Připravujeme první newsletter


Asi každý z nás odebírá nějaký newsletter, který nám někdo posílá… Rozesílání informací emailem je v dnešní době jedna z efektivních možností, jak být pravidelně v kontaktu se svými zákazníky. Vytvořit zpravodaj není na první pohled nic složitého, pokud ale chceme, aby byl úspěšný a splnil naše cíle, je potřeba se jeho tvorbě věnovat a dodržet několik pravidel. Pojďme se tedy společně podívat, jak vytvořit newsletter.

Co je to newsletter?

V překladu slovo newsletter znamená elektronický zpravodaj. Pro nezasvěcené ho můžeme pojmenovat jako informační e-mail. Většina firem a podnikatelů dávají raději přednost rozesíláním těchto emailů před vytištěními letáky. Důvod je jednoduchý – jde o efektivnější a pro mnohé hlavně levnější způsob, jak upozornit na sebe, svoji značku a produkt.

Jde jen o to zvolit správný obsah emailu. Může se jednat o propagaci vašeho produktu, novinek na trhu, různé obchodní akce a slevové kupóny, speciální nabídky atd.

Nejdříve však musíte na rozesílání svých informačních emailů získat svolení od příjemců. Za prvé, nemáte-li svolení, je to protizákonné, je to bráno jako spam a rozhodně s tímto postupem žádnou důvěru ve svou značku nevytvoříte. Svolení a registraci získáte na svých webových, zachytávacích popřípadě přistávacích stránkách pomocí kontaktního formuláře. Jestliže podnikáte v rozvětvenějším oboru, nebo se zabýváte odlišnými produkty, určitě pro vás bude cennou informací a radou to, že je dobré si získané kontakty rozdělit do různých skupin. Můžete si tedy vytvořit informačně rozdílné emaily, které pak následně rozešlete těm správným příjemcům.

Pojďme se podívat na obsah elektronického zpravodaje

Před prvním odesláním newsletteru byste si měli určit frekvenci rozesílání. Je totiž potřeba, aby jednotlivé „díly“ tohoto zpravodaje odcházely v pravidelných intervalech. Tím si lépe získáte pozornost zákazníka, protože pokud mu pravidelně zasíláte hodnotný obsah, časem si na něj zvykne a bude se na něj těšit. Zůstanete tak lépe v jeho povědomí, než když zašlete newsletter jednou za půl roku a pak zase dlouho nic. Obvykle je využívána frekvence týdenní, čtrnáctidenní, měsíční. Častější zasílání může působit nepříjemně a povede k odhlášení z dalšího odběru.

Velkou pozornost věnujte také nadpisu, tedy předmětu emailu. Někdy je vhodné, aby tento předmět byl u každého emailu stejný. Díky tomu příjemce ihned pochopí, kdo email odesílá a s větší pravděpodobností tento email otevře. Ale určitě to neplatí vždy.

Část newsletteru značky Horsefeathers, celý najdete tady

Část newsletteru značky Horsefeathers, celý najdete tady

Vzhledem k tomu, že zpravodaj by měl pravidelně informovat o novinkách a akcích vaší firmy nebo oboru, je důležité zaměřit se na jeho obsah. Každý newsletter by měl mít pouze jedno hlavní téma, které bude tvořit největší poměr celého obsahu. V každém díle můžete posílat např. i přehled důležitých termínů, kalendář nadcházejících akcí ad. Tyto informace by však měly být pouze doplňkové a neměly by narušovat hlavní informace. V některém z dalších článků se podíváme na konkrétní příklady struktur jednotlivých odesílaných newsletterů.

Při přípravě obsahu se vyhněte dlouhým celistvým textům. Ty s největší pravděpodobností nikdo číst nebude. Informace o daném tématu je vhodné dělit do odstavců, používat odrážky a případně číslování. Do textu průběžně vkládejte obrázky, videa a odkazy. Odkazy mohou být na zajímavé články na blogu, které se k tématu vztahují, odkazy na partnerské weby, odkaz na registraci v případě zájmu o více informací o službě. Tyto odkazy je vhodné vkládat na různá místa obsahu a tím snadno zjistíte, jestli příjemci přečetli zpravodaj celý, nebo v jakých místech nejčastěji odcházejí, na jaké odkazy klikají nejvíce. Pokud v newsletteru prezentujete nový výrobek, službu nebo technologický postup, je vhodné natočit o tom video, než toto popisovat v textu.

