Co je podcast, jak se přihlásit k odběru a vzdělávat se na počítači i na cestách


Co je podcast a jak se vzdělávat na počítači a cestách

Podcasty jsou stále populárnější způsob, jak se jednoduše dostat k informacím a vzdělání. To platí i pro marketéry a podnikatele. Zdarma se dostanete k zajímavým lidem a hlavně, jelikož jde o audio nebo video nahrávky, stáhnete si je do svého mobilu nebo tabletu a posloucháte je v metru, v autě, při běhání a dalších aktivitách.

Označení „podcast“ je přejato z angličtiny a i v Čechách se toto označení používá v tomto tvaru. Vzniklo spojením slov iPod (multimediální přehrávač firmy Apple) a slova „broadcasting“, což znamená „vysílání“.

Jeden díl podcastu je zvukový soubor (nejčastěji MP3) nebo video soubor, který si můžete stáhnout do svého počítače nebo mobilního telefonu a tam si ho přehrát. Stáhnout jednotlivé díly podcastu můžete ručně – najdete si stránku s příslušným podcastem a díl si jednoduše stáhnete nebo jen přehrajete.

Nádhera podcastu spočívá se spojení jednotlivých nahrávek do pomyslného seriálu. V případě, že si nějaký podcast oblíbíte a chcete ho poslouchat nebo sledovat pravidelně, můžete se přihlásit k jeho odběru. Díky tomu se každý nový díl sám automaticky stáhne buď do Vašeho PC, nebo do mobilu. A k tomu už je potřeba na Váš počítač případně mobilní telefon stáhnout aplikaci, která Vám následné stahování zajistí.

Těchto aplikací je na trhu celá řada. Pro stahování podcastů na PC nebo Macu doporučuji iTunes. Na telefonech iPhone nebo tabletech iPad je samostatná aplikace Podcasty. Ale ani telefony nebo tablety s Androidem nepřijdou zkrátka.

Přihlášení k odběru na počítači

Jestliže máte PC, tak jako první je potřeba do počítače nainstalovat iTunes. Jestliže máte Mac, tak tento krok přeskočte.

Takže na PC zadejte do Googlu „itunes“ a jděte na stránku Apple s iTunes a v pravém horním rohu najdete možnost „Stáhnout iTunes“.

Instalace iTunnes

Instalace iTunnes

Klikněte na tento odkaz a stáhněte si aplikaci. Vyplnění emailu není nutné. Po stažení spusťte stažený instalační soubor a nainstalujte si aplikaci do PC.

instalace 2

Stažení verze pro Vaše PC

instalace 3

Spusťte instalaci

instalace 4

Systém Vás provede instalací

1) Otevřete si nainstalovaný iTunes a v pravém horním roku klikněte na „iTunes Store“.

Vyhledání podcastu

Vyhledání podcastu

2) V pravé části obrazovky máte možnost vybírat si zobrazení hudby, filmů a v neposlední řadě také podcastů. Vyberte si tedy volbu „podcast“ a zobrazí se Vám seznam různých podcastů. Někdy je schovaná pod třemi tečkami.

Přehled některých dostupných podcastů

Přehled některých dostupných podcastů

3) Do pole pro vyhledávání zadejte hledaný podcast. V našem případě je to podcast pro podnikatele a majitele firem „Strategické zisky“. Pokud ho najdete, zobrazí se Vám jeho ikona.

Podcast strategické zisky

Podcast strategické zisky

4) Klikněte na jeho ikonu a poté na příkaz přihlásit „Subscribe“. Po přihlášení k odběru se automaticky stáhnou poslední díly tohoto podcastu.

Přihlášení k odběru podcastu Strategické zisky

Přihlášení k odběru podcastu Strategické zisky

Přihlášení k odběru na zařízeních iPhone, iPad

Telefony iPhone i tablety iPad už mají nainstalovanou aplikaci na sběr podcastů. Pokud ji ještě nemáte, tak honem aktualizovat iOS na verzi 8 a vyšší.podcast-iphone

1) Otevřete aplikaci Podcasty na telefonu nebo tabletu a klikněte na ikonu vyhledávání v pravém dolním rohu.iphone1

2)  Zadejte název podcastu, který chcete odebírat. Až najdete ten správný, pak klikněte na jeho ikonu.

iphone2

3) Na stránce, kde jsou informace o podcastu, vidíte velké fialové tlačítko „Subscribe“. Kliknutím na něj se přihlásíte k odběru a nové díly podcastu se Vám budou stahovat do telefonu nebo tabletu automaticky.

iphone3

Přihlášení k odběru na telefonu s Androidem

V základním nastavení Androidu není aplikace pro podcasty. Takže nejdříve je potřeba takovou aplikaci stáhnout. Je jich několik a můžete si vybrat dle libosti (napište mi do komentářů, jakou používáte). Já jsem vybral „Podcast Republic“.

