Autoresponder posílá emaily automaticky za Vás


8671399450_7bcfbaaecd_b-cut

Photo Credit: JD Hancock cc

Nevím jak je to u Vás, ale já chci mít ve firmě vše co nejvíce efektivní. Čas je dle mého to nejcennější, co máme. Proto mi nepřijde moc rozumné ztrácet ho činnostmi, které za mě může udělat někdo jiný. V nejlepším případě nějaký robot.

V internetovém marketingu je potřeba efektivně komunikovat s potenciálními zákazníky a neustále získávat nové kontakty. Získat kvalitní kontakt a přeměnit ho na svého zákazníka není vůbec jednoduché. Někdy zákazník koupí ihned při první návštěvě našich stránek. Jindy, ale zase pouze hledá informace, a o koupi teprve uvažuje. A právě v tento okamžik je potřeba ho lapit do pomyslné sítě a nabídnout mu informace, které potřebuje k tomu, aby se rozhodl ke koupi.

Jedním ze způsobů, jak získat nový kontakt do své databáze je kontaktní formulář na stránkách a nabídka, že výměnou za email nabídnete návštěvníkovi zaslání tipů, brožury nebo e-booku. Ale co pak? Jak mu slíbenou informaci poslat? Sednete si k Outlooku, napíšete text emailu a brožuru vložíte jako přílohu? Každému jednotlivému zaregistrovanému zvlášť? Jestli je tomu tak, tak Vás teda upřímně lituji. Víte o tom, že to jde udělat automaticky?

Takhle automatizujeme u nás

V loňském roce jsem sepsal brožuru, která se věnuje optimalizaci stránek pro vyhledávače. Jako první jsme ji nabídli našim stálým zákazníkům. Další využití je možnost, získávat díky této brožuře nové potenciální klienty.

Připravili jsme tedy přistávací stránku, kam jsme brožuru umístili, přidali pár informací o tom, co obsahuje a k čemu je dobrá, vložili kontaktní formulář a napojili robota.

automat - brožura

Pokaždé, když přijde návštěvník na tuto stránku, a chce brožuru získat, zadá svůj email a robot mu ihned odešle slíbenou brožuru. Ani já, ani nikdo z mých spolupracovníků nemusí kontrolovat příchozí požadavky a ručně brožuru odesílat. Tato stránka funguje přes rok, a za tu dobu jsme získali více jak 594 nových kontaktů do databáze. Píšu kontakty, ale je mi jasné, že jsou to reální lidé z masa a kostí!

Nové kontakty dostanou vyžádanou brožuru a pak několik dní poté další emaily, které jim pomohou s informacemi z brožury lépe zpracovat. Když automat skončí, jsme s nimi v kontaktu stále a zasíláme odkazy na aktuální články na webu – přes email zásadně neprodáváme.

Na počátku bylo potřeba vše nastavit, vytvořit stránku, ale od té doby už jde vše automaticky. Nyní když budeme chtít, můžeme na tuto stránku cílit některou z internetových reklam (Google Adwords nebo Facebook) a kontakty budou přibývat rychleji.

Co je to autoresponder

Photo Credit: Sistak cc

Photo Credit: Sistak cc

Autoresponder je anglické slovo, které znamená automatický odpovídač. Pošle automatickou emailovou odpověď na akci, kterou emailový kontakt udělá. Něco jako, když hodíte dvacet korun do nápojového automatu a vypadne Váš oblíbený nápoj (u mě je to zatím stále Coca-Cola). Na internetu vhodíte email a přijde Vám emailová zpráva. Autoresponder je dle mého složité slovo, takže používám raději automat.

V té nejjednodušší variantě autoresponderu Vám přijde jedna emailová zpráva, například automatická odpověď na poptávku, okamžitá reakce na stáhnutí ebooku, potvrzení objednávky školení, informace potřebné k úhradě faktury apod. S touhle variantou se setkáváte dnes úplně všude i v základních formulářích na webu.

Další varianty autoresponderu řeší problém přetížení klienta informacemi. Není nic horšího než, když na Vás obchodník na první schůzce vyvalí všechny informace najednou. Sedí naproti Vám a celou dobu něco mluví, protože to musí stihnout během 30 minut, po které trvá schůzka. Automaty Vám umožní předat potenciálnímu klientovi složitější informace postupně. Proto opravdová zábava přichází, když na první automatickou zprávu navážete jednu nebo hned několik dalších.

