10 zdrojů inspirace pro tvorbu newsletterů


blog-inspire-blog

Na efektivitu email marketingu má největší vliv obsah zpráv, které rozesíláte. Zkušení marketéři i začátečníci se občas dostanou do situace, kdy neví, co připravit pro další newsletter. Jak zajistit, že si jej příjemci rádi otevřou a přečtou? Případně přepošlou svým přátelům?

Jaký je tedy ten nejlepší a nejúspěšnější obsah? A kde neustále brát inspiraci pro další emaily? Toto jsou otázky za milion. Ale milionová odpověď na ně zatím není. Každý obor, dokonce každá firma, má svá specifika a tudíž i jiné zákazníky. Co ale víme je, že předpokladem přípravy úspěšných emailů je znát své zákazníky. Vědět, co je zajímá a proč.

Ve službě dávám pozor a ve službě jsem pořád

Inspirace pro tvorbu newsletterů může přijít kdykoliv a kdekoliv. Základem je tedy zapisovat si nápady do notýsku, počítače nebo telefonu a vracet se k nim, když je potřeba. Já k tomu používám službu Evernote, která mi poznámky synchronizuje na všech přístrojích, se kterými pracuji. Ale papírový notýsek je stejně nepřekonatelný.

Zapomeňte na své ego

První předpoklad pro vytvoření úspěšného obsahu je velmi jednoduchý a přesto extrémně těžký. Je nutné si uvědomit, že není důležité, co chcete psát a číst Vy. Email marketing je o tom, co chtějí ve své poště otevírat a hlavně číst lidé z Vaší databáze. To oni Vám dali k dispozici svoji emailovou adresu a výměnou za to očekávají, že jim budete posílat takový obsah, který je bude nejen zajímat, ale hlavně jim dodá nové informace případně pomůže s řešením jejich problému.

Zapomeňte tedy (alespoň na vteřinku) na sebe a dejte si tu práci se zjištěním přání příjemců a zákazníků. Věřte, že tato „námaha“ se mnohonásobně vrátí v podobě spokojených příjemců emailových zpráv a jednou možná i Vašich zákazníků.

Tady je 10 zdrojů inspirace, do kterých se můžete opakovaně ponořit.

1. Využijte firemní data

Photo Credit: Barrett.Discovery cc

Photo Credit: Barrett.Discovery cc

Ať už s email marketingem začínáte, nebo máte za sebou první stovku newsletterů a zatím nemáte k dispozici žádný průzkum, i tak máte z čeho vyjít. Využijte dat z firmy. Podívejte se do obchodní části do poptávek, objednávek, smluv. Hledejte o jaké produkty mají zákazníci největší zájem. Prostě co nejvíce prodáváte. Rozdělte si informace na několik hromádek. Tyto údaje potom můžete použít pro přípravu obsahu Vašich emailů.

Například máme e-shop se sportovními potřebami. Podíváme se do svých objednávek a zjistíme, že momentálně největší zájem je o horská kola. Připravíme tedy sérii tří emailů, které budou obsahovat návod na to, jak si vybrat horské kolo. V každé zprávě bude několik tipů a samozřejmě také přidáme několik kol, ze kterých si čtenář může vybrat. Voilá, prodáváme přes email.

2. Zaměřte se na nejčastější dotazy zákazníků

Poskytujete zákaznickou podporu, máte horkou linku, kam se mohou Vaši zákazníci v případě problému nebo dotazu obrátit? Zjistěte si, jaké dotazy zákazníci nejčastěji pokládají. Jaké problémy v souvislosti s Vašimi produkty řeší. Připravte odpověď v podobě článku, videa nebo jenom několika odstavců a hned máte téma na newsletter na tento týden.

Například nabízíme software a řada zákazníků, kteří si jej od nás koupí, si úplně nedokáže poradit s jeho instalací. (Je to složité, originální návod je nedostatečný, je to anglicky… cokoliv.) Natočíme tedy krátké video, kde krok po kroku provedeme zákazníky instalací. Budete se divit. I přesto, že video je pro ty, co už si koupili, tak přitáhne i nové zákazníky.

Václav Edl (Edolo s.r.o.) natočil krátké video, kde seznamuje své zákazníky s problematickými místy při podávání žádostí o dotace z EU. A vznikl z toho velmi úspěšný newsletter.

Video společnosti Edolo s.r.o.

Video společnosti Edolo s.r.o.

3. Využijte dat ze statistik

Zajímavým podkladem pro inspiraci se můžou stát nejrůznější analytické nástroje. Většina stránek využívá k měření statistik službu Google Analytics. Výsledky z ní nemusí nutně sloužit pouze pro zjištění toho, kolik lidí přišlo na Vaše stránky. Zaměřte se na to, které stránky na Vašem webu navštívili a jak dlouho na nich trávili čas.