1) Jděte do „Obchod Play“ a najděte si aplikaci „Podcast Republic“. Klikněte na tlačítko „Instalovat“.

Screenshot_2015-02-23-14-57-25

2) V aplikaci klikněte na lupu. Zadejte požadovaný podcast, v našem případě podcast pro podnikatele „Strategické zisky“ a klikněte na jeho ikonu.

Screenshot_2015-02-23-15-00-57

4) Přihlaste se k odběru podcastu, klikněte na ikonu svislé vlaječky s hvězdičkou, která je vidět v pravé horní části displeje.

Screenshot_2015-02-23-15-05-55

A jaké podcasty poslouchat?

Českých podcastů o podnikání a marketingu je zatím poskrovnu. To byl i důvod proč jsme se s Martinem Miklášem loni rozhodli spustit podcast Strategické zisky. Aktuálně máme za sebou 115 dílů, takže máte z čeho vybírat.

Mezi další české podcasty patří třeba ten od Jirky Rosteckého. Na svém webu MladýPodnikatel.cz připravuje každý týden nové rozhovory s úspěšnými podnikateli, marketéry a s dalšími TOP osobnostmi. Všechny rozhovory jsou dost podrobné a praktické. Je jich už pár stovek, takže inspirace mraky a mraky.

Další české podcasty jsou třeba Mediář, který je hlavně pro větší firmy a mediální agentury, nebo občasné příspěvky od Včeliště, které jsou o obsahovém marketingu.

Ze zahraničí mohu doporučit skvělé podcasty I Love Marketing, který je, jak název napovídá, hlavně o marketingu, a pak 10x Talk s Joe Polishem a Danem Sullivanem, který je o podnikatelském myšlení.

Všechny zmíněné podcasty najdete i na iTunes, Google Podcastech a dalších platformách.

Posloucháte nějaký podcast? Napište jeho název do komentářů.

P. S. Možná mě uslyšíte v podcastu a já zase rád uvidím Váš palec. 🙂

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

20 komentářů


  1. Radoslav Černý napsal:

    Ahoj Vašku, poslouchám Pat Flynna a jeho SmartPassiveIncome podcast.

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      Skvělý tip na vzdělání v angličtině. Díky za něj Radku 🙂

  2. Eva Daková napsal:

    já poslouchám Strategické zisky 🙂 Začínám postupně od začátku…tak jsem trochu ve skluzu 😀 A většinou při cestě do práce.

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      Tak to moc děkuji za přízeň 🙂 Jaké téma Vás nejvíce zajímá, abychom ho mohli pořádně rozvést?

      1. Eva Daková napsal:

        Momentálně to co máte v podcastu 014… Ale poslouchám nahrávky postupně jak byly zveřejněny, tak k tomu brzy dojdu. Důležité je pro mě začít. Nechci přemýšlet nad něčím, co zde ještě není, ale začít budovat v oblasti, která je myslím náročná na klientelu. Konkrétně je to umění. Vzhledem k tomu, že je to hodně subjektivní oblast, tak je asi potřeba zacílit na určitou skupinu. Na lidi, kteří mají „podobný vkus“.
        A pak je zde druhá oblast a to design interiérů (zde současně pracuji jako zaměstnanec a příležitostně podnikám). Po úvahách bych ale spíš raději dělala to umění, tam je to více o mých pocitech, o mých představách, kus mě. Interiéry jsou spíše o tom, co chtějí jiní. Teď tedy jen najít tu správnou cestu, jak být v tom přeplněném trhu vidět a být prosperující. 🙂

        1. Vaclav Krajnak napsal:

          Co se umění týče, je hodně důležité tzv. pozicování – exklusivita výrobku a Vaše osobní značka. Druhá věc je výběr cílové skupiny, Vašich ideálních zákazníků (nejspíše movitějších). Pak v této cílové skupině najít jednoho člověka, který Vám pomůže se prosadit u jeho známých – ambasador Vaší značky. Dobré téma na podcast, píšu si 🙂