Grafická podoba je určitě taky důležitá. Na druhou stranu, pokud posíláte informace, které jsou pro čtenáře zajímavé, nezáleží až tak na tom, jestli grafika každého emailu je úplně vyšperkovaná nebo jste si ji vytvořili sami „na koleně“. Pokud využíváte k odesílání newsletterů speciální nástroj k tomu určený, můžete si vybrat z připravených šablon, případně si sami šablonu vytvořit. Na druhou stranu by ale váš zpravodaj měl vypadat profesionálně, příjemně. Je potřeba tedy zvolit optimální hranici.

Už ze zákona vyplývá, že každý email posílaný firmou by měl být označen jako obchodní sdělení. Tuto informaci můžete uvést v patičce každého jednotlivého emailu. Nezapomínejte na konec každého dílu zpravodaje vložit odkaz na možnost odhlášení z dalšího odběru. Je to sice vždy nepříjemné, když se někdo odhlásí, ale s tímto je potřeba se smířit. Z toho důvodu je potřeba databázi příjemců průběžně doplňovat. Na druhou stranu i tlačítko na odhlášení pro nás má svůj význam.

 luc Legay  cc

Photo credit: luc Legay cc

Počet odhlášených kontaktů je pro nás vodítkem, jestli zasíláme hodnotný obsah. Jestli nám po odeslání třech dílů zpravodaje zbude v databázi pouze třetina původních kontaktů, je něco špatně. Buď neposíláme hodnotný obsah, který příjemci něco dá, dále můžeme odesílat informace špatné skupině kontaktů, nebo ho posíláme příliš často. I tohoto tlačítka se tedy dá využít pro zkvalitňování naší práce. Pokud se o odhlašování a těchto údajích chcete dozvědět více, podívejte se na náš článek „Přišel čas k odhlášení z odběru Vašich zpráv“. V tomto článku najdete i nejlepší odhlašovací stránku.

Výhodou elektronického zpravodaje oproti běžnému tištěnému je kromě nákladů také to, že můžeme měřit jeho výkon. Ze statistik můžeme zjistit, kolik příjemců email otevřelo, kolik si stáhlo přiložený materiál, přehrálo video, kliklo na odkaz, zaregistrovalo se, případně zakoupilo nabízený výrobek nebo službu. Stejně tak sledujeme i statistiku odhlášených kontaktů. Všechny tyto získané údaje poté můžeme analyzovat a získané údaje potom využít k zefektivnění výkonu odesílaných newsletterů. Byla by tedy chyba tyto údaje vůbec nesledovat anebo si z nich nevzít ponaučení do dalších zpravodajů.

Co říct závěrem

Pojďme si shrnout to nejdůležitější, co je potřeba mít na paměti, než začnete newslettery odesílat:

  • vždy mějte souhlas s odesíláním
  • jednotlivé díly zasílejte pravidelně
  • soustřeďte se vždy jen na jedno téma
  • dbejte na hodnotný obsah
  • využívejte obrázky, videa, odkazy
  • dejte příjemcům možnost odhlášení
  • označte každý newsletter jako obchodní sdělení
  • sledujte statistiky

Jaké zkušenosti máte s odebíráním zpravodajů?
Odebíráte nějaký opravdu zajímavý newsletter, který by mohl zaujmout i ostatní?
Podělte se o něj s námi.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Petra Langová

Zákaznická podpora v Clipsan
Petra je absolventkou ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze a rodilá Plzeňačka. V Clipsanu se stará o zákazníky a pomáhá jim, kdykoliv potřebují poradit nebo nasměrovat.

Sdílejte

3 komentáře





Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.