Tento přehled najdete v části „Chování“, vyberete „Obsah webu“ a pak se podíváte na „Všechny stránky“.

Nalezení úspěšných stránek přes Google Analytics

Nalezení úspěšných stránek přes Google Analytics

Při podrobnějším prozkoumání produktových stránek zjistíme, o který produkt mají zákazníci největší zájem. Naším kritériem bude: na stránce jakého produktu tráví nejvíce času? Aha, jsou to ohebné sluneční brýle. Připravíme tedy mailing, kde tyto brýle představíme a přidáme extra zkušenost, kterou nikde nikdo neviděl. Ukážeme, jak brýle vypadají ve svěráku.

4. Sledujte novinky ve svém oboru

Určitě jste neustále ve střehu a sledujete nejnovější dění ve svém oboru. Informujte ve svých emailech příjemce o nových technologiích. Upozorněte je také, že i Vaše firma je začala využívat, zavedli jste je do praxe nebo jste renovovali svůj produkt.

Řídí se služby, které poskytujete, některými důležitými zákony? Informujte prostřednictvím emailu své zákazníky o novele zákona a proveďte je nejdůležitějšími změnami. Můžete například připravit studii o tom, jakým způsobem novela ovlivní jejich podnikání.

Takto informuje společnost Megapixel s.r.o. mimo jiné i o recenzi nového foťáku.

Náhled emailu společnosti Megapixel

Náhled emailu společnosti Megapixel s.r.o.

5. Udělejte si průzkum na sociálních sítích

Máte účet na sociálních sítích? Tak je využijte pro komunikaci s klienty. Není nic jednoduššího než si projít zpětně, které příspěvky měly největší úspěch – nejvíc palců, komentářů. Rozběhla se pod nějakým z příspěvků diskuze? To bude parádní téma na mailing.

Nalezení úspěšných příspěvků přes Facebook Přehledy

Nalezení úspěšných příspěvků přes Facebook Přehledy

Také můžete připravit příspěvek, kde položíte jednoduchou otázku týkající se Vašich produktů. Vyzvěte uživatele ke komentáři a sledujte jejich odpovědi.

Vyberte dvě nebo tři osobnosti, které Vám rády poskytnou rozhovor. Zeptejte se svých fanoušků, se kterou z nabízených osobností by si rádi přečetli rozhovor. Na svém blogu zveřejníte rozhovor v textové podobě. Připravíte upoutávku a tu společně s odkazem na blog odešlete na databázi kontaktů.

6. Připravte si krátký dotazník

Když už jsme prošli komunikaci na sociálních sítích,  tak dalším dobrým podkladem pro zjištění zájmu zákazníků je dotazník. V případě dotazníků na obsah můžete respondenta motivovat k tomu, aby ho vyplnil. Výměnou za vyplnění můžete nabídnout nějaký dárek například v podobě slevového kuponu na Vaše produkty nebo produkty Vašeho partnera. (Naopak někdy motivace odměny škodí.)

Zamyslete se nad tím, jestli bude možné odpovědi pouze vybírat zaškrtnutím připravených odpovědí, nebo položíte otevřené otázky, případně zkombinujete obojí. Každopádně by měl být dotazník krátký, aby jeho vyplnění nezabralo moc času. Jinak příjemce odradíte a nezískáte požadované odpovědi.

Na stránce survio.com si takový dotazník můžete snadno vytvořit.

Vyhodnocení dotazníků Vám přinese přehled o tom, co zákazníci řeší. Můžete pak připravit sérii článků, audio nahrávek, videí nebo webinářů, které budou reagovat na dotazy respondentů.

Případně můžete oslovit své zákazníky přímo otázkou v emailu. Nakladatelství Kosmas nechalo hlasovat své zákazníky o názvu nově vydávané knihy a jako odměnu nabídlo účast ve slosování těm, kteří se do akce zapojí.

Email nakladatelství Kosmas

Náhled emailu nakladatelství Kosmas

7. Zeptejte se účastníků školení

Jestliže Vaše firma nabízí živá školení, semináře, případně workshopy, i jejich účastníky můžete využít pro svůj průzkum. Připravte krátký dotazník, který může být i anonymní. V něm vyzvěte účastníky, aby zhodnotili, jak se jim školení líbilo a co jim přineslo. Na závěr položte otázku o tom, co je na Vašem oboru nejvíce zajímá. Jestli je nějaké téma, o kterém by uvítali více podrobnějších informací.

