První kroky k optimalizaci WordPressu pro vyhledávače


První kroky k optimalizaci WordPressu pro vyhledávače

Publikování kvalitního obsahu je jednou ze strategií, jak získat nové zájemce, zákazníky a jak si vybudovat renomé a vlastní značku.

Vsadím se, že když už si dáte tu práci a napíšete článek, byli byste rádi, aby se dostal na obrazovku co nejvíce lidem.

Existuje víc než 7 cest, jak zvýšit návštěvnost, a jednou z nich je, že si vaše články, fotky, videa a e-booky najdou návštěvníci pomocí vyhledávačů.

Čtenáři a návštěvníci z vyhledávačů

Člověk zadá do Googlu nebo Seznamu svůj dotaz a dostane odpověď. Tuhle odpověď sice dává nepopsatelná černá krabička, ale vy ji můžete ovlivnit.

Můžete dostat svůj příspěvek mezi první výsledky vyhledávání a tím motivovat uživatele, aby se překliknul na vaše stránky.

Určitě už jste slyšeli pojmy jako SEO (zkratka Search Engine Optimization) nebo jeho českou podobu – optimalizace pro vyhledávače.

Nejde ani tak o pravidla, ale spíš o zkušenosti a techniky, díky kterým pomůžete svým stránkám ve vyhledávačích stoupat výš a výš. Tím pádem získáváte návštěvnost zdarma a to se (někdy) vyplatí.

82 % marketérů říká, že efektivita optimalizace pro vyhledávače roste. (zdroj)

Přiznávám, je to opravdu stručný pohled na tuhle problematiku, protože definovat SEO není účelem tohoto článku.

V tomto článku se budu věnovat základní optimalizaci stránek pro redakční systém WordPress, který napájí 29 % stránek na internetu (zdroj) a se svými 60 % ovládá trh redakčních systémů (zdroj).

Někteří uživatelé WordPressu a majitelé webových stránek na něm postavených si stále myslí, že Wordpress už je ve svém základu optimalizován pro vyhledávače. Bohužel to není pravda. 

Je potřeba udělat pár malých úprav, které zvládne nastavit skoro každý majitel stránek postavených na WordPressu.

Technická nastavení

Začneme u šablony

Šablona ve WordPressu není důležitá jenom pro krásu a estetiku, ale také pro roboty z řad vyhledávačů.

Šablon existuje velké množství a když se budete řídit jenom tím, co je vidět, tak můžete šlápnout vedle.

Jde totiž o HTML kód, který stránky zobrazuje. Některé šablony takový kód mají optimalizovaný pro vyhledávače, jiné ne.

Problém bývá i se stavebnicemi, pomocí kterých si sice svůj web postavíte, ale ve výsledku máte krásný web a musíte platit za to, aby se na něj dostali návštěvníky.

Takže vybírejte pečlivě.

Jestli to s optimalizací myslíte vážně, tak si nechte vytvořit šablonu na míru, nebo využijte šablony postavené na frameworku Genesis. Je to nejrozšířenější systém šablon pro WordPress a je na něm postaveno přes 700.000 webů (zdroj).

Plugin na optimalizaci

Správný SEO plugin pomůže nastavit potřebné vlastnosti stránek a blogu tak, aby vyhledávače měli dobré informace.

Také díky němu můžete ovlivnit to, jak se bude daná stránka nebo příspěvek zobrazovat ve výsledcích vyhledávání.

Pluginů jsou mraky, ale takový zlatý standard, který doporučuji i já, je WordPress SEO by Yoast. Dobrá zpráva je, že je zdarma. Tady na blogu využívám SEO Ultimate, ale ten je pouze placený.

Až si SEO plugin nainstalujete, má už nějaké základní nastavení. To je ale jen opravdu základ. A musíte ho ještě nastavit.

Po instalaci nově najdete v administraci každého příspěvku a každé stránky možnosti pro nastavení SEO. To je místo, kde ovlivníte zobrazení svého článku ve výsledcích vyhledávání.

Nastavení SEO u článku nebo stránky

Tady vyplníte titulek (Title Tag) a popis (Meta Description).

Když popis nevyplníte, ve výsledcích vyhledávání se pod titulkem objeví první řádky z textu stránky. To nemusí být nejlepší, protože v článku máte určitě nějaký úvod, který nemusí hned odhalit samotný obsah příspěvku. Vy musíte návštěvníka navnadit, aby mezi všemi výsledky vyhledávání klikl právě na ten váš.

Takto potom vypadá článek z blogu ve výsledcích vyhledávání.

