Jak by měla vypadat zachytávací stránka


Photo Credit: carterse cc

Photo Credit: carterse cc

Co je to zachytávací stránka?

Je to jedna jediná webová stránka, jejímž účelem je sbírat kontakty výměnou za informace, brožury, ebooky, zkušební verze softwaru atd. Je to místo, kam návštěvníka nasměrujete pomocí internetové kampaně, odkazem ze sociálních sítí, emailu nebo firemních webových stránek. Na zachytávací stránce mu pak nabídnete např. stažení brožury výměnou za jeho email. Toto je jeden ze způsobů, jak efektivně rozšiřovat svou databázi kontaktů.

Struktura stránky

Pokud tvoříte zachytávací stránku, je potřeba zvolit správné rozvržení jednotlivých částí, abyste na první pohled návštěvníka zaujali a navedli, co má udělat. Není daný jen jeden typ přistávací stránky, záleží jen na Vás, které rozmístění je pro Váš obor podnikání vhodné a který typ si zvolíte.

Na přistávací stránku můžete umístit video, obrázek, fotografii nebo se může jednat o prostý text.

Poutavý titulek

Základním prvkem stránky je poutavý titulek. Pokud už titulek návštěvníka nezaujme, neočekávejte, že bude stránku dále číst a zadá vám svůj email. Titulek musí být vždy v horní části stránky, měl by být dostatečně výrazný, akční. Při výběru titulku buďte kreativní.

Příkladem poutavého titulku může být:

  • „Chyťte příležitost za pačesy“
  • „Malá ryba, taky ryba“
  • „Pamatujte na zadní kolečka“
  • „Co babička nevěděla“

Z hlediska lepší pozice ve vyhledávači by měl titulek obsahovat klíčové slovo, tzn. popisovat název Vaší činnosti, produktu atd. Měl by také navazovat na reklamní sdělení, díky kterému se návštěvník na stránku dostal.

Formulář na sběr kontaktů

Druhým důležitým prvkem je takzvaný Opt-in formulář. U tohoto formuláře je potřeba vždy zvážit, kolik údajů k registraci potřebujete. Pokud budeme chtít údajů mnoho, může to návštěvníka od registrace odradit. Uvědomte si, že požadujete citlivé údaje, které většina lidí nerada poskytuje. Pro zvýšení důvěry pod formulář uveďte, jakým způsobem chráníte tato citlivá data.

Pozornost věnujte také tlačítku pro odeslání údajů zadaných do formuláře. Vyhněte se tlačítku „Odeslat“, které nijak nemotivuje k akci. Zkuste raději použít akčnější název.

Příklad tlačítka k odeslání:

  • „Zaregistrujte se“
  • „Chci se zúčastnit“
  • „Get it Now“
  • „Mám zájem o zaslání“
  • „Get Access Now“

Tento formulář je nutno umístit viditelně na takové místo, aby čtenář k němu nemusel „rolovat“, ale ihned ho na první pohled na stránce viděl. Je dobré formulář zvýraznit, vizuálně oddělit od ostatního textu. Musí být na stránce na první pohled patrný.

Zachytávací stránka Neplať zbytečně firmy K2 Finance

Zachytávací stránka Neplať zbytečně firmy K2 Finance

Samotný obsah

Zaměřte se na samotný obsah přistávací stránky. Ten by měl být stručný, jasný a měl by motivovat návštěvníka k registraci. Pokud možno se vyhněte sáhodlouhým textům, které by popisovaly nabízený produkt nebo službu. Nahraďte je raději videem.

Video by mělo obsahovat základní seznámení s nabízeným produktem, informacemi o tom, co návštěvník registrací získá a jakou hodnotu to pro něj bude mít. Ve videu nesmí chybět výzva k akci, tzn. upozornit na to, kde se může na stránce zaregistrovat, případně kam a jaké údaje zanést.

Optimální délka videa je mezi 1-3 minutami, s tím, že nejdůležitější informace vztahující se k tématu musí zaznít ihned na začátku. Pokud se tak nestane, návštěvník video předčasně vypíná a nedostane se tak k jádru věci. Závěrem je dobré shrnout nejdůležitější informace a do titulků uvést odkaz na to, kde může návštěvník zaregistrovat a získat tam ještě více informací.

Pokud nemáte video vztahující se přímo k produktu, využijte možnost vložit obrázek nebo reálnou fotografii vystihující dané téma. Celá stránka, kde není pouze prostý text, ale je doplněna obrázky, působí na návštěvníka příjemněji a důvěryhodněji.

