Přistávací stránky pod lupou


3709203268_1f8afc8392_b

Photo credit: somegeekintn cc

V dnešním článku se podíváme na 3 různé přistávací stránky od různých firem, českých i zahraničních, a podrobně je prozkoumáme. Podíváme se podrobněji na jejich strukturu a zkusíme rozluštit, jaké triky a taktiky využívají jejich tvůrci k tomu, aby nalákali zákazníky a získali další kontakty do svých databází.

Chlapskazasilka.cz

Jako první se podíváme na českou přistávací stránku projektu „Chlapskazasilka.cz“.

chlapskazasilka1

Tato stránka na první pohled vypadá zajímavě, přehledně a svěže. Není na ní příliš mnoho podrobného textu, všechny informace jsou jednoduše zpracovány pomocí obrázků, takže je na první pohled jasné, co daná informace znamená. Pojďme se podrobněji věnovat jednotlivým částem.

Na začátku stránky je uvedeno logo projektu a kontakt. Návštěvník této stránky tedy může díky těmto informacím ihned kontaktovat provozovatele, pokud má nějaký dotaz, a tyto údaje nemusí nikde složitě vyhledávat. Ve stejné úrovni je možnost přihlášení do uživatelského účtu.

Pod těmito úvodními informacemi je název stránky, jehož velikost není větší než ostatní text. V nadpisu je použito ztučnění důležité části, která má být ihned patrná, a zároveň nadpis obsahuje i odkaz do další části webu, kde je umístěna již konkrétní nabídka sortimentu.

Základní informace o projektu jsou shrnuty ve vtipném videu, kde se návštěvník dozví, co je předmětem těchto stránek a za jakým účelem vznikly. Toto video tak nahrazuje nutnost přiblížení projektu formou textového popisu, což je určitě lepší. Navíc video je pojato vtipnou formou, což také působí dobře.

Ihned vedle videa jsou prezentovány ty nejdůležitější údaje, které většinou každého při nákupu na internetu zajímají. V tomto případě je to informace o hodnotě poštovného, délce odesílání a je zde garantováno vrácení peněz.

V další části je graficky znázorněn postup, jak celý projekt funguje, tím pádem je vše přehledné a není potřeba dlouhého popisu. Na stránce jsou umístěna dvě velice snadno viditelná a odlišená tlačítka, která nabádají návštěvníka k akci, konkrétně k sestavení zásilky na míru.

Ve spodní části je odkaz na blog projektu a odkaz na Facebook. Nechybí ani uvedené reference spokojených zákazníků a navíc tento projekt podporuje mediálně známá osobnost, v tomto případě fotbalista Tomáš Sivok. Použití celebrit v marketingu stále funguje a zde je velmi na místě. Ve spodním menu je několik užitečných odkazů např. na tabulku velikostí, kontaktní údaje, obchodní podmínky, často kladené otázky ad.

chlapskazasilka2

Pokud to shrneme – stránky jsou přehledné, obsahují výzvu k akci, nechybí zde kontakt a hlavně obsahují vtipné video. Jedno video řekne víc než tisíc obrázků a tohle si určitě budete pamatovat. 🙂

Mint.com

Druhou přistávací stránkou, kterou uvedu jako příklad, je americký projekt řízení osobních financí. Na této stránce mají návštěvníci možnost zaregistrovat se ke stažení aplikace na správu osobních financí. Tato aplikace je navíc v upravené verzi dostupná také pro mobilní telefony.

mint1

V úvodu stránky je umístěno logo projektu, tlačítka pro přihlášení a odhlášení. Dále je zde umístěno menu do dalších částí webových stránek.

Název stránky je výrazný a shrnuje co je tématem této přistávací stránky. Pod tímto nadpisem je ještě několik doplňujících informací. Důraz je kladen na to, že aplikace je bezplatná, a to způsobem, že je využita kurzíva a odlišná barva písma (na rozdíl od ostatního textu).

Zveřejněný obrázek je náhledem toho, jak aplikace vypadá v počítači a že je dostupná také pro mobilní telefony.

Vedle obrázku je první ze dvou možností k registraci do této aplikace. U tohoto formuláře je opět výrazně zdůrazněno, že jde o bezplatnou verzi a že je možné ji začít využívat vyplněním kontaktních údajů a hesla. Formulář je opticky oddělen od ostatního textu a tlačítko k odeslání formuláře je barevně odlišeno.

