41 nástrojů pro digitální marketing a on-line byznys


41 nástrojů pro digitální marketing a on-line byznys

Zmapoval jsem, co v naší firmě používáme téměř každý den, abychom proměnili myšlenky ve výsledky.

A jak to dopadlo?

Tady je několik desítek nástrojů pro marketing, statistiky, video, fotky, webové stránky, firemní i osobní efektivitu.

6x Marketing, prodej a podpora

Přitahování zákazníků, jejich konverze i následná péče – to všechno je v podstatě marketing. Nechceme mít roztříštěnou pozornost a spoustu aplikací, ale spíše si marketing zjednodušit a zefektivnit.

ClipsanE-mail marketing, prodejní formuláře a on-line fakturace. A všechno okolo. Clipsan jsme sami vytvořili, tak ho pochopitelně využíváme na maximum.

Manychat – Jeden z několika systémů na tvorbu chatbotů v Messengeru. Mě vyhovuje jeho jednoduchost a statistiky každého prvku. V poslední době to vzhledem k pravidlům Facebooku zbytečně motají se SMS a e-mailem.

OptinMonster – Vyskakovací okna na webu, přes která můžete konvertovat návštěvníky stránek do kontaktů v databázi. Spousta designů, A/B testování, cílení na konkrétní stránky mi vyhovuje.

Surveygizmo – Na tvorbu dotazníků je spousta nástrojů, ale mě Surveygizmo vyhovuje hlavně kvůli jednoduchému designu dotazníků. Akorát mě loni trošku naštvali se zdražením 🙂

SupportBox – Česká služba na zachytávání a vyřizování požadavků na podporu, které přijdou e-mailem. Jednoduché a v týmu velmi efektivní.

Zendesk Chat – Livechat na stránkách využíváme k podpoře v Clipsanu i při prodeji. Používali jsme Zopim, který koupil právě Zendesk. Kromě jména se nic nezměnilo, takže zůstáváme věrní díky mobilní aplikaci a dobrému poměru cena/výkon.

7x Měření a statistiky

Co neměříš, nemůžeš vylepšit. Nemám rád, když nejsou rozhodnutí podložená čísly. Nebo aspoň nejdou dodatečně změřit. Nejsem detailista, netrávím hodiny v Excelu, ale chci mít k dispozici důležitá čísla.

Clipsan – Pro nás centrální bod se všemi podstatnými informacemi. Měříme růst databáze, úspěšnost e-mail marketingu, konverzi prodejních stránek i formulářů na sběr kontaktů i obraty.

Google Analytics – Nejrozšířenější měření na webu, které ještě pořád všichni neznají. Na webech změříte konverzi (např. odeslání formuláře) a na prodejních webech vidíte dokonce i tržby.

Search Console – Sledování pozic a vyhledávání webu na Googlu. Samozřejmě zdarma. Tady se dozvíte, na jaká klíčová slova se vaše stránky objeví a kolik lidí na ně kliká.

Pingdom – Běží Vaše stránky? Pingdom třeba i každou minutu prověří, že všechno funguje. Pokud ne, tak Vám pošle e-mail nebo SMS. Na běžné stránky zbytečné, ale na důležité projekty je to potřeba.

Hotjar – Sada nástrojů pro sledování chování lidí na stránkách. Od heatmap, přes nahrávání návštěvníků až po sbírání zpětné vazby. Co víc si přát?

Smartlook – Sledování návštěvníků na webu. Česká alternativa Hotjaru je důležitá pro zlepšování konverzního poměru. Pracovat s výsledky už je trochu vyšší dívčí.

Collabim – Sledování pozic ve vyhledávačích a mnohem víc. Mě zajímají hlavně ty pozice na vybraná klíčová slova. Nejen na našem webu, ale na několika dalších, které spravujeme.

4x Fotky a obrázky

V tomto článku moc fotek není, ale to neznamená, že nejsou důležité. Věnoval jsem se jim zde na blogu už několikrát.

Adobe Photoshop – Na drobné úpravy možná příliš velký nástroj, ale pracuji s ním už přes 15 let, takže je mou první volbou. Platba je měsíční.

Canva – Editor fotek dostupný přes prohlížeč. Většina funkcí je zdarma, platíte buď za prémiové fotky (1$ je super cena) nebo měsíční paušál za „Pro“ verzi. Víc o téměř zázračné Canvě si přečtete zde.

Pixabay, Pexels, Freepik a mraky dalších – Fotky zdarma najdete na těchto a dalších serverech. Pokud by to nestačilo, tak se mrkněte na desítky dalších serverů fotkami zdarma.

Shutterstock – Fotobanka, kde kupuji fotky. Na nějaká témata je hledání fotek zdarma neefektivní. Vyplatí se mi koupit pěknou fotku a neřešit práva, označení autora apod.

