Jak získávat z Facebooku nové kontakty


facebookKaždý, kdo se věnuje email marketingu, hledá způsoby, jak získat nové kontakty. Proč tedy nevyužít k rozšiřování své databáze sociální sítě? V tomto článku se konkrétně zaměříme na Facebook. Pojďme si tedy přiblížit, jak využít Facebooku k získávání nových kontaktů.

Vytvořte si firemní profil

Pokud jste si ještě firemní profil – stránku nevytvořili, tak na nic nečekejte a dejte se do toho. Samotná registrace vám nezabere více než 5 minut. Poté začněte na svůj profil vkládat příspěvky. Jaké příspěvky by to měli být a co by měly splňovat, se dozvíte v další části tohoto článku.

Jak díky příspěvkům získávat kontakty?

Je jasné, že samotný zveřejněný příspěvek vám nový kontakt nepřinese. Je nutné ho propojit s firemními webovými stránkami, případně přistávacími stránkami. Záleží na tom, co aktivně využíváte. Díky tomu nasměrujete čtenáře tam, kam potřebujete a můžete s ním dále „pracovat“.

Schránka01

Proces získávání kontaktů na Facebooku

Pojďme si obecně popsat tento proces. Na začátku je příspěvek na Facebooku. Ten, pokud čtenáře zaujme, tak si ho přečte a klikne na odkaz v něm uveřejněný, tím přichází na přistávací stránku případně na webovou prezentaci. Tam je nutné mít nějakou past, díky které kontakt získáte.

Nyní se pojďme podrobněji věnovat tomu, jak by měl příspěvek vypadat a co je to ona zmiňovaná past na stránkách.

Příspěvek na Facebooku

Na Facebook můžete vkládat několik typů příspěvků. Prvním z nich je zveřejnění nějaké aktuality, tedy informace, která má čtenářovi oznámit, že se něco koná, např. pozvánku na burzu dětského oblečení. Je to prosté sdělení faktu a od čtenáře pouze očekáváte, že toto sdělení zaregistruje. Tímto typem se ale nyní zabývat nebudeme.

burza

Ukázka informačního příspěvku

Druhou možností je zveřejnění příspěvku o tom, že jste otevřeli novou pobočku, připravíte tedy několik řádek textu a přidáte odkaz na mapu, můžete také přidat několik fotografií. Stejně tam můžete propagovat článek na svém blogu. V příspěvku je odkaz na samotný článek, který si čtenář může přečíst. Zároveň ho tímto přesměrujete na své webové stránky, kde může dále pročítat informace o Vaší firmě, produktech, službách.

samsung

Ukázka příspěvku s odkazem

Pokud však nechcete nebo nemůžete svoji energii věnovat každodennímu psaní článků na svůj blog a potom zveřejňovat odkaz na svém facebookovém profilu, můžete využít zveřejňování odkazů na články, které napsal někdo jiný. I to, že je prezentujete Vy, je bráno od příjemců pozitivně. Vy přinášíte tento hodnotný obsah, i když ho vytvořil někdo jiný.

clipsan

Ukázka sdíleného příspěvku

I když na svém facebookovém profilu můžete zveřejňovat samozřejmě všechny tyto typy, pro náš účel sběru kontaktů se hodí příspěvek s odkazem, proto se budeme dále bavit jen o tomto typu příspěvku.

Stejně jako u odesílání mailingu a vytváření přistávacích stránek musí mít příspěvek na Facebooku především poutavý název. Ten musí čtenáře motivovat k rozkliknutí a přečtení. Rovněž, pokud v příspěvku zveřejňujete odkaz na nový článek na blogu, je tam kromě názvu vidět i několik prvních vět článku! Na toto je potřeba myslet už při psaní článku a u každého vytvořit úvod, který bude vystihovat samotný obsah. Právě lákavost názvu a těchto prvních řádků rozhoduje o úspěšnosti příspěvku.

Pokud se zveřejněný příspěvek líbí, čtenáři mají možnost dát mu „like“ a případně přidat svůj komentář. Takto olajkované a okomentované příspěvky pomůžou Vašim webovým stránkám ve vyhledávačích a posunou Vás na lepší pozice.

