10 způsobů, jak poprvé prodat online


10-zpusobu-jak-poprve-prodat-online

Všichni mluví o tom, že budoucnost v podnikání je v použití internetu. Spousta lidí již stránky má nebo o nich uvažuje, ale stále jim nepřinášejí to nejdůležitější, co je v podnikání  třeba – peníze.

Mám pro Vás několik rad, jak na stránky dostat návštěvníky a udělat první obchod. Pro někoho to může být poptávka po službě, pro někoho už objednávka na konkrétní produkt. Důležité je získat co nejdříve první objednávku a tím i zkušenosti pro další rozvoj.

V článku najdete 10 způsobů, kterými můžete začít budovat své online aktivity tak, aby Vám přivedly prvního zákazníka a následně i mnoho dalších dalších.

1. Začněte blogovat

Content marketing nebo česky obsahový marketing mají rádi vyhledávače, sociální sítě a konečně i čtenáři. Tím, že tvoříte obsah ve formě článků, vzděláváte své potenciální zákazníky, přitahujete pozornost a budujete důvěru ke své firmě.

Vám osobně psaní pomůže utřídit si myšlenky a zjistit si podrobnosti o oblastech, o kterých píšete. Začnete se zajímat, co se ve Vašem oboru aktuálně děje, a tím budete automaticky své podnikání vylepšovat.

Zvolte si téma blogu, které úzce souvisí s tím, co Vaše firma dělá a zároveň zajímá i Vaše zákazníky. Spousta lidí vyhledává fráze a návody „jak začít s XY“. Sepište si takový návod pro své podnikání. Zapisujte si otázky svých klientů a poté na ně v klidu doma odpovídejte (a to do hloubky) formou článku.

Pro inspiraci i praktický návod se podívejte na náš příspěvek: Napište článek, který vyhledávače najdou – úplný postup.

2. Vytvořte si databázi emailových kontaktů

Budování databáze kontaktů je asi nejdůležitější způsob, jak budovat své podnikání a marketing.

Podle výzkumů z portálu MarketingSherpa 60 % marketérů říká, že investice do email marketingu se vrací. Dalších 32 % si myslí, že se investice vrátí až časem. To jsou čísla, která mohu potvrdit z vlastní zkušenosti a také ze zkušenosti mých klientů.

Když máte k dispozici seznam lidí, kteří s Vámi chtěli nebo chtějí obchodovat, máte ve svých rukou možnost je oslovit a připravit pro ně nabídku, na kterou budou reagovat. Můžete zkoušet různé formulace, slevy, bonusy. Prostě cokoliv si vymyslíte.

Pokud zrovna tuhle část nedelegujete, tak můžete pociťovat i jisté vzrušení, když pošlete email a čekáte na první objednávku. A ona opravdu přijde. To samozřejmě vyžaduje mít databázi dostatečně velkou (alespoň 100 kontaktů) a nabízet něco, co Vaši potenciální zákazníci chtějí.

Prvním krokem tedy je začít budovat databázi kontaktů. Podívejte se na článek 25 chytrých způsobů, jak získat více kontaktů pro email marketing.

3. Oslovte vlivné autory

Už i v Čechách je spousta lidí, kteří mají vlastní blog a píšou – třeba jen pro zábavu nebo z jiného důvodu. Na internetu jsou také profesionální redaktoři, podnikatelé, fotografové i lidé dělající video příspěvky, které publikují třeba na YouTube, Vimeo…

Obsah takových blogů se dostane mezi spoustu fanoušků, kteří už k autorovi mají vytvořenou důvěru. Když se o Vás autor zmíní nebo Vás dokonce doporučí, může to přinést raketový start Vašich online úspěchů.

Tento způsob – spolupráce s vlivnými autory – může fungovat za dvou předpokladů.

Za prvé: máte kvalitní nebo jedinečný produkt nebo službu. Pokud zapadáte do průměru a ničím se neodlišujete, tak vlivný člověk určitě už někoho ze stejného oboru ve svém okolí mít bude. Proto se potřebujete se odlišit a mít co nabídnout.

Za druhé: když něco chci, musím nejprve něco dát. Pošlete na všechny možné strany svůj testovací výrobek, nabídněte svou službu zdarma. Ano, je to risk a možná o svou investici přijdete, i přesto může být přínos větší než peníze investované do billboardu. Tomu věřte!

Například John Vanhara na svém blogu Podnikání v USA pravidelně dává prostor lidem, kteří mu napíšou svůj podnikatelský záměr. Najděte si někoho podobného ve svém oboru – třeba z toho vznikne dlouhodobé partnerství, které do Vašeho podnikání přinese zajímavé impulsy a kýžené výsledky.

4. Experimentujte s Google Adwords nebo Sklikem

I když nyní lidé tráví spoustu času na sociálních sítích, stále využívají Google a Seznam, když hledají něco konkrétního. Vy je tak můžete oslovit pomocí reklamy, kterou zde umístíte. A platíte pouze za kliknutí nikoliv za zobrazení.

