Instagram – Facebook na steroidech


5317233737_9f4dbf10dd_o

Photo Credit: AleksGrynis cc

Instagram je momentálně jednou z nejrychleji rostoucích sociální sítí. Asi nejvíce na něj sedí definice uznávaného amerického odborníka na problematiku inovací, integrovaného marketingu ( tzn. rozvíjení vztahů mezi obchodní značkou a jejími uživateli) a především na strategii budování obchodních značek Martyho Neumeiera – ten o Instagramu tvrdí, že je to Facebook na steroidech.

Pomyslná třešínka z dortu

Určitě se snažíte svoje podnikání, značku nebo výrobek propagovat jak to jen jde. Vytvořili jste nebo možná uvažujete o vytvoření profilu své firmy na Facebooku. Udělejte to, ale současně si zřiďte i účet na Instagramu. I když jde zdánlivě o „pouhé“ sdílení fotografií na sociální síti, výsledek a zásah téhle obrázkové sociální sítě Vás mile překvapí. Vzhledem k prudkému nárůstu majitelů tzv. chytrých telefonů, strmě stoupá počet aktivních uživatelů Instagramu i v Čechách. A přestože si Facebook svou stabilní pozici udržuje, nepatří již dávno (i díky velkému počtu aktivních uživatelů) k nejrychleji rostoucím sítím. Instagram ano.

(H)ladiči telefonů

Instagram je volně dostupná aplikace, kterou si sami lehce stáhnete a nemusíte k tomu už dávno vlastnit pouze iPhone. Aplikace je již dlouho dostupná pro všechny mobilní telefony s operačním systémem Android. Pokud ho nevlastníte, věřte, že za rok nebo dva ho budete mít také, stejně jako všichni ve Vašem okolí. Nemusíte tomu věřit, můžete se dokonce bránit, ale ne nadarmo se říká: Pokrok nezastavíš! Zkuste se někdy podívat kolem, kolik lidí z Vašeho okolí již dnes s nadšením a specifickým výrazem „hladí“ dotykový displej svého smartphonu. Dělají to všude a tak často, že už to sami ani nevnímají. Mimochodem nedávno zveřejněná studie přišla se zajímavým výsledkem, že nejvíce nákupů na eshopech obecně se uskuteční právě z chytrých telefonů a – teď pozor! – lidé nejčastěji nakupují z místa, kam i císař pán chodil pěšky – tedy na záchodě. Může Vás to šokovat, ale jak bylo řečeno, pokrok se zastavit nedá a je dobré se na něj alespoň připravit.

Instagram je o sdílení fotografií a má svá nepsaná pravidla. Čtvercové fotografie, upravené různými filtry, rámečky připomínající klasické polaroidové fotografie ze sedmdesátých let. Vše uživatelsky příjemné, jednoduché. Dá se říci, že během chvilky uděláte i z dost z nezajímavé fotky naprostý unikát nebo minimálně fotografii hodnou profesionála. Pak už se stačí jen podělit se svým okolím, se zákazníky nebo s celým světem. Lidé Vašim fotografiím dávají podobně jako na Facebooku lajky (na Instagramu nahrazuje zdvižený palec symbol červeného srdce), přidávají komentáře, sledují Vás.

