5 nejdůležitějších SEO reportů v Google Search Console


5 nejdůležitějších SEO nástrojů v Google Search Console, které vylepší pozici ve vyhledávačích

Většina majitelů webových stránek už v dnešní době zná Google Analytics a využívá je pro statistiky a měření svých stránek. Někdo jde dokonce tak daleko, že si nastaví i měření konverzí.

Jestli ale chcete čísla ve statistikách měnit k lepšímu a získávat více návštěvnosti z Googlu, tak potřebujete Google Search Console.

Google Search Console (dříve známé pod pojmem Google Webmaster Tools) je nástroj zdarma, který vám pomůže sledovat kondici stránek, statistiky vyhledávanosti a také Vás nasměruje na to, co je třeba zlepšit.

Nastavení Google Search Console je poměrně jednoduché, takže nebudeme zabíhat do detailů. Jednoduše postupujte podle kroků, ověřte si svou doménu a je to.

V tomto článku budeme mluvit o tom, co důležitého se z Google Search Console můžete dozvědět a jak to využít k vylepšení Vašich webovek.

Výkon

Začneme hned tím nejdůležitějším. Výsledky vyhledávání. Jak často se Vaše stránky ve vyhledávači objevily a jak často na ně někdo kliknul.

To je něco, co v Google Analytics nenajdete. Tedy pokud si Analytics nepropojíte se Search Consolí. Pak ano. Propojení nastavíte ve „Správci“ v „Nastavení služby“.

Propojení Search Console s Google Analytics

Mimo mraků důležitých informací se dozvíte i to, kolik lidí přišlo na Váš web díky tomu, že Vás našli v obrázcích nebo videích.

Hlavní, co Vás nejspíš bude zajímat, jsou klíčová slova. Když uvidíte, že zobrazení je hodně, ale prokliků málo, tak by to měl být impulz něco vylepšit.

Další důležitá věc je, jaká stránka se vlastně na dané klíčové slovo zobrazuje. Třeba zjistíte, že lidi zajímají více tipy než kompletní návody.

Všechna data si samozřejmě můžete filtrovat. Jednak časově a druhak z pohledu CTR (click-through-rate poměr proklikovosti). Takhle si najdete klíčová slova s malým poměrem a zase máte impulz k vylepšení.

Soubory Sitemap

Soubory se seznamem stránek zvané XML sitemapy jsou velmi silný nástrojem. Říkají Googlu, jak má daný web procházet. Pak má Google aspoň trochu přehled o tom, jaké stránky jsou na Vašem webu a může je doporučit pro výsledky vyhledávání.

V případě malých webů si můžete dovolit nechat indexovat všechny stránky z jedné Sitemapy. U velkých portálů, e-shopů, které obsahují stovky a tisíce stránek, blogy, ministránky budete muset nahrát takových Sitemap hned několik.

Ve WordPressu na tvorbu XML Sitemap můžete využít plugin Yoast SEO případně Google XML Sitemaps.

Použitelnost v mobilních zařízeních

Zpráva v Google Search Console

Budoucnost je v mobilu. Čísla říkají, že 58 % návštěvnosti stránek přišlo v roce 2018 přes mobilní zařízen. (zdroj Perficitent Digital). Přesný poměr pro Váš web najdete v Google Analytics.

Google weby prohledává primárně robotem, který se chová jako mobilní zařízení. A když stránky nemáte optimalizované pro mobil, tak to jsou mínusové body.

A i když je optimalizované máte, tak občas v tomto reportu objevíte nějaké bolístky. Jestli nad nimi mávnete rukou nebo se pustíte do ladění, to už je jiná věc.

Bezpečnostní problémy

Víte, kdy Váš web rozhodně nebude ve vyhledávačích? Když bude napaden a Google to pozná. Resp. pozná, že se na Vašich stránkách nachází škodlivý kód.

Pokud máte web na nějakém vlastním řešení, tak je pravděpodobnost napadení nízká. Ale stačí prolomit FTP přístup a začnou se dít věci.

U WordPressu, který je nejpoužívanější platforma na tvorbu webových stránek, je úzké místo v přihlašování. Takový zlý robot prolomí heslo a zaneřádí stránky škodlivým kódem.

Odkazy

Odkazy na Váš web jsou jeden z klíčových faktorů, na základě kterých Google určuje kvalitu a autoritu Vašich stránek. Čím kvalitnější weby na Vás odkazují, tím je pravděpodobnější, že budete výše ve výsledcích vyhledávání. (Samozřejmě těch faktorů jsou desítky a jenom o odkazech to není.)

Google Search Console sice neprozradí, jak kvalitní jsou weby, co na Váš web odkazují, ale přesto se dozvíte spoustu užitečných informací.

Po prokliknutí na „Nejčastěji odkazující weby“ uvidíte přehled stávajících stránek a třeba Vás hned podobně jako mně začnou napadat další weby, které byste mohli pro získání odkazů oslovit.

V detailu konkrétního webu se navíc ještě dozvíte, na jaké stránky konkrétně odkazuje i to z jakých stránek odkazy jsou.

Shrnutí

Nástrojů na zlepšení pozice ve vyhledávači Vašich stránek v Googlu je spousta a Google Search Console patří mezi ty základní, které byste měli využívat. A hlavně je zdarma 🙂

Asi není třeba v Google Search Console ležet každý den, ale pokud své stránky právě ladíte, přidejte si ji do „Oblíbených“. A když už všechno funguje, podívejte se do ní alespoň jednou za pár měsíců.

Mimochodem Search Console je jen jedna z věcí, které je třeba pro optimalizaci Vašich stránek ve vyhledávačích využít. Tady najdete více impulzů pro nárůst návštěvnosti z vyhledávačů…

Jste připraveni zviditelnit své stránky pomocí Google Search Console?

A jestli už Google Search Consoli používáte, klidně napište, na co se díváte Vy.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.