Máte ve své databázi desítky, stovky nebo snad i tisíce kontaktů? To je super, ale jak s těmito kontakty pracujete? Máte je rozdělené do skupin nebo jsou všechny na jedné hromadě?

V Clipsanu máte možnost kontakty rozdělit do různých skupin, aby práce s nimi byla jednodušší. Co je ale důležitější, díky správě jednotlivých skupin můžete odesílat svým zákazníkům emaily šité na míru. Díky tomu bude Váš email marketing efektivnější a získáte tak více objednávek.

Jak to vypadá z pohledu zákazníka

Zná to každý. Každý den se objeví v emailové schránce spoustu emailů, které jsou plné zaručených informací, senzačních akčních nabídek atp. Většinu jich ale příjemce stejně přejde bez povšimnutí nebo je rovnou smaže. Otevírají pouze ty, které jsou pro ně zajímavé nebo je chtějí vidět. Je proto potřeba zajistit, aby emaily, které odesíláte svým kontaktům byly cíleně zaměřené na jejich zájem. V tom Vám pomůže třídění kontaktů do jednotlivých skupin a v rámci skupin ještě označování štítkem.

Jak kontakty roztřídit

Kontakty je dobré třídit do skupin podle oborů Vaší činnosti. Každý obor rovná se jedna skupina. Vyvarujte se toho, vytvořit si více než 10 skupin, protože potom o nich ztratíte přehled a bude to pro přípravu Vašich emailů spíše přítěží. Pokud potřebujete kontakty roztřídit ještě třeba podle zájmů o konkrétní produkty, raději k tomu využijte možnost označení štítky.

Pro pravidelné činnosti (např. odesílání newsletteru) je vhodné si vytvořit skupinu. Pro nepravidelné činnosti (např. mimořádnou vánoční nabídku) raději vytvořte štítek. 

Důležité upozornění: každý kontakt může být zařazen do více skupin.

Jak na to prakticky

Správu skupin najdete v menu pod položkou „Kontakty“ a dále pak „Správa skupin“. Zobrazí se Vám seznam všech Vámi vytvořených skupin. Novou skupinu vytvoříte kliknutím na „Vytvořte novou skupinu“, pak vyplníte název skupiny a případně také zdroj, ze kterého se kontakty do Vašeho seznamu dostaly.

Formulář na vytvoření skupiny
Formulář na vytvoření skupiny

Vytvořte si následující 3 skupiny:

  1. zájemci
  2. newsletter
  3. zákazníci

Zájemci

Do skupiny zájemci zařadíte kontakty, které se do Vaší databáze dostali díky magnetu na zájemce, který máte na svých webových nebo zachytávacích stránkách. Takovým magnetem může být ebook, který nabídnete zdarma výměnou za email, série několika zajímavých tipů v rámci Vašeho oboru atd. Poté, co návštěvník Vaší stránky projeví o nabídku zájem, automat ho provede celým procesem a odešle mu sérii tipů, ebook ad. Nadefinujte tento automat tak, aby po skončení došlo k převedení kontaktu do skupiny „newsletter“.

Newsletter

V rámci této skupiny zasíláte kontaktům pravidelný newsletter. V této skupině kontakty zůstanou do doby, než se rozhodnou pro koupi některého z Vašich produktů. V tom okamžiku zařaďte kontakt také do skupiny zákazníci.

Zákazníci

V této skupině můžete se zákazníky dále pracovat. Pokud je to potřeba, pošlete jim doplňující údaje k zakoupenému produktu, můžete jim zasílat informace k novým výrobkům souvisejícím s jejich nákupem atd. Zároveň tento kontakt bude i ve skupině newsletter, protože i Vašim zákazníkům je dobré posílat pravidelné informace.

Comments

  1. Pingback: První krůčky v Clipsanu - Centrum podpory pro Clipsan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *