6 argumentů pro email marketing


Možná, že email marketing ve svém podnikání využíváte, možná, že ještě ne. Pokud stále ještě váháte, jestli tento marketingový nástroj využívat, přečtěte si tento článek. Shrnuli jsme základní důvody, proč se email marketingu věnovat, čemu může být ve vašem podnikání prospěšný. A věřte, žádná věda v tom není. Pokud budete dodržovat základní pravidla, nemusíte být marketingovým odborníkem a přesto dokážete efektivně komunikovat se svými zákazníky.

a.drian cc

Photo credit: a.drian cc

Co je to email marketing?

Nejdříve si pojďme přiblížit, co to je email marketing neboli mailing, emailing. Pojmů je využíváno více, a ve většině případů znamenají jedno a to samé, tj. komunikaci se zákazníkem prostřednictvím emailu.

A o tom celý emailing je. Jde o cílené zasílání emailů na adresy příjemců, které máte ve své databázi. Upozorňuji, že vždy musíte mít od příjemců souhlas s tím, že jim mailing můžete zasílat. V opačném případě by se jednalo o SPAM, který je nejen nezákonný, ale také celé vaše snažení by ve výsledku žádný přínos nemělo.

A proč tedy email marketing používat? Jaký přínos bude mít pro vaše podnikání? Možná vás napadne, že to není pro vás. Vy jste přeci malá firma, nějaké stálé zákazníky máte a občas i nějaký nový přibude. Přečtěte si těchto 6 důvodů a až poté si odpovězte na otázku, jestli je to vhodné i pro vás.

1) Budete efektivně komunikovat

V čem ta efektivita spočívá? V tom, že zasíláte cílené emaily správným skupinám kontaktů. Pojďme si to přiblížit.

Na začátku je vždy budování databáze kontaktů. Je to sice pracná a dlouhodobá činnost, ale pokud zvolíte správný způsob, získáte kvalitní databázi, ze které se časem zajisté stanou noví zákazníci. Sbírejte tedy kontakty na lidi, kteří se zajímají o vaši činnost, o váš obor, výrobky, služby, které nabízíte. Z těchto kontaktů se poté mohou postupně stát vaši zákazníci. Pokud s nimi budete ovšem správně pracovat. Z toho plyne, že většinou není možné všechny kontakty dát do jednoho ranku a všem poslat stejný email. Tudy cesta k efektivitě nevede. Rozdělte si kontakty do skupin podle jejich zájmu, zaměření atd. Každé skupině potom pošlete mailing připravený na míru. Výsledkem bude vyšší počet konverzí, tzn. větší počet takových úkonů, které jste po nich chtěli. Například registrace k bezplatnému zkušebnímu provozu, koupi produktu aj.

Díky statistikám, které po odeslaném mailingu získáte, potom můžete vylepšit další rozesílání a tak lépe zacílit na ty správné kontakty. O získávání a práci s kontakty bychom toho mohli napsat moc a moc, ale to až někdy jindy.

2) Oslovíte potenciální zákazníky

Už máte svoje kontakty, nezáleží na tom, jestli jste je získali pomocí registrační a kontaktních formulářů na svých webových stránkách, nebo jste je dostali přímo od zákazníka ve svém kamenném obchodu. Teď je důležité umět s nimi správně naložit a pracovat s nimi. Začněte jim rozesílat pravidelné emaily s informacemi; o novinkách na trhu, vaší firmě či prodejně; pozvěte je na otevírání nového obchodu. Chcete získat přeci jejich důvěru a dostat se do povědomí. Potřebujete, aby se zákazníci obraceli s nákupem stále na vás. Vyhněte se masivnímu rozesíláním reklamních akcí a nucení k nákupu. Přeci informaci o tom, že zrovna teď prodáváte svůj výrobek za výhodné ceny, můžete spojit s užitečnou informací, která čtenáře vašeho emailu zaujme.

3) Získáte nové kontakty

Když vsadíte na pečlivou přípravu svého mailu, příjemci to jistě ocení. Budou-li pro ně vaše rady a informace zajímavé, jistě se o ně podělí i se svými přáteli na sociálních sítích. Proto nezapomínejte na konec svého mailu vždy dát odkaz na sdílení třeba na Facebook a Google+. Určitě si vaše newslettery najdou fanoušky i mezi lidmi, od kterých byste to nečekali. Hlavně máte postaráno o reklamu a dostanete se do povědomí lidí a získáte nové cenné kontakty.