5x Video a audio

Od roku 2014 natáčíme audio podcast Strategické zisky a poslední léta se stále více věnujeme videu. Tady jsou nástroje, které nám s tím výrazně pomáhají.

Camtasia – V tomto jednoduchém a přesto silném editoru jsem upravil asi nejvíc videí. Je skvělá na vystřihávání pasáží, které nepotřebujete. Jednorázová investice a volitelný každoroční upgrade.

Adobe Premiere – S koupí kamery jsem sáhnul po „profesionálním“ řešení. Práce s velkými soubory je rychlejší. Platba je měsíční a používám ji na jednu licenci na svých 2 počítačích.

Audacity – Software na nahrávání a úpravu zvukových souborů. Funguje jak na PC tak na Macu. Doinstalujte pluginy a zvládnete i MP3. Zdarma.

Wistia, Vimeo – video hostingové služby v placené verzi. Využíváme obě. První na marketingová videa, kde sledujeme detailně statistiky. Druhou na cenově dostupný hosting videí. Porovnání Wistie, Vimea a YouTube najdete zde.

Streamyard – Jednoduché webináře přes YouTube skončili, ale Streamyard na živá vysílání funguje skvěle. V placené verzi je bez reklamy a umí simultální vysílání vedle YouTube i na Facebook, LinkedIn a další.

3x Webové stránky

Různých webových stránek jsem vytvořil už přes 400. Takové ty klasické webovky vnímám jako takové sídlo firmy. Na začátku není důležité, ale když se firma uchytí, tak si ho může dovolit. Ať už se jedná osobní stránky nebo klasické firemní, tak je důležité, aby přiváděly zákazníky.

WordPress – Redakční systém, na kterém běží 27 % internetových stránek. Když řešíme, na čem postavíme stránky, tak není jiné volby. I když nepotřebujeme psát blog.

Divi, ThriveThemes, OptimizePress – Šablonové systémy do WordPressu, na kterých si naklikáte v podstatě jakýkoliv web. Koupíte, nainstalujete na svůj hosting a vyřešeno. Na Divi je web Hanky Procházkové. Na ThriveThemes je postaven sap4you. OptimizePress pohání Uzdravte se jídlem.

Genesis Framework + StudioPress – Vlastní šablony do WordPressu tvoříme buď na zelené louce nebo na základě Genesisu. Tvůrce StudioPress má navíc několik pěkných šablon, které se dají ihned použít.

4x WordPress plugin

Zásuvných modulů do WordPressu používáme mraky. Některé jsou ultra specifické. Raději jsem tedy vybral 4, které nasazujeme téměř všude.

Yoast Seo – Nejpoužívanější plugin na optimalizaci stránek pro vyhledávače a sociální sítě. Získáte tipy na zlepšení a nastavíte meta tagy, titulky. Důležitá je pro mě i nastavení toho, jak se stránka zobrazuje, když někdo sdílí odkaz na sociálních sítích.

Contact Form 7 – Plugin na jednoduchou tvorbu formulářů. Ve výchozím nastavení pouze posílá formuláře na zadaný e-mail, na ukládání dat je třeba extra plug-in. V kombinaci s pluginem Akismet chrání dobře i proti spamu.

Sucuri Security – Plugin na ochranu WordPressu. Tím, že WP nejpoužívanější, tak na něj i spousta lidí útočí. Sucuri s tím aspoň trochu pomůže. Hlídá soubory a loguje přístupy do administrace.

Google Analytics for WordPress by MonsterInsights – Jednoduché vložení statistik do stránek a zároveň rychlý přehled návštěvnosti rovnou v administraci WordPressu. Na takové běžné měření to stačí, ale neumí měření přes více domén (Cross Domain Tracking) u formulářů, což je potřeba na sběr kontaktů.

6x Firemní efektivita

Jak stíhat všechny požadavky dnešní doby, obhospodařovat marketing a být při tom efektivní? Nedáme dopustit na následující nástroje a služby.

G Suite – Ano, platíme si za e-maily a stojí nám to za to. Mail od Googlu je prostě nejlepší. Je rychlý, neřešíme spamy a funguje v podstatě všude.

Dropbox – Pro přístup k souborům odkudkoliv a kdykoliv ideální volba. Jednoduše sdílíte soubory a adresáře s kýmkoliv, i když on sám Dropbox nemá. Verze zdarma nám ale už nestačí na ten objem dat, který máme.

Evernote – Poznámky všude. Sem si zapisuji cokoliv, co mě napadne. K textovým, grafickým i audio poznámkách se dostanu z obou počítačů i telefonu.

Airmail – E-mailový klient na Mac a iOS – synchronizace přes iCloud. Jednoduše označíte hotové věci, odložíte nepotřebné a teoreticky dáte „Inbox Zero“ každý den. Mě se to zatím podaří jen občas 🙂

Wunderlist – Zatím jsem nenašel rychlejší správu úkolů – todo list. Asi se budu muset začít rozhlížet, protože Wunderlist v květnu končí.