Zobrazení výsledku vyhledávání

Rychlost webových stránek

Velký vliv na hodnocení stránek u vyhledávačů má i rychlost jejich načítání.

A když se stránky načítají pomalu, vadí to všem – návštěvníkům, vyhledávačům i vám.

Začněte tím, že si stránky otestujete. Nemyslím tím, že si na svém počítači zadáte adresu svého webu a šup, stránky jsou načtené. To by nebylo nejšťastnější řešení. Pokud totiž používáte běžný prohlížeč, tak ten si stránky ukládá do mezipaměti a podruhé je vždy načte okamžitě.

Raději sáhněte po nějakém on-line nástroji. Jsou zdarma.

Vyzkoušejte WebPagetest.org, kam zadáte URL adresu svých stránek nebo blogu, vyberete oblast a spustíte test. Pokud se s výsledkem dostanete pod 2 sekundy, je to v pořádku.

Také se podívejte na Google PageSpeed Insights. Opět zadáte adresu a Google odpoví, jak to vypadá na počítači a jak na mobilu.

Google navíc přidá i tipy, jak stránky zrychlit. A ty tipy jsou fakt dobré, i my jsme díky nim zrychlili tento blog.

Důvodů pomalého načítání mohou být mraky. Od špatné šablony přes zbytečné šablony a pomalý hosting až k velkému množství obrázků, u kterých není optimalizovaná velikost.

Celý WordPress můžete zrychlit třeba pomocí cachovacího pluginu W3 Total Cache.

Optimalizace obsahu

Technologie a všelijaká nastavení jsou jedna věc, ale o co jde doopravdy je samotný obsah stránek a o to, jestli obsahuje klíčové slovo.

Klíčové slovo?

To je to, co člověk zadává jako dotaz, když něco hledá. Třeba „hypotéka“.
Často to není jedno slovo, ale sousloví. Třeba „nejvýhodnější hypotéka“.

A když vyhledávač najde shodu mezi klíčovým slovem, které zadal člověk do vyhledávače a tím, co máte na stránkách, tak máte vyhráno.

Optimalizace obsahu spočívá v tom, že svůj obsah přizpůsobíte tomu, co lidé vyhledávají.

Titulky

Z pohledu SEO mají titulky na webových stránkách a v příspěvcích obrovský význam. Takže se na svém webu naučte používat titulky a nadpisy.

Máte na výběr od nadpisů s označením H1 až po H6. Je to HTML značka a znamená H jako Headline (česky titulek) a pak následuje priorita.

Název článku nebo stránky musí mít vždy nadpis H1. Ten je pro vyhledávače nejdůležitější a určitě musí obsahovat klíčové slovo. Pokud do nadpisu klíčové slovo nedáte, už ani dál psát nemusíte.

Dále následuje H2. Tak označíte jednotlivé kapitoly článku. Třeba teď jsme v kapitole „Optimalizace obsahu“. I tento nadpis je pro vyhledávače důležitý a sledují ho.

Pak pokračujete v psaní a když potřebujete dát další podnadpis, použijete ještě H3. Třeba teď mluvím o „Titulcích“.

K úrovním 4-6 se většinou nedostanete, ale kdo ví. 🙂

Každopádně vždy si dejte pozor na to, aby šly titulky za sebou podle priority. Nejdřív 1, pak 2, pak 3.

Když prioritu přeházíte, např. H2, H1, H3, tak budiž pochválena vaše kreativita, ale roboti budou zmatení a neodmění vás vysokou pozicí.

Obrázky

Nezapomínejte na svých stránkách i v příspěvcích na obrázky a fotky. Oživí nejen samotný text, ale jsou důležité i z pohledu optimalizace pro vyhledávače.

Jeden obrázek vydá za tisíc slov, a tak lidé vyhledávají na Googlu i Seznamu podle obrázků.

Třeba já jsem hledal „plovák“ pro svého syna, kterého učím plavat. Tušíte, kde jsem pak nakoupil?

Vyhledávání v obrázcích na Seznamu

Vyhledávání v obrázcích na Seznamu

Základ je u obrázků hlavně velikost a formát. Velké nezkomprimované obrázky zbytečně snižují rychlost webu a prohlížeče s nimi neumí moc dobře pracovat.

V případě formátu máte na výběr ze dvou možností. Pokud máte obrázek ve formátu PNG, tak jeho kvalita je maximální, ale velikostně je větší. Rozhodně tento formát nedoporučuji na fotky.

Obrázky ve formátu JPEG jsou na tom velikostně dobře. Platí, že čím nižší kvalita, tím menší velikost.

