Not provided – Google schovává klíčová slova


A je to tady. Dlouho se o tom povídalo a nikdo si moc nedovedl představit, že to nastane. Společnost Google do konce roku 2013 přestane zveřejňovat klíčová slova přes která návštěvníci chodí na Vaše stránky. Místo toho vidíme nicneříkající spojení „not provided“. Mám pro Vás pár tipů, co s tím…

Not provided – co to je?

Od listopadu 2011 se některá vybraná klíčová slova začala objevovat v Google Analytics jako „not provided“. Do této skupiny jsou zahrnuta klíčová slova, která Google neposkytuje k dalšímu zpracování.

Následující graf ukazuje nárůst počtu slovíčka „Not provided“ ve statistikách Google Analytics. Jak můžete vidět, největší nárůst proběhl na začátku října 2013. Na základě současného podílu tempa růstu s „not provided“, můžeme na konci roku očekávat 100% podíl „not provided“ v měřicích aplikacích Googlu.

notprovidedZdroj http://www.notprovidedcount.com/

Google tyto změny údajně provádí na základě ochrany soukromí každého z nás, aby se zabránilo odposlechu z vládních agentur po celém světě. Ať už má Google jakékoliv důvody provádět tyto změny, pravdu se nejspíš nedozvíme. Můžeme jen spekulovat o tom, zda má Google opravdu starost o naše soukromí nebo je to snaha o vytvoření monopolu či pouhý marketingový tah, jak přilákat více zákazníků k placené službě Google Adwords, kde přehled klíčových slov zůstává. Koho by zajímalo, proč si Google Adwords službu zaplatit, ať si přečte můj článek 22.000 Kč za Google Adwords a jak jsme dopadli.

Jaký bude mít vliv „not provided“ na naše stránky, na přehled o návštěvnosti a celkově na SEO?

Google dával krásný přehled, jaká klíčová slova nám přivedla nejvíce návštěv a jaká slova nebo fráze uživatelé nejvíce zajímala ve vyhledávačích. Nebo naopak, na která klíčová slova se zaměřit a použít je v textu na stránkách, pro zvýšení jejich návštěvnosti. V analýzách klíčová slova patřila k nejdůležitějšímu bodu k úspěšnému SEO.

Pokud nemáme informace o klíčových slovech, nemáme ani přehled, co návštěvníky zajímá a přes jaká slova/fráze se na naše stránky dostanou. Díky klíčovým slovům jsme sami mohli ovlivňovat lepší pozice ve vyhledávačích.

A co z toho plyne? Na co se nově zaměřit?

Photo Credit: mendhakcc

Photo Credit: mendhak cc

Je jasné, že seznam klíčových slov, prostřednictvím kterých návštěvníci na naše stránky přišli, byl většinou pro analýzu návštěvnosti webu zásadní, ale to, že ho nemáme, neznamená konec SEO jako takového.

Hodnocení klíčových slov bylo doteď to první, podle čeho se mnozí orientovali a soustředili se pouze na to. Je dost dobře možné, že ať už to Google udělal z kteréhokoliv důvodu, prokázal nám tím vlastně dobrou službu. Alespoň se teď budou majitelé webových stránek nebo SEO pracovníci více zaměřovat na samotný obsah webových stránek a budou více a do hloubky zkoumat chování návštěvníků na stránkách. Velice zajímavé informace lze totiž získat také z toho, kolik času na kterých stránkách návštěvník strávil, co tam dělal a kam dále šel. Je to sice pracnější, ale ve výsledku možná tyto informace udělají naše stránky lepšími a pro návštěvníky zajímavějšími.

Osm tipů, jak si poradit i bez klíčových slov

Připravili jsme osm tipů, na co se zaměřit a soustředit v situaci, kdy nezískáváme údaje o klíčových slovech.

Tip č. 1 – Sledujte celkový počet návštěvníků

Prostředí internetu je hra velkých čísel a celková návštěvnost webových stránek je údajem, který je potřeba dlouhodobě sledovat. Je jasné, že jsou návštěvníci a návštěvníci. Někteří na naše stránky kliknou pouze omylem a zase rychle zmizí. Někteří ale na nich nějaký čas stráví a u těch potom analyzujeme, co na stránkách dělali. O tom ale později.

Když spustíme webové stránky, ale neuděláme masivní kampaň, bude chvíli trvat, než si je návštěvníci najdou než se posunou na první místa vyhledávačů. Poté ale už sledujeme, jestli množství příchozích na stránky je víceméně konstantní a kolísá pouze v nám známých intervalech. Mluvíme o sezónních výkyvech = vánočním období, období letních dovolených atd. Každý obor má samozřejmě toto období v jiném čase. Pokud tedy návštěvnost nějaké stránky rapidně klesne a není to zrovna způsobeno nám známým sezónním výkyvem, je něco špatně.

Tip č. 2 – Sledujte návštěvnost podle URL

Zaměřte se na sledování toho, přes jakou vstupní stránku návštěvníci přišli. Na základě této informace můžete odhadnout, jaké slovo k vyhledání této stránky návštěvníci použili.

