Jak začít s email marketingem


V minulém článku jsme se podívali na to, proč je dobré se email marketingem zabývat. Pokud jste se s tímto typem marketingu dosud nezabývali, připravili jsme pro vás pár rad, jak začít. A věřte, není to nic složitého. Navíc čas, který s touto marketingovou strategií strávíte, se vám mnohonásobně vyplatí. Pojďme se tedy podívat na to, jaké první kroky je potřeba udělat.

 jfcherry  cc

Photo credit: jfcherry cc

Vyberte si vhodný nástroj

Pro rozesílání emailových zpráv je potřeba mít k tomu určený nástroj. Existují dva typy. Jeden typ je nástroj, který je ve formě programu, který si stáhnete do počítače a dále s ním pracujete. Výhodou je, že mohou být zdarma nebo za jednorázový poplatek. Základním nedostatkem těchto programů je to, že nenabízejí statistiky úspěšnosti jednotlivých odeslaných kampaní.

Druhý typ je vytvoření účtu v programu, který je online, a vy k němu máte přístup pokaždé, kdykoliv jste na internetu. Těchto mailovacích programů je na trhu celá řada, záleží pouze na tom, jaký vám bude vyhovovat. Jsou v různých cenových relacích a nabízejí různé služby. Ve většině případů poskytují zkušební bezplatné období, kdy máte možnost si ho vyzkoušet a rozhodnout se, jestli je pro vás vhodný. U těchto systémů jsou již různě propracované systémy statistik a vy tak máte možnost hodnotit úspěšnost svých kampaní.

Obecně platí, že vybraný program by měl umět spravovat velkou řadu kontaktů z vaší databáze a měl by umět tyto kontakty třídit. O rozesílání mailingů ani nemluvím. Určitě je taky dobré si vybrat nástroj, který disponuje  funkcí statistik. Díky statistikám budete mít přehled o úspěšnosti svých odeslaných zpráv.

Naplňte svoji databázi kontakty

Jistě už jste získali během svého podnikání řadu kontaktů. Ať to bylo výměnou vizitek, nebo jste si o něj řekli přímo zákazníkovi či o něj požádali při registraci. Když mluvíme o kontaktu, tak samozřejmě mluvíme o emailové adrese. Kromě emailové adresy je dobré mít alespoň křestní jméno nebo ještě lépe celé jméno. Díky tomu budete moci odesílat emaily personalizované (rozuměj emaily s oslovením – Dobrý den, pane Vomáčko). Zkušenější ke sbírání kontaktů používají kontaktní nebo registrační formuláře na svých webových stránkách nebo stránkách zachytávacích, popřípadě přistávacích. (O zachytávacích a přistávacích stránkách pojednávají naše další články např. „Přistávací stránka, zachytávací stránka nebo vstupní stránka. Kdo se v tom má vyznat?“)

Pokud tedy již máte vybraný program k odesílání mailingu, můžete ho začít plnit vámi získanými kontakty.

2884431258_49d6abb67e_b

Photo credit: hans s cc

Roztřiďte si kontakty do skupin

Jistě je dobré hned na začátku při zadávání kontaktů si ujasnit, o které skupiny lidí se jedná. A rozdělit si je. A jak se říká neházet je do jednoho pytle (například VIP klienti, zákazníci a potenciální zákazníci). Ale to samozřejmě záleží na vašem oboru podnikání, nebo živnosti. Je to jen takový tip nebo rada, co by vám pak mohla ulehčit práci při odesílání mailů. Díky tomuto třídění pak budete moci lépe cílit na dané skupiny a posílat jim tak říkajíc emaily na míru. To vede ke zvýšení úspěšnosti email marketingu.

Připravte si první email

První odesílaný email by v žádném případě neměl být prodejní. Pokud s mailingem teprve začínáte, ne všechny kontakty si vás musí pamatovat. První email by tedy měl být připomenutím toho, kdo jste, jaké výrobky nebo služby poskytujete a informovat příjemce o tom, že mu hodláte v daných intervalech zasílat zpravodaj své firmy. Na prodejní obsah v emailu je ještě dost času. Nejprve je potřeba vybudovat si s příjemci pozitivní vztah.

Zaměřte se na vypracování obsahu. Ten by měl být jasný a stručný, přehledný, ne moc dlouhý, aby čtenáře nenutil „rolovat“. Zaměřte se na výběr předmětu emailu. Možná si to nemyslíte, ale dobře zvolený předmět emailu je první krok k úspěšnému přijetí u čtenáře. Musí příjemce motivovat k tomu, aby email otevřel. Rozhodně nesmíte ani opomíjet grafickou stránku svého emailu. Pečlivě si vybírejte fotky, obrázky, pokud máte možnost, nebojte se použít video. Je obecně známo, že lidé neradi čtou dlouhé texty, video je tedy příjemnou alternativou.

