Jak zacílit na odběratele newsletterů reklamou na Facebooku a Instagramu


Jak zacílit na odběratele newsletterů reklamou na Facebooku a Instagramu

Facebook a Instagram nemá rád, když se přes jeho reklamy prodává. Nemají to rádi ani sami uživatelé. Protože by všichni byli zahrnuti reklamou, která by říkala „Kupuj tohle“, „Kupuj tamto“, „Kupuj, kupuj, kupuj…“. Není to efektivní a všechny to otravuje.

Proto je lepší prodávat lidem, kteří už produkt, službu, značku trochu znají. A to mohou být třeba lidé, kteří už nějakou dobu odebírají novinky, zpravodaje neboli newslettery. Zkrátka máte na ně e-mailovou adresu – samozřejmě se souhlasem k oslovení.

Já vím, většinou slyšíte „Využijte Facebook k budování databáze e-mailů“. To je samozřejmě jedna technika, používám ji a je fajn. Ale když chcete prodávat, sáhněte pro jinou techniku.

V tomto článku najdete postup, jak propojit e-mail marketing se sílou sociálních sítí a zvýšit jeho účinnost.

Dozvíte se, jak importovat Vaši databázi kontaktů na Facebook, zacílit na ni reklamu a postupně tuto databázi aktualizovat.

Nejdřív se ale podíváme na to, jaké možnosti cílení vlastně Facebook nabízí a k čemu cílení na databázi kontaktů využít.

Jak funguje cílení

Při přípravě reklam na Facebooku můžete cílit podle mnoha faktorů. Ať už je to podle města, pohlaví, věku, zálib a zájmů, vztahu, pracoviště nebo vzdělání.

Dále můžete tvořit různé okruhy uživatelů, které buď znáte a oni znají Vás (odebírají newsletter nebo už byli na Vašich webových stránkách), nebo které zatím neznáte a Vy tak najdete nové příležitosti.

Když si cílení rozdělíme, můžeme při vytváření reklamy na Facebooku cílit 5 způsoby:

  • na fanoušky Facebook stránky
  • na návštěvníky webových stránek – remarketing
  • na podobné uživatele – viz níže
  • na uživatele podle zájmů
  • na databázi kontaktů e-mail marketingu

Všechny způsoby mají svůj účel a ve pokročilém tréninku Nekonečná fronta zákazníků je probírám detailně. Každopádně v tomto článku se zaměřím na oslovení lidí z databáze kontaktů.

K čemu oslovení e-mailové databáze použít

Možná Vás napadne otázka: „Vždyť ti lidé už ode mě dostávají newslettery! Proč pro ně ještě nastavovat Facebook reklamu?

Odpověď je jednoduchá. Zdaleka ne všichni, které máte ve své databázi a pravidelně jim posíláte newsletter, si tento zpravodaj otevřou.

Jestli máte míru otevření třeba 30 %, pořád je tu 70 % lidí, kteří newsletter neviděli.

A přitom je to zajímavá skupina lidí, kteří Vás už znají, více či méně jste si s nimi vybudovali vztah. To ve výsledku znamená, že reklama je hodně cílená a bude dosahovat lepších výsledků.

Podle studie, kterou provedl Facebook spolu se Salesforce v dubnu 2014, v momentě, kdy se použily reklamy na Facebook, tak se zvýšil dosah e-mail marketingu o 77 %.

blog-fbedb-research

Navíc ze stejné studie vyplývá, že lidé, kteří přečtou newsletter a zároveň uvidí reklamu, nakoupí s o 22 % větší pravděpodobností než lidé, kteří otevřou newsletter, ale neuvidí reklamy.

Tady je několik způsobů, jak databázi e-mailových kontaktů využít. Jestli Vás napadá další, pochlubte se do komentářů pod článkem.

Zvýšení počtu fanoušků Facebook stránky

Photo Credit: glawster cc

Photo Credit: glawster cc

Nepochybuji o tom, že máte svou Facebook stránku. Jestli ne, tak si ji hned dnes založte – třeba pomocí návodu Firemní Facebook stránka, která přitahuje zákazníky.

