Efektivní marketingová komunikace před webinářem a po něm


Efektivní marketingová komunikace před webinářem a po něm

Photo Credit: gilmorec cc

Když se rozhodnete využít webináře jako marketingový kanál na získávání zákazníků, tak je důležité, abyste ze své aktivity dostali maximum. Potřebujete lidi motivovat, aby se zaregistrovali, přišli na vysílání a odnesli si z něj co nejvíce.

Už jsem pro klienty nebo pro sebe připravil téměř stovku webinářů a vychází mi z toho, že základem úspěchu je správná komunikace se zájemci přes email. A tomuto tématu se budu věnovat v dnešním článku. Samotný obsah prezentace je také důležitý, ale když ho nemáte komu předat, máte peška.

U komunikace ohledně webináře mám na mysli to, jakým způsobem budete „lákat“ potenciální účastníky, aby se webináře zúčastnili.  Navíc tím, že webinář skončí, nekončí komunikace. I po webináři je vhodné se účastníků zeptat, jak se jim webinář líbil, co jim přinesl, nabídnout jim možnost shlédnutí záznamu, a dále je potom zahrnout do svého mailingového procesu.

Budeme se bavit o typu webináře, který děláte jako akci pro svou databázi kontaktů. V případě pokročilých kampaní (launch kampaň, placené webináře apod.) jsou pravidla trochu jiná. I když s webináři začínáte, najdete v článku solidní základ.

Pojďme na to.

Co na webinář potřebujete připravit

Připravit webinář není nikterak náročné. Mám na mysli po technické stránce. Připravit zajímavý obsah samozřejmě nějaký čas zabere, ale myslím si, že se taková investice vyplatí.

Existují v podstatě pouze dvě technologie, přes které mohou firmy dělat webináře. (Znáte-li další, pochlubte se v komentářích.) Bezplatné vysílání přes YouTube, kdy jedinou podmínkou je mít účet na YouTube, psal jsem o tom v článku Jak udělat webinář přes YouTube zdarma krok za krokem. Naopak služba GoToWebinar něco stojí, ale poskytuje profesionální řešení, které toho udělá spoustu za Vás.

Co tedy budete potřebovat:

Registrační stránka

Každý, kdo se o webináři dozví, přijde na tuto stránku a měl by se dozvědět: co, kdy, kde a s kým. Může to být běžná součást webových stránek s registračním formulářem, stránka webinářového systému nebo hostovaná zachytávací stránka.

Registrační stránka

Registrační stránka

Děkovací stránka

Když návštěvník vyplní své údaje, tak se dostane na stránku s poděkováním a případně dalšími instrukcemi (třeba odkaz na vytvoření události v kalendáři).  Na stránku vložíme konverzní kódy z reklamních systémů a nastavíme ji jako cíl v Google Analytics, abychom mohli měřit úspěšnost našich aktivit.

Děkovací stránka

Děkovací stránka

Stránka s vysíláním

Na této stránce bude probíhat samotné vysílání. Jestli vysíláte přes YouTube tak na takovou stránku vložíte kód a přidáte chat pro komunikaci s účastníky (třeba Facebook komentáře a/nebo Disqus viz článek Nasloucháním účastníkům webinářů k lepším výsledkům).

Stránka s živým vysíláním

Stránka s živým vysíláním

Obsah emailových zpráv

V dalších částech článku se budu věnovat právě tomu, jaké emaily posílat. V zásadě jsou to dva typy zpráv — pozvánky a instrukce.

Když máte stránky ready, tak můžete začít zvát účastníky.

Individuální pozvánka na webinář

Každý kontakt v databázi je unikátní a měli bychom k němu tak přistupovat. Mluvit s ním jinak. Podobně jako v běžném životě, jinak budete do kina zvát svého dlouholetého přítele, jinak nového kamaráda a jinak člověka, kterého znáte jenom od vidění. U některých typů lidí se pozvánka bude opakovat a toho právě můžeme využít v email marketingu.

Ve firemním prostředí můžeme oslovení rozdělit třeba na zákazníky, kteří firmu a její produkty znají, a na lidi, kteří dali svůj email výměnou za informace, ale ještě neměli tu čest Vaši firmu poznat. Když rozdělíme databázi do několika skupin a podle toho s nimi začneme komunikovat, je velmi pravděpodobné, že díky tomu zvýšíme úspěšnost pozvánek. Skupiny si samozřejmě vytvořte podle svých potřeb, může to vypadat následovně:

1. skupina — Stávající zákazníci, kteří se již v minulosti zúčastnili nějakého webináře

Tito lidé už firmu znají, už mají zkušenost s produkty nebo službami a také se zúčastnili některého z webinářů. Pokud pro ně dosavadní informace byly přínosem, nebude velký problém je nalákat na nový webinář, který připravujete.