Supertip

Kontrolu toho, co z Vaší stránky Facebook zveřejní, můžete udělat v nástroji Object Debugger. Obzvlášť se to hodí v případě, že u zveřejněného příspěvku chcete změnit nebo opravit obrázek. Tento nástroj totiž vždy znovu načte údaje o Vaší stránce a vymaže vyrovnávací paměť na Facebooku. Případný nový obrázek tak bude i u starších, už zveřejněných, příspěvků.

Past na stránkách

Co znamená výraz past na stránkách? Jak už jsme se zmínili na začátku článku, každý, kdo se chce věnovat nebo už se věnuje online marketingu, hledá a sbírá nové kontakty a nové způsoby jak je získat. Samotný zveřejněný příspěvek na Facebooku nové kontakty nepřinese. Je to pouze nástroj k tomu, jak kontakt získat. Jak je vidět na výše uvedeném schématu, z Facebooku čtenáře nasměrujeme buďto na přistávací stránku nebo rovnou web, kde na něj právě číhá past. Past je v podobě jednoduchého formuláře, kam návštěvník zadá email a případně jméno výměnou za nějaké informace, novinky, e-book, brožuru, stažení nějakého materiálu ad. Záleží na Vašem oboru, co můžete návštěvníkům nabídnout.

A tady je vlastně konec celého procesu sbírání kontaktů, který je pak začátkem email marketingu. Je to velice zjednodušené, ale takto to funguje. Facebook využijete k tomu, abyste čtenáře nasměrovali na své stránky, kde už s nimi dokážete pracovat.

Sběr kontaktů je dlouhodobý proces

Photo Credit: Neil Kremer cc

Photo Credit: Neil Kremer cc

Je potřeba si uvědomit, a je správné upozornit na to, že tento popsaný postup vyžaduje dlouhodobou systematickou práci a výsledky se nedostaví okamžitě. Uvědomte si, že na první dobu se tento příspěvek zveřejní pouze těm osobám, které máte v přátelích nebo kterým se líbí Váš firemní profil. Pokud je zaujme, sdílejí ho dále se svými přáteli. A takto to jde pořád dál. To znamená, že nezasáhne tak rychle velké množství lidí, jak jste třeba původně předpokládali. Pokud zveřejníte nějakou vyloženě provokativní věc, tak ta se šíří Facebookem rychlostí blesku. U běžných příspěvků to taková rychlost zdaleka není. Zase jako u všeho záleží na tom, v jakém oboru podnikáte, co svým zákazníkům nabízíte, jakou hodnotu má Vaše značka. Proto je potřeba neustále pracovat a dlouhodobě získávat nové a nové přátele a díky tomu bude na konci řetězce několik kontaktů. Je to možná smutná zpráva, ale je to tak.

Celou dobu se však bavíme o situaci, kdy do procesu sbírání kontaktů přes Facebook nechcete investovat ani korunu. Je zde totiž ještě jedna varianta, kdy to vše jde rychleji a s větší úspěšností. To už ale vyžaduje investici i v podobě placení Facebooku za zveřejnění Vašeho příspěvku většímu počtu uživatelů, než které vás sledují a navíc je příspěvek posouván stále na přední místa na zdi. Funguje to vlastně podobně, jako když si na pracovním portále zadáte poptávku po nových zaměstnancích a platíte poplatek za to, že váš inzerát je zobrazován například mezi deseti prvními. Možná o tomto způsobu slyšíte dnes poprvé, ale na Facebooku toto opravdu takto funguje. Pokud chcete sbírat kontakty ve velkém, musíte platit. Je to stejné jako v jiném byznysu. Dnes v podnikání není zadarmo opravdu nic. 🙂

Jaké jsou Vaše zkušenosti se sběrem kontaktů přes Facebook?

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Petra Langová

Zákaznická podpora v Clipsan
Petra je absolventkou ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze a rodilá Plzeňačka. V Clipsanu se stará o zákazníky a pomáhá jim, kdykoliv potřebují poradit nebo nasměrovat.

Sdílejte

1 komentář





Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.