Strategický pohled na to, kdy posílat newslettery


Strategický pohled na to, kdy posílat newslettery

Jednoduchá otázka: „Kdy posílat newslettery?

Tak třeba v úterý v 11:11. Konec článku.
Stačila by vám taková odpověď?

Pokud ji někde uslyšíte, tak vězte, že to je blbost.

Jak tedy najít vhodnou dobu i vhodnou příležitost a jak je využít ke zvýšení zisku?

Takovou otázku si pokládají především ti, kteří chtějí s email marketingem začít. Tohle je jedna z prvních věcí, kterou od nováčků slyším nejčastěji. Ti zkušenější už se neptají, rovnou bouchnou dveřmi a zavřou se na hodiny do samoty. A tam studují svá čísla.

Špatná zpráva je, že na tuto otázku není jednoznačná odpověď. A pokud vám někdo tvrdí, že ji zná, nevěřte mu.

Dobrá zpráva je, že najít ten správný den pro vás může být vcelku jednoduché.

Ale než se vrhneme na hledání ideálního dne a času a grafy, které jsem pro vás připravil, pojďme si nejdřív odpovědět na dvě otázky:

  • Proč chci najít ideální den na odesílání?
  • Jak často chci emaily odesílat?

Proč hledat ideální den odesílání?

Odpověď na otázku souvisí s typem emailů, které odesíláte.

Transakční emaily

Potvrzení objednávky, poděkování za platbu nebo reakce na akci, kterou člověk udělal, to jsou takzvané transakční emaily.

U těchto emailů taky není potřeba řešit, kdy je poslat. Musíte to udělat co nejrychleji po přijetí objednávky a platby. Takže i u tohoto typu emailů je prakticky jedno, kdy je posíláte. Může to být i ve 3 v noci.

Akční nabídky

Chcete zákazníky nalákat na super akci s omezenou platností. Můžete dát zajímavou slevu na svůj produkt nebo službu. To jsou akční nabídky.

A tady je potřeba reagovat rychle. Nemá smysl si moc lámat hlavu se samotným časováním mailingu. Takovou nabídku odešlete hned, jakmile stanovíte termíny akce a máte nastavené objednávky, nečekáte na nic. (Trochu pruda, když posíláte jenom akční nabídky, ale to je jiné téma…)

Pravidelné newslettery

Pravidelnost dělá mistra. Newslettery, které chodí pravidelně, mohou lidé očekávat. A když budou dostatečně zajímavé, začnou je vyhlížet a vytvoří si malý návyk.

Tady už se vyplatí se zamyslet nad tím, který den bude pro váš newsletter nejvhodnější. Obecně u těchto pravidelných mailingů platí, že byste si měli stanovit pevný čas a hodinu, kterou budete tyto emaily odesílat.

Jak často emaily odesílat?

Tak a to jsme u druhé otázky. Kolikrát týdně chcete oslovovat emailem kontakty ze své databáze. (Jestli si myslíte, že „otravovat“, tak si nejdřív dejte dohromady marketingové myšlení.)

Rozesílka jednou týdně – je to málo nebo hodně? Kde je ta hranice, která bude pro vaše příjemce únosná, aby se necítili zahlceni vašimi nabídkami?

Tady záleží na tom, jaký typ firmy máte a kolik toho publikujete.

E-shopy, digitální produkty

V případě, že je vaše podnikání hlavně online, můžete klidně posílat 3 emaily týdně i víc. Hlavním úkolem bude najít rozložení mailingu v rámci týdne.

Takový typický příklad zavedeného e-shopu se stovkou a víc produktů může být následující.

  • První email v pondělí bude obsahovat odkaz na nový článek na blogu.
  • V druhém mailingu ve středu se budete věnovat promo akci, kterou právě spouštíte.
  • Ve třetím emailu ve čtvrtek představíte nový produkt ze svého sortimentu.

