Pro každého, kdo chce začít využívat email marketing jako jeden ze způsobů komunikace se zákazníky, je nejtěžší vybudovat si databázi kontaktů. A tím mám na mysli vybudování vlastními silami. Zapomeňte na výhodné koupě pochybných databází – viz článek Nástrahy nákupu databáze emailových adres. Nezáleží na tom, jestli máte kontaktů 10 nebo 100, důležité je začít a postupně do mailování zařazovat nové zákazníky.

V případě, že už nějaké zákazníky máte a evidujete alespoň jejich emailové adresy, můžete začít komunikovat nejdříve s nimi a připravit pro ně první kampaň – první newsletter. Až poté začněte uvažovat o tom, jak další kontakty získat.

V tomto návodu se tedy budeme zabývat situací, kdy oslovíme stávající zákazníky, tedy ty, kteří už si od nás nějaký výrobek nebo službu zakoupili.

Jak to vypadá z pohledu zákazníka

Nezáleží na tom, při jaké příležitosti jste kontakt získali (ať to bylo při nákupu ve Vašem e-shopu, kamenné prodejně nebo při prodejní výstavě…). Váš zákazník Vám dal svůj email a souhlasil se zasíláním zajímavých informací.

V prvním emailu, který od Vás obdrží, je nezbytně nutné, aby se dozvěděl, při jaké situaci jste jeho kontakt získali, proč mu vlastně píšete a co se bude dít dál. Vzhledem k tomu, že si od Vás už koupil Váš výrobek nebo využívá některou z Vašich služeb, je dobré poradit mu, na jaké kontakty se má obracet v případě, že bude potřebovat s něčím poradit. Může se Vám zdát, že je to zbytečné, vždyť si přece musí pamatovat, že Vám email poskytl a není tedy nutné se mu připomínat. Nevěřte tomu. Od jeho zanechání kontaktu už mohl uplynout nějaký čas, nepočítejte tedy s tím, že si Vás bude pamatovat. Tímto krokem si snáze získáte jeho důvěru a navíc, pokud mu budete posílat opravdu hodnotné informace, bude je očekávat a je větší pravděpodobnost, že se na Vás znovu obrátí.

Jak začít mailovat

Pokud tedy máte pohromadě všechny kontakty, můžete začít připravovat první email.

Jak už jsem uvedla, ten první email, který pošlete svému zákazníkovi, by měl vždy plnit úlohu připomenutí se. Zdůrazněte v něm, jak nebo při jaké příležitosti jste jeho kontakt získali a proč mu vlastně chcete psát. Nastiňte mu také, jak často máte v plánu ho obesílat. Je jedno, jestli to bude pravidelný newsletter nebo jen občasné informace k Vašim produktům.

V druhém emailu už můžete najet na svůj marketingový plán a začít posílat připravené informace. Pokud máte v plánu posílat pravidelný mailing, stanovte si takový interval mezi jednotlivými emaily, který budete potom schopni dodržet.

V případě, že budete posílat pravidelný newsletter, připravíte si vždy samostatnou hromadnou zprávu. Abyste si ulehčili práci, každou další hromadnou zprávu vytvořte tak, že zduplikujete tu předchozí a pouze přepíšete aktuální informace. Kromě úspory času docílíte toho, že všechny emaily budou mít shodný formát a příjemce ihned pozná, že email přišel právě od Vás.

Pokud připravíte pro své zákazníky sérii tipů, kterou obdrží každý po zakoupení určitého produktu, je výhodnější připravit si automat, který udělá většinu práce za Vás.

Jak na to prakticky

Pro lepší představu, jak by to mohlo vypadat, jsme připravili první dva emaily, které budou odeslány zákazníkům eshopu s elektronikou.

1. Email

Předmět emailu: Haló, jsme tady

Tělo emailu:

Dobrý den Tomáši,
jelikož jste si od nás koupil televizor značky SUPERVIZE a souhlasil se zasíláním zajímavých tipů na využití našich výrobků, dovolujeme si Vás oslovit a upozornit, že každý týden připravujeme a rozesíláme tipy, jak co nejlépe používat naše výrobky.
Každé úterní odpoledne tedy od nás obdržíte novou informaci o některém z našich výrobků. Věříme, že Vám to pomůže v jejich lepším využití.
Pokud budete mít jakýkoliv dotaz, neváhejte se obrátit na naši zákaznickou podporu na emailu podpora@supervize.xz nebo nám zavolejte na 111 222 333.
Těšíme se na Vás.
Za tým supervize.xz
Marek Anténka

2. Email

Předmět emailu: Víte, že se dá TV použít i na připojení k internetu?

Tělo emailu:

Dobrý den Tomáši,
připravili jsme pro Vás první tip z naší pravidelné rubriky.
Tento týden se budeme věnovat televizorům, které lze za určitých okolností připojit na internet. Pokud i Váš typ tuto funkci umožňuje, pojďme se podívat na to, jak ji k internetu připojit.
Existují v podstatě dvě možnosti. První z nich je připojení k domácí WIFI síti. V tomto případě je nutné, aby televizor měl buď zabudovaný WIFI adaptér nebo bude potřeba dokoupit externí. Druhou možností je připojení televizoru pomocí internetového kabelu. V takovém případě je zapotřebí, aby televizor měl také příslušný vstup s označením LAN. Podrobně se jednotlivým typům připojení budeme věnovat v dalších tipech.
Pokud si nejste jisti, jak připojení k internetu vyřešit konkrétně u Vašeho televizoru, obraťte se na naši zákaznickou podporu na emailu podpora@supervize.xz nebo nám zavolejte na 111 222 333. Naši operátoři Vám rádi poradí.
Těšíme se na Vás.
Za tým supervize.xz
Marek Anténka

Několik tipů na závěr

Nezapomeňte, že email marketing má svá pravidla.  Asi nejzákladnější a nejdůležitější je, že Vám zákazník musí dát se zasíláním emailů svůj souhlas, a Vy mu naopak na oplátku v každém emailu umožníte, aby se mohl z odběru kdykoliv odhlásit. Pokračujte v návodu Základní kódy do newsletteru – oslovení a odhlášení.

Nebojte se při přípravě emailů použít obrázky, barvy. Připravte si pro své emaily šablonu, díky které bude příjemci ihned jasné, od koho email dostal. Inspiraci najdete v článku Zaostřeno na obsah newsletteru.

Pokud je to možné, vkládejte například návody nebo obrázky přímo do textu emailu – raději než do příloh. Díky odkazům – například na stažení návodu – můžete daleko lépe získat představu o tom, kolik lidí email nejen otevřelo, ale také kliklo.

Sledujte statistiky odeslaných emailů. Pomohou Vám zlepšit výkon Vašich kampaní. Pokračujte v článku Měření úspěšnosti email marketingu.

Vyzkoušejte pomocníka pro budování databáze kontaktů a komunikaci se zájemci a zákazníky Clipsan. Otevřete si účet a posílejte emaily zdarma.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *