Proč čistit svou databázi e-mailových kontaktů (nejen na začátku roku)


Proč čistit svou databázi e-mailových kontaktů (nejen na začátku roku)

Hned v úvodu Vám položím 3 otázky. Když si na ně pravdivě odpovíte, tak ihned poznáte, jestli je tento článek pro Vás.

  • Kdy naposledy jste ze své databáze odstranili neexistující kontakty?
  • Kdy naposledy jste mazali kontakty, ze kterých se Vaše e-mailové kampaně vrací?
  • Kdy naposledy jste si vyfiltrovali kontakty, které Vaše newslettery dlouhodobě nečtou?

Jednoduché otázky a ještě jednodušší odpovědi.

Pokud ve své databázi necháváte „mrtvé kontakty“ a zasypáváte je novými zprávami, není to úplně nejšťastnější.

Nejspíš Vás to stojí i dost peněz. Zbytečně platíte vysoký paušál za e-mail marketingový nástroj. Ale hlavně si tím snižujete doručitelnost svých kampaní.

2.514 kontaktů má průměrně databáze, která má míru otevření hromadných e-mailů nad 50 %. 13.436 kontaktů má průměrně databáze, která má míru otevření hromadných e-mailů pod 15 %. (Zdroj Clipsan 2019)

Tak jako se dělá vánoční úklid, tak i databáze kontaktů si zaslouží svoji očistu. A nejen na přelomu roku.

Čištění ≠ mazání

Nebojte se. Nikdo Vám neříká, že máte hodit své cenné hračky do koše. Není potřeba všechna data rovnou mazat. I když platí, víc mazat = víc GDPR.

Neaktivní kontakty můžete před smazáním vyexportovat a uložit. Na chráněné místo. Ano, nejspíš na to, na které si následujících 10 let ani nevzpomenete.

Nebo je v mailingovém systému označíte a vyloučíte je z rozesílky. U nás v Clipsanu je to možné udělat trojím kliknutím.

Vyloučení neaktivních kontaktů z mailingu

Žádný kontakt není věčný

  • Lidé změní práci 12x za život
  • Průměrná délka zaměstnání je 4 roky
  • Každý rok až 25 % lidí změní práci Zdroj Bureau of Labor

Uvedená čísla mluví za vše.

Zvlášť pokud působíte v B2B a cílíte na firmy. Počítejte s tím, že lidé ve firmách se mění. Možná ne tak často jako podle amerických statistik, ale přesto. E-mailová adresa asistentky, která četla Vaše newslettery, ale změnila práci, je vám k ničemu.

Lidé se stěhují. Mění své návyky. Přechází ze @seznam.cz na @gmail.com (naopak si ne). Přestanou do své přeplněné schránky chodit. Mají je plné. Nebo je natvrdo zruší.

Ve své databázi najdete i kontakty, které jsou neaktivní. Sice jim Vaše e-maily chodí, ale oni je neotevírají.

Mají jiné zájmy. To, co řešili před rokem, už vyřešili. Nezajímá je to, co před 10 lety. (Jen hrstka lidí odebírá naše newslettery už od ledna 2014.)

7 důvodů, proč si pravidelně čistit zuby databázi

Ne každý má čas a chuť se věnovat prevenci. Obzvlášť když nehrozí žádná bolest ani strach ze zubaře. Je snažší kontakty neřešit a jenom hrnout další a další nabídky.

Mít čistou databázi je podobně dobré jako mít krásně zářící úsměv. Pochlubíte se svému okolí, ušetříte a ukousnete si pořádnou část tržeb…

1. Lepší výsledky kampaní

Je to logické. Když své newslettery budete posílat lidem, kteří je otvírají a čtou, i Vaše e-mailové statistiky budou lepší. Ať už jde o míru otevření, míru prokliku nebo samotné konverze.

Váš e-mail marketing se stane efektivnější a můžete se pochlubit nejen na výroční poradě (třeba i v komentářích níže).

2. Připravíte lepší newslettery

Neztrácejte čas a neplýtvejte energií tam, kde to nikdo neocení. Raději se zaměřte na zájemce, kteří čtou vaše zprávy. Klikají na nabízené odkazy.

Daleko lépe budete vyhodnocovat, co lidé chtějí číst. Pak už takových zpráv připravíte více.

3. Zvýšíte doručitelnost

Otvíranost a prokliky mají velký vliv na doručitelnost Vašich zpráv. Když Seznam, Google a další vidí, že posíláte lidem, kteří o to stojí, nebudou Vás házet do spamu (ehm, aspoň ne tolik).

Méně Vašich newsletterů a dalších zpráv skončí ve složkách „Promo“ a „Hromadné“, kde si jich nikdo ani nevšimne.

