Spamy: Shit Posing As Mail


Photo Credit: buggolo cc

Photo Credit: buggolo cc

Známe je všichni. Ráno přijdete do práce, otevřete si poštu a mezi důležitými zprávami máte plno nesmyslných zpráv, kterým ani nerozumíte. Většinou jsou přeloženy do špatné češtiny automatickým překladačem anebo jsou přímo anglicky. Nedávají smysl. Jen po Vás někdo něco chce. Nabízí Vám Viagru nebo Cialis za dolar, zaručené tablety na hubnutí, zvětšení penisu či prsou, seznámení s ruskou sexy dívkou nebo neodolatelnou finanční nabídku v podobě převedení peněz na Váš účet po právě zemřelém podnikateli či majiteli diamantových dolů. Některým se zasmějete, nad některými nechápavě kroutíte hlavou a jiné rovnou mažete. Říkáte si, kdo to vlastně posílá? Kde vzali moji adresu? Ať už jí mají odkudkoliv, většinou se jich nezbavíte a musíte se zkrátka smířit s tím, že je budete dostávat stále. Můžete jen doufat, že omylem nekliknete na odkaz, který se tváří jako seriózní mms zpráva od Vašeho operátora – jen s nepatrným rozdílem adresy odesílatele, a tím si nezavirujete počítač.

Spamy štěstí nepřinesou

Spam je nevyžádané sdělení, nejčastěji ve formě reklamních emailů, které se masově šíří internetem. Původně se používaly spamy jen za účelem reklamy, ale dnes, jak určitě víte z vlastní zkušenosti, obsahují různé řetězové dopisy nabízející finanční provize, zaručené návody na štěstí či na hubnutí. Pokud jste někdy neodolali nabídce na mobilní telefon zdarma či nekonečné štěstí a odeslali byť jen jeden jediný email deseti svým přátelům, vězte, že Vaše adresa skončila právě v adresáři některé ze společností rozesílající spamy.

Co s tím? Pomoci, aby Vám už spamy nechodily, se nedovoláte. Ve spamu je totiž zpravidla uvedena falešná zpáteční adresa. Má to jediný důvod. Rozesílání spamu je bráno jako obtěžování, je to trestné a kdo spamy rozesílá, může být i postižen odpojením internetu. Členství České republiky v EU sice přineslo v boji proti spamu výhodu, díky které je možné postihnout odesílatele obchodního sdělení v případě, že firma či subjekt sídlí v některé ze zemí EU. Většina spamu však přichází z jiných částí světa a vymáhání práva je proto prakticky nemožné.

Photo Credit: Yandle cc

Photo Credit: Yandle cc

Spamy nám prostě komplikují život. Jak osobní, tak pracovní. A protože sami nejlépe víte, jak na Vás zmíněné nabídky působí, nemyslete si mylně, že rozesílání Vašich reklamních sdělení na nevyžádané adresy naopak zaujme. Ignorujte nabídky firem nabízející zaručené databáze desítek tisíc koupěchtivých zákazníků. Za prvé nic takového neexistuje a za druhé riskujete trestní postihy a žaloby. V lepším případě skončí Vaše dopisy nepřečtené a v koši společně s nabídkou na zvětšení penisu.

Někdy méně znamená více

Existuje spousta jiných a lepších cest, jak si najít své zákazníky. Snažte se sami a bez pomoci. Jen tak si vytvoříte vlastní databázi kontaktů, jejichž majitelé Vám sami dají souhlas, abyste jim své reklamní emaily mohli zasílat. Nejspíš na začátku nebudete okamžitě rozesílat tisíce zpráv, ale můžete se být jisti, že lidé, kteří Vaše emaily dostanou, je dostávat chtějí, budou je číst a hlavně je bude zajímat obsah. Na trhu je řada programů, které Vám k získávání emailových adres pomůžou.

Jedním z uživatelsky velmi příjemných je i náš Clipsan. Na jeho stránkách se dozvíte, jak nejsnáze vybudovat svou databázi a jak udělat z návštěvníků Vašich stránek své zákazníky. Jak na to Vám poradí i náš článek „Jak začít s email marketingem“.

Jedna z nejčastějších frází objevujících se ve spamech říká, že na velikosti záleží. V tomhle případě dejte ale raději přednost kvalitě databáze před její kvantitou.

Dostali jste někdy SPAM, který Vás pobavil? Šup s ním do komentářů!

 

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Tereza Hofreitrová

Nejnovější příspěvky autora Tereza Hofreitrová (zobrazit všechny)

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.