Pokud návštěvník stránky pokračuje ve čtení dále, jsou zde vyzdviženy 4 základní vlastnosti aplikace. Každá z vlastností je stručně popsána a je přiložen obrázek. Všimněte si, že informace jsou postupně za sebou a nejsou ve dvou sloupcích, což umožňuje lepší orientaci čtenáře.

mint2

Pod těmito vlastnostmi je umístěno druhé tlačítko, které nabádá k akci, registraci do aplikace. Na rozdíl od prvního tlačítka je potřeba nejprve rozkliknout a zadat své údaje.

Ve spodní části nechybí zdůraznění toho, pro jaké mobilní telefony je učena, odkaz na sociální sítě a podmínky využívání služby.

Pojďme si to shrnout: V tomto druhém případě jde o jiné téma stránky, finance. Stránka je dobře přehledná, obsahuje fotografie, dvě místa, kde se může návštěvník zaregistrovat, neobsahuje příliš textu. Na této stránce chybí nějaký kontaktní údaj na provozovatele aplikace. Pokud chce návštěvník získat podrobnější informace o poskytovateli, musí využít odkaz ve spodním menu stránky a poté se proklikat na údaje o společnosti. Pro někoho to může být poněkud složité, ale tyto informace je ve výsledku možné dohledat.

Stránka je možná trochu delší, ale všechny základní informace včetně možnosti registrace jsou viditelné na první pohled, poté je možné rolovat po stránce dále a získat tak informací více. Navíc je na konci stránky znovu tlačítko pro registraci, abyste se nemuseli vracet zpět na začátek stránky.

Highrisehq.com

Tématem této třetí přistávací stránky je představení nadnárodního CRM systému, ve kterém je možné zaznamenávat údaje o zákaznících, komunikaci s nimi a řešenými problémy. Na této přistávací stránce má návštěvník možnost přihlásit se do systému, pokud je již zákazníkem této společnosti, a dále je zde odkaz na přehled cen a jednotlivých variant tohoto CRM systému.

highrise

Zhruba polovinu této stránky zabírá fotografie s náhledem vnitřního prostředí aplikace. Z dostupných informací víme, že použití této velké fotky vedlo ke 100% navýšení konverzí na této přistávací stránce!

V pravé části stránky se pod logem a názvem společnosti zobrazují reference spokojených uživatelů. Pod nimi jsou uvedeny 4 důvody, proč využít tento nástroj a nechybí tlačítko s odkazem na ceník a varianty služby. Toto tlačítko je velice výrazné a nabádá k prohlédnutí cen. Zároveň pokud na tento odkaz návštěvník klikne, dostane se tak do další části webových stránek, kde najde více informací o produktu. Pod tímto tlačítkem je ještě uvedena informace o bezplatném zkušebním období.

V pravém horním rohu je tlačítko na přihlášení do aplikace.

Stránka na první pohled působí optimistickým dojmem, fotografie je příjemná. Stránka neobsahuje příliš mnoho textu, pouze shrnuje základní přínos aplikace pro uživatele. Tlačítko na vstup do dalších částí webu je výrazné. Na stránce nejsou uvedeny kontaktní údaje, ani zde není kontaktní formulář pro registraci. To vše návštěvník najde až v dalších částech stránek.

Shrnutí

Porovnávali jsme 3 přistávací stránky s různými tématy, nabízejícími různé služby. Z toho vyplývá také rozdílnost rozložení a obsahu přistávací stránky. Co mají tyto přistávací stránky společné? Na všech je jasně uvedeno logo, obsahují výzvu k akci a text na těchto stránkách není zbytečně dlouhý. Všechny stránky obsahují obrázky.

V čem jsou rozdílné? Pouze na jedné stránce jsme našli kontaktní údaje, u ostatních bylo nutné projít do dalších částí webu, kde bylo možné je dohledat. Pouze jedna stránka obsahovala formulář k registraci, ostatní toto řešili výrazným tlačítkem, který návštěvníka navedl k dalším krokům. Další kroky jsou nutné na stránkách, které něco prodávají.

Na rozdíl od zachytávacích stránek, kde chceme zákazníka lapit ihned, přistávací stránka slouží k posunutí zákazníka do další části procesu. Jejím úkolem je přinést podrobnější informace o produktu, a motivovat k dalšímu kroku. Je proto potřeba, aby informace na ní uvedené návštěvníka zaujaly a vyzdvihly přínos pro zákazníka. Pro podrobné informace na nich není místo.

Která stránka na Vás působila nejlépe?

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Petra Langová

Zákaznická podpora v Clipsan
Petra je absolventkou ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze a rodilá Plzeňačka. V Clipsanu se stará o zákazníky a pomáhá jim, kdykoliv potřebují poradit nebo nasměrovat.

Sdílejte

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.