Položte základ databázi kontaktů


Ať už se ve firmě rozhodnete rozjet jakýkoliv marketing, je nutné si uvědomit, komu a kde budete svá sdělení ukazovat. Můžete je zveřejňovat na místech, která patří jiným (Facebook, Google apod.) a někdy za to i platit. Efektivnější je mít vlastní databázi kontaktů, se kterou můžete komunikovat hromadnými emailovými zprávami – email marketing.

Budujte, budujte, budujte

Když mluvím o budování databáze, mám tím na mysli budování vlastními silami. Předem Vás varuji před tím, že si budete chtít práci usnadnit a databázi někde koupit. Ve většině případů to bude cesta do pekel. Pokud nevěříte, přečtěte si článek Nástrahy nákupu databáze emailových adres.

Mějte tedy na paměti, že je vždy lepší mít databázi menší, ale s kvalitními kontakty na lidi, kteří Vás znají, důvěřují Vám a Vašim produktům, než desítky tisíc kontaktů bůhví odkud.

Co je to databáze kontaktů

Databáze kontaktů je seznam emailů, jmen, telefonních čísel a případně dalších údajů. Je na Vás, jaké údaje u každého kontaktu potřebujete. Většinou stačí pro email marketing pouze email, ale je vhodné také jméno, kvůli oslovení v emailu.

Základ své databáze už ve firmě máte, aniž o tom možná víte. Pokud nejste nová firma, máte už určitě nějaké zákazníky, v Outlooku máte také několik kontaktů. Stejně tak najdete na svých stolech a v zásuvkách nějaké vizitky.

Všechny tyto kontakty si zkopírujte například do tabulky v Excelu. Ta pro začátek postačí a navíc z ní pak můžete své kontakty snadno naimportovat do Clipsanu.

Třiďte si kontakty do skupin a označujte si je

Kontakty v databázi je vhodné třídit do několika skupin, podle toho, jaké informace jsou pro příjemce důležité, jak jste kontakty získali atd. Třídění Vám pomůže posílat daným skupinám co nejvíce cílené informace, které je zajímají. Úspěšnost takových emailů je potom daleko vyšší.

V rámci skupin si kontakty ještě označujte štítky. Přečtěte si návod, jak spravovat skupiny v Clipsanu.

Ale pozor. Držte se pravidla, že méně je někdy více, a o počtu skupin a štítků přemýšlejte. Pokud budete bezmyšlenkovitě tvořit jednu skupinu za druhou a jeden štítek za druhým, za chvíli se v tom sami nevyznáte.

Databázi neustále doplňujte novými kontakty

Počítejte s tím, že čas od času se někteří lidé z Vaší databáze odhlásí. To je naprosto přirozené. Proto je potřeba databázi neustále doplňovat novými kontakty.

Vytvořte si také magnet na zájemce, tedy něco, co budete na svých stránkách nabízet zdarma výměnou za kontakt.

Získávání kontaktů a právní úprava

Získáváním, zpracováním a uchováváním osobních údajů se zabývá zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. Pro Vás z tohoto zákona při budování vlastní databáze vyplývá, že všechny získané údaje musíte uchovávat tak, aby nedošlo k jejich zneužití.

Osobní údaje těchto kontaktů nesmíte bez jejich vědomí poskytovat dalším osobám, a vždycky musíte mít od těchto kontaktů souhlas s tím, že jim můžete svá sdělení zasílat.

A pokud kontakt požádá o vyřazení z Vaší databáze, jste povinni toto respektovat. V opačném případě se vystavujete nebezpečí právního stíhání a tučné pokutě.

Usnadněte si práci importem

Získané kontakty je potřeba nahrát do databáze kontaktů v Clipsanu. Nebylo by příliš praktické vkládat kontakty ručně jeden po druhém. Máte možnost kontakty naimportovat. V Clipsanu najdete dvě možnosti jak to udělat. Záleží na tom, jak je máte evidované, v jaké formě. Pokud budete nahrávat kontakty postupně například z Outlooku, využijte možnosti „Import kontaktů z textu“. Tady naleznete praktický návod, jak na to. Pokud máte kontakty setříděné v tabulce v Excelu, využijte při importu možnost „Import kontaktů z Excelu“. Opět tady najdete praktický návod.

Více informací o budování databáze kontaktů si přečtěte v článcích:

51 odstínů budování databáze kontaktů
Důležitost databáze emailových kontaktů

Pusťte se hned do práce a podívejte se na praktické návody, jak začít spravovat kontakty v Clipsanu.

První krůčky při správě kontaktů

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.