Řeknete si třeba, že další zpráva má být odeslána 48 hodin poté, co si návštěvník stáhl brožuru. A další zpráva pak zase po uplynutí 2 dnů. A tak dále. Automaty můžete využít právě na pomalé představení nabídky svých služeb – třeba potenciální klient nemá zájem o masáž celého těla, ale pouze o masáž hlavy. Nebo mohu postupně předat sérii tipů pro online marketing. Také je možné vytvořit automat na upomínkování neuhrazených plateb atp. Počet zpráv není nijak omezen, takže můžete vytvořit i 99 tipů pro XY.

Ani zde ale nekončíme, jednotlivé automaty mohou na sebe navazovat – pokud jeden skončí, další se po něm aktivuje a začne odesílat. Takže máte automat, který představuje výhody Vašich osobních konzultací, ale klient o ně nemá zájem, tak mu začnete posílat informace o skupinových školeních, které pořádáte.

Tady jsou ještě další příklady, které můžete pomocí autoresponderu odesílat:

  • Přivítání po registraci do zkušebního provozu
  • Online kurz nebo školení na určité téma (30 dní osobního rozvoje)
  • Série několika tipů z Vašeho oboru
  • Ebook, brožuru, informační leták ke stažení
  • Připomínky výročí, termíny vypršení členství
  • Uvítání zájemce o práci
  • Série citátů
  • Série důležitých článků z blogu

Čte to vůbec někdo?

Photo Credit: Georgie Pauwels cc

Photo Credit: Georgie Pauwels cc

Pravda je, že všichni nečtou všechny zprávy. Záleží na kvalitě a hodnotě zpráv pro čitatele a frekvenci jakou zvolíte.

Je to pochopitelné, třeba příjemce nezaujal předmět emailu, nebo právě teď nemá čas. Je možné, že jsem jako čtenář zjistil, že ta Vaše nabídka pro mě přeci jenom není teď tak aktuální. Motivací je spousta, ale pro Vás jako tvůrce automatu nejsou tak důležité.

Dobrá zpráva je, že ti, co vydrží, a čtou až do konce, se velmi často stávají zákazníky. Určité procento odpadlíků je přirozené. Automat je pro Vaše zákazníky a myslím, že ne všichni lidé mohou být Vašimi zákazníky, proto je v pořádku, pokud se vaše cesty opět rozdělí. Není proto potřeba se odhlášenými kontakty znepokojovat, pokud je to v přirozeném počtu. Pokud se jich většina odhlásí hned po prvním emailu, je něco špatně.

U velkých kampaní mám zkušenost, že druhý email otevře 50 % těch, kteří do automatu vstoupí. Třetí email pak 45 % z původních zájemců. U automatických tréninků je procento vyšší – kolem 80 % lidí je aktivních. Naopak když návštěvníky nalákáte na lízátko a oni začnou dostávat nabídky hraničící s otravováním a manipulací, je otvírání emailů hluboko pod 20 %.

Co k automatizaci potřebuji technicky?

Systémů poskytujících autorespondery najdete na trhu celou řadu. Existují i aplikace, které si stáhnete do počítače a nastavíte si je podle svých potřeb. Jejich výhodou je možná jejich počáteční jednorázová investice, ale tyto systémy nenabízejí statistiky, nejsou pravidelně aktualizované. Zásadní nevýhodou takových systémů ale je, že musíte mít zapnutý počítač, aby plánovaný email odešel v daný čas.

Tento neduh řeší systémy, které jsou online, a Vy platíte měsíční paušál za jejich pronájem. Navíc mimo autoresponderu často nabízejí i další funkce jako správu databáze, odesílání hromadných zpráv, obsahují podrobné statistiky ad.

Reklamní přestávka: Vyzkoušejte si vytvořit svůj první autoresponder v Clipsanu. Zaregistrujte se na 30 dní zdarma.

