7 míst, kam vložit formulář na sběr kontaktů pro email marketing


7 míst, kam vložit formulář na sběr kontaktů pro email marketing

Email marketing je v dnešní době stále velice efektivní formou komunikace a získávání nových zákazníků. A základem každého úspěšného email marketingu je databáze kontaktů.

Ale ne lecjaká databáze. Mám na mysli databázi kvalitních kontaktů, které od Vás chtějí dostávat zprávy.

Rovnou zapomeňte na to, že si databázi koupíte nebo pověříte asistentku, aby na internetu našla co nejvíce kontaktů, které potom budete spamovat. Od toho ruce pryč.

Daleko efektivnější a prospěšnější je, když si databázi kontaktů začnete budovat postupně vlastními silami.

No vlastně silami návštěvníků Vašich stránek. Když jim totiž dáte možnost se registrovat k odběru zpráv, někteří z nich se jí chopí.

A tu možnost jim dáte tím, že na své webové stránky nebo blog umístíte na správná místa na svých stránkách formuláře na sběr kontaktů.

První týden asi nebudete mít hned tisíce kontaktů (samozřejmě nechci podceňovat genialitu čtenářů tohoto blogu), ale jde o dlouhodobý a nikdy nekončící proces, takže se nenechte odradit. Důležité je začít.

Co potřebujete pro efektivní sběr kontaktů

Aby Vaše snažení bylo úspěšné, Vaše databáze kontaktů rostla a formulář motivoval zájemce k registraci, je potřeba se zaměřit na několik oblastí.

V první řadě jde o hodnotný obsah, který výměnou za emailovou adresu zájemci nabídnete. Jinak úspěšná bude prázdná výzva „K odběru zpráv“ a jinak slibný „Návod na ….“. Víc se tomu se věnuji ve sborníku 51 odstínů budování databáze kontaktů.

Pak je potřeba se zaměřit na samotný vzhled formuláře, jeho obsah, tlačítko a další vlastnosti.

Extrémně důležité je ale samotné umístění formuláře na stránkách.

Existuje celá řada míst, kam můžete formulář na sběr kontaktů či registraci do newsletteru vložit. Politicky korektní by bylo říct, že záleží na struktuře Vašich webových stránek.

Ale je lepší vycházet z ověřených míst, které fungují tisícovkám podnikatelů. A klidně můžete stejný formulář na svůj web vložit i opakovaně na různá místa…

1) Postranní sloupec

Alespoň jeden postranní sloupec má drtivá většina dnešních webů. I přestože nejnovější trendy ukazují na jednosloupcové weby, tak správný marketér ví, že postranní sloupec dobře funguje na prezentaci nabídek i zachytávání kontaktů do databáze…

Některé firmy mají v postranním panelu videa, kontaktní údaje, fotografie, reference. Proto formulář vložte ideálně hned na začátek sloupce. Bude tak vidět na téměř jakékoliv stránce webu.

Formulář v postranním panelu na webu blogfotografa.cz

Formulář v postranním panelu na webu blogfotografa.cz

 

A nemusí zůstat jen u jednoho formuláře…

Když se podíváte na pravý sloupec na tomto blogu, můžete si všimnout, že druhý formulář mám i na konci tohoto sloupce.

Navíc můžete využít toho, aby se tento postranní panel posouval společně s tím, jak bude návštěvník po stránce rolovat. Bude tak mít formulář pořád na očích.

form-location-hand

Kdykoliv čtenáře zaujme obsah webu, tak nemusí dlouho hledat, kde se dozví víc. Někdy ho třeba ani nemusí napadnout, že by se mohl registrovat a získávat od Vás další zajímavé a hodnotné informace. Můžete ho tak popostrčit, aby Vám svůj kontakt zanechal.

2) Úvodní blok

Na jaké místo se podívají oči návštěvníka Vašich stránek jako první?

Nahoru…

A proto je horní část stránek ideální místo, kde návštěvníka zaujmout a představit mu Váš magnet.

Úvodní blok můžete přidat na úvodní stránku webu, ale i fungovat bude i na dalších stránkách. Nejčastěji bývá umístěn hned pod navigačním menu.

Jasně, blok musí být výrazný a jít rovnou k věci. Měly by v něm zaznít argumenty, co registrací návštěvník získá, v čem mu můžete pomoci.

Feature box na web blogowebe.sk

Úvodní blok na webu blogowebe.sk

 

3) Na konci blogového příspěvku

Ať už máte na svých stránkách blog nebo jenom aktuality, tak je fajn čtenáři, který právě dočetl Vámi těžce vypocená slova, nabídnout možnost pokračovat…

Vložte na konec každého článku jednoduchý formulář (stačí jen emailová adresa) a nabídněte, že pošlete informaci o tom, když publikujte nový článek. (Velká část návštěvnosti našeho blogu pochází právě z takových newsletterů.)

Berte to tak, že když návštěvník blogu přečetl celý článek až do konce, zřejmě ho (světe div se) zaujal. A když na konci příspěvku uvidí možnost zaregistrovat se a dostat tak vždy upozornění na nové články, vyplní formulář a Vaše sbírka dušiček je opět o jednoho šťastlivce větší.

