Jak jsem pomocí blogu vygeneroval 7.831 emailových kontaktů – leadů


Jak jsem pomocí blogu vygeneroval 7.831 leadů

Ono se řekne, začněte s obsahovým marketingem, založte si firemní blog a publikujte články. Ale co z toho bude člověk mít?

Když jsem se v lednu 2014 rozhodoval, jestli půjdeme do blogu a v jaké formě, tak nějak jsem tušil, že to nebude krátkodobá záležitost.

Prvních pár měsíců byla řehole, ale pak se otevřely hráze a teď je z našeho blogu nezastavitelný stroj. Od určité doby už to jede úplně samo, ať je pondělí nebo neděle, ráno nebo noc.

Za celou dobu jsem pomocí nejrůznějších aktivit posbíral 7.831 kontaktů – anglicky leadů. A obhospodařuji je prakticky bez práce.

Tento článek můžete použít třeba jako návod pro své podnikání. Prozradím vám v něm, jak automaticky buduji svou databázi kontaktů.

Proč zrovna blog?

Obsahový marketing se dá dělat různě. Psal jsem o tom, v příspěvku. Obsahový marketing přitahuje pozornost jako magnet.

Vlastní blog na vlastní doméně, plně pod kontrolou, je neskutečně silný marketingový nástroj. Já ho naplno využívám jako základnu pro zvyšování návštěvnosti stránek a budování databáze kontaktů.

macbook-336704_640

Žádný jiný marketingový nástroj než blog nedokáže zdarma přivádět hordy návštěvníků z vyhledávačů. Vlastní blog je skvělým místem, kde začít s optimalizací pro vyhledávače. Už ze své podstaty je na blogu zajímavý obsah a ten (prý) vyhledávače milují. Stačí prvotně optimalizovat stránky a pak už jen psát a psát.

Aby se blog stal základnou informací a návštěvnosti vašich stránek, je potřeba ho propojit s ostatními marketingovými aktivitami. Ale základem je obsah. Tím začneme.

Obsahem to začíná

Tak předně je fajn, když na blog budete přispívat a zveřejňovat články, které mají nějakou hodnotu. Ne pro vás, ale pro čtenáře. Zatím jsem ještě nepsal článek o tom, jakou novou skvělou vlastnost jsme do Clipsanu dodělali.

Proč ne? Protože to drtivou většinu lidí nezajímá. (Zatlačím slzu zklamání…)

O čem tedy psát? Cesta ven je jednoduchá. Prostě vybírejte pro své články taková témata, která budou čtenáře zajímat.

V Google Adwords můžete jednoduše zjistit, jestli někdo něco o vašem oboru vyhledává. Taky se podívejte, co se vůbec objeví ve výsledcích vyhledávání po zadání klíčového slova.

A skutečnou studnicí inspirace jsou samotní zákazníci. Stačí se jen zeptat, co je zajímá, co by se rádi dozvěděli. Všechny tyto informace pomůžou k přípravě parádního obsahu.

Postup, jak psát články, které Google najde, jsem už v minulosti detailně popsal.

S propagací nejdál dojdeš

Když si na zahrádce vypěstujete tu nejlepší mrkev z celé střední Evropy, ale nikdo jiný než vy ji neochutná, tak je to trochu škoda. Podobně je to s perfektním článkem, který nikdo nepřečte. Takže až příspěvek na blogu zveřejníte, je potřeba ho poslat do světa internetu.

A k tomu jsou perfektní ty sociální sítě. Však je znáte. Jsou tam miliony lidí a nemají nic na práci než konzumovat obsah. (Vy ani já mezi ně samozřejmě nepatříme…) Vytvořte si proto profily na sociálních sítích, které jsou vhodné pro váš obor (čti všechny), a začněte na nich hledat své publikum.

Pro inspiraci se můžete podívat na Správná sociální síť pro podnikání.

Pro každý nově zveřejněný článek na blogu vytvořte na jednotlivých sociálních sítích samostatný příspěvek. Dostanete tak lidi na svůj blog. (Říkal jsem, že to je zdarma?)

Po zveřejnění článku ho vložím na Facebook stránku Clipsanu, na svou osobní Facebook stránku a někdy i přímo na Facebook profil.

Pak se vydám na LinkedIn a vložím odkaz na firemní profil a do skupin, do kterých se to hodí.