Velikost máme, ale před tím, než obrázek nahrajete do „Mediálních souborů“ svého WordPressu, zastavte se.

I název souboru je totiž důležitý. Pojmenujte ho podle jeho obsahu a místo nic neříkajícího „obrazek01.jpg“, ho pojmenujte třeba „statistiky-hromadne-zpravy.jpg“.

Teď už ho můžete vložit do textu, ale ještě stále není hotovo.

Doporučuji vyplnit alternativní popis (vlastnost „alt“). Je to jméno, pod kterým si vyhledávač obrázek uloží. Takže do něj nezapomeňte vložit také klíčové slovo.

Název souboru a alternativní podpis je sice v příspěvku nebo na stránce neviditelný, ale roboti ho vidí.

Příklad nastavení alternativního textu

Příklad nastavení alternativního textu

Tvorba odkazů

Internet je síť stránek propojených odkazy. Všechno, na co klikáte, je nějaký odkaz.

Z pohledu optimalizace stránek máte dva typy odkazů. Víc se o nich dozvíte za moment, teď jenom řeknu to, proč jsou odkazy důležité.

Zjednodušeně řečeno s každým odkazem získává stránka, na kterou odkaz směřuje, další body. A čím víc bodů, tím lépe.

Ale nemyslete si, že když na vaše stránky bude odkazovat 100 uměle vytvořených pochybných webů, tak máte vyhráno. Naopak. Za odkazy z „divných“ stránek můžete být dokonce penalizováni.

Celé této vědě se říká „linkbuilding“ a teď máte možnost, se o ní trochu dozvědět.

Zpětné odkazy

První typ odkazů jsou ty, které na vaše stránky směřují z jiných stránek – to jsou inbound links – česky se jim říká zpětné odkazy.

Zpětné odkazy přidávají body stránce, na kterou odkazují, i celé doméně. Platí, že čím víc jich získáte, tím lépe. Ale důležitější než kvantita je kvalita.

Odkaz ze stránek, které jsou pro vyhledávač autoritou, vám dá víc než několik odkazů z „menších“ webů.

Zpětné odkazy můžete získávat z katalogů (nic moc), sociálních sítí, různých diskuzí a také od spřátelených webů z vašeho oboru.

Ta poslední možnost je ideální. Jednak proto, že jsou to stránky tématicky podobné těm vašim. To je pro vyhledávače důležité. Druhak proto, že jsou to běžné stránky, kam chodí lidé, a získáte z nich návštěvnost.

Interní odkazy

Odkazy, které vložíte na své stránky a odkazujete na jinou stránku svého webu, jsou interní. Příkladem může být tento odkaz na jiný příspěvek na tomto blogu: 7 častých chyb SEO optimalizace ve WordPressu.

V rámci svého webu dáváte body té stránce, na kterou odkazujete. Upřesňujete tak strukturu svého webu a roboti díky tomu poznají, co je důležité a co méně.

Interní odkazy jsou extrémně důležité z pohledu pokročilých SEO strategií. Sám používám „Obsahové huby“ a „Pilířové příspěvky“, ale to je nad rámec tohoto článku. O tom někdy příště. (Takové malé šťouchnutí, abyste se přihlásili k odběru novinek. 🙂 )

Každopádně pro sledování interních odkazů potřebujete placenou verzi pluginu WordPress SEO by Yoast nebo si jednotlivá propojení načrtnout na papír.

Pusťte se do toho hned

Pryč jsou doby, kdy si webové stránky mohly dovolit jen velké firmy. Dnes už své stránky a blogy mají i střední, malé firmy i drobní živnostníci. Dokonce i „částěční“ podnikatelé.

Nemáme týmy ajťáků, kteří tyhle věci řeší. (Často dlouho a z pohledu marketingu blbě.) Většinu si dokážeme udělat sami, rychle a správně.

Stejně tak se mění i problematika optimalizace pro vyhledávače. Už nepotřebujete geeka, který nedělá nic jiného než, že ladí kód stránek. (Popravdě on nepotřebuje vás, protože jinde mu platí násobně víc.)

Cílem vyhledávačů je nabízet co nejlepší výsledky na dotazy uživatelů. A tak na první místa vyhledávače zařazují takové stránky, které jsou oblíbené, navštěvované a na kterých to žije.

A samozřejmě jsou také správně optimalizované.

Takže si zkontrolujte nastavení svého WordPressu podle následujícího kontrolního seznamu…

 

Jak je návštěvnost z vyhledávačů důležitá pro vás?

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.