Nezapomínejte na odkazy, které čtenáře navedou na vaše webové stránky případně jiná místa na webu, kde najdou to, co jste jim v emailu nabídli. Odkazy je vhodné vkládat na začátek i konec emailu, díky tomu poté budete moci zjistit, jak je váš email úspěšný. Nebojte se používat odkazy na sociální sítě. Pokud, čtenáře zaujmete svým emailem a dáte mu možnost váš email sdílet, jen vás může mile překvapit, kolik nových zájemců získáte k odběru pomocí Facebooku, Google+ atd.

Rozhodně není dobré, hned na sebe upozorňovat různými prodejními akcemi. Na konci prvního i každého dalšího mailingu nezapomeňte umístit odkaz k odhlášení z odběru dalších zpráv. Pokud připojíte i informaci o tom, na jakém základě email zasíláte, je to jenom dobře. To vše zvyšuje důvěru odběratele ve vás a vaše produkty.

Analysis of statisticsPoužívejte statistiky

Věřím, že jste si vybrali správný nástroj na rozesílání hromadných emailů, který má k dispozici statistiky. Statistiky vám poskytují přehled o tom, jak úspěšný byl váš email. Po každém odeslaném mailingu se zaměřte na údaj o tom, kolik příjemců email obdrželo, kolik ho otevřelo, kolik využilo možnost kliknout na odkaz a přečíst si článek, podívat se na produkt nebo si stáhnout nabízenou brožuru. Pokud máte odkazů více, tak zároveň zjistíte, který odkaz byl nejúspěšnější.

Důležitým údajem je i počet odhlášených z dalších odběrů. Dopředu se připravte na to, že při první zprávě tohle číslo bude vyšší (počítejte minimálně s 10 % kontaktů). Ale i v dalších emailech se vám čas od času někdo odhlásí. To je naprosto běžný jev. Tento počet by však neměl být nijak masivní. Pokud se vám po jednom odeslání odhlásí polovina příjemců, je něco hodně špatně. Je možné, že některé z výsledků statistik vás nepotěší, ale na druhou stranu získáváte podnět k tomu, na co je dobré se v emailech soustředit a co zlepšit.

Vždyť žádný učený z nebe nespadl a vy se teprve učíte s email marketingem pracovat.

Připravte si druhý email

Tak, teď už víte, jakou jste měli úspěšnost v odeslaném prvním emailu. Ať jsou výsledky jakékoliv, je nutné dodržet  termín a obsah dalšího odeslání. Získali jste tedy podklady k tomu, na co se zaměřit. Stále je dobré zůstat u informačního obsahu, napsat o novinkách, co připravujete za akce, produkty, možná email doplnit nějakým citátem…, záleží na vás.

Pojďme si to shrnout

Věřím, že jsme vás při vytváření mailingů trochu inspirovali, dali pár rad, na co se soustředit při jeho vytváření a čeho se vyvarovat. Vždy je dobré se vžít do pozice příjemce a podívat se na email jeho očima. Odpovězte si na otázku. Je obsah tohoto emailu zajímavý? Pokud bych ho dostal do své pošty, otevřel bych ho? Jsou příjemci dostatečně motivováni ke kliknutí na uvedené odkazy? Pokud jsou vaše odpovědi záporné, vraťte se k obsahu a upravte ho tak, aby byl pro příjemce přínosem.

Je jasné, že celý tento proces vyžaduje čas. A i když je čas to nejdražší co máme, tato investice se určitě vyplatí. Z počátku vám příprava zabere více času, postupně se z vás stanou profíci a půjde vám to jak po másle. Snažte se vybrat si ke své práci kvalitní nástroj, který zvládne spoustu věcí za vás a ušetří drahocenné minutky. Výsledkem vašeho snažení je pravidelný kontakt s vašimi zákazníky, kteří znají vás a vaše služby, rádi a s důvěrou se na vás obracejí. A o to přeci jde.

Napište nám nějaké veselé zážitky nebo postřehy z vytváření hodnotných e-mailů.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Petra Langová

Zákaznická podpora v Clipsan
Petra je absolventkou ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze a rodilá Plzeňačka. V Clipsanu se stará o zákazníky a pomáhá jim, kdykoliv potřebují poradit nebo nasměrovat.

Sdílejte

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.