7 tipů, jak poslat první e-mail na svou databázi kontaktů


7 tipů, jak poslat první e-mail na svou databázi kontaktů

Občas se mě podnikatelé ptají, jak začít s e-mail marketingem.

Mají někdy až doslova hrůzu z toho, aby neudělali chybu. A tak prostě vyčkávají a odkládají.

To je škoda. Zbytečně se totiž připravují o nové zákazníky i další objednávky.

Základ digitálního marketingu a prodeje

Zákazník. Před několika týdny, měsíci nebo roky si od vás koupil nějaký produkt. A tím to skončilo.

Možná se i vrátil a udělal další objednávku. Ale asi ne. Spíš udělal další nákup u konkurence. Proč? Protože mu vaše konkurence poslala e-mail dříve než vy.

Poslali mu informace, které ho zaujaly. Pomohli mu. Připomněli se ve chvíli, kdy mu docházelo zboží a začal přemýšlet o dalším.

Neplatí to jenom u zákazníků. Ale i u potenciálních zákazníků. Lidí, kteří vás zatím jen obhlížejí z dálky a přemýšlejí, že by si něco koupili.

Jestli chcete, aby se na vás lidé obraceli a stávali se zákazníky. Jestli chcete, aby se vaši zákazníci vraceli a nekupovali stejné produkty u konkurence, musíte s nimi komunikovat.

Pod pojmem komunikace si nepředstavujte každodenní bombardování úžasnými skvělými akčními nabídkami. Raději se snažte se zákazníkem navázat dlouhodobý vztah. Jen pak se bude vracet.

Když máte zákazníků deset, snadno se u nich stavíte nebo je obvoláte. Popovídáte si, máte zpětnou vazbu a zákazník je spokojený, že se někdo zajímá o jeho názor, problémy.

Pokud už je těch zákazníků ale víc, nemusí být osobní péče zrovna efektivní. Tady právě přichází na řadu e-mail marketing.

E-mail se vyplatí i v roce 2018

Nechám mluvit Richarda Vyškovského ml., který na Startovači.cz spustil projekt na nový papírovový model státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci.

A tak jsem se rozhodl, že zkusím tento model nabídnout lidem jako projekt na „Startovači.cz“, což jsem ale zatím nikdy nedělal … Bylo mi však jasné, že jen tak ho tam nikdo hledat nebude, že na něj nějak musím lidi dostat. No jasně! Clipsan! Když oslovím celou tu naši DB kontaktů, je celkem šance, že by se tam těch necelých 300 modelů během 30 dnů trvání kampaně prodat mohlo. No a když ne, nic se neděje, tak ten model prostě nevydáme …

A tak jsem si na Startovači připravil projekt a v Clipsanu hromadnou zprávu. Na Startovači náš projekt spustili minulé pondělí (29.10.) v cca 10:30. No a v cca 10:50, když jsem si zkontroloval, že je tam všechno v pořádku, odeslal jsem tu připravenou zprávu na 1.116 kontaktů z naší DB, pro které byla relevantní. No a výsledek … ? Podívejte se sám …

V Clipsanu:
otevření: 699 (63%)
kliknutí: 372 (34%)
konverze: 53%
odhlášení: 8 osob
To myslím vůbec není špatný výsledek na e-mailovou nabídku v dnešní době, zejména na první, co jsem kdy v této podobě udělal …

No a na Startovači:
odkaz na projekt: https://www.startovac.cz/projekty/statni-hrad-a-zamek-jindrichuv-hradec/
cílová částka: 125.000,- Kč
dosažení 50% cílové částky: za cca 7 hodin!
dosažení 100% cílové částky: za cca 22 hodin!!
po týdnu: dosaženo cca 180% cílové částky!

Samozřejmě, že zdroj té návštěvnosti projektu jsem nenechal jen na vlastních kontaktech v Clipsanu, jenže to už je spíše ta návštěvnost v dalších dnech, kdy si naši přátelé a příznivci ten projekt začali sdílet a posílat dál. Ale to, že se ten náš projek stal úspěšný hned v ten první den po jeho spuštění, tak to je bezesporu zásluha té naší jediné zprávy z Clipsanu!