4) Docílíte nižších nákladů oproti běžné propagaci

Dá se říci, že náklady email marketingu jsou nižší než u jiných forem propagace. Mám na mysli reklamu v tiskovinách, billboardech ad. Je jasné, že vás tato činnost bude stát nějaký čas, který věnujete přípravě jednotlivých kampaní. Dále je zde náklad na nástroj k odesílání mailingu. Některé společnosti nabízí i bezplatné verze, které jsou sice omezené počtem kontaktů a případně odeslaných emailů a nenabízí většinou tak komfortní služby, ale proč je pro začátek nevyužít. Alespoň si vyzkoušíte, jak se se systémem pracuje, jestli vám tento typ vyhovuje a většinou není problém přejít na placenou verzi bez ztráty uložených kontaktů a údajů z bezplatné verze. Takže pokud to shrneme, investici se neubráníte, ale určitě nebude v takové výši, jako byste zaplatili za jiné formy propagace společnosti. Zároveň dokážete změřit výsledek tohoto typu marketingu. Billboard je někde postavený u silnice, určitě si ho přečte i hodně lid, kolik z nich si ale po příchodu domů sedne k počítači a podívá se na váš web?

5) Ušetříte čas

V dnešní době je každá úspora času vítána. Pomocí mailingu můžete oslovit stovky nebo tisíce příjemců najednou. A kolik času by vám trvalo, než byste je všechny obvolal? Přímý telefonní kontakt je samozřejmě důležitý a žádný email ho nenahradí, na druhou stranu ne kvůli každé informaci je potřeba zákazníky obvolávat. Pokud potřebujete udělat jednoduchý průzkum o spokojenosti s vaším produktem, proč nevytvořit krátký dotazník a nerozeslat ho zákazníkům? Samozřejmě je lepší, pokud jim za jeho vyplnění něco nabídnete. Dárek přece potěší každého. Návratnost se vám díky tomuto jednoduchému triku několikanásobně zvýší. U všech oborů to samozřejmě nejde, šlo pouze o příklad.

6) Výsledky si snadno změříte

Díky programům odesílajícím mailing, můžete získat cenné informace, potřebné k  přípravě dalších zpráv. Odeslali jste už mnoho emailů? Je důležité sledovat statistiky odeslaných zpráv a zaměřovat se na jejich výsledky. Potřebujete přeci, aby vaše zprávy plnily svůj účel. Aby příjemce zaujal obsah, aby kliknul na odkaz. Přesně tohle statistiky dokážou. Snadno zjistíte, kolik emailů jste odeslali, a kolik lidí si ho otevřelo. Jestli jste dobře vybrali název, zvolili správné titulky. Upoutali jste čtenářovu pozornost, že kliknul na váš odkaz? Nebo jestli jste vložili do emailu více odkazů, který z nich byl úspěšnější. Díky statistikám tak můžete zjistit úspěšnost svého snažení a také vám pomohou osvětlit chování příjemců poté, co email přijde do jejich mailové schránky.

Pár slov na závěr

Vsaďte na dobrou přípravu a hodnotný obsah. Budou-li pro lidi vaše rady a informace zajímavé, je možné, že se o ně dále podělí a vy můžete získat další kontakty a tím i další zákazníky. Prostřednictvím email marketingu zůstanete stále v kontaktu se svými zákazníky. Je potřeba počítat s tím, že někteří se z dalších odběrů v průběhu času odhlásí. Pokud to není každý druhý, je to v pořádku. Takový je život. Proto nezapomínejte průběžně neustále databáze kontaktů doplňovat o nové.

A nyní přišel správný čas odpovědět si na otázku z úvodu, jestli je email marketing vhodný i pro vás…
Napište nám o tom.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Petra Langová

Zákaznická podpora v Clipsan
Petra je absolventkou ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze a rodilá Plzeňačka. V Clipsanu se stará o zákazníky a pomáhá jim, kdykoliv potřebují poradit nebo nasměrovat.

Sdílejte

1 komentář





Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.