Možná vás napadne, že všechna tato tři témata by šla spojit do jednoho emailu. No, šlo by to. Ale…

Jedna zpráva zapadne, jen se podívejte do svého emailového účtu. Navíc jsem zastáncem principu „jeden email = jedna akce“. Nebudete tak tříštit pozornost příjemce, který se začte do nového článku. Stejně se pak už se nebude proklikávat zpět do e-shopu a sledovat novinky a promo akce.

Firmy s orientací na služby

Firmy a podnikatelé, kteří poskytují služby hlavně v živém světě, komunikují s lidmi naživo. Třeba zatím není tolik času věnovat se on-line marketingu a spíš se chtějí občas připomenout.

V takové případě je rozumnou frekvencí jeden email týdně. Můžete své zákazníky a zájemce informovat o novém článku na webu, novinkách z oboru.

A jednou za čas tento pravidelný newsletter osvěžit mimořádným emailem. Například sezónní informací, připomenutí důležitých výročí firmy atd.

A proč vlastně hledat optimální frekvenci odesílání emailů?

Pokud budete emaily posílat příliš často, tak se může stát:

  • Příjemci budou zprávami zavaleni a nebudou je stíhat číst. Ve své hlavě si vás zařadí do určité škatulky a začnou mailing prostě ignorovat. Až se jednou za rok za dva prostě odhlásí.
  • Můžou vaše emaily označit jako SPAM. Takové tlačítko je jak na Seznamu, tak na Gmailu, a lidé na něj klikají. I když vaše zpráva technicky SPAM není, tak příjemce ji tak začal vnímat.
  • Budete investovat čas a finanční prostředky do tvorby a odesílání, které nepřinesou zisk. Obsahový marketing je fajn, ale stejně vždy sledujte návratnost.

Pokud naopak budete posílat emailů málo, tak riskujete:

  • Příjemci na vás zapomenou a pak vás nebo vaši značku označí za spamera. Protože už si po několika měsících nepamatují, jak se k vám dostali… (Kdo k sakru je ta firma CK Urgoš.)
  • Přerušíte budování důvěry před tím, než dojde k prvnímu nákupu, a příjemce si k vám bude muset znovu hledat cestu.
  • Čtenáři můžou mít pocit, že na ně kašlete. Obzvlášť, když jim něco slíbíte a „skutek utek“.

Teprve až si stanovíte počet zpráv a frekvenci, s jakou chcete emaily odesílat, teprve potom je vhodná doba na hledání ideálního dne a času.

Obecný pohled na čas rozesílky

Den vs. noc

Logicky se nabízí varianta, že většina emailů bude otevřena během dne. Ale možná byste byli překvapeni, kolik příjemců vaše emaily otevírá pravidelně po půlnoci. Třeba po třetí hodině, jak je vidět na grafu.

Clipsan - odesílání, otevření a prokliky v emailech mezi 00:00 - 06:00

Clipsan – odesílání, otevření a prokliky v emailech mezi 00:00 – 06:00

Pracovní týden vs. víkend

Firmy v oboru B2B můžou na víkend v podstatě zapomenout. Jasně, pár nadšenců se rádo vzdělává, ale drtivá většina manažerů a pracovníků si užívá rodinu nebo dospává kocovinu.

Naopak běžní smrtelníci nemají v průběhu pracovního týdne čas ani chuť něco číst a řešit a raději počkají na víkend, kdy mají dostatek klidu.

Clipsan - odesílání, otevření a prokliky v emailech ve dnech v týdnu

Clipsan – odesílání, otevření a prokliky v emailech ve dnech v týdnu

Ráno vs. večer

Podle svých zákazníků volte také denní dobu rozesílky. Jestli je vaším zákazníkem běžný člověk, říkejme mu třeba František, pak bude vhodnější posílat zprávu tak, aby si ji večer mohl přečíst a zareagovat nákupem. Ne každý si může přes den v práci prohlídnout svoji emailovou schránku a přečíst nové zprávy.

Ale v případě, že oslovujete pracovníky, tak může být ideální, když se jim vaše zpráva objeví ve schránce hned v 09:00, zatímco si dávají ranní kávu.