Slack – Komunikace v týmu bez použití e-mailu. Něco jako interní chat pro všechny ve firmě. Máte místnosti pro určitá témata nebo přímo mluvíte s ostatními. Sdílíte videa, audia apod.

6x Zajímavé aplikace a služby

Pár nástrojů se nám nehodilo do žádné kategorie, a přitom si myslím, že stojí za to. Třeba některý z nich využijete.

Chatroll – Chat na stránkách se hodí třeba při webinářích. Vytvoříte místnost, vložíte ji na stránky a hned se můžete v reálném čase bavit s desítkami i stovkami zájemců.

Balsamiq Wireframes– Jeden obrázek je víc než tisíc slov. Pomocí drátěných modelů (angl. wireframe) dáte grafikovi jasné zadání. A nejen jemu. Než abyste něco složitě vysvětlovali, tak je lepší nakreslit návrh a bavit se o jeho realizaci.

Zapier – Propojte cokoliv s čímkoliv. Pokud to má API a podporuje to Zapier. V marketingu třeba přes Zapier sbíráme kontakty z LinkedInu nebo Facebooku (Lead Form) přímo do Clipsanu. Možností různých propojení jsou mraky.

Amazon.de – Amazon zatím v Česku nefunguje, ale to vůbec nevadí. Amazon.de mluví česky, můžete si vytvořit firemní účet a objednávky dostanu ze zahraničí rychleji než z českých e-shopů. I před Vánoci.

WeTransfer – Na posílání velkých souborů (do 2 GB) ideální. Dostanu e-mail, když se soubor nahraje, i když si ho druhá strana stáhne.

Atom – Malý velký editor nejen pro HTML kód. Když potřebuji upravit nebo zkontrolovat kód stránek, tak sáhnu po tomto editoru zdarma. Je primárně pro Mac, ale existuje i verze pro Windows.

A číslo 41?

Nechci rýpat, ale to nebylo 41 nástrojů. Clipsan tam totiž byl dvakrát.

Už jsem si myslel, že mi to projde 🙂 Dobrá, dobrá, tak přidám jeden velmi chytrý plug-in do prohlížeče Google Chrome.

Full Page Screen Capture zachytí celou stránku do PNG nebo PDF, které si můžete stáhnout. Když je stránka příliš dlouhá, tak máte několik obrázků. K čemu to je dobré? Abych si uložil zajímavé stránky (zachytávací, prodejní apod.) pro vlastní inspiraci.

A jaké nástroje používáte Vy?

Nejrůznějších nástrojů, služeb a pomocníků jsou mraky. Každý má své oblíbené. Klidně se o ty své podělte v komentářích níže.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

7 komentářů


  1. Jaroslav Gongala napsal:

    Většinu sám používám, ale namísto balsamiq doporučuji adobe XD. Stejně tak jsem používal dlouhou dobu slack, ale při více uživatelích se už prodraží. Ve free verzi nemáte dostatečnou historii. Z toho důvodu jsem přešel na rocket.chat, který je opensource, totožný se slackem a provozuji ho na své doméně. Na digitalocean platím $5 za nejmenší server a jsem spokojený. Podle návodu si jej nainstaluje každý kdo trochu ovládá servery.

    1. Václav Krajňák napsal:

      Dobré tipy Jaroslave, děkuji za ně. Balsamiq se mi líbí pro extrémní jednoduchost, ale přiznám, že tam bude mít vliv i to, že jsem se potkal ve 2010 s jeho tvůrcem 🙂 Slack zatím využíváme ve verzi zdarma. Vaše řešení s rocket.chatem je poměrně zajímavé. Hezké svátky.

      1. Jaroslav Gongala napsal:

        Adobe XD má výhodu ohledně symbiózy s PhotoShopem. Designér si XD otevře ve PhotoShopu a naopak. Co se Slacku týče, tak jsem neměl jediný problém, kromě pricingu. Jakmile překročíte 10k zpráv, je nutné zaplatit, ať se do historie dostanete. Pro nás to byl 1 rok chatování ve dvou. Poté zaplatit cca 700kč, aby bylo možné vše historicky vyexportovat.

  2. Marek napsal:

    Miesto Airmail (pouzival som) doporucujem SPARK od Readdle a samozrejme aj ine SW od tejto kapely. (PDF EXPERT napr.).

    1. Václav Krajňák napsal:

      Díky Marku, Spark jsem už několikrát zahlédl. Tak třeba najdu čas vyzkoušet 🙂

  3. Šárka N. napsal:

    Je ještě Dropbox zdarma?

    1. Václav Krajňák napsal:

      Jasně Šárko, Dropbox Basic do 2GB 🙂




Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.