Přistávací stránka, zachytávací stránka nebo vstupní stránka. Kdo se v tom má vyznat?


5319264476_f1a9bb9fe3_b

Foto Credit: marfis75 cc

Nejste si úplně jisti, jaký je mezi těmito typy stránek rozdíl? Tápete ve výrazech Landing page a Squeeze Page? Rozhodli jsme se udělat v tom konečně jasno a vrhli jsme se na průzkum internetu, abychom zjistili, jak jednotlivé firmy tyto stránky nazývají a k jakému účelu je používají. Výsledek našeho snažení si můžete přečíst v tomto článku.

Landing Page neboli Přistávací stránka

Přistávací stránku si představte jako ranvej na letišti, kde návštěvník přistane. Na tuto ranvej ho nasměrujete z internetové reklamní kampaně, ze sociálních sítí, článků na blogu aj.

Hlavním účelem této stránky je podrobněji informovat návštěvníka o vašem produktu, zaměření vašich služeb a nasměrovat ho k nějaké akci. V internetové reklamě máte možnostpizza zákazníka zaujmout pouze pomocí nadpisu a dvou krátkých vět. Na přistávací stránce se o inzerovaném produktu návštěvník dozví více informací, které by ho měly utvrdit v zájmu o produkt a přesměrovat na místo, kde si může produkt objednat. Všechny tři složky spolu musí souviset a na sebe navazovat. Pokud inzerujete např. luxusní kalhotky, tématem přistávací stránky musí být luxusní kalhotky a ne spodní prádlo. Návštěvník nechce vidět nabídku spodního prádla, ale pouze luxusních kalhotek. To samé platí o odkazu z přistávací stránky na web, kde se opět musí dostat na podstránku nabízející pouze luxusní kalhotky.

Na rozdíl od zachytávacích stránek, přistávací stránka může obsahovat menu a nasměrovat tak návštěvníka tam, kam chcete.

Pojďme si to ukázat na praktickém příkladu. Následující přistávací stránka je cílena na časově zaneprázdněné muže a nabízí jim, vytvořit si na stránkách profil, kde si vyberou z nabízených produktů a tyto produkty jim potom společnost pravidelně každé tři měsíce zašle. Nemusejí se tak starat o tyto „přízemní věci“.

Jde o klasický příklad přistávací stránky, která nasměruje návštěvníka na hlavní web společnosti, kde si může svůj profil vytvořit. Na této stránce není formulář pro zadání údajů k registraci (emailu, jména…), naopak je zde umístěn pouze odkaz na kliknutí pro přechod na další informace o nabídce.

manpacs

Ukázka přistávací stránky společnosti Manpacks

Při vytváření přistávací stránky je důležité dodržet základní pravidla pro to, aby stránka byla úspěšná a splnila svůj účel.

Nejdůležitější částí přistávací stránky je nadpis. Ten by měl být dostatečně poutavý, aby návštěvníka zaujal a motivoval ho k tomu začíst se podrobně do dalšího textu.

Velkou pozornost je potřeba věnovat tlačítku, které má vést k nějaké akci. Text na tlačítku musí jasně nabádat k tomu, co má návštěvník udělat. Např. tlačítko „více informací“ nebuderobot mít takový počet kliknutí jako „Chcete se dozvědět více? Klikněte zde“. Tlačítko je potřeba zvýraznit a i barevně odlišit od okolního textu. Mělo by opticky vystupovat ze stránky, aby to bylo to první, čeho si návštěvník všimne.

Samotný text na přistávací stránce by neměl být příliš podrobný a dlouhý, ten by stejně nikdo nečetl. Jde pouze o základní a nezbytné údaje o produktu, které mají motivovat návštěvníka k tomu, aby provedl konverzi, tzn. klikl na tlačítko a dostal se např. do vašeho e-shopu, na webové stránky aj.

Na přistávací stránce by neměly chybět obrázky a případně video, které celou stránku nejen oživí, ale díky těmto prvkům stránka vypadá příjemněji.