          1. Eva Daková napsal:

            Tak to se budu těšit 🙂 Momentálně tvořím a „střádám“. Mám v hlavě velké věci, a na ty potřebuji prostory. Než tohohle dosáhnu, tak to nějaký čas potrvá. Pak si to náležitě užiju 🙂

          2. Vaclav Krajnak napsal:

            Skvělé zprávy, držím Vám palce 🙂

  3. Jana Stančíková napsal:

    Dobrý den, Václave, inspirativní článek, jako vždy;-) Podcast bylo pro mně zatím nic neříkající slovo. Nechystáte článek pro podnikatele o tom, jak mohou podcasty sami vytvářet? Nebo takový článek už někde existuje?

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      To je skvělé vykopnutí Jano 🙂 Uvažoval jsem na tím a cílová skupina je pro tuto chvíli příliš malá, takže v redakčním plánu na nejbližší měsíce to nemám. Zatím je málo profesionálních blogerů a téma podcastu je novinka. Pokud Vás téma zajímá z pohledu tvorby, tak Martin Mikláš napsal článek, jak natáčet skvělé audio do podcastu: http://www.rozhladna.sk/zaciname/skvele-audio-do-podcastu/

  4. Dagmar Rendlová napsal:

    Dobrý den Václave,
    podcasty jsem začala poslouchat jako pořady Českého rozhlasu. Měla jsem však obrovské problémy se sladěním programu na stahování vs. typ nahrávky. Všechny programy v angličtině a navíc nestahovaly každou nahrávku. Znamenalo to mít více programů na stahování a ten zmatek mě odradil. Jsou vámi uvedené programy vhodné pro všechny nahrávky? A nějaký program do mp3 přehrávače? Nemá iOS, Android, ani Windows. Děkuji.

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      Děkuji za otázku Dagmar. Sdílel jsem programy, které sám používám a dle mého jsou ideální na přehrávání. Trochu problém je s Androidem, který podcasty nepodporuje ve výchozí instalaci. Pokud MP3 přehrávač nepodporuje podcasty, je nutné tam MP3 nahrávat ručně, což je časově náročné a málo lidí to bude dělat. Za mě je cesta koupě nového zařízení. Přeci jenom technologie nám má zlehčovat život 🙂

      1. Dagmar Rendlová napsal:

        Děkuji za odpověď. Mám ještě jeden dotaz. Jaký je rozdíl mezi podcastem a RSS technologií. Děkuji.

        1. Vaclav Krajnak napsal:

          Podcast v podstatě rozšířené RSS o informaci o MP3 příloze 🙂

          1. Dagmar Rendlová napsal:

            Jsem smutná. Opět se nepodařilo. Ani do počítače s Windows 7 stáhnout iTunes, chce to povolovat Pluginy a stejně nelze stáhnout. Jiný program (eSobi, …) na podcasty Strategické zisky nenajde. Jen jako zprávy z vyhledávání Google. 🙁

  5. Dodka Danová napsal:

    Dobrý den Václave, chcem sa spýtať, či sa podcasty robia iba v programe iTunes, alebo aj v inom napr. v soundcloud ? Vdaka !

  6. Dušan Janík napsal:

    Dobrý den
    Používám aplikaci Podcast Addict vše bylo v pořádku.Ale poslední měsíc neprobíhala aktualizace Vašich podcastů od č.86-89.Až dnes mi naskočil č.90.Nevíte čím to může být?dusan.duce@seznam.cz

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      Děkuji za Vaši přízeň Dušane. Nejspíš to bude tím, že číslo 90 jsme publikovali s 3 měsíčním odstupem. Tak uvidíte příští týden 🙂

  7. Kozderka napsal:

    mám stejný dotaz jako D.Danová, na který není odpovězeno. Chtěl poslouchat podcasty Doc. Švihlíkové http://casopisargument.cz/2020/05/12/ilona-svihlikova-tyden-podle-argumentu-16-ne-prekrucovani-dejin/ na serveru Soudcloud.Díky

    1. Václav Krajňák napsal:

      Vladimíre, můžete si vytvořit účet přímo na Soundcloudu a sledovat podcast tam, případně v Soundcloud aplikaci na telefonu. Vždy je na autorovi podcastu, aby ho distribuoval např. do iTunes, Google, Stitcher. Podívejte se do nich, jestli tam podcast najdete. Pokud ne, tak napište autorovi.




Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.