S obrázkem šup na Pinterest. Nezapomenu ani na upadající sítě jako Twitter, Tumblr a Google+. Ze statistik vidím, že i tam pár návštěvníků získám.

Na samotném blogu u každého svého článku dejte čtenáři možnost rovnou sdílet na sociálních sítích, komentovat, lajkovat atd.

Vytvořte si magnet na zájemce

Když už někoho dostanete na stránky, tak je půlka práce za vámi.

Cože??? Jenom půlka???

No jasně, ta druhá půlka je postarat se o to, aby přišel znovu. A znovu. A znovu.

Ideální je dát zájemci vědět emailem, že máte nový článek. Ale donutit čtenáře, aby vyplnil svou emailovou adresu a přihlásil se k odběru novinek, je téměř nadlidský úkon.

Proto chytří lidé vymysleli něco, čemu se říká magnet na zájemce. To je „něco“, co nabídnete výměnou za emailovou adresu čtenáře.

A to „něco“ je potřeba na začátku vytvořit. Já například mimo jiné na svém blogu propaguji elektronickou brožuru „8 tipů k lepší pozici ve vyhledávači“, a (nejen) díky ní se má databáze rozrůstá každý den o nové kontakty.

ebook

Jak jsem na tohle téma přišel?

Docela dlouho jsem se v minulosti aktivně věnoval tvorbě webových stránek a všemu, co s tím souviselo. (Musel jsem jich pár set udělat, než jsem pochopil, že běžné stránky jsou v podnikání k ničemu.) Nabízelo se tedy vytvořit brožuru, která se bude věnovat optimalizaci stránek pro vyhledávače. Každý, kdo má svůj web totiž řeší, jak zvýšit jeho návštěvnost.

Mějte na paměti, že vždy je potřeba vytvořit „něco“, co potenciální zákazníky jednak zaujme a zároveň dá odpovědi na otázky, které aktuálně řeší.  A jestli už nějakou chvíli podnikáte nebo se zajímáte o nějaký obor, je tu šance, že tomu rozumíte víc než někdo jiný.

Takže stačí ty vědomosti vzít a zabalit do pěkného obalu. Nemusí jít nutně o 100 stránkový vědecký elaborát. Nejen, že by ho nikdo nečetl, ale možná by vám spíš uškodil. Má brožura má 20 stránek, a v dnešní době myslím, že je to až moc.

Konkrétní nápady na magnety najdete v 51 odstínů budování databáze kontaktů a 25 chytrých způsobů, jak mít více kontaktů pro email marketing.

Brožura na blog a zachytávací stránku

Stejně jako nestačí obyčejná výzva k registraci do newsletteru, tak nestačí ani prázdný formulář. Protože jsem chtěl probudit zájem ještě před tím, než jsme spustili blog, připravil jsem samostatnou stránku, kde jsem brožuru nabízel výměnou za email.

Taková stránka, kde se dá udělat jenom jedna akce, a to vyplnit formulář, se jmenuje zachytávací stránka – angl. squeeze page. Výhodou zachytávací stránky je to, že na ni můžete směřovat reklamu, poslat odkaz emailem nebo si ji přidat na vizitku.

Návštěvník takové stránky nemusí přemýšlet, co má udělat, protože nic neodvádí jeho pozornost.

Zachytávací stránka

Zachytávací stránka

Ve chvíli, kdy jsme spustili blog, tak jsem na něj mohl vložit odkaz na zachytávací stránku jako banner. Druhá možnost byla vložit formulář rovnou do pravého sloupce. Z konverzního pohledu by měla fungovat lépe ta první možnost, ale já nastavil tu druhou a už dál netestoval.

Pokud tedy návštěvník přijde na můj blog, může si v pravém sloupci stáhnout brožuru a tím pádem na sebe zanechat kontakt.

Umístění brožury na blogu

Umístění brožury na blogu

V obou případech je u obrázku brožury formulář na sběr kontaktů s jasnou výzvou k akci. Formulář jsem nastavil tak, že po se vyplnění emailu okamžitě odešle brožura a zároveň se nový kontakt zařadí do skupiny „Brožura“.

Díky tomu mám přehled, které kontakty jsem prostřednictvím brožury získal, kdo o ni projevil zájem, a s touto informací mohu dále pracovat.

Jestli vás zajímá víc, tak o formulářích jsem toho v posledních týdnech napsal docela dost. Třeba namátkou 13 tipů pro zabijácký formulář na sběr kontaktů.