Na Facebook stránce máte své fanoušky. Možná jich je zatím méně než je velikost Vaší e-mailové databáze.

V tom případě připravíte reklamu na „Propagaci stránky“ a budete cílit na všechny, na které máte e-mailovou adresu a nejsou zatím fanoušky stránky. Získáte tak spoustu nových fanoušků v podstatě za haléře.

Propagace produktu nebo služby

Photo Credit: garryknight cc

Photo Credit: garryknight cc

Nevím, jak je to u Vás, ale hlavní důvod, proč děláme marketing, je…

…abychom více prodávali.

A když už marketing děláme, tak chceme, aby ten prodej byl co nejefektivnější. Takže využijeme každou možnost, kterou máme k dispozici.

Když prodáváme pouze přes e-mail marketing, tak to vypadá tak, že pošleme newsletter a čekáme, až přijdou objednávky. Nějaké přijdou. Zjistíme, že 70 % odběratelů newsletter nepřečetlo, tak pošleme další newsletter. A další.

Díky Facebooku můžete odběratele newsletteru oslovit přímo na místě, kde tráví nejvíc času. Vytvoříte temný příspěvek (viz Temné příspěvky jako nejefektivnější reklama na Facebooku) s propagací produktu, služby, semináře, akce nebo webináře.

Tady si nemusíte moc lámat hlavu a klidně přidejte ostřejší prodejní slovíčka jako „Kupte teď“, „Zítra bude pozdě“. Takový příspěvek pomocí reklamy dostanete k těm správným lidem. Za velmi nízkou cenu.

Reaktivace odběratelů newsletteru

Photo Credit: nist6dh cc

Photo Credit: nist6dh cc

Pro odběratele e-mailů se často připravují speciální akce a zajímavý obsah. Slevové kupóny, zajímavé bonusy, nový magnet na zájemce a tak. Když se o této akci lidé nedozví z mailingu, oslovíme je na Facebooku.

Já tento způsob využívám právě k reaktivaci lidí, kteří někdy zadali svůj e-mail a vyžádali si novinky. Časem e-maily přestali číst nebo zprávy prostě skončily složce „Hromadné“. I když děláme všechno možné, aby do spamu nespadly.

Připravíme reklamu s magnetem nebo jinou vychytávkou a zacílíme ji právě na kontakty z e-mailové databáze. Dostanou se na zachytávací stránku a znovu zadají svůj e-mail…

… a voilá. Z neaktivního odběratele je rázem aktivní čtenář e-mailových zpráv.

Nalezení uživatelů podobných těm, které máte v databázi kontaktů

Photo Credit: therichbrooks cc

Photo Credit: therichbrooks cc

Při rozšiřování vlivu a zásahu marketingu je každá koruna dobrá. Majitel firmy nechce plýtvat rozpočtem na neefektivní reklamu.

Takže bychom měli najít co nejlepší zdroj nových zákazníků. Facebook v tomhle ohledu nabízí skvělou možnost „Podobných uživatelů“.

Funguje to tak, že Facebooku dáte k dispozici nějakou sadu lidí. Facebook si je prolustruje a zjistí, co je spojuje.

Na základě toho vyhledá další profily se stejnými parametry a vytvoří databázi uživatelů, kteří jsou podobní těm, které jste dali jako podklad. Tj. podobní Vašim zákazníkům.

Tyto podobné uživatele oslovíte a díky tomu snížíte náklady na Facebook reklamu klidně i o 50 %.

Každopádně vždy je prvním krokem vůbec databázi kontaktů do Facebooku dostat.
Tak pojďme na to.

1) Připravte si seznam kontaktů

První, co potřebujeme udělat, je připravit si seznam všech kontaktů, kterým pravidelně posíláme nějaký newsletter. Pokud máte více různých seznamů segmentovaných například podle jednotlivých produktů, zájmů, připravte si je odděleně. Díky tomu později připravíte cílenější reklamu a dosáhnete lepších výsledků.