Sám jsem si papírový model koupil a doporučuji vám ho také.

Jak tedy začít s e-mail marketingem?

Dali jste dohromady pár (desítek, stovek) kontaktů a co dál?
Co poslat jako první zprávu lidem, kteří od vás žádné newslettery nedostali?
Jak napsat správně ten úplně první e-mail, aby zaujal?

Připravte (re)aktivační e-mail.

Co je to (re)aktivační e-mail?

Reaktivace znamená obnovení nebo také opětovné uvedení do aktivního stavu.

To znamená, že reaktivačním e-mailem oslovíte všechny své zájemce a zákazníky, se kterými jste nebyli nějakou dobu v kontaktu.

Obnovíte komunikaci.

Logicky to nejsou jenom ti, kterým jste zatím žádné e-maily neposílali.

Určitou formu reaktivačního e-mailu můžete poslat i lidem ze své databáze, kteří vaše e-maily už delší dobu nečtou.

Díky tomu máte možnost „vyčistit“ svou databázi od kontaktů, které se už nezajímají o to, co děláte. Přestali jste je bavit nebo prostě vyřešili svůj problém, posunuli se dál a další informace už od vás nepotřebují. Jen se prostě z nějakého důvodu neodhlásili.

Díky reaktivačnímu e-mailu oddělíte ty, které už nezajímáte, od těch, kteří jenom přestali číst. Ale nosí vás v hlavě a možná i po očku sledují, co se u vás děje. Ty první můžete s klidným svědomím smazat, ty druhé alespoň probudíte ze zimního spánku.

V tomto článku se budeme věnovat pouze té aktivační části. Zatím jste žádný e-mail neposílali, ale chystáte se začít s pravidelným e-mail marketingem a budete posílat svou první vlaštovku.

Tady je 7 tipů, jak takový první e-mail vytvořit a na co v něm určitě nezapomenout.

1. Zbytečně si to nekomplikujte

Pro rozeslání svého prvního e-mailu si vyberte nějakou mailingovou službu, třeba Clipsan. Posílat ručně z Gmailu nebo Outlooku by asi nebylo to pravé ořechové a navíc nemáte žádné statistiky.

Většina mailingových služeb má k dispozici šablony, které můžete použít. Moc to neřešte, vyberte jednu z nich a pamatujte, že méně je někdy více. Jde v první řadě o obsah.

Existují lidé, kteří hodiny řeší, jak vyladit perfektní šablonu. Posouvají odrážky sem a tam a ve finále pošlou jednu zprávu za x měsíců. Nebuďte jako oni.

Ideálně pošlete jednoduchý textový e-mail. Případně přidejte své logo a vaši vlastní fotku sebe, svého týmu, své provozny. Příjemce si vás pak lépe přiradí a zapamatuje.

První e-mail má být vstupní brána do další komunikace.

Perfektní šablonu si připravíte později, až začnete posílat e-maily pravidelně. Až budete vědět, že se to vyplatí.

2. Vymyslete chytlavý normální předmět

První, co příjemce uvidí ve své e-mailové schránce, je předmět e-mailu.

A v něm je potřeba mu dát důvod, proč e-mail vůbec otevřít. Koneckonců, nedostal ten den e-mail jenom od vás. A navíc si už ani nemusí pamatovat, kdo jste a že si od vás někdy něco koupil.

Předmět tedy musí být jasný, stručný a ihned po přečtení musí být jasné, co v samotném e-mailu bude následovat. Například:

  • Jsem zpět a chci vám pomoci
  • Nový blog o xxx je na světě
  • Spustila jsem novou on-line poradnu o zdraví

Inspiraci k předmětům najdete v článku, který se do hloubky věnuje právě jen tomu, jak napsat poutavý předmět.

Jen pamatujte, že i u předmětu platí pravidlo č. 1 – zbytečně si to nekomplikujte.

3. Jednoduše řekněte to nejdůležitější

Samotný obsah e-mailu má 3 části:

1) Připomeňte se.
2) Zdůvodněte, proč píšete.
3) Dejte malou ochutnávku.

Připomenutí

Příjemce si vás může pamatovat, ale nemusí. Je lepší počítat s tím, že na váš světově úplně nejlepší a jedinečný obchod zapomněl.