Reklama a Instagram

6217705112_6c3d5a9074_b

Photo Credit: 612gr cc

Pomalu se dostáváme k tomu, jak lze Instagram využít ve svém podnikání. Asi Vás nepřekvapí, kolik firem ho velmi aktivně využívá ke své propagaci, ani že jedněmi z prvních uživatelů byly úspěšné značky jako Nike, Adidas a další, které jeho potenciál nadále velmi úspěšně využívají ve svůj prospěch a zvyšování zisků. Jednou z velmi rozšířených marketingových aktivit na sociálních sítích, Instagram nevyjímaje, se stává využívání placených bloggerů a tzv. influencers neboli ovlivňovatel. Tím je v pojetí marketingu každý, kdo má větší než průměrný vliv na spotřebitele – potenciální zákazníky na cílovém trhu). V praxi to funguje asi tak jako u nás již dobře známý a nedávno i hojně diskutovaný product placement (zn. umístění produktu, skrytá reklama). Než byste si platili televizní reklamu před nebo po vysílání filmu, kdy si stejně většina diváků odskočí na toaletu nebo na průzkum ledničky, zaplatíte si za to, že se Váš produkt stane takzvaně součástí děje. Oblíbený herec se pak napije oblíbeného piva, oblečen do svetru, který vyrobil Váš soused atd. Blogger nebo influencer bývá předem vytipován marketingovým oddělením firem a za protislužbu ve formě finančního plnění, věcí zdarma nebo slev se čas od času na sociální síti jakoby náhodou zmíní o tom, že není lepší pivo než to z Vašeho pivovaru a nemůže bez něj doma vydržet nebo že sousedův svetr nejvíc hřeje a ještě více sluší. Samozřejmě tenhle blogger nebo influencer není ani Al Pacino ani Karel Roden. To ale nikomu nevadí, protože má na svém profilu několik desítek, možná stovek tisíc sledujících a to se v dnešní době počítá víc, než počet filmových ocenění.

Letákem do schránek už nezaujmete!

Na bloggery a influencery prozatím nemyslete. Udělejte si účet na Instagramu a snažte se sdílet co možná nejzajímavější obsah. A pozor, Instagram je něco jako bulvár. Možná je jeho obliba stejná i díky tomu, že lidé čím dál méně čtou. Než si listovat konzervativním deníkem a číst si sáhodlouhé články, dávají lidé všude na světě přednost pestrobarevným novinám, které jsou plné fotografií a textu mají minimum. Proto se nesnažte o přílišnou pompéznost svých fotografií. Ukažte lidem svoje zákulisí, život za oponou, to co nemůžou ve Vašem katalogu vidět. Nejlepší recept si ale vždy objevíte sami a podle počtu lajků i brzy sami poznáte, co se Vašim sledujícím a zákazníkům nejvíce líbí.

Důležitá informace na závěr. Instagram pracuje na principu tzv. hashtagů. To je tag nebo chcete-li označení, které Vaši fotografii nasměruje a zaklíčuje do skupiny podobných fotografií, kterou pak má šanci objevit širší spektrum lidí. Komunikačním jazykem je angličtina, ale díky rozšíření nejsou výjimkou už ani čistě české hashtagy. I když to možná zní podivně, ten systém je v praxi velmi jednoduchý a funkční. Největší množství fotek je označeno hashtagy jako #cool  #amazing #super a další. Ale pozor, uživatelé, kteří sociálními sítěmi denně žijí, poznají velmi snadno pouhé „honiče lajků.“  Proto chcete-li být úspěšní, nedávejte na propagační fotky Vaší pohřební služby hashtagy jako #cool #super #amazing #nejlepsi #nejvic #miluju #sexy apod. Váš úspěch na sociální síti Instagram by měl pouze jepičí život.

#váš příběh #life #company

Co říci závěrem? V dnešním světě se bez propagace na sociálních sítích neobejdete. Ale ani když si profily na sociálních sítích založíte nebo je již máte, nemůže to být pouze jediná cesta Vašeho marketingu, je to stále jen jedna z pomůcek, které Vám pomohou zlepšit image Vaší firmy a lépe sdělit a prodat Váš příběh. Ale to není málo, takže za tu trochu námahy to rozhodně stojí!

Zanechte nám v komentářích odkaz na Váš #profil.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Tereza Hofreitrová

Nejnovější příspěvky autora Tereza Hofreitrová (zobrazit všechny)

Sdílejte

4 komentáře


    1. Vaclav Krajnak napsal:

      Dobrý sox 🙂




Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.