Marketing na Instagramu? Jde to a velmi dobře!


Marketing na Instagramu? Jde to a velmi dobře!

Od chvíle, kdy svět obletěla zpráva, že Instagram je jednou z nejrychleji rostoucích sociálních sítí, která navíc v počtu aktivních uživatelů v loňském prosinci vůbec poprvé předstihla v Americe populární síť Twitter, je stále častěji v hledáčku mnoha značek i marketingových společností. Jeho důležitost podtrhují i šířící se zvěsti o odlivu mladších uživatelů z Facebooku a to právě směrem k Instagramu.

Důvodů je hned několik. Jedním z nejčastějších argumentů je ten, že Facebook se za dobu své existence stal jakýmsi rodinným albem. V posledních letech se ho totiž naučila využívat i starší generace a mladým uživatelům prostě vadí, že se na něm běžně potkávají své rodiče, učitele, zaměstnavatele a někdy dokonce i prarodiče.

Oproti Facebooku působí Instagram totiž ještě stále svěže a tajemně. Faktem je, že lidé nad 40 let mu často nerozumí. Velkou roli pak bezesporu hraje i značně zjednodušená komunikace založená na fotografiích, která je často prostá jakéhokoliv sdělení či statusu. I díky tomu bývá Instagram často a právem označován za Facebook na steroidech.

Vzhledem ke zmiňovanému nárustu aktivních uživatelů a cílové skupině pohybující v rozmezí 13-30 let, není žádným překvapením, že se o Instagram stále častěji zajímají i konzervativní korporátní firmy, které nechtějí dopustit, aby jim takříkajíc ujel vlak.

 

24hr #FbF: Still can't believe THIS actually happened!!! @Porsche @lufthansacargoag #Lufthansa #LufthansaByPorsche #Porsche906

Fotka zveřejněná uživatelem Lufthansa (@lufthansa),

 

Je proto velmi zajímavé sledovat další hledání pomyslného svatého grálu sociální sítě, která na rozdíl od Facebooku není prozatím regulována, a traffic si vytváří každý z jeho uživatelů sám.

Jak tedy marketingově využít Instagram?

Instagram je v první řadě o vizuální komunikaci. A i když se to nezdá, uživatelé Instagramu jsou poměrně citliví na různá reklamní sdělení. V Čechách komerční využití Instagramu bohužel často připomíná pomyslné přísloví: Čím více pruhů, tím víc Adidas.

Ostatně český „slon v porcelánu“ se již léta podobně projevuje v product placementu, který je na hony vzdálen principům v zemi svého původu. Aktéři českých filmů a seriálů se proto nadále snaží křečovitě držet produkty tak, aby nebyla zakryta etiketa ani logo výrobce. V horším případě ještě produkt akcentují v některé ze svých replik. Jak to souvisí?

Product placement ano či ne?

I na Instagram se dá kreativně zakomponovat product placement, o čemž svědčí příklad největšího řetězce kaváren na světě Starbucks. Fotografie s jejich kávovým kelímkem se tak stal ikonickou záležitostí a pro mnoho uživatelů doslova i jakýmsi „musthave“. Ale pozor podobného win-win efektu rozhodně nedocílíte publikováním obchodních nabídek či korporátních vizuálů.

 

When your Starbucks coffee tells you jokes… #socandid ???

Fotka zveřejněná uživatelem Lauranda Alexa Nall (@laurandaa),

 

Instagram je skvělým nástrojem pro kvalitní branding. Mimo ceny, která je zde poněkud komplikovanější na komunikaci, můžete v rámci Instagramu snadno a velmi dobře komunikovat ostatní aspekty brandingu tozn. positioning, story, design i PR.

S trochou invence a kvalitním obsahem zde poměrně snadno oslovíte svou cílovou skupinu a sofistikovanější řešení nabízejí i cílení na konkrétní oblast. Velmi populární a zároveň snadné je na Instagramu i zapojení trendsetters.

Jak tedy začít?

