Jak připravit reklamní video, které promění diváka na zákazníka


Jak připravit reklamní video, které promění diváka na zákazníka

Video je úžasně efektivní marketingový nástroj, a přesto jeho sílu drtivá většina firem stále přehlíží. Přitom video může mít na svých stránkách i každá malá firma nebo volnonožec.

Pomocí videí jednoduše představíte své produkty nebo služby. Pomůžete návštěvníkům stránek s rozhodnutím, jestli jste pro ně tím pravým dodavatelem, prodejcem nebo poskytovatelem nějakého řešení.

V tomto článku se podíváme na to, co od videa můžete očekávat. Ukážu vám ověřený způsob sestavení scénáře a přidám několik tipů k samotnému natáčení. A inspirujete se i 3 ukázkami videí z různých oborů.

Tak jdeme na to…

Není video jako video

Videa jsou fenoménem dnešní doby a dá se říct, že jsou na ně zvyklí všichni. Když se podíváte na svůj profil na Facebooku, tak téměř každý druhý příspěvek je video. YouTube je stále druhý nejnavštěvovanější web. (Zdroj Alexa.)

Pokud na vaše stránky přijde parta návštěvníků a budou mít na výběr, tak si valná část si raději přehraje video, než by se začetla do textu na stránce „O nás“.

Ale když to video bude nudné, tak je to horší než ten text. Na firemních stránkách totiž můžete najít různé typy videí:

  • Třeba produktová videa, která se věnují jednomu konkrétnímu produktu a představí ho.
  • Nebo nejrůznější návody, tipy jak použít produkt.
  • Nebo prezentace z proběhlých akcí a veletrhů.
  • Nebo pomalá, únavná ukázka toho, jak to ve firmě vypadá.
  • Nebo více či méně pompézní video vizitka – ještě nudnější alternativa nudného „O nás“.

Ale dnes se chci zaměřit na reklamní video, které vám pomůže získávat zákazníky a klienty.

Co vám reklamní video přinese?

Reklamní video má jeden zásadní úkol – ukázat během několika minut úplně cizímu člověku, že mu vaše firma pomůže vyřešit problém, který ho trápí.

Ale rovnou zapomeňte na to, že celé video bude o tom, že jste nejlepší, nejlevnější, nejrychlejší a další samochvála. Dlouho bychom hledali firmu, která taková není. Takže to může říkat i váš konkurent a hlavně: Nikoho to nezajímá. 🙂

Vezmeme to z pohledu návštěvníka stránek. Ten na vaše stránky dorazil buď náhodou nebo něco řeší. Ty náhodné kolemjdoucí necháme pro tuhle chvíli bloudit a soustředíme na ty, kteří něco řeší.

Když někdo hledá řešení svého problému, zajímají ho řešení. Daleko víc užitku mu přinesou informace o tom, čím se zabýváte, jaké produkty poskytujete, jak by případná spolupráce vypadala, jakým stylem pracujete. Díky tomu si může udělat představu o tom, jestli jste pro něj ten správný partner. Případně jestli jste takzvaně na stejné vlně. A třeba vám dokonce uvěří, že jeho problém dokážete vyřešit.

Realitní makléř musí přesvědčit majitele nemovitosti, o tom, že dokáže jeho dům prodat rychle, za dobrou cenu, a majitel se nebude muset o nic starat.

Výživový poradce musí přesvědčit věčné dietáře o tom, že jediná cesta k jejich vysněné postavě je správně sestavený jídelníček s koučem po boku.

Majitel společnosti zajištující internetové připojení musí přesvědčit případné zájemce, že právě to jejich připojení je dobré díky tomu, že používají nejnovější technologie, pravidelně testují rychlost a tak dále.

Ve videu tedy musí zaznít jasné argumenty o tom, proč právě spolupráce s vámi je to pravé ořechové.

Pokud se pro natočení videa rozhodnete, super. Ale ještě před tím, než na kameře zmáčknete REC, je potřeba udělat několik věcí.