Clipsan - otevření a prokliky v hodinách

Clipsan – otevření a prokliky v hodinách

Den v týdnu

Udělal jsem si malý průzkum a vytáhl z Clipsanu data o otvíranosti a proklikovosti emailů během týdne.

Clipsan - otevření a prokliky ve dnech v týdnu

Clipsan – otevření a prokliky ve dnech v týdnu

Můžete si říct: „V pondělí jsou lidé často zavaleni úkoly a co můžou, tak smažou.“ Ale já osobně mám s pondělky dobré zkušenosti.

Několikrát nám v pondělí končila kampaň a výsledky byly skvělé. Po víkendu jsou lidé odpočatí, natěšení. Mají také hodně práce, proto se nechtějí moc zdržovat, chtějí se rychle rozhodnout a jít dál.

Třeba společnost Business Success posílá pravidelně každé pondělí krátký motivační tip. Nic složitého, žádný prodej. Takže těžko měřit proklikovost a konverze. Jenom trocha inspirace a den pak začíná dobře. A jejich příjemci ty tipy milují. Když jednou tip neodešel, tak rovnou dostali několik reakcí: „Kde je můj tip?“ 

Jakýkoliv den týdne může být ten váš ideální.

Zaměřte se na kliknutí

Osobně si myslím, že důležitější než měřit otevíranost emailů je potřeba sledovat samotné kliknutí na odkazy (nebo ještě lépe konverze).

Ne vždy, když příjemce otevře email, také klikne na odkaz, který obsahuje. A to z jednoho prostého důvodu. Nemá zrovna čas.

V dnešní době chytrých telefonů máme většinou přístup do emailu právě z mobilu. Během dne průběžně kontrolujeme, co jsme dostali za email. Není ale čas číst celý dlouhý článek nebo prohlídnout akční nabídku. Teprve když je ta správná chvíle klidu, tak si někdy sedneme, projdeme emaily a proklikneme odkaz v mobilu nebo rovnou počítači.

Nesledujte tedy pouze dobu otevření, ale spíše kliknutí.

Časové rozložení hromadné zprávy

Časové rozložení hromadné zprávy

A pro volbu ideálního času rozesílky můžete využít…

Dvě strategie pro rozesílání

Pocitové řešení

Vy jste pánem svého podnikání. Nemusíte oslovit všechny. Třeba ani nechcete. Tím, že si odesílání zvolíte podle svého, tak automaticky přitáhnete určitou cílovou skupinu a je dost dobře možné, že to budou lidé podobní vám.

Můžete si například zvolit takový den v týdnu, který bude vyhovovat pracovnímu režimu vaší firmy. Když víte, že v pondělí dopoledne máte pravidelnou firemní poradu, není dobré si na tu dobu plánovat odeslání newsletteru.

Newsletter musíte totiž připravit už týden dopředu a za víkend se toho může hodně stát.

Například já jsem 3 roky zasílal zásadně v úterý. A důvod byl jednoduchý. Rád dělám věci na poslední chvíli. V úterý můžu doladit newsletter a rovnou ho odeslat. Teoreticky jsem mohl mít v jiný den větší otvíranost, ale tahle výhoda pro mě nebyla prioritou před tím, že bych musel přeskládat svůj pracovní týden.

A/B testování

Druhá strategie vychází se studia chování trhu – samotných čtenářů vašich emailů.

Díky analýze dat a testování můžete najít ten ideální čas právě pro vaše příjemce. Štourání se v datech zabere nějaký čas a tak to není vhodné pro každého. Obzvlášť pro živnostníky a menší firmy.

Navíc aby bylo testování efektivní, je potřeba mít dostatečně velkou databázi kontaktů (několik tisíc kontaktů). A to může být problém právě pro většinu podnikatelů a firem, které s email marketingem začínají.

Ve zkratce připomenu, co to A/B testování je.