2. skupina — Stávající zákazníci, kteří ještě nepřišli na žádný webinář

Tito lidé firmu znají jako poskytovatele služeb nebo prodejce. Ukažte jim i svoji druhou stránku, a to firmu, která chce své zákazníky vzdělávat. Pomáhat jim dosáhnout lepších výsledků v oboru, ve kterém se velmi dobře vyzná.

3. skupina —Kontakty v databázi – lidé, kteří ještě nepřišli na žádný webinář

Tito lidé poskytli svoji emailovou adresu z nejrůznějších důvodů. Zaregistrovali se k odběru novinek, stáhli se nějaký e-book nebo zhlédli video. Určitě je mezi nimi řada těch, kteří se chtějí o daném tématu dozvědět víc. Využijte toho a prezentujte firmu, která jim chce předávat další zajímavé informace, trochu jinou formou. Pomozte jim překonat nedůvěru k webinářům. Tím, že na žádném nebyli, tak si možná myslí, že je to příliš složité.

4. skupina — Kontakty v databázi – lidé, kteří se již v minulosti zúčastnili nějakého webináře

Tito lidé jsou ve Vaší databázi kontaktů už nějakou dobu a jsou zvyklí konzumovat obsah formou webinářů. Vědí, do čeho jdou. Největší tahák pro ně může být samotný obsah webináře. Třeba potřebují pouze trochu doťuknout a stanou se z nich noví zákazníci.

Využijte webináře a budujte databázi

O tom, že chystáte webinář nemusíte informovat pouze lidi, které už trochu znáte – minimálně tak, že na ně máte emailový kontakt. Zveřejněte stránku s registrací na webinář na sociálních sítích a podpořte reklamou, přitáhnete k sobě nové zájemce, kteří Vás poznají v tom nejlepším. Každý, kdo se zaregistruje na webinář, se registruje i do databáze kontaktů a můžete ho dále oslovovat.

Pozvánka na blog na Facebooku

Pozvánka na blog na Facebooku

Časový plán a obsah emailových zpráv

Když se na celý webinář podíváte z nadhledu, uvidíte, že je potřeba komunikovat se dvěma hlavními skupinami lidí. Ti, kteří se zatím neregistrovali a ti, kteří se registrovali. Obsah jednotlivých emailů se tedy bude lišit podle toho, jestli se podařilo nalákat zájemce o webinář k registraci nebo ne. Také se v průběhu toho, jak se webinář blíží, bude měnit intenzita zpráv a možná i slovník, který použijete.

Pozvánky — emailové zprávy pro neregistrované

Úkolem těchto zpráv je přesvědčit lidi z Vaší databáze k tomu, aby se na webinář registrovali.

Pozvánka na webinář

Pozvánka na webinář

1. zpráva — 1-2 týdny před začátkem webináře

V tomto emailu oslovíte zvlášť každou skupinu potenciálních účastníků (viz výše). Odeslání si naplánujte zhruba 1-2 týdny před začátkem webináře. Obsahem emailové zprávy by mělo být samozřejmě téma webináře, jeho termín, ale také informace o tom, co může webinář přinést, na jaké zajímavé hosty se diváci mohou těšit a tak dále. V textu emailu nesmí chybět odkaz nebo odkazy na zachytávací stránku s možností registrace. Počet odkazů je závislý na délce emailu, odkaz by měl mít čtenář neustále na očích, aby k němu nemusel rolovat, až se rozhodne registrovat.

2. zpráva — 2-4 dni před začátkem

Krátce před začátkem webináře, zhruba 2-4 dny, zašlete emailovou zprávu, která upozorní na to, že webinář je za dveřmi. Pozor: Zašlete zprávu pouze těm, kteří se zatím nezaregistrovali. Z nějakého důvodu jsme je napoprvé nepřesvědčili, takže to zkusíme znovu. Obsah tedy bude hodně podobný, můžete přidat ještě nějakou lákavou informaci ohledně obsahu. Zase nesmí chybět odkazy na registraci.

3. zpráva — 1 den po webináři

Proběhlý webinář můžete nechat upadnout v zapomnění nebo ho můžete využít k PR a přípravě účastníků na další, což je asi lepší varianta. Souhlasíte? Fajn, takže za den nebo dva pošlete třetí email těm, kteří se webináře nezúčastnili. Napište kolik lidí na webináři bylo, jaká byla atmosféra a přidejte příklady otázek, na které se odpovídalo. Zkrátka, že to bylo super. Aby byla zpráva pro příjemce užitečná, přidejte jednu zajímavou část prezentace nebo odpověď na dotaz, který jste na webináři řešili. Pokud už znáte termín dalšího virtuálního setkání, přidejte ho a popíchněte příjemce k tomu, ať si další virtuální setkání nenechá ujít.

Instrukce — emailové zprávy zaregistrovaným

Úkolem těchto zpráv je zajistit, že lidé, co se na webinář registrovali, se na něj i dostanou a získají z něj maximum.

