7 triků, jak letos o Vánocích vyždímat z Facebook reklam maximum


7 triků, jak letos o Vánocích vyždímat z Facebook reklam maximum

Nesem vám reklamy, poslouchejte,
z Markovy kuchyně, pozor dejte…

Přestože je teprve začátek listopadu, tak se už veškerá pozornost plně soustředí na Vánoce. Jak u marketérů, tak u zákazníků. Facebook reklamy nejsou v dnešní době základem jenom pro úspěch ve volbách, ale hlavně pro vánoční prodejní maraton.

Facebook už dávno není jen způsob budování značky, ale také cesta k prodeji produktů a služeb – a to nejen během každoroční největší nákupní horečky.

Dal jsem tedy dohromady 7 neobvyklých tipů, na co se zaměřit, abyste neudělali zbytečnou chybu a nepřipravili své zákazníky o ty nejlepší Vánoce, jaké mohou zažít.

Na Facebooku, a hlavně v reklamách, se toho letos hodně změnilo. Jenom v posledních několika měsících do Správce reklam dorazily změny jako:

  • Kampaně optimalizované na Messenger
  • Spojování Správce reklam a Power Editoru
  • Reklamy v InstaStories

Všechny tyhle novinky můžete využít třeba při letošní vánoční sezóně.

Vánoce nejsou jenom 3 dny

Sice se jedná o tři sváteční dny, ale lidé nakupují dárky několik měsíců předem. Všechno vrcholí týden před Vánoci, aby hned po Štědrém dni začal výprodej.

Měsíc před adventem

V obchodech se už teď rozvěcují svíčky a vytahuje se všechno, co je aspoň trochu červené a zelené. Využijte vlny těch zákazníků, kteří se připravují dopředu. Pro takové je často priorita klid a ne cena. A cena reklamy v tomto předsvátečním období bude nízká.

Naopak na Černý pátek, který letos připadá na 24. listopadu, ceny určitě vyletí nahoru. Americký den výprodejů pobláznil firmy i zákazníky na celém světě. Jestli ještě nemáte připravenou nabídku s obrovskou slevou, tak do toho. A klidně využijte i Cyber Monday, vvýprodejové pondělí po Černém pátku, které bude 27. listopadu.

4 týdny adventu

Děti otvírají své adventní kalendáře, rodiče zapalují adventní svíčky a marketéři každý den vymýšlejí unikátní nabídky.

Jedna strategie prodeje je nahnat co nejvíc zákazníků do obchodu jedinou reklamou. (Třeba „Vyberte dárky pro dobrodruhy“.) Dopředu si připravte několik verzí reklamy a nechejte běžet tu, co bude mít největší úspěšnost.

Druhá možnost je připravovat překvapení třeba v podobě balíčku nebo akční ceny a tím přitahovat do obchodu různé zákazníky. Tady už to chce mít v týmu člověka, který se soustředí jenom na propagaci.

Po Vánocích

S úderem Štědrovečerní půlnoci zapněte své výprodejové nabídky. Lidé jsou doma, v klidu a pohodě, a rádi využijí slevy bez toho, aby se museli někam vláčet.

Vzhledem k tomu, že kamenné obchody budou bez pardonu zavřené (25. 12, 26. 12.), mají on-line obchody obrovskou výhodu. (To naši zákonodárci moc nedomysleli.)

Mobily a tablety zase mobily

80 % uživatelů Facebooku oslovíte přes mobilní zařízení. Jenom 39 % všech uživatelů si Facebook otevře na počítači. To jsou data z ledna 2017 a tipuji si, že mobilních zařízení od té doby jenom přibylo.

Uživatelé na Facebooku podle typu zařízení

Uživatelé na Facebooku podle typu zařízení

Reklama na mobilu je v dnešní době nutností. Většina lidí sice neudělá na mobilu finální objednávku, ale může to být moment, kdy vaši vánoční nabídku objeví.

Odkaz si někam uloží a vrátí se k němu až budou u velkého počítače. Nemusíte mít obavu, i tyto konverze dokáže Facebook reportovat. Samozřejmě, když máte dobře nastavený Facebook pixel a hlásíte všechny události.