Jednoduše řečeno – je to postup, kdy si rozdělíte příjemce na dvě nebo víc skupin a na každou z nich pošlete email v jiný čas. Při A/B testování samozřejmě můžete i měnit samotný obsah emailu (předměty, obsah, odesílatel), ale takové testování by vám při zjišťování ideální doby rozesílky bylo spíš na škodu.

Po několika dnech se podíváte na otvíranost a prokliky. Ideální je sledovat i samotné konverze např. nákupy v e-shopu. Na základě zjištěných dat pak určíte, která z testovaných skupin přinesla lepší výsledky. A tu vezmete jako podklad pro test další, další a další… 🙂

Jak takové nastavení může vypadat, ukážu na službě automatizace marketingu Clipsan. Mimo jiné v ní můžete testovat datum a čas odeslání.

  1. Zvolíte si minimálně dva termíny odeslání.
  2. Rozdělíte příjemce do dvou nebo více skupin.
  3. Nastavíte dobu trvání testu.
  4. Pak už stačí test vyhodnotit.
Nastavení A/B testu

Nastavení A/B testu

Ani A/B testování, ale nefunguje vždy na 100 %.

Před časem jsem s jedním klientem také testoval den a čas odeslání newsletteru. První varianta odcházela v pátek odpoledne, a druhá v pondělí odpoledne.

A výsledek?

V podstatě stejný. Co jsme ale zaznamenali, že v pátek otvírali email jiní lidé než v pondělí.

A z toho plynou dvě možnosti: Buď posílat víc emailů nebo využít pokročilejší techniku…

Send Time Optimization – STO

Jde o metodu, kdy mailingový nástroj na základě předchozích dat vyhodnocuje, kdy který příjemce nejčastěji otevírá vaše emaily. Individuálně. A ten váš newsletter mu pošle chvíli před tím než se podívá do schránky.

Pokud Franta otvírá emaily v neděli večer, newsletter mu pošle v neděli. Naopak Evě ten samý email pošle v úterý dopoledne.

Pro optimalizaci rozesílky pak můžete zvolit 24 hodinový rámec nebo si nastavit rozpětí celého týdne.

Co z toho všeho vyplývá?

Z mého pohledu je daleko důležitější než samotný čas právě pravidelnost. Hodně také záleží na vašem oboru a vašich statistikách. Testujte a sledujte chování svých příjemců a určitě najdete ten správný čas pro své newslettery.

Jestli se chystáte posílat pravidelný newsletter, tak doporučuji zvolit pevný den v týdnu a klidně i pevnou hodinu. Je jedno jakou, protože odběratelé si na tento den a čas zvyknou a budou vaši zprávu očekávat.

A využijte například toho, že většina firem své emaily odesílá od úterka do čtvrtka. Vy si třeba najdete jiný den mimo těchto dní. A kdo ví. Možná to bude vaše výhoda.

Pochlubte se!

Jak to máte u vás? Kolikrát týdně posíláte emaily? Máte nějaký pevný čas? Testujete různé časy a vyhodnocujete?

Napište komentář a klidně přidejte i svůj obor. 🙂 I v email marketingu platí, co funguje jednomu, nemusí fungovat druhému.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

5 komentářů


  1. Tomáš Nykl napsal:

    Každé Pondělí 8:15 bez ohledu na počasí! 🙂 Tipy, rady okolo nahrávaní zvuku. Souhlasím s článkem, že pondělí je sice většinou zátěžové v oblastí emailové schránky, ale po víkendu jsou čtenáři odpočatí. A že pravidelnost je zásadní. ..Prima článek teda jinak 🙂

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      Super, Tomáši, díky za pohled do Vaší kuchyně 🙂

  2. Tomáš Polívka napsal:

    Je čtvrtek večer, váhám nad tlačítkem odeslat – koukám na vaše grafy – a rychle odesílám!:-)

  3. martin napsal:

    Dobrý den.. jakou službu byste doporučil pro odesílání newsletterů s počtem něco málo přes 1000 leadů?

    1. Václav Krajňák napsal:

      Samozřejmě náš Clipsan https://clipsan.com/cs/email-marketing 🙂




Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.