Nejtěžší a nejdůležitější je nadefinování vlastního obsahu, který nesmí sklouznout k již zmíněnému bezduchému publikování reklamních vizuálů.

Instagram samozřejmě jako každá sociální síť potřebuje svou péči. Pokud to budete dělat dobře, může o vašem podnikání vědět tisíce jeho uživatelů denně.

Sám jsem ideálním příkladem. V rámci své předchozí pozice marketingového manažera značky Horsefeathers jsem s Instagramem pracoval několik let. Tato činnost byla jednou z mnoha aktivit. Neměl jsem příliš času se mu cíleně věnovat a nemohu ani tvrdit, že bych mu v té době příliš rozuměl. I přesto byl profil poměrně úspěšný a svou úlohu plnil.

 

 

Bezprostředně po svém osamostatnění jsem se snažil Instagram pochopit v praxi. Začal jsem se mu intenzivně věnovat a vedle svého profilu si založil i nový zcela anonymní profil. Strávil jsem na něm desítky, možná stovky hodin. Mojí snahu a úsilí jsem ale zúročil. Během poměrně krátké doby se mi podařilo vybudovat úspěšný a sledovaný fotoblog @syaoc, kterému se k mému překvapení dostalo i několika ocenění.

 

 

Podotýkám, že nejsem a nikdy jsem nebyl fotograf. Jsem marketér. I tak se se mi ale pravidelně dostává uznání od renomovaných fotografů a mezinárodních hubů.

Své znalosti jsem následně několikrát využil pro nastavení instagramových profilů několika společností a zároveň i pro tvorbu aktivní komunikace v rámci dvou velkých českých hudebních festivalů (Jazz bez hranic, Hip Hop Kemp).

Z toho vyplývá, že Instagram nezná hranice a nic není nemožné. Úspěch práce s instagramovým profilem spočívá zejména v uvědomění si a přijetí faktu, že se jedná o sociální síť. Bez interakce to nejde.

Recept na úspěšný profil?

Ten Vám nikdo nedá. Můžete se ale alespoň vyvarovat některých zásadních chyb.

Počet „srdíček“ na vašich fotkách do značné míry souvisí s počtem vašich sledujících, ale je přímo závislý na vámi zvoleném trafficu.

Traffic na Instagramu se určuje příslušnými klíčovými slovy neboli hashtagy, které je potřeba si důkladně promyslet. Bezduché kopírování hashtagů nefunguje. Například barevnou fotografii jen těžko prosadíte v galerii příznivců černobílých snímků, i kdyby se všech vašich povolených 30 hashtagů točilo kolem modifikací #blackandwhite #bw #bnw apod.

Dalším příkladem, který si zejména v začátcích profilu nemůžete příliš dovolit, jsou vtipné hashtagy. Jejich originalita jde totiž jednoznačně proti vám. Nad hashtagem #notojsemjestenevidel se tím pádem pousměje maximálně pár vašich známých a to pouze v případě, že vás sledují a že jsou to Češi. Nesmíte zapomínat, že Instagram je mezinárodní síť a podobným hashtagem si tak uzavíráte traffic vašeho obsahu. Pokud už samozřejmě nemáte tolik sledujících jako Leoš Mareš, který si to vzhledem k počtu může dovolit a navíc si na tom i úspěšně vystavět image profilu.

K častým a velmi rozšířeným mýtům patří i ten o udržení co nejmenšího počtu hashtagů. Nevím, kde to vzniklo. Možná je to čistě vizuální věc, ale pravda je, že jejich menší počet znamená i menší traffic. Záleží samozřejmě na jejich volbě a kvalitě. Osobně například vzhledem k orientaci svého blogu používám až na vyjímky stále stejné hashtagy s vědomím pořekadla o změně koně uprostřed dostihu.

 

 

Jednoduchá a rychlá řešení dlouhodobě nefungují

Jak je to se sledováním? Jednoduchá řešení jako je nákup fanoušků na Instagramu sice existují, ale stejně jako v případě Facebooku nefungují.