Tip č. 3 – Webmaster Tools

Pomocí Google Webmaster Tools můžete zjistit, přes která klíčová slova návštěvníci na Vaše stránky přišli. Jde opět o nástroj přímo od Googlu, který je ale v dnešní době mnohem méně využívaný než například Google Analytics a to z jednoho prostého důvodu – je určen spíše pro programátory. V současné době je možné propojit Webmaster Tools s Google Analytics a získat tak přehled o klíčových slovech. Jen je potřeba mít na paměti, že získaná čísla nejsou až tak přesná, jako jsme byli zvyklí získávat. Možná se jeho používání při hodnocení klíčových slov kvůli „not provide“ změní.

Tip č. 4 – Zaměřte se na umístění ve vyhledávačích

Nezapomínejte a zaměřujte se také na to, na jakých pozicích ve vyhledávačích se Vaše stránky nacházejí. V tomto okamžiku Google učinil již několik optimalizací (Panda, Penguin), kdy se díky těmto úpravám v algoritmu vyhledávání můžete posunout díky kvalitním webovým stránkám na přednější pozice než ti, kteří se na ně uměle dostávali pomocí toho, že tento algoritmus uměle obcházeli.

K hodnocení umístění ve vyhledávačích můžete využít některé na webu dostupné nástroje, jedním z nich je například Collabim.

Tip č. 5 – Google Adwords

Pokud využíváte aktivně kampaně v Google Adwords, budete mít stále o klíčových slovech přehled. Tam totiž k jejich blokaci nedochází. Na druhou stranu zde získáváte pouze statistiky vyhledávanosti jednotlivých slov v kampani, což se od běžné hledanosti nepatrně liší.  Máte ale přehled o proklicích na jednotlivá klíčová slova a tudíž dokážete zhodnotit jejich výkon a pomocí sledování konverzí také kvalitu. Díky těmto údajům můžete zase lépe optimalizovat výkon kampaně.

Tip č. 6 – Analyzujte data ostatních vyhledávačů

Je jasné, že ti, co používají například Seznam.cz, se na stránkách nechovají stejně jako ti, co používají Google. Seznam.cz zatím informace o klíčových slovech poskytuje. Pokud použijete tedy tyto údaje a zahrnete je do širších souvislostí, tak vám to může být dobrým vodítkem i ke klíčovým slovům z Googlu. Věnujte tedy nejen pozornost Googlu a Seznamu, ale také do svých statistik zahrňte ostatní vyhledávače jako např. Bing, Yahoo ad.

Tip č. 7 – Sledujte historii a trendy

Pokud si vedete dlouhodobou statistiku návštěvnosti svých stránek, sáhněte pro informace do ní. Na základě dlouhodobého sledování dat a aktuálních vstupních stránek jste schopni odhadnout, přes jaká slova případně výrazy na Vaše stránky návštěvníci přišli.

Nezapomeňte na sledování a hodnocení konverzí a stanovených cílů. I tyto údaje jsou dobrým pomocníkem při optimalizaci. A dá se říci, že zásadním, protože právě konverze je tím, čeho chceme dosáhnout.

Tip č. 8 – Google Trends

Jde o nástroj od Googlu, který najdete na  google.com/trends a pomocí kterého jste schopni zjistit, jak často uživatelé vyhledávají zadané klíčové slovo. Stačí tedy do vyhledávání tohoto nástroje zadat klíčové slovo, které chcete hodnotit a získáte přehledné údaje o hledanosti včetně grafu.

Získané údaje si můžete více či méně omezit např. na oblast případně období, které Vás zajímá. Tento nástroj Vám samozřejmě nedá statistické údaje o tom, přes jaká klíčová slova k Vám návštěvníci přijdou, může být ale doprovodným vodítkem, na co se při optimalizaci zaměřit. Nevýhodou tohoto nástroje je to, že pokud Vaše klíčové slovo není příliš vyhledávané, tzn. je velice specifické, získané výsledky Vám mnoho informací nepřinesou.

Nová hra začíná

Ať už s Googlem souhlasíme nebo ne, skutečnost je daná. Svoje klíčová slova znát nebudeme, mimo těch placených. Teprve nyní se ukáže, kdo je schopný pracovat se SEO optimalizací a koho považovat za odborníka. Bude to pouze ten, kdo bude úspěšně optimalizovat své stránky bez klíčových slov. Kdo šikovně rozehraje hru o první pozice ve vyhledávačích a najde tak účinnou kompenzaci.

Google sice nebude nadále zveřejňovat klíčová slova, ale přehledy o zdrojích návštěvnosti webových stránek ano. Místo času věnovaného správnému výběru klíčových slov bude nyní prostor zaměřit se na kvalitní obsah stránek, správné odkazy a dobu, kterou návštěvníci na stránkách tráví. A to není málo.

Byly pro Vás reporty o klíčových slovech důležité? Jak se Vás tato změna dotkla nebo dotkne?

Jsem zvědavý na Vaše komentáře.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

1 komentář





Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.