Rutinu obstará automat

Zájemce vyplnil své jméno a email a na pomoc mi přichází emailový automat – angl. autoresponder. Bylo by fajn posílat všechny emaily ručně, ale jednak bych z toho zcvokl a druhak bych na každého druhého zapomněl.

V Clipsanu jsem si tedy vytvořil automat, který se automaticky spustí v momentě, kdy zájemce zareaguje na výzvu k akci „Ano, chci získat brožuru“ a zadá svůj email.

mailbox-1751582_640Automat mu obratem odešle odkaz na požadovanou brožuru. (Nedávám ji do přílohy, protože pak bych nevěděl, kdo na ni kliknul a kdo ne). Odesláním brožury práce automatu zdaleka nekončí.

Mám v něm připraveny další emailové zprávy, které se automaticky odešlou několik dní po stažení brožury. Doplňují informace z brožury a odkazuji v nich na svůj blog. Zájemce má aspoň možnost proniknout hlouběji do získávání návštěvnosti.

V posledním kroku automatu – v poslední zprávě – čtenáři řeknu, co se bude dít dál. Že bude dostávat pravidelný newsletter s dalšími články na blogu. Díky tomu nastavím očekávání a pak ho stačí splnit.

Další informace najdete v příspěvku Autoresponder – jak sestavit email marketingový automat, který vytrvale tvoří zákazníky

Jsem v kontaktu, ale nezahlcuji

Jsem příznivcem hýčkání kontaktů spíš než tvrdého prodeje hned poté, co se člověk registruje do databáze.

A proč? Je to jednoduché. Až bude mít zájemce nějaký problém, zvyšujete pravděpodobnost, že se na vás obrátí, když bude cítit, že mu pomůžete s řešením. Třeba se zajímavou zakázkou.

Ale všeho moc škodí. I odkazů na články. Pokud budete své kontakty bombardovat obden zprávami, tak zbytečně zvyšujete pravděpodobnost, že se rovnou odhlásí.

Jak často tedy posílat newslettery? Neexistuje žádná zlatá odpověď. Jestli dokážete posílat každý den opravdu super obsah, tak pište každý den.

Já posílám odkaz na nový článek pravidelně jednou týdně. (A až na pár pauz se to daří.) Ale příjemce zároveň může několik týdnů dostávat zprávy z automatu.

Aby toho tedy nebylo moc, používám metodu dvou kyblíků. Do prvního kyblíku padne kontakt, který si stáhne brožuru. A newsletter posílám pouze na zájemce, kteří jsou v druhém kyblíku.

bucket-315972_640

V okamžiku, kdy automat odešle všechny zprávy, tak vezme zájemce z prvního kyblíku a vloží ho do druhého kyblíku. Jelikož na konci automatu říkám, že začnu posílat newslettery, tak se tak i stane. Bez toho, abych se musel o cokoliv starat.

Samozřejmě  výjimkou je situace, kdy návštěvník pravidelně odebírá newsletter a rozhodne se ke stažení brožury. To je ale v pořádku, protože o tom ví, a sám si to vyžádal.

Jestli ještě nemailujete, tak Vytvořte a odešlete svůj první emailový newsletter.

Placená propagace blogu

Je pouze na vás, jestli svůj blog a sběr kontaktů necháte svému osudu a budete doufat, že vás lidé najdou nebo jim půjdete aktivně naproti. Možností je celá řada. Od aktivity na sociálních sítích až po placenou reklamu.

Od té doby, co Facebook začal penalizovat propagační příspěvky a dosah příspěvků mezi fanoušky se rapidně snížil, mi přijde efektivnější investovat pár korun do reklamy, než každý den tvořit nový a nový obsah.

Zkoušeli jsme přes reklamu propagovat samotnou zachytávací stránku s brožurou. Několik kontaktů jsme získali, ale bylo nutné je „naučit“ chodit na blog.

Momentálně využívám propagace magnetu prostřednictvím blogu. Připravuji stále nové články, které potom sdílím a propaguji na sociálních sítích.

money-256314_640

Každý článek podporuji minimální částkou 100 Kč. Dostane se tak mezi fanoušky a jejich přátele. Jednak to přinese nové návštěvníky na blog a druhak sbíráme i nové fanoušky.

