Sociální sítě: seznamte se


8464661409_32aa7a26a6_b

Photo Credit: Frau Hölle cc

Co je to sociální síť? Proč bych si měl/a vytvářet na sociálních sítích firemní profil? K čemu je to vlastně dobré? Nemám na to čas…  Pokusíme se najít odpovědi na nadnesené otázky a předložit vám několik důvodů, proč při svém podnikání sociální sítě využívat. Facebook a další již dávno nejsou určeny pouze pro zábavu a sdílení zážitků se svými kamarády.

Co jsou to sociální sítě?

Sociální sítě jsou v dnešní době moderním komunikačním kanálem, který nevyužívají pouze fyzické osoby k zábavě, ale stále častěji je začínají využívat firmy k propagaci své značky a svých produktů. Sociální síť umožňuje uživatelům vytvořit si v ní svůj profil a komunikovat se svými přáteli, partnery atd. Umožňuje sdílet fotografie, videa, odkazy na nejrůznější informace. Existuje velké množství sociálních sítí, které se liší svojí cílovou skupinou, na kterou se zaměřují, odlišují se způsobem komunikace, sdílení… Uživatelé mají možnost zvolit si, zda komunikace bude probíhat veřejně nebo pouze mezi určitými skupinami.

Přehled nejoblíbenějších sociálních sítí

Existují desítky sociálních sítí, které se liší zaměřením, cílovou skupinou a funkcemi, které umožňují komunikovat mezi členy nejrůznějšími způsoby. Pojďme si ale představit ty nejoblíbenější. U každé se pak dočtete pár informací o tom, pro koho je určena. Zaměřili jsme se nejen na celosvětové, ale také na ryze české.  Následující údaje jsou pouhým představením jednotlivých sociálních sítí. Některým se budeme podrobněji věnovat v dalších článcích, kde vám poskytneme konkrétní informace o jednotlivých funkcích.

Facebook

facebook

Logo Facebook

V současné době asi nejoblíbenější a nejpoužívanější sociální síť, která byla spuštěna v roce 2004 původně pouze pro studenty Harvardu, ale která tyto hranice překonala. Kdo z teenagerů dnes nemá profil na Facebooku, ten jako by nebyl. Facebook však již dávno není pouze pro mladé, profily si na něm vytvářejí i firmy a komunikují tak se svými zákazníky. Na Facebooku můžete vkládat příspěvky, sdílet články na blogu, sdílet fotky případně videa. Ve svém profilu si vytváříte „přátele“, kterým se potom zobrazují vaše příspěvky. U zobrazovaných příspěvků máte možnost vybrat si, komu všemu se budou zobrazovat. Na Facebooku je možné vytvořit si i internetovou reklamu. Zajímavé příspěvky, které se přátelům líbí, od nich získávají „zdvižené palce“.

Google+

google+

Logo Google+

Jde o sociální síť společnosti Google, která byla spuštěna v roce 2011. Tedy poměrně nedávno. Jde o obdobu Facebooku, kdy pomocí Google+ komunikujete se svými „kruhy“. Do svých kruhů si rozdělíte svoji rodinu, přátele, zákazníky a obchodní partnery. Příspěvky pak zveřejňujete pouze kruhům, kterým jsou určeny. Tady je zásadní rozdíl od Facebooku – dokážete daleko lépe cílit zveřejňované informace. Pokud se někomu z vašich kruhů líbí váš příspěvek, dají tomuto příspěvku označení „+1“ a tento příspěvek se následně zobrazí i jejich kruhům.

Pomocí účtu na Google plus můžete využít i službu video chat Hangouts a pořádat tak například webináře pro své zákazníky.

Twitter

Logo Twitter

Logo Twitter

Jedná se o sociální síť s více než 100 miliony účty, spuštěna je od roku 2006. Komunikace na ní probíhá pomocí příspěvků, „tweetů“, které mají omezenou délku a to 140 znaků. Dá se říct, že jde o mikro-blogovací nástroj, kdy své příspěvky vkládáte na svoji zeď a ostatní mohou k těmto tweetům přidat komentář. Příspěvky obsahují zajímavé informace a případně odkazy.

Účet na Twitteru mají v ČR aktuálně převážně nadšenci z oblasti moderních technologií a IT odborníci.

LinkedIn

Logo LinkedIn

Logo LinkedIn

Tato sociální síť je orientována na sdružování odborníků různých profesí. Je hojně využívána k hledání nových zaměstnanců. Můžete si zde vytvořit kompletní životopis a jednotlivé etapy svého profesního života okořenit referencemi od spolupracovníků či zákazníků. Uživatelé se spojují do různých skupin, různě zaměřených a komunikují spolu. Oproti například Facebooku, je zde prostředí hodně formální.