Ceny za tento typ reklamy už nejsou tak nízké jako v minulosti, ale výsledky Vám velmi rychle pomohou získat zpětnou vazbu a vyhodnotit situaci.

adwords

Vyčleňte si stranou nějaké peníze, vytvořte si a zveřejněte svou první reklamu a dejte si týden na tento experiment. Uvidíte, že výsledky se dostaví velmi rychle a že nemusíte čekat měsíce, až vyjedete v Google na první stránku. Před oči zákazníka se dostanete hned a často daleko levněji než placením „optimalizace pro vyhledávače“.

Nyní, v květnu 2014, jsme našemu klientovi ve firmě pomáhali spouštět novou kampaň přes Adwords. Za méně jak 30 dní získal 6 poptávek, z toho byl uskutečněn jeden obchod, který celou kampaň zaplatil. Jednalo se o oblast zdravotního vybavení.

Další zkušenosti s využíváním aktivní reklamy naleznete v článku 22.000 Kč za Google Adwords a jak jsme dopadli.

5. Spojte se s partnery

Možná jste pojem Affiliate marketing už slyšel(a), takže víte co znamená. Pokud ne, tak si představte obchodního zástupce, který chodí po světě a přináší Vám poptávky. A Vy ho odměňujete provizí z každé takové poptávky. Na internetu to funguje tak, že někdo Vás doporučuje lidem kolem sebe, a když přivede zákazníka (pozor nikoliv jen návštěvníka) přes speciální odkaz na Vaše stránky, dostane provizi.

Úspěch této formy marketingu je závislý na ceně produktu a provizi, kterou nabízíte. Affiliate si chce vydělat a pokud na něj v úspěšném měsíci čeká maximálně tisíc korun, asi nebude skákat nadšením. Když prodáváte levnější produkt pro širokou veřejnost a chcete získat spousty menších partnerů, doporučuji Vám zapojit se do nějaké sítě jako je VIVNetworks.

Můžete také spolupracovat s několika vybranými partnery – těm dát větší provizi a vytvořit tak unikátní spojení. Klidně i na bázi „Vy pro nás a my pro Vás“. Tady záleží na Vašich vyjednávacích schopnostech a nápadech.

Více o affiliate marketingu najdete na stránkách Affilblog.cz.

6. Vyhodnocujte statistiky svých stránek

Pokud máte stránky v provozu už několik týdnů a stále se nic neděje, využijte statistiky Google Analytics, jsou zdarma a nastaví Vám je každý webmaster. Když používáte systémy jako WebNode nebo WordPress, můžete využít modulů přímo v nich, takže zásah technika ani nebudete potřebovat.

Statistiky Vám ukáží, odkud návštěvníci přicházejí. Na základě získaných čísel pak můžete svou energii věnovat tomu zdroji, který se nejvíce vyplatí.

statistiky

Statistiky Vám také řeknou, co lidé, kteří na stránky přijdou, na nich dělají. Sledujte, jestli je hned opustí, jak dlouho zůstanou na dané stránce. Vždy si stránku otevřete a porovnejte výsledky s tím, co vidíte na svých stránkách.

Třeba přijdete na to, že lidé přijdou na určitou stránku, věnují jí minutu dvě a pak odcházejí. Taková informace má pro Vás cenu zlata. Uvědomíte si, že obsah je zaujal, pouze na stránce chybí možnost dalšího kroku – jít na další stránku, napsat komentář nebo udělat objednávku. Rychle to napravíte a voilà, zákazníci přicházejí…

Dlouhodobě je u statistik důležité sledovat výsledky. O výsledcích a statistikách si přečtete v návodu Co sledovat každý měsíc v Google Analytics.

7. Začněte využívat sociální sítě

Nevím, jestli jste to postřehl(a), ale dnes existuje sociální síť už skoro na všechno. Na práci, fotky, články, videa, vaření, místa i seznamování. Být na některé z nich aktivní nevyžaduje žádnou jinou investici než časovou.

Udělejte si profil osobní a pokud možno i profesní a začněte se bavit s lidmi, kteří mají podobné zájmy jako Vy. Začněte se bavit o svých produktech, službách, ale hlavně o problémech, které lidé řeší, a se kterými jim můžete pomoci. Také musíte být trochu kreativní, aby se Vaše sdělení neopakovala, jinak se lidé začnou nudit, až se nakonec z komunity odpojí.

Když už Vaše podnikání jede a potřebujete se posunout dále, budete chtít znásobit své aktivity pomocí reklamy. To je zatím možné pouze na Facebooku a LinkedIn, ale ostatní sítě na sebe určitě nenechají dlouho čekat.

Nevíte, jakou sociální síť zvolit? Podívejte se na článek Správná sociální síť pro podnikání.

8. Odlište se od konkurence na srovnávačích zboží

srovnavace-cenV Čechách máme snad největší počet eshopů na počet obyvatel. Jak se v tom máme vyznat? Pomohou nám vyhledávače zboží jako Zbozi.cz nebo Heureka. Ale i tady, pokud zadám například „Canon EOS 600D“, se mohu orientovat pouze podle ceny nebo podle několika málo informací o eshopu.