Automat s instrukcemi k webináři

Automat s instrukcemi k webináři

1. zpráva — ihned po registraci

Když návštěvník registrační stránky vyplní svůj email, tak mu okamžitě zašlete potvrzení registrace. V něm poděkujte účastníkovi za jeho zájem a přidejte několik organizačních informací. Zejména kde bude možné webinář sledovat, jestli je možné už teď pokládat své dotazy atd.

2. zpráva — 1 den před začátkem webináře

Lidé mají plné kalendáře a zapomínají. Pošlete tedy krátké připomenutí, že zítra začíná webinář, na který se zájemce přihlásil. Zopakujte informace o začátku. Připomeňte, co všechno zajímavého se dozví a s čím mu pomůže. Také můžete vyzvat k pokládání dotazů k danému tématu.

3. zpráva — hodinu před začátkem webináře

Začínáme. Upozorněte účastníky, že stránka webinářem už je aktivní, a přidejte odkaz, kde se k vysílání mohou připojit.

4. zpráva — ihned po webináři – účastníkům

Bezprostředně (v řádu hodin) po webináři účastníkům poděkujte za účast. V případě, že dáváte k dispozici záznam webináře, přidejte odkaz, kde ho najdou. Pokud jste v průběhu webináře slíbili poskytnutí prezentace případně doplňující materiály, tak tady je ideální prostor pro jejich zveřejnění.

5. zpráva — ihned po webináři  – těm, kteří se neúčastnili

Někdo prostě zaspal a nedorazil. To se stane. V závislosti na tom, jak je trh nasycený, na webinář dorazí „pouze“ 30-80 % z těch, kteří se registrují. V závislosti na tom, kolik máte „lajdáků“, připravte i speciální zprávu pro ně. Obrazně jim dejte za uši. „Byla to super a Vám to uteklo“. Přidejte počet účastníků a příklady otázek, které jste zodpověděli. Ukažte jim, že prostě prošvihli příležitost.

6. zpráva — 1-2 dny po webináři

Ještě 1-2 dny po skončení pošlete účastníkům email, ve kterém jim připomenete speciální nabídku z webináře. Pokud žádná nebyla, přidejte užitečné doplnění, poklady, případně informaci o akcích, které plánujete. Po této zprávě je dobré kontakty zařadit do pravidelného mailingu.

Webinář je za námi, co dál…

Photo Credit: anieto2k cc

Photo Credit: anieto2k cc

Teď, když webinář skončil, Vaše práce nekončí. Díky webináři jste nejspíš získali nové kontakty. Jsou to lidé, kteří se zajímají o obor, ve kterém se pohybujete, a mají dobrou zkušenost z webináře. Takže hodně kvalitní kontakty. Využijte toho, a zařaďte je do svého prodejního trychtýře a dále s nimi pracujte. Máte skvělou příležitost proměnit je na zákazníky.

Malá poznámka k záznamům webinářů: Já osobně většinou záznam nedávám k dispozici. To totiž pouze motivuje to, že lidé se registrují a nepřijdou, protože ví, že budou mít záznam. Samozřejmě ho můžete zveřejnit a poslat na svoji databázi, ale z mých čísel se ukazuje, že to není příliš efektivní.

Využijte pomocníků

Možná už teď říkáte, že je to celé strašně složité. Ano, nebudu zastírat, že příprava si nějaký čas vezme. Přeci jen připravit obsah 8 emailů není otázka 5 minut. (Zkušení to zvládnou tak za dvě hodiny včetně přípravy stránek.) V závislosti nad tím, jaký máte rozpočet, si můžete práci ulehčit.

Placená služba GoToWebinar poskytuje softwarové vybavení pro celý webinář. V CRM nebo v mailingovém systému se postaráte pouze o to, abyste poslali příjemce zpráv na registrační stránku. Zbytek si nastavíte v přímo v GoToWebinar. Ceny začínají na 99 $ za měsíc. Drobnou nevýhodou je, že prostředí a část zpráv je pouze v angličtině (zatím).

Jestli chcete využívat technologii YouTube, tak si budete muset registrační proces nastavit v mailingovém systému a na svých stránkách. Zkontrolujte, jestli máte k dispozici automaty nebo, chcete-li, autorespondery. Samozřejmě všechny emaily není nutné sestavovat do automatu. První a druhý email pro neregistrované je vhodné připravit jako hromadnou zprávu. To samé platí pro zprávy po skončení webináře. Avšak jakmile dojde k registraci, přichází na řadu automat a zájemce provede od registrace až k samotnému vysílání.

V Clipsanu je možné vytvořit jednotlivé stránky (registrační, děkovací, vysílání) a vše propojit s emailovým automatem. Otevřete si účet, v rámci bezplatné verze si můžete vytvořit vlastní automat.

Další postupy, jak připravit webinář přes YouTube najdete v článcích Jak udělat vlastní webinář krok za krokemNasloucháním účastníkům webinářů k lepším výsledkům.

Mimochodem, kolik webinářů máte za sebou?

Ať jste v roli diváka nebo pořadatele, napište komentář

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.