Takže se mu hned v úvodu e-mailu představte. Řekněte mu, jak jste se dostali k jeho kontaktu.

Jmenuji se Vojta Novák a věnuji se prodeji přírodní kosmetiky pro muže. V minulosti jste si ode mě koupil jeden z mých produktů. A to je i důvod, proč vám dnes píšu.

Jestli máte několik zdrojů kontaktů (např. vizitky, formuláře, poptávky, objednávky apod.), tak se vyplatí pro každý z nich připravit extra připomenutí. V chytrém mailingovém systému jako Clipsan je to otázka 2 minut.

Zdůvodněte

Příjemce si vzpomene, ale hned pak mu musíte odpovědět na otázku: Proč mi sakra píše zrovna teď?

Nově na mém webu najdete blog, kde se pravidelně věnuji účinkům soli na mužskou pokožku. Proto jsem se rozhodl připravit newsletter, ve kterém se budu pravidelně věnovat nejčastějším dotazům svých zákazníků. Kromě toho vás budu informovat o novinkách, které připravuji.

Je fajn důvod spojit s něčím konkrétním, co chystáte. To je důležité. Teprve to chystáte. Nemusí to být zatím hotové.

Nemusíte čekat, až budete mít nové stránky hotové, abyste o nich napsali. Nemusíte sepsat prvních deset článků, abyste představili svůj „hotový“ blog. Vytvářejte očekávání.

V očích mnoha lidí totiž platí, když je to hotové, tak je to staré.

Ochutnávka

Aby nezůstalo u prázdných slov, tak klidně dejte velmi malou ochutnávku toho, co chystáte.

V prvních článcích na našem novém blogu se budu věnovat tomu, jak se zbavit vyrážky po holení. Spousta lidí se mě na tohle téma v minulosti ptala a musím říct, že jsem dlouho hledal, abych našel něco, co funguje skoro jako zázračná mast. A přitom to nejspíš máte doma v kuchyni.

Ochutnávka může mít spoustu podob. V běžných obchodech známe slevy, dárky, ale nemusíte zůstávat jenom u toho. Naopak spíš vytáhněte své nejlepší karty a na chvilku je otočte na diváka.

U obsahu e-mailu si pamatujte, že nepíšete slohové cvičení. Ani nemusíte popsat všechno o sobě a o tom, co připravujete. To si nechte na později. Na začátek buďte raději struční.

V první zprávě jen obrazně zamávejte a řekněte:

Haló, jsem zase tady, už jsme spolu byli v minulosti v kontaktu a teď vás chci informovat o tom, co chystám a bude to super.

Nic víc, nic míň. Na ostatní bude čas v dalších e-mailech.

4. Nezapomeňte na výzvu k akci

Příjemce už ví, kdo jste a proč mu píšete. Co má teď udělat? Má odpovědět? Má na něco kliknout? Podívat se na firemní Facebook?

Když mu to jasně nenapíšete, nebude to vědět. S velkou pravděpodobností si e-mail přečte a … nic.

Přidejte tedy na konec svého e-mailu výzvu k akci. Například:

  • Klikněte a přejděte na můj blog
  • Jednoduše odpovězte na tento e-mail a napište mi, jaké téma vás nejvíce zajímá
  • Odpovězte na tento e-mail a napište, co vás na mých výrobcích zaujalo
  • Podívejte se zatím na náš Facebook, dáváme tam fotky z přípravy

5. Podepište se

Příjemce e-mailu je člověk. Vy jako odesílatel jste také člověk. Proč se schovávat za firmu?

osobní značky, tam je to jasné. Vystupujete pod svým jménem.

E-mail z větší společnosti nebo e-shopu podepište stejně. Bezpohlavní podpis „Tým XYZ“ vám nijak nepomůže v důvěryhodnosti, marketingu ani prodeji.

Co kdyby vám chtěl příjemce odpovědět… Co napíše? Vážený týme? Asi ne.

Naopak podpis

Franta Pokorný,
oddělení marketingu a prodeje

je osobní a toho si příjemce váží. Může vás oslovit v odpovědi nebo potom v případné komunikaci s firmou vědět, že Franta Pokorný mu poslal tuto informaci a on na to chce reagovat.