Stanovte si cíl

První a zároveň nejdůležitější otázka je: „K čemu to video točíte?“

Jestli chcete natáčet video kvůli představení společnosti, abyste se cítili dobře, tak to natočte jakkoliv chcete, protože to děláte kvůli sobě a ne kvůli zákazníkům.

Naopak pokud chcete získat zákazníky, tak hned v dalším bloku najdete efektivní scénář, který vám přivede nejednoho klienta.

Každopádně si odpovězte si na následující otázky:

  • Co je cílem videa?
  • Pro koho je video určeno?
  • Co má divák po shlédnutí videa udělat?

Příklad odpovědi:

  • Získávat více registrací k vyzkoušení aplikace.
  • Pro podnikatele, kteří prodávají na internetu.
  • Registrovat se do 14 denního testovacího účtu zdarma.

Nebo:

  • Získávat více poptávek po spolupráci.
  • Pro majitele nemovitosti, kteří ji chtějí prodat.
  • Vyplnit kontaktní formulář.

Tak, cíl už máte, tak můžete pokročit ke scénáři.

Dobrý scénář je základ

Vytáhnout kameru a začít točit zní dobře, ale správně sestavený scénář je minimálně polovina úspěchu.

Při přípravě scénáře si v klidu uspořádáte své myšlenky. Připravíte si základní body, které pak můžete rozepsat podrobně. Nemůže se pak stát, že zapomenete na nějaké důležité informace, které by měly ve videu zaznít.

Podívat se na své podnikání z nadhledu může být možná pro někoho (ehm, pro téměř každého) problém. Ale dá se to obejít. Zeptejte svých stávájících zákazníků, proč se rozhodli ke spolupráci s právě vámi. Čeho si na vašich produktech cení? Co se jim na spolupráci s vámi líbilo?

Třeba tak získáte několik argumentů, které využijete jak ve videu, tak v dalších marketingových aktivitách.

Struktura scénáře

Existují mraky scénářů a způsobů jak točit videa, ale když chci získat zákazníky, tak nejjednodušší je použít model Problém – Řešení.

1. Bleskové představení

Jednou maximálně dvěma větami představte, co je vaším produktem. Buďte struční, ale na druhou stranu musí být jasné, co nabízíte. Nezabíhejte příliš do detailů. Na podrobnější představení přijde čas ve třetí části scénáře.

2. Ukažte problém, který zákazník řeší

V této části popište na konkrétním příkladu, co za problém zákazník má. Proč danou věc člověk řeší, jaké hledá východisko svého problému. Klidně se postupně dostaňte až k příčině problému. Jenom se snažte používat slova, která by použil váš zákazník.

3. Představte vaše řešení

Popište divákovi, jak přistupujete k řešení problému, jaké nástroje a techniky používáte, v čem jste odlišní od konkurence. Tohle není prostor pro přehlídku vašich nej, ale pro konkrétní informace.

Nebojte se porovnat své přednosti oproti konkurenci (jenom nepoužívejte její jméno, ale zkuste třeba „Oproti řešením, která můžete znát, používáme XYZ“.). Můžete mít na první pohled dražší produkt, za kterým se ale skrývají vlastnosti a další služby, které konkurence nenabízí.

4. Pár slov o vás

Tady je prostor pro krátké představení firmy, ale opět konkrétně. Proč se zabýváte právě tímto problémem. Co z vás dělá experta.

5. Podělte se o reference

Pokud jste konkrétně pomohli některým svým zákazníkům, nebojte se pochlubit. Reference je vždy nejlepší reklama, která navíc nic nestojí.

6. Odstraňte nejčastější námitky

Jestli už nějaký čas prodáváte, tak budete znát nejčastější námitky svých zákazníků. Tak se jim postavte čelem a zvládněte je ještě před tím než se objeví. (Jenom se nepouštějte do námitky ceny, to byste si spíš uškodili. O tom třeba někdy jindy.) Zaměřte se na to, aby divák pochopil, co získá za přidanou hodnotu.