(Nepořádáte školení? Nevadí. Dejte se do řeči s kolegy na akci, na které jste jako host nebo student.)

Pokud Vám z odpovědí vyjde obsáhlejší téma, nebojte se připravit brožuru případně e-book. Odkaz na jeho stažení se pak může stát obsahem jednoho z Vašich emailů.

Další možností je naopak rozdělit e-book do série emailových zpráv a tu postupně zasílat na databázi kontaktů.

8. Špehujte konkurenci

Photo Credit: LaVladina cc

Photo Credit: LaVladina cc

Počítám s tím, že máte ve svém oboru nějakou konkurenci. Možná v nějakých aspektech lepší, možná horší. Podívejte se tedy, co oni ve svém marketingu dělají. O čem mluví a přitahuje to zákazníky. O čem naopak nemluví.

Sledujte jejich aktivitu na sociálních sítích. Věnujte pozornost komentářům u jejich příspěvků. Díky tomu se můžete dozvědět, jakým způsobem zákazníci reagují na jejich aktivity. Zaregistrujte se k odběru jejich newsletterů, sledujte jejich emailové kampaně. Víc ke sledování konkurence najdete v článku Jak důkladně špehovat konkurenci online.

Výstupy použijte jako inspiraci pro vlastní obsah. Samozřejmě v žádném případě nekopírujte jejich texty. 🙂

9. Reagujte na sezónní vlivy

Já si myslím, že každý obor ovlivňují sezónní vlivy. (Nesouhlasíte? Dejte příklad do komentářů.) Nezapomeňte je tedy zohlednit při přípravě svých emailů. V tuhle dobu se z Vašeho portfolia může lidem hodit něco jiného než v zimě. Připravte newsletter s aktuální nabídkou svých výrobků.

Například vlastníte obchod se školními potřebami a máte napilno během srpna a září. Využijte tedy zvýšeného zájmu o své produkty v tomto období a připravte sérii několika tipů, např. „Jak vybavit prvňáčka do školy“.

Teď v létě je v případě cestovních kanceláří ideální nabídka last minute zájezdů. (Zkuste také mailing, jak vypadá Řím v listopadu.)

Newsletter ze stánky zajezdy.cz

Newsletter ze stánky zajezdy.cz

10. Napište, co je u Vás nového

Prostě jen využijte toho, že je u Vás něco nového, a nedávejte to pouze do aktualit na svém webu. Takové novinky se velice dobře mohou stát obsahem Vaší hromadné zprávy.

Například realitní společnost ve svém emailu informovala o novém developerském projektu.

Náhled emailu společnosti Makléři na doporučení s.r.o.

Náhled emailu společnosti Makléři na doporučení s.r.o.

Testujte, testujte, testujte…

Dá se říci, že práce na obsahu emailových zpráv nikdy nekončí. Dlouhodobého úspěchu svých emailových kampaní dosáhnete jedině tak, že budete neustále testovat nová témata a sledovat, jak na ně Vaši příjemci reagují. (Svět kolem nás se stále mění, možná jste si všimli :).)

Pro oživení můžete místo pravidelného newsletteru poslat veselý příběh nebo nějakou úsměvnou zkušenost z Vaší práce. Nebo v těchto horkých dnech nabídněte recept na výborný osvěžující nápoj.

Email s receptem Školy Chudnutia

Náhled emailu s receptem Školy Chudnutia

Zapracujte tedy do svého emailového plánu oživující prvky, které opět nabudí Vaše zákazníky pro čtení dalších emailů a držte je v neustálém napětí, co dalšího zajímavého se od Vás zase dozví.

Chcete připravit svůj další newsletter? Otevřete si účet ve službě Clipsan a posílejte emaily zdarma.

Zapoměl jsem na něco? Napište mi komentář, jak témata pro své emaily vybíráte Vy.

Následující záložky mění níže uvedený obsah.
Václav pomáhá podnikatelům a malým firmám napříč obory prodávat a vydělávat na internetu víc pomocí strategií a systémů na maximalizaci zisku. Založil službu pro automatizaci prodeje a marketingu Clipsan. Nahrává týdenní podcast pro podnikatele a marketéry Strategické zisky.

Sdílejte

Napište svůj názor

Novinky na email

Získejte nejnovější články a návody jako první.

Jak vybrat poskytovatele mailingového systému
Ještě nevyužíváte komunikační kanál, který drtí všechny ostatní?
Tak si hned nechte poslat 35stránkovou brožuru „Jak vybrat poskytovatele mailingového systému”!

Odesláním formuláře souhlasíte s tím, že údaje budeme zpracovávat pro marketing v souhladu s Ochranou dat a Podmínkami.