Je skvělé, když máte své webové stránky optimalizované na mobily (já vím, opakuji se, ale furt je to tragérie), ale když je nemáte, můžete využít Ad Canvas (česky Základní obrazovka). Je to prostředí přes celou obrazovku, které se otevře, když někdo na mobilu klikne na vaši reklamu.

Canvas si připravíte přímo v rámci nástavování reklamy na Facebooku. Seskládáte si nabídku svých produktů a služeb podle předem připravených šablon, které v případě potřeby překrýjí případné nedostatky webových stránek.

Tvorba prostředí Facebook Canvas, které se objeví po kliknutí na reklamu na mobilu

Dvě fáze nákupu

Teď víte, že na mobilu oslovíte většinu uživatelů na Facebooku. Seznámí se s vaší nabídkou a třeba nad ní začnou uvažovat, zjišťovat si alternativy a hledat víc informací. To je ale jenom první fáze.

Ještě zbývá zákazníka doťuknout k nákupu. To je druhá fáze. Buď může být průběžná nebo přesně zacílená, třeba na ten zmíněný Černý pátek nebo poslední dny před Vánoci.

Remarketing

Na takové doťuknutí bude potřeba využít remarketing. Znovu oslovíte uživatele, kteří už vaši nabídku viděli, a řeknete jim, že teď je správný čas nakoupit.

Remarketing totiž zvyšuje účinnost mobilní reklamy (nejen) o Vánocích.

Na Facebooku funguje remarketing velmi dobře pomocí reklamy v pravém sloupci na Facebooku. Samozřejmě můžete využít i remarketing na ostatních reklamních sítích (Adwords, Sklik) nebo email marketing.

Výprodeje

Výprodeje patří do druhé fáze, a tak zmíněný remarketing přijde vhod i po Vánocích, kdy začnete vyprodávat sklady. Opět znovu oslovíte všechny, co kdy o vás slyšeli. Je to daleko efektivnější než doufat, že přitáhnete úplně nové zákazníky.

Jenom doporučuji vyloučit všechny, co už si nakoupili před Vánoci. Vyhnete se tak pachuti, kterou má člověk v puse, když zjistí, že mohl počkat a nakoupit ten samý produkt za polovic. Samozřejmě můžete nad touto komplikací mávnout rukou v případě, že je vám vaše značka ukradená.

Účet prosím!

Stoupající cena radost neudělá

Před pár týdny jsem psal o ceně reklamy na Facebooku. No tak to o Vánocích neplatí. Už několik let po sobě stoupá počet firem, co propagují na Facebooku a tím pádem stoupá i samotná cena reklamy.

Ceny, se kterými běžně počítáte, mohou narůst až za hranici návratnosti.  Dejte si proto daleko větší pozor na to, aby se vám reklama vyplatila. Raději počítejte s dvojnásobnou cenou za konverzi.

Jestli chcete oslovit své zákazníky s menším rozpočtem a vedle vás je někdo, kdo chce oslovit ty samé lidi, tak vás v aukci prostě přebije a vaše reklama nebude vidět nebo bude drahá.

Co s tím?

Myšlenky na přechytračení algoritmu a aukce můžete pustit z hlavy. Vyhrát v tomto případě můžete jenom přesnou znalostí svého cílového zákazníka (který je jiný než v průběhu roku, o tom píšu později) nebo pokročilými remarketingovými strategiemi (o těch tady nepíšu, jenom naťuknu, že 2 základní fáze prodeje se rozdělí na 5 fází a to otvírá úplně nové pole pro marketing).

Všechno je to o nabídce

Jste na trhu celý rok. Celý rok prodáváte stále stejné produkty a služby, a většina firem a podnikatelů nevytáhne do vánočního běsu žádné nové.

Jediný rozdíl je tedy v marketingu a „zabalení“ produktu do speciální vánoční nabídky.

Spíš než přidat k logu vánoční stromek a nasadit své značce červenou čepici, soustřeďte se na to, jak připravit nabídku, která lidi zaujme. A tento aspekt marketingu se nemění ani o Vánocích.

Jasně, kreativitě se meze nekladou, ale žádný umělý, od stolu vymyšlený nápad, neosloví zákazníka tak, jako když ve vaší nabídce nabídce uvidí to, co se mu honí hlavou.