7. Výzva k akci

Nejdůležitejší část videa. Cože? Kde není výzva k akci, není prodej.

Využijte toho, že divák je videem momentálně motivovaný, je to nejlepší příležitost, aby udělal, co po něm chcete. Třeba si rovnou nakoupil, zaregistroval se k bezplatnému vyzkoušení nebo si vyžádal další informace atd.

Časování scénáře

Scénář si rozdělte do jednotlivých odstavců a přidejte časové rozpětí. Pokud budete dopředu vědět, kolik času máte na jednotlivé body scénáře, vyhnete se tomu, že budete zabíhat do zbytečných detailů.

Soustřeďte se jen na fakta. Ne vždy je potřeba dodržet celý interval. Naopak některé části scénáře můžou být obsáhlejší, některé zase naopak stručnější. Ve výsledku je ideální se vejít do 2 minut.

  • 0-5  sekund – představení
  • 5-30 sekund – popis problému
  • 30-60 sekund – popis řešení
  • 60-90 sekund – o mně a reference
  • 90-120 sekund – námitky a výzva k akci

Pár tipů na co si dát při přípravě scénáře a natáčení videa pozor

Ke každému bodu by se dal napsat odstavec, ale budu stručný.

  • Mluvte jednoduše a k věci.
  • Nepoužívejte cizí slova ani žargon.
  • Buďte osobní, formality nikoho nezajímají.
  • Vyzkoušejte si scénář několikrát přečíst na zkoušku.
  • Představte si, že před monitorem sedí pouze jeden člověk.
  • Rychlost slov by měla být 150 slov za minutu.
  • Natáčejte jednotlivé odstavce samostatně.
  • Rychlé prostřihy dělejte pomocí bílé.
  • Dejte větší pozor na zvuk než video.
  • Dívejte se přímo do kamery.
  • Usmívejte se, snažte se vypadat příjemně.

Pusťte se do toho a natáčejte

Když máte scénář připravený a vyzkoušeli jste si ho nanečisto, můžete začít točit. Ale kde?

Výběr vhodného prostředí může trvat i několik dní. Pokud máte nějaké pěkné a zajímavé místo přímo u vás ve firmě, použijte ho. Pokud takovou možnost nemáte, zkuste najít například ateliér, kde budete mít k dispozici i potřebné vybavení. Nebo se prostě vydejte ven, podobně jako Petr Pavlásek.

Jestli si nejste jisti, určitě najdete ve svém okolí ověřeného kameramana, který vám s natáčením pomůže a přidá určitě i cenné rady. Jenom ať vám nekecá do scénáře. Většina kameramanů točí maximálně běžné vizitky a to prostě nejsou reklamní videa.

Jak to může vypadat

Ing. Petr Pavlásek ve 4 minutách představuje elitní Přípravný kurz EFA pro pokročilé finanční poradce. Scénář jsme připravovali společně a do videa se vešla i skvělá video reference.

Realitní makléřka Ivana Cikánková podle mého návodu natočila v únoru 2016 tohle minutové video. Na to, že stála v podstatě poprvé před kamerou, tak klobouk dolů.

Závěr

Napsat scénář reklamního videa určitě není jednoduché. Obzvlášť na poprvé. Na druhou stranu to není ani nemožné.

Začněte od konce a od toho, co chcete, aby divák videa po shlédnutí udělal. Prozkoumejte, jaký problém musí řešit, aby tu akci s největší pravděpodobností udělal a už máte první dva body scénáře.

Pokud máte dobrý produkt, zajímavý příběh, dokážete to lidsky podat, natočíte reklamní video, které vám bude přivádět zákazníky klidně i několik let. Ať už bude na vašich stránkách, na Faceboooku nebo YouTubu.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

3 komentáře


  1. Tomáš Miny Minařík napsal:

    SUPER děkuji za článek 🙂

  2. alicejiraskova napsal:

    Skvělý článek, tohle jsem dneska přesně potřebovala.

  3. Martin Dvořák napsal:

    Díky. Stručné a jasné.




Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.