Instagram, Pinterest, Foursquare a další

Tyto sociální sítě spadají do takzvané druhé vlny – vznikly až po úspěchu Facebooku. Firmy a globální značky je také využívají na PR a komunikaci se zákazníky.
V Instagramu komunikujete pomocí sdílení vlastních fotek a krátkých videí, hodí se pro firmy, které staví na kreativitě.
Pinterest je doménou žen, také sdílíte obrázky a sledujete obrázky druhých. Pokud Vaše podnikání cílí právě na ženy, zapojte se do Pinterestu.
Sociální síť Foursquare shromažďuje data o místech – obchodech, barech, firmách. Je vynikající pro kavárny, restaurace a podobné tipy provozoven.

Následující sociální sítě určitě nebudou využívat firmy ke komunikaci se svými zákazníky, ale uvedu je zde pro komplexní přehled:
Lidé.cz a Spolužáci.cz  – jde o české sociální sítě, které slouží spíše pro zábavu, a byly využívány hlavně v dobách před Facebookem. Díky sociální síti „Spolužáci.cz“ jsou dodnes v kontaktu lidé, kteří společně chodili do školy, a je tedy možné zorganizovat např. třídní srazy.

Hm, a co nějaké příklady…

Sociální sítě jsou moderním komunikačním médiem, které už zdaleka není jen doménou teenagerů.

Řada firem se naučila využívat je ke komunikaci se svými zákazníky, využívají je jako jednu z rychlých možností, jak informovat o svých novinkách a aktualitách. Vložit příspěvek na Facebook je určitě rychlejší než zveřejnit příspěvek v redakčním systému webových stránek a zároveň spravovat profil může i pracovník, který nemá přístup k administraci webu.

Plzeňská polévkárna Supa Supa zveřejňuje na svých webových stránkách vždy jídelníček na daný týden. Zároveň každý den na Facebooku zveřejní příspěvek s tím, kterou polévku aktuálně nabízí včetně doplňkového sortimentu. Zveřejnění trvá cca 3 minuty a jejich zákazníci se tak aktuálně dozví, co daný den k polévkám nabízí.

polívkárna

Ukázka příspěvku s aktualitou

Prostřednictvím sociálních sítí však firmy nezveřejňují pouze aktuality. Díky sociálním sítím mohou vyhledávat nové pracovníky. K tomu je nejlepší využívat LinkedIn. Jde o profesní sociální síť, kde si vytvářejí účty nejen zaměstnavatelé, ale také uchazeči o zaměstnání. Ve svém profilu vyplní informaci o sobě, doplní praxi a dovednosti a přiřadí se ke skupinám, které se dané profesi věnují.

Dá se říci, že nábor nových pracovníků prostřednictvím sociálních sítí je daleko rychlejší a dokáže pružněji reagovat na nastalou potřebu obsadit uvolněné pracovní místo. Odpadá dlouhá komunikace s personální agenturou nebo vlastní příprava inzerce a umístění inzerátů na pracovních portálech. Svoji roli zde hraje i cena.

V poslední době se v médiích komunikuje situace, kdy si zaměstnavatel „prověřuje“ uchazeče o zaměstnání a sleduje jejich profil na sociálních sítích. Výsledkem tohoto prověření může být i nepřijetí uchazeče, který podle životopisu a případně pohovoru se zdá být ideálním kandidátem, ale příspěvky na jeho profilu vypovídají o opaku. Co si asi o vás pomyslí personalista, pokud si každý den ve svých příspěvcích stěžujete na šéfa, ostatní spolupracovníky a v pracovní době jste velice aktivní na svém profilu. V tomto případě může být váš profil vaším nepřítelem.

Sociální sítě a optimalizace pro vyhledávače

Pokud na svých stránkách máte blog, na který pravidelně přispíváte, zveřejněte odkaz na nový článek i na své sociální sítě. Díky získaným palcům se pak můžete dostat ve vyhledavačích na lepší pozice. Zároveň svůj web neváhejte propojit se sociálními sítěmi. Ze získaných statistik pak můžete vyhodnotit úspěšnost jednotlivých příspěvků. Na Facebooku si můžete také vytvořit internetovou reklamu a přivést na své stránky nové zákazníky případně upozornit na probíhající akci.

Využití sociálních sítí je široké a stojí za to, věnovat jejich správě svůj čas. Některé firmy zveřejňují na svých profilech i vtipy a tím dokazují nejen svým zákazníkům, ale také celému okolí, že v těchto formách pracují lidé jako vy, z masa a kostí a jsou ochotni s každým komunikovat. Tím si určitě zvyšují dobré jméno. Mě osobně v poslední době pobavil přípěvek na Facebooku společnosti Edolo s.r.o., proto se chci o něj s vámi podělit. Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Pravidla chodu kanceláře

Ukázka vtipného příspěvku

 

Jakou sociální síť využíváte osobně a jakou pro své podnikání?

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Petra Langová

Zákaznická podpora v Clipsan
Petra je absolventkou ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze a rodilá Plzeňačka. V Clipsanu se stará o zákazníky a pomáhá jim, kdykoliv potřebují poradit nebo nasměrovat.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.