V dalších e-mailech pak Franta může snadno přidat svůj postřeh, svoji zkušenost, svůj příběh a bude to uvěřitelné.

6. Pište jako člověk

Tohle neplatí jenom pro první e-mail, ale i pro všechny následující.

I když prodáváte jaderné ponorky, nemusí váš e-mail vypadat jako odborný posudek. Natož když prodáváte cokoliv méně složitého.

V květnu jsem byl na prezentaci „nudné“ strojírenské společnosti Schunk, která dodává upínací techniku. Ta prezentace byla nejlepší ze 6, které jsem za ten den viděl. Jenom díky tomu, že to tak přednášející chtěl.

Je určité kouzlo v tom, že působíte přirozeně a na nic si nehrajete.

Představte si situaci, kdy mluvíte osobně s nějakým zákazníkem. Nebo po telefonu. Jakým stylem mluvíte?

Přesně tohle je dobré přenést do toho textu. To jste totiž VY. A zákazník si produkty a služby kupuje od VÁS, ne od firmy XYZ s.r.o.

Proto pište jednoduše, nepoužívejte odborné výrazy, pokud to není nutné. Pokud se jim nelze vyhnout, vysvětlete je.

Posíláte první e-mail, takže buďte maximálně srozumitelní, aby člověk měl chuť číst i další vaše e-maily. A díky tomu se k vám vracel pro další nákupy.

7. Vše dobře zkontrolujte

Vzpomínáte si na první pravidlo? Psal jsem, že dobré si to zbytečně nekomplikovat a jít tou nejjednodušší cestou. To neznamená, že to nějak splácáte a rychle ťuknete na odeslání.

Klidně všechno rychle připravte a na konci udělejte důkladnou kontrolu.

  • vybral jsem správné příjemce
  • mám v obsahu všechno
  • nemám žádné chyby v pravopisu
  • odkazy fungují

Obzvlášť u prvních zpráv si ověřte, jestli příjemce pochopí to, co jste napsali.

Dejte svůj e-mail přečíst svému kolegovi nebo nějakému kamarádovi. Neříkejte mu, co jste chtěli e-mailem říct, nechte ho text přečíst a pak se ho na to zeptejte. Myslí si, že píšete tak, jak mluvíte? Ví, co má udělat?

S přicházející praxí, s každým dalším připraveným e-mailem, budete lepší. Takže tohle nemusíte řešit u všech zpráv.

Děláme to u prvních i u nějakých opravdu důležitých e-mailů. Je to sice chvilka času navíc, ale rozhodně se vyplatí.

Tak, a teď už stačí jen kliknout na „Odeslat“. A máte to za před sebou.

A jste zase na začátku…

Jakmile pošlete první e-mail, neznamená to, že si dáte nohy nahoru. Na chvíli možná jo, budete sledovat statistiky, ale pak je potřeba splnit to, co jste slíbili.

Další newsletter bude sice odcházet za týden, 14 dní nebo za měsíc, ale už teď na něm můžete začít vyšívat.

Počítejte s tím, že zpočátku vám příprava zpráv zabere víc času. Jakmile se rozjedete, budete to zvládat rychleji.

Do té přípravy patří i vyhodnocení. Na jaká čísla se zaměřit a jak je vyhodnotit, se dozvíte v mém článku 9 statistik v e-mail marketingu.

Díky svým vlastním číslům totiž přijdete na to, jaké téma vaše klienty zajímá více, a jaké méně. Jak reagují na e-maily, když je pošlete v pondělí ráno nebo ve středu večer. A řadu dalších důležitých informací.

To všechno vám pomůže při přípravě dalších newsletterů. Postupně se budete zlepšovat a odměnou vám budou spokojení příjemci a více objednávek.

Získejte 3 šablony reaktivačních e-mailů

Pošlu Vám konkrétní šablony, které stačí lehce upravit a můžete je poslat na svou databázi kontaktů

Získat šablony zdarma

Co pošlete svým čekajícím zájemcům a zákazníkům?

P.S. Nezapomeňte si objednat Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec a podpořit skvělý projekt 🙂

 

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.