Statistiky automatu v Clipsanu

Jak firmy využívají autorespondery

Společnost Alfa Software, která dodává mzdové systémy, nabízí na svých stránkách možnost zaregistrovat se a získat tak zdarma příručku, která se věnuje uzavírání pracovní smlouvy.

automat - alfa

Studijní centrum Basic se věnuje problémům dětí s učením a nabízí zájemcům doučování. Na jejich stránkách se můžete zaregistrovat a získat tak sérii 10 tipů na zlepšení učení.

automat basic

Firma OttoBock dodává hendikepovaným lidem nejen invalidní vozíky, ale také ostatní pomůcky, které jim pomáhají. Zároveň se věnují výrobě protéz. Na svých stránkách nabízejí ke stažení příručku pro rodiče postižených dětí.

automat - otto

Firma Business Success připravuje zajímavé semináře pro podnikatele. Na jejich stránkách můžete výměnou za email získat hned dvě série tipů, konkrétně 99 tipů pro úspěšný email marketing a také 99 tipů, jak zvýšit ziskovost firmy.

automat - success

Společnost Edolo se zabývá dotačním poradenstvím, praktickými finančními řešeními a dalšími službami a na svých stránkách poskytují návod „Jak prakticky na: Zákon o veřejných zakázkách„.

edolo

K2 finance je firmou, která se zabývá finančním poradenstvím a finančním koučinkem. Připravili brožuru Hypotéka v klidu a na ni navazující automat.

hypotekavklidu

Takových příkladů bych mohl najít určitě více. Jak vidíte, majitel nebo osoba odpovědná za marketing našla a připravila něco, co může zájemce o jejich produkty zajímat a nabídla jim to. Na začátku je určitě potřeba investovat čas do přípravy, ale později máte hotový automat na zákazníky. Samozřejmě jsou-li informace v automatu zastaralé, nahradíte je aktuálními.

6 důvodů, proč autorespondery využívat

6592174435_4a89254cb8

Photo Credit: Ian Sane cc

  • Úspora času – pokud něco funguje automaticky, ušetří to nejen spoustu času, ale také nákladů na pracovníka, který by jinak seděl u PC a celý den ručně odesílal brožuru těm, kteří o ní projeví zájem.
  • Efektivita procesů – souvisí nejen s úsporou času, ale nastavíte si procesy dopředu. Nemůže se pak stát, že příslušný pracovník zapomene email odeslat. Stejně tak můžete ovlivnit strukturu jednotlivých odesílaných informací, každý email bude mít stejnou předem schválenou strukturu.
  • Rychlá zpětná vazba – pokud některý z návštěvníků Vašich stránek projeví zájem o informace, které nabízíte, nebude čekat několik dní, než mu je pošlete. Díky automatu okamžitě získá, co požadoval.
  • Spokojený zákazník – není nic lepšího, než pokud návštěvník zjistí bližší informace o tom, co děláte, získá ve Vás důvěru, a i když nekoupí ihned, později se na Vás obrátí.
  • Máte přehled – díky statistikám, které autorespondery nabízejí, máte perfektní přehled o tom, kolik emailů bylo odesláno, kolik příjemců si je přečetlo, kdo klikl na odkazy v něm umístěné atd.
  • Plánování – výhodou automatů je, že si můžete přesně naplánovat, kdy budou jednotlivé emaily odcházet a v jaké pořadí. Můžete tak klidně odjet na dovolenou a Vaši zákazníci dostanou svoji pravidelnou dávku informací.

Mám vytvořit svůj autoresponder?

Mrkněte se na konkurenci. Pokud už má automaty nasazené, tak je možné, že pracuje efektivněji než Vy a je výzva to dohnat. Pokud zatím nikoliv, je to pro Vás velká příležitost – být ve svém oboru první. Právě v malých firmách je nutné využívat všechny nástroje, co mi nejen usnadní práci, ale vlastně pracují za mě. Zatím nedokážou nahradit lidské teplo obchodní schůzky naživo, ale v dnešní době jsou čím dál více efektivní, protože ne každý si na tyto schůzky udělá čas.

Je mi jasné, že je potřeba na začátku věnovat čas plánování a přípravě zajímavých informací, které budou lákat k registraci. Ale stále mi vychází, že je lepší věnovat den dva přípravě automatu, který bude rok dva fungovat sám.

Napište, co si o automatech myslíte Vy.

P. S. Jsem rád, že lajky a pluska dávají lidé a ne automaty. 🙂

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

1 komentář


  1. David Řezáč napsal:

    Václave opět skvělý článek 🙂 Řekl bych, že automatizace je dnes nedílnou součástí cesty jak v emailingu dosáhnout úspěchu. Vítací kampaně, opuštěný košík, kampaně podle aktivity na stránkách a mnoho dalších. Pokud se autorespondery nastaví chytře, mohou eshopu výrazně navýšit obrat a současně zvýšit loajalitu zákazníků. Článek opět sdílím dále v seznamu českých článků o emailingu 🙂
    http://www.affilo.cz/clanek/zobrazit/22/




Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.