O takové inspiraci a tipech jsem napsal 23 tipů pro bohatý vánoční email marketing, ale vyberu aspoň nějaké…

1. Inspirujte dárky

Pro toho, kdo chce koupit dobrý dárek, je vyznat se v nejrůznějších nabídkách podobné jako pro muže vyznat se v ženách. Když člověk přijde na úvodní stránku e-shopu, tak je ztracen.

Usnadněte život svým zákazníkům a poraďte jim, komu mají koupit jaký dárek. Ať už to bude rovnou odkaz na konkrétní produkt z nabídky pro dědečka nebo seznam těch nej produktů pro babičku.

Mimochodem tohle je velká příležitost pro všechny affiláky, protože mohou seznam inspirace sestavit napříč různými obchody a pak ho pomocí Facebook reklamy poslat mezi lidi.

2. Oslovte partnery (ne ty obchodní)

Všichni máme své oblíbené značky, od kterých si koupíme téměř vše. O Vánocích, ale nekupujeme pro sebe, ale pro druhé. Běžná cílová skupina tím pádem nejspíš nebude fungovat tak dobře.

Když u vás přes rok nakupuje nejčastěji žena, máte o Vánocích možnost zacílit na muže té ženy a ukázat mu to, co jeho partnerce udělá radost. Jenom myslete na to, že muži… vložte svou oblíbenou sexistickou narážku.

Stejně tak ženám ukažte, jak jejich partner bude zářit jen co rozbalí dárek, který mu koupila u vás.

A při prodeji dárků pro děti se podívejte, jestli je kupují víc ženy (panďuláci) nebo muži (vláčky) a podle toho upravte svou cílovou skupinu.

3. Natočte video

Objeví se snad každý rok a chytne nás za srdíčka. Virální video, které ukazuje, že Vánoce jsou o dobrých skutcích a nejlépe s tou a tou značkou nebo tím a tím produktem.

 

Zuhause ist es am schönsten. Gerade zu Weihnachten: leckeres Essen, die Liebsten beieinander, festliche Stimmung – wünschen wir uns das nicht alle?
Postet bis zum 13. Dezember ein Foto auf Instagram oder Facebook, das ihr mit Weihnachten verbindet. Verseht es mit #heimkommen und @EDEKA und gewinnt mit etwas Glück einen von 100 EDEKA Einkaufsgutscheinen im Wert von je 100 Euro für ein genussvolles Fest mit den Liebsten.
Frohes Fest und kommt gut heim.
Teilnahmebedingungen findet ihr hier: http://bit.ly/heimkommen_teilnahmebedingungen

Zveřejnil(a) EDEKA dne 28. listopad 2015

Videa jsou na Facebooku velmi účinným nástrojem. Jejich organický dosah je vysoký. Když video někdo sdílí, automaticky dává odkaz i na Facebook stránku, pod kterou bylo původně zveřejněno. A navíc se dají podpořit reklamou, kdy platíte za 3 sekundové shlédnutí pár haléřů.

Ať už chcete své zákazníky chytnout za levou nebo pravou chlopeň nebo jenom ukázat světu svůj brilantně kreativní nápad, tak rozhodně včas video zveřejněte, přidejte do popisu odkaz na webové stránky a podpořte ho reklamou.

Nečekejte na poslední chvíli

Reklamy na Facebooku procházejí schvalováním a v momentě, kdy potřebujete vypustit svou nabídku na Černý pátek (jako všichni), tak můžete propásnout příležitost, protože schvalování může trvat i několik hodin.

Raději si všechny reklamy připravte předem, nechte je schválit a spusťte až v pátek 27. 11. brzy ráno.

Příprava není důležitá jenom kvůli Černému pátku. Čím dřív s propagací začnete, tím dřív svou reklamu odladíte, předběhnete konkurenci a ve finále ušetříte za reklamu.

Závěrem

Pro většinu e-shopů a B2C značek přichází nejdůležitější období roku. Facebook patří do našich životů téměř jako sůl a nevyužít jeho vyladěný reklamní systém k prodeji může být fatální chyba.

Tady je rychlé shrnutí:

  • Optimalizujte na mobily
  • Dejte bacha na cílovou skupinu
  • Připravte několik nabídek
  • Hlídejte návratnost
  • Vylaďte remarketing
  • Využijte videa
  • Začněte včas

Těšíte se na vánoční horečku?

Počítáte v ní s Facebook reklamou? Jak velkou část energie směřujete na Facebook?

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.