotky, zda je dobré staré fotografie z příspěvků na zdi skupiny odmazat, případně zda – li se může stát, že po odmazání fotek, které nejsou součástí alb, znova „naskočí“ zpět zmizelá alba. Přivítám i jiné rady ohledně tohoto problému. Mockrát děkuji. 🙂

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      Zdravím Lenko. Sám jsem se s tím nesetkal, oficiální vyjádření neexistuje. Nicméně to podle zkušeností uživatelů vypadá, že limit fotek existuje a je asi 5000. Třeba svou zkušenost přidá ještě někdo jiný 🙂

      1. Lenka Russulla Aurora napsal:

        Děkuji za odpověď. Ještě by mě tedy zajímalo, zda kapacita se týká pouze fotek v albech, nebo i na zdi skupiny. Pokud o tom něco víte, budu ráda 🙂

        1. Vaclav Krajnak napsal:

          Jestli jsem to pochopil správně, tak galerie je brána jako jedna fotka. A příspěvek s jednou fotkou je jako galerie. Třeba mě někdo opraví 🙂
          Vyzkoušel bych smazat jedno nebo druhé a pak otestovat znovu nahrávání.

  5. Peter napsal:

    “ 1 “ za článok ….

  6. Kristýna napsal:

    Dobrý den, zajímalo by mě, jaký je ideální rozměr pro facebook job post, tedy post inzerát práce?
    Díky!
    Kristýna

    1. Václav Krajňák napsal:

      Díky za otázku Kristýno. Obrázek pro inzerát práce je stejný jako u běžného příspěvku. Tedy 1200×628 pixelů,

  7. Renata Sahani napsal:

    Dobrý den, četla jsem na Macku je možné měnit velikost fotek v Náhledu, ale nenašla jsem to :-). Je to pravda?

    1. Václav Krajňák napsal:

      Ano, změnit velikost fotky je na Macu možné v Náhledu, na Windows v Malování. Tady je návod na MacOs https://support.apple.com/cs-cz/guide/preview/prvw2015/mac

  8. Petr Tlustý napsal:

    Ahoj Václave. Díky za článek. Co mi ale nejde na stránce firmy dávám uvodní fotku v oněch rozměrech 820x312px. Ale na mobilu se mi to zobrazuje špatně. Text je ořízlý. Fotku jsem dělal v Canvě, grafickém editoru. Kde je tedy chyba? Většina lidí se asi kouká na fb z mobilu a chci, aby se to zobrazovalo správně? Jak na to? Díky. Petr Tlustý

    1. Václav Krajňák napsal:

      Petře, máte pravdu, ořezy (to jak FB fotku používá) na různých zařízeních jsou odlišné. Velikost je správně, ale text raději umístěte uprostřed fotky než ke krajům.

  9. Jiří Ochmann napsal:

    Dobrý den,
    mám dotaz ohledně velikosti fotek u událostí. Používám velikost 1200 x 444 a na spodní straně fotky používám textový pruh s popisem události. U události samotné problém není, problém nastává při náhledu ve feeds, kdy je fotka oříznutá jak ze spodu tak shora, a potom samozřejmě při náhledu událostí, kdy jsou z fotek jen čtverce. Můj dotaz zní, dá se nějakým způsobem pozice fotky „zafixovat“ tak, aby byla ve feedu viditelná část kterou potřebují? Při vytváření události a vkládání fotky je nějaké „pozicování“ možné, ale ve feeds nefunkční.
    Děkuji Jirka Ochmann

    1. Václav Krajňák napsal:

      Jirko, bohužel oříznutí fotky zafixovat nejde. Mé doporučení je počítat s tím, že bude oříznutá, připravit si právě tu verzi s oříznutím, dávat klíčové informace spíš ke středu a pak jen rozšířit na maximální velikost „slepou“ grafikou nebo rozšířením fotky.

  10. Lucie Holzbachová napsal:

    Dobrý den,

    měla bych dotaz, ohledně úvodní fotky ve fcb skupině. Již delší dobu provozuji fcb skupinu-sám od sebe se mi změnil obrázek z mé fotky na tento animační:
    https://www.facebook.com/groups/zdravaavonavadomacnost
    Již jsme několikrát zkoušela vložit můj obrázek a vždy se mi to změní na tento. Úvodní obrázek mám přitom pořád stejný.
    Nevíte čím to může být? Nikomu v mém okolí se nic podobného nikdy nestalo…

    Předem moc děkuji za jakoukoli radu

    Lucie Holzbachová

  11. Honza napsal:

    Dobrý den, díky za super článek. Chtěl bych se zeptat na rozměr videa na fanpage – pokud bude 9:16, bude v náhledu oříznutý? nebo se zobrazí celý i bez rozkliknutí? Předem děkuji za odpověď.




Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.