A když ho nový článek, který mu pošlete, zaujme, může ho jednoduše přeposlat někomu ze svých známých nebo kolegů.

Formulář na konci příspěvku na blogu clipsan.com/blog

Formulář na konci příspěvku na blogu clipsan.com/blog

 

4) Zápatí stránky

U zápatí stránky je argument pro umístění formuláře také sem podobný jako u příspěvku na blogu.

Návštěvník webu sjel až na konec stránky. Pokud jenom nezkoušel kolečko na myši, tak ho pravděpodobně web zaujal. A s největší pravděpodobností nejen web, ale i to, čím se zabýváte.

Vložte tedy i do zápatí jednoduchý ale výrazný formulář, aby s Vámi mohl návštěvník i nadále zůstat v kontaktu.

Pssst… Mezi námi, tohle umístění formuláře není moc efektivní. Je konzervativní, neruší a proto s ním začíná většina lidí, kteří se pouští do email marketingu. Vy už teď znáte lepší místa…

Formulář v zápatí stránky parfums.cz

Formulář v zápatí stránky parfums.cz

 

5) Na stránce „O nás“/„O mě“

Ukažte mi webové stránky, kde by chyběla oblíbená stránka „O nás“ nebo „O mě“. Oblíbená je hlavně u majitelů webu, u návštěvníků už to není tak slavné. (To si ostatně můžete ve statistikách zjistit.)

Ale když na tu stránku nějaký nadšenec dorazí, využijte toho…

Na této stránce může čtenář získat konkrétnější informace o tom, kdo jste, co jste za firmu, jak pracujete, jaké máte zkušenosti a celou řadu dalších argumentů, že právě s touto firmou stojí za to spolupracovat.

A proto je stránka „O nás“ dobrým místem, kam můžete vložit formulář. Když Váš magnet návštěvníka zaujme, může se zaregistrovat a Vy jej můžete přivést až k pokladně.

Umístění formuláře na stránce „O nás” podcastu Strategické zisky

Umístění formuláře na stránce „O nás” podcastu Strategické zisky

 

6) Plovoucí lišta

Výrazná a barevná lišta se po příchodu na stránky zobrazí v horní části webu. Většinou je barevně výrazná a odlišuje se od designu stránek právě proto, aby upoutala pozornost. Proslavila se pod jménem „Hello bar“ a také ji na stejnojmenném webu můžete získat: https://www.hellobar.com/.

Řada firem ji využívá v případně, kdy jde o nějakou jednorázovou nabídku nebo potřebují návštěvníkům připomenout nějaký důležitý termín.

Ale nejčastější využití je pro vložení formuláře na sběr kontaktů a získávání více odběratelů.

Plovoucí lišta Hellobar

Plovoucí lišta na stránkách podcastu Strategické zisky

 

7) Vyskakovací okno

Jestli chcete zvětšit databázi, musíte získat pozornost a to znamená vyrušit. A nejlépe se vyrušuje vyskakovacími okny…

V zahraniční jsou tzv. popupy už dlouhou dobu hojně využívané, u nás si teprve získávají své místo. Ať už jde o webové stránky nebo blogy.

Takové rušivé okno „vyskočí“ na návštěvníka za různých podmínek. Třeba chvíli potom, co přijde na web. Prodlení je možné nastavit různé, ale v průměru se pohybuje mezi 10-20 sekundami.

Nebo se znenadání objeví, když se dostanete do poloviny článku. Nebo vyruší, když myší naznačíte, že chcete ze stránek odejít.

Vyskakovací okno bývá využíváno pro nejrůznější akční nabídky, ale je také dobrým místem pro umístění kontaktního formuláře.

Někteří návštěvníci budou protestovat, že je vyskakovací okna vyrušují. Ale efektivita při sběru kontaktů zadupe takové protesty hluboko do země.

Popup okno na stránkách progress-cz.cz

Popup okno na stránkách progress-cz.cz

 

Testujte, sledujte statistiky a vyhodnocujte

Jako u všeho i v případě formulářů platí, že je potřeba testovat, sledovat statistiky a vyhodnocovat úspěšnost formulářů. Není to o tom jen formulář vytvořit, vložit na jedno nebo všechna uvedená místa a nechat ho žít vlastním životem.

Sledujte, jaká je jeho efektivita…

Kolik kontaktů přes formuláře získáte.

Tohle číslo samozřejmě není odvislé jen od umístění. Ale když budete mít formulář ukrytý někde v hloubi webu, tak může být sebekrásnější, nabízet modré z nebe, ale stejně přes něj moc nezískáte.

Jestliže máte formulář umístěn na několika stránkách, tak sledujte, kde funguje víc a kde míň.

Když se Vám zdá, že nepřináší tolik kontaktů, jak by měl, zkuste změnit jeho umístění a porovnejte výsledky. Někdy i nepatrná změna může znamenat rozdíl v desítkách procent.

V mailingovém nástroji Clipsan máte statistiky úspěšnosti formuláře na dosah ruky. Vyzkoušejte ho zdarma hned teď.

Co na to říkáte?

Zapomněl jsem na nějaké umístění, které Vám funguje? Máte nějaký příklad, který může inspirovat ostatní? Napište mi ho do komentářů. Klidně se pochlubte i svým formulářem. 🙂

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.