Máte-li vlastní logo, neváhejte ho na stránce použít. Pokud již máte vybudovanou značku, s dobrými referencemi, návštěvník si snadněji spojí to, co na přistávací stránce nabízíte, s Vaší firmou a může to pro něj být impuls k registraci. Snadněji tím získáte jeho důvěru a přesvědčíte ho o hodnotě, kterou nabízíte.

Vyzdvihněte z textu to nejdůležitější = co nabízíte, co Váš produkt návštěvníkovi přinese. Toto shrnutí je vhodné umístit k formuláři pro registraci. Pracujte s velikostí a barvou písma, použijte odrážky nebo číslování. Opět by toto shrnutí nemělo být delší než na 3-5 odrážek, jinak ztratí svoji funkci. Volte jednoduché výrazy, vyhýbejte se větám a souvětím.

Máte reference? Sem s nimi

Nic nepůsobí lépe než zkušenosti Vašich spokojených klientů. Pokud se máte čím pochlubit, klidně své nejlepší reference na přistávací stránku umístěte. Dodržujte ale zase staré dobré pravidlo, že nic se nemá přehánět. Zvolte takovou míru, která je vhodná a nezpůsobí spíše opačnou reakci.

Odkazy na sociální sítě

Ať už máte nebo nemáte vytvořeny účty na sociálních sítích a jste na těchto sítích aktivní, určitě je dobré přidat na stránku tyto odkazy. Pomůže to nejen ke zvýšení důvěry ve Vaše produkty, ale také ke zlepšení pozice ve vyhledávači. Stránky, které jsou hojně navštěvované a navíc jsou sdílené a „lajkované“ na sociálních sítích, vyhledávací roboti lépe vyhodnotí a vy se tím dostáváte se svojí stránkou na vyšší pozici.

Foto Credit:  Frau Hölle   cc

Foto Credit: Frau Hölle cc

Ale zase to nepřežeňte. Pokud máte na sociální síti málo přátel nebo získáváte málo palců, raději odkazy na přistávací stránku nedávejte. Nic nepůsobí na důvěru hůř než pouhopouhý 1 palec.

TIP: Pošlete zachytávací stránku po zveřejnění svým blízkým a požádejte o palec nebo sdílení.

Nebuďte anonymní

Pokud nabízíte produkt, který je legální a za jehož kvalitou si stojíte, nestyďte se za to, a uveďte svůj kontakt. Opět může být tento fakt tím, co rozhodne, zda vám návštěvníci stránek zadají své údaje či nikoliv.

Poděkujte za kontakt

Asi každý má poděkování rád. A vy si přece každého nového kontaktu vážíte. Pokud vám tedy návštěvník stránky projeví důvěru a zadá svůj kontakt, nezapomeňte mu poděkovat. Součástí zachytávací stránky by tedy měla být děkovací stránka, která se objeví návštěvníkovi po vyplnění opt-in formuláře.

Příkladem textu na děkovací stránce může být:

  • „Děkujeme za Vaši důvěru, kterou jste nám projevil při registraci …“
  • „Velice nás potěšil Váš zájem o naši brožuru, doufáme, že v ní naleznete pro sebe hodnotné informace.“
  • „Děkujeme za Vaši registraci, posíláme slíbenou…“

Text na děkovací stránce by neměl být příliš dlouhý, mělo by se jednat přibližně o 4 řádky textu, do kterého můžete vložit fotku se jménem a podpisem ředitele společnosti atp.

Shrnutí

Je spousta „drobností“, které si člověk při vytváření stránky ani neuvědomí, ale můžou mít zásadní vliv na to, jestli zachytávací stránka bude úspěšná či nikoliv. Doufám, že vám tento článek přiblížil to nejdůležitější, co by se na přistávací stránce mělo či nemělo objevit. Je spousta různých oborů, které vyžadují rozdílný přístup k zákazníkovi, proto, než začnete tvořit zachytávací stránku, si vždy ujasněte, kdo je Vaším zákazníkem, koho chcete přistávací stránkou oslovit…

Máte už s přistávacími stránkami nějakou zkušenost?
Ať už z pohledu tvůrce nebo návštěvníka, napište nám o tom do diskuze.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Petra Langová

Zákaznická podpora v Clipsan
Petra je absolventkou ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze a rodilá Plzeňačka. V Clipsanu se stará o zákazníky a pomáhá jim, kdykoliv potřebují poradit nebo nasměrovat.

Sdílejte

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.