V okamžiku, kdy někdo uvidí reklamu na článek, přijde na blog, zjistí, že ‚asi jako dobrý‘ a tam vidí i moji brožuru. Zanechá svůj kontakt a dostane brožuru. A rovnou dá i palec Facebook stránkce a máme o fanouška víc.

Já takovému šťastlivci pak na oplátku zasílám newsletter s odkazem na nové články. Jsme tak v neustálém kontaktu a roztáčí se tak spirála návštěvnosti. Díky tomu si buduji svou značku a z čtenářů se pak dříve nebo později mohou stát zákazníci.

O testech s propagací článků jsem psal v Nečekané výsledky testů 13 Facebook reklam podle množství textu v obrázku.

Statistiky, statistiky, statistiky

Jestli to ještě nevíte, tak vám můžu prozradit, že jsem hodně zaměřen na výsledky a měřím, co se dá. U blogu mě zajímá několik různých čísel.

To hlavní je samozřejmě velikost databáze, abych se před kamarády mohl vytahovat. Hned za tím je konverzní poměr stránky, kolik čtenářů vyplní svůj email.

V Google Analytics se koukám hlavně na celkovou návštěvnost, zdroje, odkud lidé chodí, a pak na čas strávený na stránce. Čím je delší, tím déle návštěvníci čtou. Podívejte se, co ještě každý měsíc v Google Analytics měřit.

Statistika návštěvnosti blogu

Do roka od spuštění jsme se dostali nad 10.000 návštěvníků měsíčně. V obdobích, kdy na blogu nepřibyla ani čárka, návštěvnost samozřejmě trochu ubyla. Těším se až dosáhneme na hranici 20.000.

Určitě mě zajímá také počet komentářů a počet sdílení článku na Facebooku, LinkedIn a Twitteru. Google+ jsem zrušil, protože je mrtvý. Mám extra přehledovou stránku, kde sleduji všechny články.

Vždycky se také dívám na cena za proklik u reklamy na příspěvek. Je to pro mě takový barometr zájmu o dané téma.

Co z toho plyne

Díky blogu jsem v rozšířil svou databázi o 7.831 kontaktů. Teď se všemi zkušenostmi vím, že jich mohlo být daleko víc. Chystám se testovat nové magnety a nové způsoby a pak se o ně na blogu podělím.

Jasně, nebylo to úplně bez práce a bez investice do reklamy. Zajímavé je, že i když nepublikujeme nové články, tak kontakty získáváme neustále. Ale o tom, třeba zase někdy příště.

Rozšiřování blogu by se dalo popsat v 4 krocích:

  1. Napsat hodnotný článek
  2. Poslat newsletter s odkazem na článek
  3. Publikovat příspěvek s článkem na sociálních sítích
  4. Zaplatit propagaci článku

To se dá stihnout za pár hodin v jednom dni. Právě automatizace jednotlivých částí procesu mi práci usnadnila  a mohu se tak věnovat jiným aktivitám. Třeba přípravě dalších článků. 🙂

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

8 komentářů


  1. Petr Kelar napsal:

    To mně fakt ale štve … jak je možné, že to někdo tak dobře umí … No, je to podobné, jako bych chtěl, aby se ze mně (mizerného hráče tenisu) stal o něco lepší hráč. Prostě musím chtít a musím tomu věnovat jistou množinu času … .samo se to prostě a jednoduše neudělá. Díky Vašku.

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      Přesně tak, chce to „jenom” čas a půjde to 🙂 Držím palce Petře

  2. Tomáš Nykl napsal:

    Prima článek. Jako malý tip – mě se osvědčilo sem tam vložit info o ebooku (u mě formou videa) do souvisejících skupin na FB. Reklama zdarma.

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      Skvělé, děkuji za parádní tip. Asi se na ty Facebook skupiny podívám 🙂

      1. Tomáš Nykl napsal:

        Koukněte na to… Já s tím mám veskrze pozitivní zkušenost. Většinou tím nikoho neobtěžujete a dostáváte tu informaci ke správným lidem ..

  3. Karel Kubela napsal:

    Super článek Václave. Děláte to dobře! 🙂

    1. Vaclav Krajnak napsal:

      Děkuji Karle, mám radost, že se Vám líbil 🙂

  4. Milan Hloušek napsal:

    Moc hezké Václave,jako vždy. Hezké vánoce
    Milan




Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.