Většinou se totiž jedná o mrtvé duše patrně od nějaké klikací farmy, která vám většinou mimo followerů nabízí i nákup likes. Můžete tak mít během okamžiku klidně i 50.000 sledujících, pokud si je zaplatíte, nicméně vaše příspěvky budou vykazovat pouze pár likeů na fotkách a to ještě od vašich známých. Kupování likes je pak zcela mimo mísu.

Dalším nepříliš moudrým, i když velmi rozšířeným řešením je zahájení sledování kohokoliv za účelem, že vám mnoho lidí potěšených zájmem, sledování takříkajíc vrátí. Prakticky ihned po zahájení sledování či po několika dnech  ovšem dojde k vyřazení, aby se tak co nejdříve projevil tzv. celebritní model (počet sledujících mnohonásobně převyšuje počet sledovaných. Například profil Lady Gaga vykazuje poměr 10.800.000 sledujících oproti 21 sledovaným).

 

Learning lines, writing songs, rolling around with my dogs… Ya know..?

Fotka zveřejněná uživatelem The Countess (@ladygaga),

 

I když se to nezdá, jedná se o velmi rozšířený jev „získávání“ skutečných fanoušků. Podobným způsobem vás například začnou sledovat blogeři, umělci, amatérští i profesionální fotografové, sportovci, kteří se tak snaží zajistit si tzv. „rychlý fame.“ Většinou je poznáte podle nesmyslného poměru sledovaných, který neodpovídá poměru sledujících a to do doby, než to následně otočí. Zarážející a nebezpečná cesta je to především pro značky či společnosti.

Jestliže například podobným způsobem postupuje jeden z nejznámějších rakouských výrobců lyží a snowboardů, nemusím příliš zdůrazňovat, co tento zdánlivě nevinný akt znamená po odhalení pro vnímání značky veřejností.

Proto možná raději vždy sledujte pouze ty, které sledovat chcete a pokud nemáte objektivní důvod je vyřazovat, nedělejte to. Tak jako v mnoha oborech i zde platí, že rychlé a chytré řešení může mít za následek ještě chytřejší a rychlejší odpověď. Tou jsou v tomto případě jsou chytré aplikace, které vám během chvíle analyzují veškeré potřebné informace.

Osobně k účelu sledování svých fanoušků využívám aplikaci Followers + for Instagram, se kterou jsem maximálně spokojený. Samozřejmě je jen otázkou času, kdy se podobné aplikace rozšíří natolik, že v mnoha případech změní zaběhnuté status quo.

 

 

Vaše značka na Instagramu

Instagram je ideální platforma pro budování vaší značky, pokud máte alespoň trochu zajímavý obsah, se kterým dokážete pracovat.

Úspěšně na něm funguje mnoho značek od leteckých společností, reklamních agentur, oděvních značek. umělců, freelancerů všeho druhu až po lokální pekařství, restaurace, bary nebo drobné výrobce šperků.

Váš úspěch na něm závisí na dobře nastaveném trafficu a především kvalitním obsahu. Proto buďte kreativní!

Jaký je Váš názor na Instagram? Jaké s ním máte zkušenosti?

Napište do komentářů a klidně přidejte i odkaz na svůj profil. A samozřejmě, začněte sledovat @syaoc 🙂

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Jiří Hofreitr

Creative director v Marketing Taxi
Jirka působil mnoho let jako novinář a externí redaktor (Report, Tripmag, Baseline, Reflex, MF Dnes). Od roku 1998 vysílal několik autorských pořadů na Českém rozhlase (Český rozhlas Plzeň, ČRo 6 Svobodná Evropa, Radio Wave, Český rozhlas Vltava). V roce 2004 přijal nabídku pro přední české outdoorové značky Horsefeathers, kde pracoval nejprve jako designér a od roku 2009 jako marketingový manažer a art director. Po svém odchodu v roce 2015 spoluzaložil vlastní společnost MarketingTaxi orientovanou na přeshraniční marketing.

Nejnovější příspěvky autora Jiří Hofreitr (zobrazit všechny)

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.