Úplně nejdůležitější je návštěvníka, který přijde na Vaše stránky, zaujmout na první pohled. Velká fotka, výrazná informace o skladu a možnost okamžitě začít objednávat pomocí tlačítka a výzvy k akci.  To vše Vám pomůže chytit zákazníka. Když Vám to marže dovolí, je lepší mít vyšší cenu a dát nějaký bonus než být za každou cenu na prvním místě a nemít peníze na vylepšování podnikání.

Proto, když uvažujete o využívání takového srovnávače, je nutné z něj dostat maximum – nastavte sklady, logo svého eshopu, recenze. Pokud všechny eshopy mají stejné fotky produktu na bílém pozadí, udělejte pravý opak – vyfoťte ho na černém nebo najděte jiný způsob jak se odlišit. Vyplatí se to.

 

9. Využijte doporučení a referencí

Můžete mít skvělý produkt, ale návštěvník ještě není ve fázi, že ho potřebuje. I tak je možné jeho návštěvu využít a dát mu šanci se zapojit – třeba doporučit Vaši službu svému kamarádovi nebo známému. Můžete na to využít jednoduché nástroje jako Facebook Like, Google Plusko nebo vyloženě vytvořit extra tlačítko na poslání emailu známým. Dejte přesné instrukce, co má být v emailu nebo co má sdělit.

Jednoduchý příklad žádosti o doporučení: „Udělejte radost kamarádovi a pošlete mu 5% slevu pro nové zákazníky“. Takovou žádost můžete vložit nejen na stránky, ale i do svých odesílaných emailových zpráv.

Co se referencí týče, určitě máte ve svém okolí několik zákazníků, kteří by za Vás dali ruku do ohně. (Pokud nemáte, tak je rychle získejte, třeba první zakázkou zdarma.) Požádejte je o spolupráci při startu svých online aktivit, ať se připojí na Váš Facebook, ať pošlou odkaz na Vaše stránky svým kolegům a známým, ať…

Jak pracovat se spokojenými zákazníky si můžete přečíst v příspěvku Dobrá reference je nejlepší reklama.

10. Vyhlašte soutěž

Lidé rádi vyhrávají a proto můžete přivolat jejich pozornost zajímavou soutěží. To, že jdete se svou kůží na trh, vzbudí zájem a když k tomu dáváte zdarma něco hodnotného, buduje důvěru lidí, kteří se do akce zapojí. Navíc Vám soutěž přinese zpětné odkazy a sdílení na sociálních sítích. A to přesně chcete!

U mých klientů se osvědčila výzva k Facebook komentářům na stránce s tím, že nejoblíbenější komentáře budou slosovány a jeden vyhraje cenou věc od Apple. Tvůrci oblečení Horsefeathers udělali letní soutěž o plavky a výsledky byly parádní.

Když tvoříte soutěžní otázku, měla by být opravdu jednoduchá. Nehledáte nejlepšího myslitele, ale chcete zapojit co nejvíce lidí. Stejně tak na základě vlastních zkušeností nedoporučuji typ soutěže, ve které návštěvník musí něco hledat na Vašich stránkách. Zdržuje ho to a pokud neodejde hned, je rád, že může odejít po odeslání.

Velmi jednoduchou soutěž můžete udělat také pomocí fotek Vašich zákazníků. Požádejte je, ať se vyfotí s něčím, co souvisí s oborem Vašeho podnikání (ne s Vaším produktem) a pomocí tagů (štítky na sociálních sítích) to sdílí s ostatními. Odměnou pro ně může být večeře pro dva v dobré restauraci. 🙂

Photo Credit: tarotastic cc

Photo Credit: tarotastic cc

Je to na Vás

Existuje ještě řada dalších způsobů, které mohou být více či méně náročné a mohou vyžadovat nějaké investice, například uspořádání veřejné akce, speciální design stránek nebo produktu atp.

Deset způsobů, které jsem popsal, se daných oblastí dotklo pouze okrajově. Jestli Vás nějaká z nich zaujala, začněte o ní zjišťovat víc. Pusťte se do ní a neopusťte ji, pokud se nedostaví úspěch. Vždy, když zkoušíte něco nového, dejte si čas. Získané výsledky vyhodnoťte a rozhodněte se, jestli se vyplatí investovat energii a čas tímto směrem.

Důležité je zvolit si takovou formu, která podtrhne Vaše přednosti a bude Vám vyhovovat i za několik měsíců či let. Určitě je možné se rychle pustit do natáčení videí, ale když Vás to nebude bavit a budete se do toho nutit, nepřinese to ten správný výsledek.

Každopádně začněte s něčím už dnes.

Využijte k on-line prodeji a marketing službu Clipsan, která Vám umožní získávat zájemce, komunikovat s nimi, prodat i vystavit fakturu. Začněte zde.

Napadá Vás další způsob? Napište mi ho do komentářů.

P. S. Jestli chcete dostávat další tipy, které Vám pomohou prodávat online, nechte zde svůj emailový kontakt.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.