Vytvořte a odešlete první emailový newsletter


Váš první odesílaný emailový newsletter by v žádném případě neměl být prodejní.

První email má být připomenutím toho, kdo jste, jaké výrobky nebo služby poskytujete, a informovat příjemce o tom, že mu hodláte v daných intervalech zasílat zpravodaj své firmy. Protože ne každý z Vaší databáze si Vás bude pamatovat. Nejprve je potřeba vybudovat si s příjemci pozitivní vztah. Teprve potom se věnujte prodejnímu obsahu.

Soustřeďte se na obsah

Ten by měl být jasný a stručný, přehledný, ne moc dlouhý.

  1. Zaměřte se na výběr předmětu emailu. Možná si to nemyslíte, ale dobře zvolený předmět emailu je první krok k úspěšnému přijetí u čtenáře. Musí příjemce motivovat k tomu, aby email otevřel.
  2. Rozhodně nesmíte ani opomíjet grafickou stránku svého emailu. Pečlivě si vybírejte fotky, obrázky, a pokud máte možnost, nebojte se použít video. Je obecně známo, že lidé neradi čtou dlouhé texty, video je tedy příjemnou alternativou.
  3. Nezapomínejte na odkazy, které čtenáře navedou na Vaše webové stránky případně jiná místa na webu, kde najdou to, co jste jim v emailu nabídli. Odkazy je vhodné vkládat na začátek i konec emailu. Díky obsaženým odkazům budete potom schopni zjistit, jak je Váš email úspěšný.
  4. Nebojte se používat odkazy na sociální sítě. Pokud čtenáře zaujmete svým emailem a dáte mu možnost Váš email sdílet, může Vás mile překvapit, kolik nových zájemců získáte k odběru pomocí Facebooku, Google+ atd.
  5. Na konci prvního i každého dalšího mailingu nezapomeňte umístit odkaz k odhlášení z odběru dalších zpráv. Pokud připojíte i informaci o tom, na jakém základě email zasíláte, je to jenom dobře. To vše zvyšuje důvěru odběratele ve Vás a Vaše produkty.

S šablonou i bez

Mít graficky vyšperkovanou šablonu je určitě super, ale nemusíte ji mít hned u prvního emailu. Přeci jen Vás bude taková šablona něco stát. Pro začátek Vám postačí vhodně pracovat s textem, vkládat do něj odkazy, obrázky.

Řekněte příjemci, co má udělat

Nezapomeňte do emailu vložit jasnou výzvu k akci. Co má příjemce po přečtení udělat. Například:

  • Zaregistrujte se a vyzkoušejte náš produkt
  • Klikněte a podívejte se na video
  • Zavolejte nám
  • Klikněte a stáhněte si …

Kam s přílohou

Pokud to není nezbytně nutné, vše dávejte do obsahu emailu. Pokud chcete příjemci odeslat nějaký dokument, raději ho vložte formou odkazu do samotného textu. Díky tomu budete moci ve statistikách sledovat, kolik příjemců si ho stáhlo. Pokud ho vložíte do přílohy, nic se nedozvíte.

Připravený email před odesláním otestujte

Před tím, než email odešlete do světa, otestujte, jestli se zobrazuje tak, jak má, jestli odkazy vedou, kam mají, atd. Pošlete nejdříve testovací email sobě. Díky tomu doladíte poslední detaily. Pokud jste spokojeni s výsledkem a vše funguje, můžete email poslat naostro.

Když s email marketingem teprve začínáte, první připravený email neposílejte ihned na celou databázi. Vyberte si pouze část, a té svůj první email odešlete. Pak můžete připravit jinou variantu emailu a zase ji odeslat další části. Porovnejte odezvu na jednotlivé verze. Až získáte jistotu, s klidným svědomím začněte obesílat celou databázi.

Jak často a kdy odesílat?

Frekvence Vašich emailů by měla být pravidelná. Díky tomu budou Vaši příjemci emaily očekávat, a pokud je jejich obsah přínosný, také pravidelně číst. Neslibujte příjemcům, že jim emaily budete posílat každý týden, pokud víte, že nebudete mít čas každý týden připravit hodnotný obsah.

A jaký je nejlepší den a hodina pro odesílání emailů? To je otázka za milion. Sami vlastním testováním přijdete na to, jaký den zvolit.

Testujte

S tím, abyste našli ideální čas odesílání, zjistili, na jaké předměty emailu příjemci lépe reagují a dalšími informacemi Vám může pomoci A/B testování. Při něm připravíte dvě varianty jednoho a téhož emailu, které se budou lišit pouze v jednom parametru. Například předmětu emailu. Rozdělíte své příjemce na dvě skupiny a každé skupině odešlete jednu variantu. Ve statistikách pak zjistíte, který předmět emailu přinesl lepší výsledky a podle toho se zařídíte při příští odesílce.

Druhou variantou je, že z databáze vyberete pouze testovací skupinu, kterou rozdělíte a rozešlete dvě varianty. Poté tou variantou, která přinesla lepší výsledky obešlete zbytek databáze. Více o tom, A/B testování funguje se dozvíte v našem článku „A/B testování v email marketingu“

Nezapomeňte

  • vždy mějte souhlas s odesíláním
  • dbejte na hodnotný obsah
  • využívejte obrázky, videa, odkazy
  • dejte příjemcům možnost odhlášení
  • označte každý email jako obchodní sdělení
  • sledujte statistiky

 

Více o tom, jak připravit email, se dočtete v našich článcích:

„8 tipů jak připravit text, který prodává“

„Připravujeme první newsletter“

Pusťte se hned do práce a připravte první newsletter. Pomoci Vám k tomu může náš praktický návod „První krůčky u hromadných zpráv“.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.