Ze svého mailingovém systému tento seznam nebo seznamy vyexportujte je do formátu CSV (můžete ho otevřít v Excelu). V souboru, který Facebook bude procházet, nemusí být pouze e-mailové adresy. Klidně přidejte křestní jméno, příjmení a telefon. Důležité je, aby na každém řádku byl jeden kontakt.

V marketingovém systému Clipsan můžete využít přímo export kontaktů ve formátu pro nahrání do Facebooku. Pomocí filtru tedy vyberte požadované kontakty a poté proveďte jejich export.

Tak budete mít připraven seznam, který později budete nahrávat do Business Manageru na Facebooku.

2) Importujte kontakty do Facebooku

V minulosti bylo možné naimportovat kontakty přímo do Správce reklam, ale s příchodem GDPR je nutné mít právě Business Manager.

Ve správci reklam, který používá většina, se nejprve přepněte do nástroje „Okruhy uživatelů“. Nebo jednoduše klikněte na tento odkaz.

Pak v levém horním rohu najdete tlačítko „Vytvořit okruh uživatelů“. Pod ním najdete volbu „Vlastní okruh uživatelů“, na kterou klikněte.

Vyberte hned druhou možnost a to „Seznam zákazníků“.

Na další stránce najdete různé informace a můžete si stáhnout šablonu dat. Klikněte na „Next“.

Facebook se ještě zeptá, jestli u kontaktů máte uvedenou jejich hodnotu. Pokud ano, tak super. Ale většina z nás ji tam mít nebude, takže zvolte „No“ a pokračujte na „Next“.

V případě, že import kontaktů děláte poprvé, tak budete muset souhlasit s podmínkami Facebooku.

Konečně se dostaneme na možnost nahrát CSV soubor s kontakty, které jste v prvním kroku exportovali. Také si skupinu uživatelů pojmenujte. Název může být libovolný. Já preferuji „EDB – něco“, abych okamžitě poznal, že jde o e-mailovou databázi.

Facebook se podívá na Vaše data a některá z nich sám pozná.

S nějakými mu budete muset pomoci. Čím více dat Facebooku dáte, tím bude výsledný okruh uživatelů přesnější.

Když nahrajete třeba 1.000 e-mailových adres, můžete si být jistí, že Facebook jich nenajde všech 1.000, ale třeba jen 700.  Jak to?

Facebook porovnává každou naimportovanou e-mailovou adresou s adresou uživatele, kterou má uvedenou u svého profilu. A pokud odběratel newsletteru uvedl jinou e-mailovou adresu do svého Facebook profilu a jinou do Vaší databáze, Facebook ho nenajde.

Spárování e-mailových adres nějakou chvíli trvá, podle toho kolik jich nahrajete. Počítejte tak s hodinkou a pak bude okruh uživatelů připraven.

V tomto mém testovacím případě jsem nahrál 13.442 kontaktů. Facebook mi neřekne, kolik přesně jich dohledal. Ale počítejte, že jich bude 50 – 70 %. Z toho je zřejmé, že čím větší databázi máte, tím lepší máte pozici při vytváření okruhu uživatelů.

3) Nastavte cílení na nový okruh uživatelů

Nyní máte vytvořen okruh uživatelů, ve kterém máte uživatele, kterým pravidelně posíláte newsletter. Cílení se provádí v Sadě reklam.

Struktura reklamy na Facebooku

Struktura reklam na Facebooku

Jednoduše tak, že zvolíte vytvořený okruh v části „Vlastní okruhy uživatelů“.

Nebo naopak je můžete z cílení vyloučit, když připravujete reklamu na získávání nový kontaktů nebo nových zákazníků.

Okruh uživatelů pravidelně aktualizujte

Jak bude růst Vaše databáze kontaktů, je fajn rozšířit i vytvořený okruh uživatelů. Obzvlášť, pokud máte zapnutou dlouhodobou reklamu.