Nezapomeňte na stránku umístit reference, název společnosti a kontaktní údaje.

Zachytávací stránka neboli squeeze page

Zachytávací stránka je samostatná webová stránka, která má na rozdíl od přistávací stránky úkol chytit návštěvníka ihned, jak na ní vstoupí. Tím myslím, že chceme od něho získat kontakt (jméno, e-mail) – výměnou za poskytnutí služby, stažení brožury, ebooku a jiné. Jeho registrací od něj získáte povolení k zasílání různých informačních e-mailů. Prostě něco za něco.blab cake Přeci vaším cílem je udělat z návštěvníků spokojené zákazníky.

Aby se tato stránka na internetu „neztratila“, je třeba ni návštěvníky aktivně směrovat.  V tomto případě můžete využít odkazy na sociálních sítích, blogů, zpětných odkazů a internetové reklamy.

Máme pár rad a tipů jak by měla zachytávací stránka vypadat, aby splnila svůj účel. Pokud o ně máte zájem, přečtěte si náš článek „Jak by měla vypadat zachytávací stránka“.

Pojďme se opět podívat na konkrétní příklad zachytávací stránky, která výměnou za email nabízí návštěvníkům ke stažení 10 tipů pro optimalizaci webových stránek.

monetate

Ukázka zachytávací stránky společnosti Monetate, Inc.

Vstupní stránka, jinak také Entry page

Na rozdíl od výše dvou zmiňovaných typů stránek, vstupní stránka neplní ani funkci rozcestníku, který navede návštěvníka na místo, kam ho chceme dostat, ani funkci sběrače kontaktů. Jsou to jakési dveře, přes které návštěvník vstoupí na váš web. Ve většině případů je vstupní stránkou home page (hlavní stránka webu), která potom v případě zájmu návštěvníky nasměruje na další podstránky.

V případě reklamní kampaně nebo e- shopů může být vstupní stránkou jednotlivá podstránka s nějakým produktem nebo konkrétní službou. Záleží na oboru činnosti a tématu webových stránek, kudy je nejlépe návštěvníky přivést.

Dá se tedy říci, že vstupní stránka nemá s přistávací ani zachytávací stránkou nic společného.

K jakému závěru jsme tedy došli?

Jak přistávací stránka, tak zachytávací stránka mají na první pohled jedno společné. Jde o to zákazníka na internetu polapit a získat ho do řad svých potenciálních zákazníků. V případě přistávacích stránek nám jde o to, nasměrovat návštěvníka blíže k našim službám a lépe s ním pracovat. Na zachytávací stránce „křičíme“ do světa STOP! Tady jsme a nabízíme ti naši brožuru výměnou za tvůj kontakt!

Některé firmy využívají přistávací stránky k tomu, aby získaly kontakt výměnou za brožuru, e-book, novinky, které návštěvníkovi zašlou. Tady dochází ke splynutí obou typů stránek. I na přistávací stránku je totiž možné vložit formulář pro sběr kontaktů.

A proč to vlastně všechno dělat?

Proč ale přistávací nebo zachytávací stránky děláme? Proč nám nestačí pouze firemní webová prezentace?  Těmito stránkami totiž můžeme daleko lépe cílit na potenciální zákazníky a to díky tomu, že se věnují pouze jednomu produktu nebo jedné službě. Z toho důvodu dokážeme připravit daleko efektivněji reklamní kampaň a oslovit tak pouze skutečné zájemce. Pomocí sdílení na sociálních sítích dokážeme získat s těmito stránkami i lepší pozice ve vyhledávači. A tak všechno dokola. Jedno souvisí s druhým.

A co vy? Používáte přistávací nebo zachytávací stránky?

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Petra Langová

Zákaznická podpora v Clipsan
Petra je absolventkou ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze a rodilá Plzeňačka. V Clipsanu se stará o zákazníky a pomáhá jim, kdykoliv potřebují poradit nebo nasměrovat.

Sdílejte

1 komentář





Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.