4. Ušetříte za mailingový systém

Většina nástrojů na e-mail marketing má cenu nastavenou podle počtu kontaktů. Platit za „mrtvé“ kontakty nedává smysl.

V listopadu 2019 jsme posílali newsletter na 11.541 kontaktů (celou databázi) a získali 101 kliknutí. 185 kliknutí jsme získali z cíleného mailingu na 2416 aktivních kontaktů.

Odstraňujte z databáze neaktivní kontakty a ušetřete měsíčně i tisíce korun.

5. Získáte přesnější statistiky

Pro správné vyhodnocení kampaní potřebujete kvalitní data. Platí totiž rovnice garbage-in = garbage-out.

Díky čisté a kvalitní databázi získáte čísla, na která se můžete spolehnout. To znamená čísla nezkreslená duplicitními nebo neaktivními kontakty. A/B testy budou mít lepší vypovídací hodnotu.

6. Nebudete za spamery

U aktivní databáze Vás jen těžko někdo nahlásí na Seznam nebo Google jako spamera. Respektive neoznačí zprávu jako nevyžádanou.

Z Vašeho pohledu je vše jasné. Člověk dal souhlas, tak mu můžete zasílat. Ale z pohledu příjemce je situace složitější. Má v životě jiné priority než číst Vaše e-maily.

Obzvlášť když neposíláte pravidelně, tak na Vás lidé prostě zapomenou. A když jim pak pošlete nějaký super-duper newsletter, neví kam ho zařadit. Proč jim vlastně přišel? A tlačítko „Nahlásit“ je tak blízko…

7. Budete mít kvalitnější databázi

1.000 nadšených fanoušků je lepších než 100.000 znuděných příjemců.

Chcete, aby lidé nakupovali u Vás, protože poskytujete kvalitu. Mějte stejné měřítko na sebe a preferujte kvalitu databáze před kvantitou.

Ano, pravidelné čistky budou snižovat počet kontaktů. Ale to je jedině dobře.

Nedívejte se na to, kolik kontaktů mažete, ale kolik „čumilů“ odháníte ze svého obchodu. Zbude více prostoru pro angažované kontakty a zákazníky.

Kdy se do čištění pustit

Teď, když máte před sebou mrkvičku v podobě výhod, které Vám čištění databáze přinese, si možná říkáte, kdy se do toho ozdravného procesu pustit.

Nevím, jaký máte přístup Vy, ale třeba zapadnete do jedné z těchto škatulek. U nás v týmu jsou 4 typy lidí…

  • Pravidelňáci, kteří raději dělají věci průběžně, po malých dílcích.
  • Chaotici, kteří reagují na náhodné impulzy.
  • Plánovači, kteří ví, co bude na příští Vánoce pod stromkem.
  • Spáči, kteří se probudí, až když přijde problém.

Průběžně, když přijde upozornění

Po odeslání newsletteru občas dorazí zpráva o nedoručení. (Nám v Google Apps chodí do spamu, takže ji musíme hledat.)

To je impulz vyskočit, otevřít mailovací systém a vítězoslavně kliknout na zrušení odběru. (Někdo si i zatančí.)

Ať už je to zpráva o neexistující adrese, zablokované adrese nebo plné schránce, buďte nemilosrdní. Takového jedince nechcete za zákazníka. Vždyť by mu ani nedošla faktura.

Náhodně, když si všimnete nízké doručitelnosti

Hele, nedělal jsi s tím něco? Ještě včera to fungovalo.“ To se většinou nestane, protože čísla jdou dolů pomalu. Ale najednou si všimnete, že už to není, co to dřív bývalo.

Když jste se s e-mail marketingem seznámili, tak byla míra otvíranosti 25 %. Teď po „dlouhém a šťastném“ vztahu jste rádi, když to občas přeleze přes 10 %.

Sorry, problém není v e-mail marketingu. Ale ve Vás. Tedy ve Vaší databázi.

Samozřejmě to může být jen sezónní záležitost. Nebo se tento newsletter prostě nepovedl. Pokud se z toho ale stane trend, a vy víte, že to není obsahem, zkontrolujte neaktivní příjemce.

Plánovaně, několikrát ročně

Jednou za pár měsíců, na začátku čtvrletí, každého půl roku si označte kontakty, které za uplynulý čas neotevřely žádný Váš e-mail.

Jestliže se ten den cítíte obzvlášť bojovně a ostře, tak označte i ty, kteří za uplynulý čas na žádný e-mail neklikli.

Nemusíte je hned smazat. Už za moment si přečtete tip, co s takovými kontakty udělat.