Jak často aktualizaci budete dělat, záleží čistě na tom, jak rychle budete získávat nové zájemce o newsletter. Většinou stačí jednou za měsíc nebo jednou za 3 měsíce. Pokud získáváte do databáze 1.000 nových kontaktů týdně, tak jednou týdně. 🙂

Pokud budete chtít doplnit nové kontakty do okruhu uživatelů, není potřeba vždy tvořit nový okruh a následně měnit cílení v jednotlivých reklamách. To by byla pruda. Do původního vytvořeného okruhu pouze doplníte nové kontakty, které jste získali. Jak na to?

V mailingovém systému si opět jako v prvním kroku vyfiltrujte kontakty, které jsou odběratelé newsletteru. Exportujte si je ze systému a získáte tak aktuální seznam kontaktů, které nahrajete znovu do Business Manageru.

Není potřeba řešit, které kontakty jsou staré a které nové, nahrajte tam znovu všechny. Facebook sám rozpozná, které e-mailové adresy už v okruhu uživatelů máte a doplní pouze ty, které chybí.

Jděte tedy do Business Manageru, otevřete si záložku „Okruhy uživatelů“ a klikněte na stávající seznam kontaktů a vyberte možnost „Upravit“.

Otevře se Vám okno, ve kterém vyberete z nabízených možností. Chcete „Přidat zákazníky“.

Opět se objeví informace o tom, zda vše proběhlo v pořádku a kolik kontaktů bylo nahráno. Během několika minut bude vytvořený okruh aktualizován. Bohužel neuvidíte, kolik nových uživatelů se přidalo. Každopádně datum poslední aktualizace najdete v přehledu.

Efektivita především

Photo Credit: barmala cc

Photo Credit: barmala cc

Starat se o e-mail marketing a tvořit newslettery může být časově náročné. Proto se vyplatí to, co jednou vytvoříte, zobrazit maximálnímu počtu lidí.

V případě, kdy investujete do Facebook reklamy třeba jen několik tisíc měsíčně, se vyplatí využít jakékoliv výhody, kterou máte k dispozici.

A e-mailová databáze je velká výhoda. Využít ji na Facebooku nebo Instagramu je otázkou minut.

TIP: Jedním z velmi dobrých plus reklam na Facebooku je, že je lidé mohou vidět několikrát za den bez toho, aby ji vnímali jako spam.

Ale zkuste několikrát denně poslat newsletter. Myslím, že se reakce odběratelů bude nést v duchu „Velký útěk“.

A co si myslíte Vy?

Má smysl takto cílit reklamu? Využijete svou e-mailovou databázi pro reklamy na Facebooku nebo Instagramu? Nebo už ji využíváte?

Dejte mi vědět, a jestli máte nějaké otázky, šup s nimi níže do komentářů.

P. S. Když nenapíšete komentář, klikněte alespoň na sdílení, ať vím, že se Vám článek líbil. 🙂

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

4 komentáře


  1. Martina Makovičková napsal:

    Pěkný den, Václave, mám poměrně základní otázku. Používáme vlastní doménu a žádného e-mailového klienta typu Smartemailing zatím nevyužíváme (posíláme cca 4 e-maily na naši databázi ročně). Je nějaký způsob, jak zjistím, jaká je otvíratelnost e-mailů? Děkuji.

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      Děkuji za otázku Martino, měření otvíranosti je právě důvodem vzniku mailingových systémů jako je Clipsan. Pokud to Váš rozesílací systém neumí a chcete to, nastal čas na změnu. I když posíláte jenom několikrát za rok 🙂
      Jednoduše pak změříte nejen otvíranost, ale i proklikovost a další ukazatele. Dáte také lidem možnost se odhlásit apod.

  2. Martina napsal:

    Čauki Vašku, importujem zoznam okolo 40 000 kontaktov a FB mi napíše „small after matching“ a nestalo sa mi to prvýkrát. Nevieš mi poradiť, prečo túto informáciu píše a čo urobiť? Ďakujem pekne.

    1. Martino, je to způsobeno tím, že k e-mailovým kontaktů neumí najít uživatele. To je třeba když je v databázi hodně firemních adres. Dělat se s tím nedá nic. Snad jen změnit způsob budování databáze.




Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.