V případě první očisty možná najdete i kontakty, které Vás drze ignorují třeba i rok a více. Na ty obzvlášť pozor, protože mohou zaútočit…

Až když zaznamenáte stížnosti na spam

Příjemce může ve své e-mailové schránce zprávu označit jako spam. To se občas stává, i pokud se v minulosti sám přihlásil. Buď si to nepamatuje, nebo nedokáže najít odkaz na odhlášení (skrolovat dolů je strašně moc práce) nebo ho zpráva něčím naštvala.

Když to udělá jeden člověk, tak se nic moc neděje. V okamžiku, kdy takových stížností zaznamenáte najednou víc, nasaďte si vyšetřovací klobouk a vytáhněte lupu.

Proč se to stalo? Poslali jste správně zacílený e-mail těm správným příjemcům? Nebyl to první e-mail po dlouhé době, kdy na Vás ti lidé prostě zapomněli?

Dejte poslední šanci

Všechny neaktivní kontakty nemusíte rovnou mazat. To by byla škoda. Dejte jim šanci a připravte pro ně reaktivační kampaň. Nemusí to být nic složitého.

Připravte speciální zprávu, kde se jim připomenete. Co děláte, odkud máte jejich kontakt a co je u Vás nového. Zeptejte se jich, jestli jsou pro ně Vaše informace ještě důležité, nebo už je nechtějí dostávat. Dejte jim možnost dál odebírat vaše e-maily, nebo se odhlásit.

Nebo jim pošlete ten nejlepší newsletter, který jste za posledních 90 dní připravili. Třeba do některých mrtvol vdechnete život.

Podrobněji reaktivačním kampaním se budeme věnovat v některém z dalších článků.

Kdo mete, ten jede

Slyším kolem sebe, že lidé mají malou otvíranost a proklikovost. Není se čemu divit, když mají v databázi kostlivce. Takové kontakty si nevšimnou, ani kdybyste jim posílali zlato.

Zamyslete se nad tím, jak tyto kostlivce pravidelně vymetat. Aby nestrašili Vás ani lidi, kteří se na Vaše zprávy těší. Vyplatí se to.

Jak si o ní pečujete? … o databázi samozřejmě.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

7 komentářů


  1. Zbyněk Svadba napsal:

    Ahoj Václave, díky za fajn článek. Setkal jsem se i s reakcí příjemce mailů, která v článku zmíněna není: označí mail jako nevyžádanou poštu proto, že nezná rozdíl mezi odhlásit a označit jako nevyžádaná. On prostě nerozlišuje mezi funkcí tlačítka „spam/označit jako nevyžádané“ a „odhlásit z odběru“. Občas si povídám se staršími uživateli a fakt mi běhá mráz po zádech z jejich vyprávění o tom, co se třeba učili v kurzu pro seniory. Takže se ani moc nedivím, že se někteří příjemci chovají tak, jak se chovají 🙂 ZS

    1. Václav Krajňák napsal:

      Přesně tak Zbyňku. To, co my „zkušení“ považujeme za samozřejmé, je pro běžného člověka vyšší dívčí. Je potřeba to respektovat a pracovat s tím 🙂

    2. Jitka napsal:

      Zbyňku, nedávno mě překvapila kamarádka výrokem, že se o nějaké odhlašování nestará, protože když o něco ztratí zájem, tak jednoduše e-mail označí za spam. Do důchodu má dost daleko a její dovednosti a znalosti ohledně počítačového světa jsou kousek nad průměrem jejích vrstevnic srovnatelného vzdělání (VŠ magisterské). Tak snad pochopila. Mně to pomohlo uvědomit si, že to co u sebe považuju za znalosti a dovednosti uživatelské/průměrné, tak pro mnoho lidí je nadstavba.

  2. Radka napsal:

    Skvělý a moc užitečný článek, Václave. Už se moc těším na článek o tom, jaký napsat e-mail do databáze, kdybych se chtěla pokusit “mrtvoly oživit”. Chci jim dát ještě šanci. Pošleš zase oznámení o novém článku na můj e-mail? Děkuji!

    1. Václav Krajňák napsal:

      Děkuji Radko, určitě dám vědět až bude hotový. Snad Vás do té doby mé e-maily neumrtví 🙂

  3. Sabina napsal:

    Zdravím, můžu se zeptat, kde je článek „jak oživit @ mrtvolky“? nikde jsem jej nenašla, předem děkuji 🙂

    1. Václav Krajňák napsal:

      Sabino, díky za zájem. Publikovali jsme ho zatím jen pro vybrané klienty. Díky za impulz, zkusíme ho zařadit i na blog.




Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.